REMERON – Αντικαταθλιπτικό / Παρενέργειες

remeron ρεμερον παρενεργειες forum

REMERONπληροφορίες, δράση και παρενέργειες

Το REMERON (“ρεμερόν”) είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Η τυπική χρήση για το Remeron (δραστική ουσία: μιρταζαπίνη/mirtazapine) είναι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Είναι ένα “άτυπο” αντικαταθλιπτικό (δηλαδή δρα με ένα βιοχημικό μηχανισμό διαφορετικό από ότι τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά) και λειτουργικά κατατάσσεται στην κατηγορία των NaSSA αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (νοραδρενεργικό και ειδικό σεροτονινεργικό αντικαταθλιπτικό. Είναι όμως ένα τετρακυκλικό αντικαταθλιπτικό σύμφωνα με τη χημική δομή του).

Το REMERON είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, χρησιμοποιείται όμως και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην αντιμετώπισης της αϋπνίας, ως αντιεμετικό και για την αύξηση της όρεξης. Η μιρταζαπίνη έχει επίσης αγχολυτικές ιδιότητες.

remeron ρεμερον mirtazapine μιρταζαπινη

Λήψη Remeron

Κυκλοφορεί πλέον μόνο σε χάπια των Remeron 30 mg (κυκλοφορούσε παλιότερα και ως Remeron 45 mg). Η προτεινόμενη δοσολογία είναι 15-45 mg μιρταζαπίνης την ημέρα (συνήθως το βράδυ), με ή χωρίς φαγητό. Η δόση του Remeron μπορεί να αυξηθεί σταδιακά σε δύσκολες περιπτώσεις μέχρι το μέγιστο των 90 mg, πάντα και μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

Πως λειτουργεί το Remeron;

Το Remeron ενισχύει νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, συγκεκριμένα τη σεροτονίνη και την νοραδρεναλίνη. Η μιρταζαπίνη επηρεάζει επίσης τους υποδοχείς ισταμίνης.

Σύμφωνα με μελέτες η μιρταζαπίνη φαίνεται να δρα πιο γρήγορα συγκριτικά με τα άλλα αντικαταθλιπτικά. Ίσως ωστόσο το πλεονέκτημά της να είναι οι λιγότερες (συγκριτικά πάντα) παρενέργειες με τα άλλα αντικαταθλιπτικά.

Αποτελεσματικότητα Remeron

Το Remeron δεν θα αλλοιώσει την προσωπικότητά σας, ούτε θα σας κάνει άμεσα χαρούμενους. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, θα σας βοηθήσει στο να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Χρειάζεται όμως χρόνο για να αποκαταστήσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, που συνοδεύουν την κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Remeron μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της αϋπνίας, όπως δείχνουν οι μελέτες. Τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της δράσης του Remeron επέρχονται συνήθως σε 2-4 εβδομάδες, έτσι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τη δράση του. Για αυτό θα πρέπει να παίρνετε καθημερινά και σταθερά το Remeron, παρόλο που πιθανώς δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην αρχή. Συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή για μήνες για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας. Όσον αφορά τις υπόλοιπες δράσεις του Remeron (ως υπναγωγό, αντιεμετικό, κα), αυτές είναι άμεσες.

Άλλες χρήσεις του Remeron

Εκτός της κατάθλιψης και της αϋπνίας, το Remeron χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις καχεξίας, για την αντιμετώπιση της απώλεια όρεξης για φαγητό. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κατάθλιψης με μελαγχολικά στοιχεία και σε ηλικιωμένους, καθώς και σε ασθενείς με καρκίνο που υποβάλονται σε χημειοθεραπεία, για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών παρενεργειών (πχ ναυτία) και για την αύξηση της όρεξης.

Λόγω της περιορισμένης φαρμακοκινητικής αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα, η μιρταζαπίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχετικά εύκολα παράλληλα με άλλα αντικαταθλιπτικά, για να ενισχύσει τη δράση τους εκεί που τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.

Πληροφορίες συνοπτικά: Remeron

Φάρμακο: REMERON 
Δραστική Ουσία: ΜΙΡΤΑΖΑΠΙΝΗ / Mirtazapine
Συνήθης δόση: 15-45 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 90 mg/ημέρα
Κατηγορία: NaSSA αντικαταθλιπτικό
Κύρια χρήση σε: Κατάθλιψη
Άλλες χρήσεις σε: Αϋπνία, Ναυτία, καχεξία
Γενόσημα φάρμακα: Azapin, Motofen, κα
Η τιμή του Remeron είναι 12,03 € για το σκεύασμα των 30mg.

Φύλλο οδηγιών χρήσης Remeron

Μπορείτε να διαβάσετε σκαναρισμένο το πλήρες φύλλο οδηγιών του Remeron.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Remeron;

To Remeron πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινήσετε το Remeron μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (συμπεριλαμβανομένου του Remeron) είναι ασφαλή και γενικά καλώς ανεκτά. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς και οι γιατροί τους επαναπαύονται ή περιορίζονται στη χρήση των αντικαταθλιπτικών ως μια μόνιμη, μακροχρόνια λύση, χωρίς να διερευνούν και να αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της κατάθλιψης, διαδικασία που γίνεται μέσω της ψυχοθεραπείας και άλλων θεραπευτικών συστημάτων. Τα αποτελέσματα μιας ιατροκεντρικής και επιφανειακής αντιμετώπισης της κατάθλιψης και της αϋπνίας είναι οι ασθενείς να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες εσωτερικές και εξωτερικές καταστάσεις, όταν διακόπτουν το Remeron (και άρα με τα ίδια συμπτώματα).

Παρενέργειες Remeron

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι γενικά καλώς ανεκτά, ωστόσο μπορεί να έχουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε θεραπευόμενο.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Remeron είναι υπνηλία, ξηροστομία, διαταραχές στην όρεξη (αύξηση όρεξης και σωματικού βάρους). Άλλες λιγότερο συχνές ανεπιθήμητες ενέργειες της μιρταζαπίνης περιλαμβάνουν: γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, κεφαλαλγίες, ζάλη, ανησυχία, κατακράτηση υγρών, οιδήματα (ιδίως στα κάτω άκρα), διαταραχές στον ύπνο (άσχημα ή «ζωντανά» όνειρα), σεξουαλικές διαταραχές (μειωμένη επιθυμία ή διαταραχές στύσης, αν και δεν παρατηρούνται συχνά συγκριτικά με τα άλλα αντικαταθλιπτικά). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος ασθενής θα βιώσει απαραιτήτως συμπτώματα από αυτά ή κάποια άλλα επειδή παίρνει το Remeron.

ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ: Το Remeron είναι ένα φάρμακο που συχνά (περίπου στο 20% των ασθενών) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους, για αυτό συστήνεται παρακολούθηση του βάρους και του δείκτη μάζας σώματος, ιδίως σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς, ή αν ο ασθενής έχει διαβήτη/προδιαβήτη, δυσλιπιδαιμία ή αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (στο 15%) και τριγλυκεριδίων (στο 6%). Η αύξηση βάρους με τη μιρταζαπίνη συνήθως παρατηρείται τις πρώτες 6 εβδομάδες της θεραπείας. Αν δεν εμφανιστεί σε αυτό το πρώτο διάστημα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί αργότερα. Επίσης η αύξηση βάρους είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άντρες, και πριν την εμμηνόπαυση (παρά μετά).

Εάν νιώσετε ότι δεν βελτιώνεστε ή ότι χειροτερεύετε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της θεραπείας με το Remeron (ιδίως τις πρώτες εβδομάδες ή αν διακόψετε το φάρμακο), θα πρέπει να ενημερώσετε τον ψυχίατρό σας. Μην στηρίζεστε σε forum για τη χρήση ή τη διακοπή του Remeron, εμπιστευτείτε έναν ειδικό ψυχίατρο.

Το Remeron δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση απότομης διακοπής του (όπως ίλιγγο, αϋπνία, άγχος) για αυτό θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση Remeron

Εγκυμοσύνη: το Remeron περνάει στο γάλα σε πολύ μικρές ποσότητες, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με το θηλασμό ενώ παίρνετε Remeron. Η ασφάλεια του Remeron στον άνθρωπο κατά την κύηση δεν έχει αποδειχτεί. Το Remeron δεν συνιστάται για τη θεραπεία παιδιών καθώς δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Αντιστρεπτή ακοκκιοκυταραιμία παρατηρήθηκε επίσης σε σπάνιες περιπτώσεις κατά τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών με το Remeron. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ψυχίατρό σας εάν αναπτύξετε οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης (όπως πυρετό, ρίγος, πονόλαιμο, έλκη των βλενογόννων, κα) εάν ξεκινήσετε αγωγή με μιρταζαπίνη.

Το Remeron δεν πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με αναστολείς MAO (μια άλλη κατηγορία αντικαταθλιπτικών). Η μιρταζαπίνη θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται με προσοχή σε περιπτώσεις νεφρικών, ηπατικών και καρδιολογικών προβλημάτων (υπόταση).

Γενόσημα φάρμακα: Azapin, Motofen, Mirtapil, Saxib, Depreram, Mirtazapine Generics
Συχνά ορθογραφικά λάθη: ρεμερον, αζαπιν, μοτοφεν, ριμερον, rimeron

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της αϋπνίας

Το Remeron μπορεί να αντικατασταθεί ή συνδυαστεί παράλληλα με άλλες μεθόδους ώστε με αποτελεσματικότητα να ελεγχθούν όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και οι πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης ή/και της αϋπνίας.

Ψυχοθεραπεία: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και την αϋπνία αποτελεσματικά, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τις πραγματικές αιτίες αυτών, και όχι απλά τα συμπτώματα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης ή/και της αϋπνίας.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή (όπως το Remeron) όπου αυτό είναι αναγκαίο.