Κάνε το Τεστ
nozinan, νοζιναν, παρενεργειες, ενδειξεις

NOZINAN – που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

NOZINAN - ενδείξεις, παρενέργειες

Το NOZINAN (προφέρεται "νοζινάν") είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Ανήκει στα παλαιότερα αντιψυχωσικά (πρώτης γενιάς) και αυτό σημαίνει ότι έχει περισσότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα αντιψυχωσικά παλαιότερης γενιάς, για αυτό και δεν βρίσκεται στις πρώτες επιλογές αντιψυχωσικών. Έχει ωστόσο ισχυρή αντιψυχωσική δράση και είναι αρκετά αποτελεσματικό, ακόμα και σε περιπτώσεις σχιζοφρένειας που δεν ανταποκρίνονται σε άλλα φάρμακα, ιδίως αν υπάρχει έντονη διέγερση. Η κύρια χρήση του Nozinan (λεβομεπρομαζίνη, levomepromazine) είναι στην θεραπεία της σχιζοφρένειας (ψυχωσική συνδρομή).

Το Nozinan χορηγείται σε διαταραχές του νευρικού συστήματος και της διάθεσης που σχετίζονται με διέγερση, ανησυχία και άγχος ή με διαταραχές συμπεριφοράς και δυσκολίες προσαρμογής (π.χ. σε σχιζοφρενικές διαταραχές).

Έχει έντονη ηρεμιστική δράση και κλινικά είναι πιο ισχυρό από τη χλωροπρομαζίνη (Largactil) στην αντιμετώπιση ψυχωσικών διαταραχών. Χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση του έντονου χρόνιου πόνου και της ανησυχίας και άγχους που τον συνοδεύει.

Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται και για την αϋπνία, σε εκείνες τις περιπτώσεις που ένας ασθενής δεν ανταποκρίνεται σε άλλα, πιο ήπια υπναγωγά φάρμακα.

Λήψη Nozinan

Κυκλοφορεί σε χάπια των Nozinan 25 mg.

Μορφή mg και ποσότητα Nozinan Τιμή
Χάπια F.C.TAB NOZINAN 25MG BTx20 1,30

Δόση Nozinan

Η δοσολογία του Nozinan διαφέρει ανάλογα με την κατάσταση και την ανταπόκριση του ασθενούς. Σε εξωτερικούς ασθενείς αρχικά η συνολική ημερήσια δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 - 50 mg, συνήθως χωρισμένη σε τρεις δόσεις.

Πληροφορίες συνοπτικά: Nozinan

Φάρμακο: ΝΟΖΙΝΑΝ
Δραστική Ουσία: ΛΕΒΟΜΕΠΡΟΜΑΖΙΝΗ / Levomepromazine
Συνήθης δόση: 25-50 mg/ημέρα, σε διαιρεμένες δόσεις
Μέγιστη δόση: 200 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιψυχωσικό
Κύρια χρήση: Ως αντιψυχωσικό (σχιζοφρένεια) Χρόνιος πόνος
Δευτερεύουσα χρήση: Αϋπνία
Γενόσημα φάρμακα:  -

nozinan, νοζιναν, χαπια Παρενέργειες και προφυλάξεις Nozinan

Το Nozinan μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, αποπροσανατολισμό, σύγχυση ή υπερβολική υπόταση. Οι ασθενείς που λαμβάνουν Nozinan δεν πρέπει να οδηγούν ή να χειρίζονται μηχανήματα.

Η υποστασική δράση του Nozinan θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν χορηγείται σε ασθενείς με καρδιακή νόσο και σε ηλικιωμένους ή εξασθενημένους.

Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στις υποτασικές και υπναγωγικές επιδράσεις της λεβομεπρομαζίνης, για αυτό συνιστάται να μην υπερβαίνονται τα 40 mg ως συνολική ημερήσια δόση από του στόματος.

Αντενδείξεις Nozinan

  • Κίνδυνος κατακράτησης ούρων που σχετίζεται με ουρηθροπροστατικές διαταραχές.
  • Κίνδυνος γλαυκώματος κλειστής γωνίας.
  • Ιστορικό ακοκκιοκυττάρωσης.

Γενόσημα φάρμακα:
Συχνά ορθογραφικά λάθη: νοζιναν