Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, πλεονεκτήματα φαρμακευτικής αγωγής, πλεονεκτήματα ψυχοθεραπείας

Τι να επιλέξω; Ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή;

Ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή;

Στη σημερινή κοινωνία και  στον τρόπο ζωής, όλοι έχουμε μάθει να ψάχνουμε για μια εύκολη και γρήγορη λύση στα προβλήματά μας. Τελικά, γιατί πρέπει να ξοδέψουμε χρόνο στην ψυχοθεραπεία όταν μπορούμε να πάρουμε ένα χάπι και να ανακουφιστούμε αμέσως; Όπως όλα στη ζωή, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για την επιλογή της μιας μεθόδου ή της άλλης.

Η φαρμακευτική αγωγή, η ψυχοθεραπεία και ο συνδυασμός τους έχει δείξει ότι βοηθά τους ανθρώπους με συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς. Διαφορετικά είδη προβλημάτων, ωστόσο, ανταποκρίνονται διαφορετικά στις διάφορες θεραπείες. Η επιλογή της σωστής θεραπείας μπορεί να είναι πολύπλοκη. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας βασίζεται στα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, στη φύση και την ένταση του προβλήματος, στις πεποιθήσεις του θεραπευόμενου σχετικά με τα φάρμακα, και στις οικονομικές του δυνατότητες. Όποια και αν είναι η απόφασή σας, χρειάζεται να κάνετε μια συζήτηση με τον ψυχίατρο σας ή τον ψυχοθεραπευτή σας.

Κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να πάρουν ψυχιατρικά φάρμακα επειδή φοβούνται την επίδραση που ίσως να έχουν στην προσωπικότητά τους και στη λειτουργικότητά τους. Με άλλα λόγια, φοβούνται ότι η φαρμακευτική αγωγή ίσως να αλλάξει αυτό που είναι ως άνθρωποι, με αρνητικό τρόπο. Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι τα ψυχοτρόπα φάρμακα προκαλούν εξάρτηση και πως αν κάποιος αρχίσει να παίρνει φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να την παίρνει για μια ζωή. Την ίδια στιγμή, υπάρχει επίσης ο φόβος ότι αν κάποιος πάρει φαρμακευτική αγωγή και τα πράγματα βελτιωθούν, μπορεί να εμφανιστεί ξανά η κατάθλιψη ή το άγχος μόλις σταματήσει την αγωγή. Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών είναι ʺγια πόσο θα χρειαστεί να παίρνω τα φάρμακα;ʺ Οι άνθρωποι που κάνουν αυτή την ερώτηση συνήθως ακολουθούν ψυχοθεραπεία αλλά λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή επειδή έχουν σοβαρή κατάθλιψη ή άγχος. Αλλά αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να γίνουν καλύτερα και γρήγορα να φτάσουν στο σημείο που δεν θα χρειάζονται ούτε την ψυχοθεραπεία ούτε τα φάρμακα.

Υπάρχει συχνά η πεποίθηση ότι ένα χάπι οποιασδήποτε κατηγορίας, είναι ένα “μαγικό ραβδάκι”, όπως αποκαλείται μερικές φορές, που μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα χωρίς την χρονοβόρα διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Επιπλέον το γεγονός ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να κοστίζει πιο ακριβά, αποτελεί μια αιτία για την οποία οι άνθρωποι διστάζουν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία.

Τα πλεονεκτήματα της Ψυχοθεραπείας

Για πολλούς ανθρώπους, η Ψυχοθεραπεία αποδεδειγμένα έχει πιο διαρκή αποτελέσματα από ότι τα φάρμακα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η ψυχοθεραπεία μαθαίνει στους θεραπευόμενους δεξιότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων τους. Βοηθά στην αναγνώριση των αρνητικών σκέψεων και των επώδυνων συναισθημάτων και στην συνέχεια δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για την επεξεργασία αυτών των πεποιθήσεων και την επούλωση των συναισθηματικών πληγών.

Όταν κάποιος ξεκινά ψυχοθεραπεία, εντοπίζει τις αιτίες που του προκαλούν αντιδράσεις σε συγκεκριμένους φόβους, μέρη ή καταστάσεις. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν αυτούς τους φόβους ώστε να έχουν μια καλύτερη και ποιοτική ζωή. Μέσω της ψυχοθεραπείας, οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν δεξιότητες που διαρκούν μια ζωή. Αυτό κάνει τους ανθρώπους όχι μόνο να αισθάνονται καλύτερα, αλλά τους δίνει και ικανότητες στις οποίες μπορούν να ανατρέξουν αν το στρες επιστρέψει ξανά στο μέλλον.

Σε αντίθεση με την εξάρτηση που μπορούν να προκαλέσουν ορισμένα ψυχιατρικά φάρμακα, η ψυχοθεραπεία δεν προκαλεί καμία εξάρτηση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης από ότι η φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο η ψυχοθεραπεία δεν δουλεύει για όλους, πρέπει κάποιος να βρεθεί τη σωστή στιγμή, στο σωστό ψυχοθεραπευτή και να δώσει χρόνο στη διαδικασία.

Εφόσον ταιριάξετε με τον ψυχοθεραπευτή και επιμείνετε στη διαδικασία, η ψυχοθεραπεία θα αποδειχτεί ως το καλύτερο πράγμα που έχετε κάνει ποτέ για τον εαυτό σας!

Πλεονεκτήματα φαρμακευτικής αγωγής

Η φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη και το άγχος είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως. Οι διαφημίσεις μας έχουν κάνει να τα αναγνωρίζουμε με το όνομά τους και να τα ζητάμε από τους γιατρούς. Αυτά τα φάρμακα μοιάζουν σαν ʺμαγικάʺ για τις ψυχικές νόσους. Τελικά, το πλεονέκτημα των ψυχοτρόπων φαρμάκων είναι ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να δουν γρηγορότερα βελτίωση στα συμπτώματά τους, ειδικά αν η νόσος που αντιμετωπίζουν είναι σοβαρή. Τα φάρμακα είναι γενικά φθηνότερα από ότι η ψυχοθεραπεία και καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ψυχοθεραπεία μερικές φορές καλύπτεται μερικώς ή καθόλου.

Φυσικά, υπάρχουν και μειονεκτήματα στην χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων. Έχουν παρενέργειες, τις περισσότερες φορές ελαφριές, αλλά όχι πάντα – στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αγνοούν τις παρενέργειες καθώς αυτές δεν τονίζονται. Επίσης, χρειάζεται δοκιμή για το πιο φάρμακο τελικά θα ταιριάξει στον ασθενή, δεν κάνουν όλα τα φάρμακα σε όλους τους ανθρώπους. Επίσης, πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πάρουν φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη ή το άγχος επειδή ανησυχούν ότι θα εθιστούν σε αυτά ή ότι θα αλλάξει η προσωπικότητά τους. Επίσης ανησυχούν ότι δεν θα είναι ποτέ ικανοί να διακόψουν την αγωγή στο μέλλον επειδή η κατάθλιψη ή το άγχος θα επιστρέψουν αν το κάνουν.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι αναγκαία σε μια κατάσταση κρίσης, όταν το μυαλό έχει κατακλυστεί από φόβο, ανησυχία ή απελπισία. Όταν χορηγούνται σωστά, τα φάρμακα βελτιώνουν τη χημεία του εγκεφάλου και το αποτέλεσμα είναι ότι ο άνθρωπος δυναμώνει, βγαίνει από την κατάθλιψη, μειώνεται το άγχος, βελτιώνεται γενικά η λειτουργικότητά του, και είναι πιο εύκολο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζωής.

Συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής

Οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας έχει τα καλύτερα και πιο γρήγορα θεραπευτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους πολύ γρήγορα, ώστε το άτομο να έχει την ευκαιρία να βελτιώσει τα υπόλοιπα συμπτώματα και τις πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης ή του άγχους κάνοντας ψυχοθεραπεία παράλληλα.

Ο συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής και της ψυχοθεραπείας οδηγεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων, βοηθά τον θεραπευόμενο να μάθει δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τη ζωή, να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και να αισθανθεί καλύτερα. Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία δίνει στον καθένα τα εργαλεία να μπορέσει να διαχειριστεί τα συμπτώματα αν εμφανιστούν ξανά στο μέλλον λόγω ψυχοπιεστικών καταστάσεων.

Εξατομικευμένη θεραπεία

Διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στις θεραπείες. Αν μια θεραπεία δεν βοηθά, δοκιμάστε κάποια άλλη. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται καλά στην φαρμακευτική αγωγή.

Η ψυχοθεραπεία απαιτεί χρόνο, τα αποτελέσματα δεν φαίνονται σε μια νύχτα. Μόνο αν ξεκινήσετε μια θεραπεία και είστε αποφασισμένοι να συνεχίσετε όσο χρειαστεί, θα βοηθηθείτε. Αλλά θα μπορέσετε να δεσμευτείτε σε μια θεραπεία μόνο αν έχει νόημα για εσάς. Για αυτό είναι σημαντικό να συζητήσετε για την θεραπεία με τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή σας, ώστε να σας εξηγήσει τα οφέλη και πλεονεκτήματα της κάθε θεραπευτικής επιλογής (ψυχοθεραπεία, ομοιοπαθητική, βελονισμό, EMDR).