Κάνε το Τεστ
Prozac, Προζακ, Prozac τι είναι, Παρενέργειες, Prozak, Φλουοξετίνη, Γενόσημα, Αντικαταθλιπτικο, Φάρμακο, Ενδείξεις, Ladose,

PROZAC – τι είναι; Παρενέργειες ΠΡΟΖΑΚ

PROZAC - τι είναι, ενδείξεις, παρενέργειες (ΠΡΟΖΑΚ)

Το PROZAC ("πρόζακ") είναι το πρώτο αντικαταθλιπτικό νέας γενιάς (SSRI) που κυκλοφόρησε το 1987 στην Αμερική ως Prozac και στην Ευρώπη ως Ladose. Η ανακάλυψή του Prozac έφερε μια επανάσταση στην ψυχιατρική και στη θεραπεία της κατάθλιψης, και έγινε ευρέως γνωστό ως "το χάπι της χαράς", καθώς οι παρενέργειές του ήταν πολύ λιγότερες συγκριτικά με τα παλιότερα αντικαταθλιπτικά, ενώ η αποτελεσματικότητά του παρόμοια υψηλή. Η δραστική ουσία του Prozac είναι η φλουοξετίνη (fluoxetine) και πλέον στην αγορά κυκλοφορούν πολλά γενόσημα.

Πως λειτουργεί το Prozac;

Το Πρόζακ ενισχύει τη σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Η τυπική χρήση για το Prozac είναι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Το Prozac αποτελεί ακόμα ίσως την πρώτη επιλογή φαρμάκου σε περιπτώσεις άτυπης κατάθλιψης.

Εκτός της κατάθλιψης, το PROZAC χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (δηλαδή για την αντιμετώπιση των ιδεοληψιών και των καταναγκασμών) και σε αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού, κρίσεις πανικού, φοβίες, μετατραυματικό στρες, κοινωνική φοβία, αντιμετώπιση βουλιμίας, προεμμηνορυσιακό σύνδρομο PMDD κα).

Δοσολογία Prozac

Όπως αναφέραμε παραπάνω το Prozac 20mg κυκλοφορεί στις ΗΠΑ σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες και διασπειρόμενα χάπια. Στην Ευρώπη κυκλοφορεί ως Ladose 20mg.

Η δόση του Prozac είναι από 1 έως 4 χάπια την ημέρα (20-80mg), το οποίο λαμβάνεται συνήθως το πρωϊ, με ή χωρίς φαγητό.

Αποτελεσματικότητα Prozac

Η φλουοξετίνη δεν θα αλλοιώσει την προσωπικότητά σας, ούτε θα σας κάνει άμεσα χαρούμενους και ευτυχισμένους. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά στο να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Χρειάζεται όμως χρόνο για να δράσει και να αποκαταστήσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών (όπως της σεροτονίνης) στον εγκέφαλο, που συνοδεύει την κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές.

Τα αποτελέσματα της δράσης του Prozac επέρχονται συνήθως σε 3-4 εβδομάδες, έτσι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τη δράση του. Για αυτό θα πρέπει να παίρνετε καθημερινά σταθερά Prozac , παρόλο που δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην αρχή. Συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή για μήνες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Prozac μπορεί αποτελεσματικά να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και του άγχους, όπως δείχνουν οι μελέτες. To Prozac είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο που είναι εγκεκριμένο για χρήση σε παιδιά και εφήβους (8-18 ετών) για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).

Πληροφορίες συνοπτικά: Prozac

Φάρμακο: PROZAC
Δραστική ουσία: ΦΛΟΥΟΞΕΤΙΝΗ / Fluoxetine
Συνήθης δόση: 20-40 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 80 mg/ημέρα
Κατηγορία: SSRI αντικαταθλιπτικό
Χρόνος δράσης: έναρξη δράσης σε 3-4 εβδομάδες
Χρήση σε: Κατάθλιψη Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) Βουλιμία Αγχώδεις διαταραχές Κρίσεις Πανικού Κοινωνική φοβία Μετατραυματικό στρες PTSD Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο PMDD
Γενόσημα Φλουοξετίνης: Fluoxetine, Fokeston, Flonital, Dagrilan

prozac, προζακ, prozak, χαπια

Το Prozac στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη η εταιρεία Lilly έχει κυκλοφορήσει το "Prozac" με άλλο εμπορικό όνομα, ως "Ladose" και χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Πρόκειται όμως για το ίδιο ακριβώς φάρμακο. Κυκλοφορούν επίσης αρκετά γενόσημα φάρμακα, όπως Fluoxetine, Fokeston, Flonital, Dagrilan.

ladose, το χαπι της χαρας ευτυχιας, παρενεργειες, λαντοζ αντικαταθλιπτικο prozac προζακ

Παρενέργειες Prozac

Τα φάρμακα μπορεί να έχουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε θεραπευόμενο. Συχνές παρενέργειες του Prozac είναι: κεφαλαλγίες, αϋπνία, ξηροστομία, σεξουαλικές διαταραχές (μειωμένη επιθυμία, και ειδικότερα για άντρες: καθυστερημένη εκσπερμάτωση, διαταραχές στύσης, και για γυναίκες: διαταραχές οργασμού), ζάλη, διαταραχές στην όρεξη, γαστρεντερικές διαταραχές (μειωμένη όρεξη, ναυτία, δυσκοιλιότητα, διάρροια), εφίδρωση, ανησυχία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος ασθενής θα βιώσει απαραιτήτως κάποια συμπτώματα από αυτά ή κάποια άλλα. Το Prozac δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα απόσυρσης σε περίπτωση απότομης διακοπής του (όπως ίλιγγο, αϋπνία, άγχος) για αυτό το φάρμακο θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πολλές από τις παρενέργειες του Prozac είναι δοσοεξαρτόμενες (αυξάνονται όσο αυξάνεται η δόση) και επίσης μπορεί να μειωθούν με το χρόνο, δηλαδή καθώς συνεχίζεται σταθερά η λήψη του φαρμάκου (για παράδειγμα, οι γαστρεντερικές διαταραχές/ναυτία μειώνονται σε διάστημα 2-4 εβδομάδων). Το Prozac είναι γενικά ένα ασφαλές αντικαταθλιπτικό για μακροχρόνια λήψη.

Το Prozac σε ένα ποσοστό 10% ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και να εμφανιστεί ανησυχία (νευρικότητα), άγχος, αϋπνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνεται το πρωϊ (ώστε να μην επηρεάσει τον ύπνο) και μπορεί επίσης να συνδυαστεί με βενζοδιαζεπίνες (Xanax, Lexotanil, κα) για την αντιμετώπιση της ανησυχίας, ιδίως το πρώτο διάστημα κατά την έναρξη λήψης του Prozac. Εάν αντίθετα παρουσιαστεί υπνηλία, είναι καλύτερα να λαμβάνεται το βράδυ, κατά τις 8:00μμ.

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Το Prozac μπορεί να συνδυαστεί παράλληλα με την ψυχοθεραπεία, ομοιοπαθητική, βελονισμό ώστε με αποτελεσματικότητα να ελεγχθούν όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και οι πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης ή του άγχους.

Μέθοδος Αντιμετώπιση κατάθλιψης
Ψυχοθεραπεία με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης και όχι απλά τα συμπτώματα.
EMDR Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης.
Ομοιοπαθητική και Βελονισμός η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με το Prozac όπου αυτό είναι αναγκαίο.