SEROXAT – Αντικαταθλιπτικό, που χρησιμοποιείται;

seroxat, σεροξατ, αντικαταθλιπτικο, φαρμακο, χαπια

SEROXAT / Παροξετίνη

Το SEROXAT (προφέρεται “σεροξάτ”) είναι ένα συχνά συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Συγκεκριμένα ανήκει στην κατηγορία των SSRI αντικαταθλιπτικών (επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) και η τυπική χρήση για το Seroxat (παροξετίνη, paroxetine) είναι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Είναι ίσως προτιμότερη επιλογή συγκριτικά με τα άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στην αγχώδη κατάθλιψη ή σε μικτές αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές.

Ωστόσο το Seroxat βοηθάει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) για την αντιμετώπιση των ιδεοληψιών και των καταναγκασμών, και σε αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, φοβίες, μετατραυματική διαταραχή, κοινωνική φοβία, κα).seroxat σεροξατ σεροχατ παροξετινη που βοηθαει

Λήψη Seroxat

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Seroxat 20 mg και Seroxat 30 mg. Η συνήθης δοσολογία είναι ένα Seroxat την ημέρα.

Αποτελεσματικότητα Seroxat

Η παροξετίνη δεν θα αλλοιώσει την προσωπικότητά σας, ούτε θα σας κάνει άμεσα χαρούμενους. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά στο να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Χρειάζεται όμως χρόνος για τη δράση του, ώστε να αποκαταστήσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών (ιδίως της σεροτονίνης) στον εγκέφαλο, που συνοδεύουν την κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές.

Τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης του Seroxat επέρχονται συνήθως σε 3-4 εβδομάδες, έτσι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τη δράση του. Για αυτό θα πρέπει να την παίρνετε καθημερινά σταθερά, παρόλο που δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην αρχή. Συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή για μήνες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Seroxat μπορεί αποτελεσματικά να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και του άγχους, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Πληροφορίες συνοπτικά: Seroxat

Φάρμακο: SEROXAT
Δραστική Ουσία: ΠΑΡΟΞΕΤΙΝΗ / Paroxetine
Συνήθης δόση: 20-40 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 60 mg/ημέρα
Κατηγορία: SSRI αντικαταθλιπτικό
Χρήση σε: Κατάθλιψη
Αγχώδεις διαταραχές
(κρίσεις πανικού, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, κοινωνική φοβία)
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Μετατραυματική διαταραχή
Προεμμηνορυσιακή δυσφορική διαταραχή
Αγγειοκινητικά συμπτώματα
Γενόσημα φάρμακα: Trazodone, Desyrel
Η τιμή του Seroxat αρχίζει από τα 6,00 € (αναλόγως τη συσκευασία/mg Seroxat)

Παρενέργειες Seroxat

Εάν νιώσετε ότι δεν βελτιώνεστε ή ότι χειροτερεύετε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της θεραπείας (ιδίως τις πρώτες εβδομάδες ή αν διακόψετε το φάρμακο), θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Συχνές παρενέργειες του Seroxat είναι ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, αϋπνία ή υπνηλία, ναυτία, ζάλη. Τα αντικαταθλιπτικά SSRI όπως το Seroxat έχουν σε κάποιες περιπτώσεις συνδεθεί με μια δυσάρεστη ανησυχία (ακαθισία), όπου ο ασθενής δεν μπορεί να παραμείνει ήρεμος σε μία θέση. Αυτό μπορεί να συμβεί τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας. Επίσης μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της όρεξης και συνεπώς στην αύξηση βάρους, ή να υπάρχουν κάποιες επιδράσεις στη σεξουαλική σφαίρα (μείωση σεξουαλικής διάθεσης, διαταραχές στη στύση, οργασμό), παρενέργειες οι οποίες είναι δοσοεξαρτώμενες (αυξάνονται με την αύξηση της δόσης Seroxat).

Έναρξη και Διακοπή Seroxat

Εάν κριθεί απαραίτητη η αύξηση της δόσης του Seroxat, αυτό πρέπει να γίνεται σταδιακά κατά 10mg ή σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Το Seroxat δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση απότομης διακοπής του (όπως ίλιγγο, αϋπνία, άγχος) για αυτό θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Στην περίπτωση έντονων συμπτωμάτων επί διακοπής του Seroxat, μπορεί να χρησιμοποιηθεί Ladose παράλληλα για το απαραίτητο διάστημα.

seroxat σεροξατ αντικαταθλιπτικο φαρμακο χαπια παρενεργειες κριτικες

Προφυλάξεις στη χρήση Seroxat και αλληλεπιδράσεις

Xρειάζεται προσοχή στη συγχορήγηση Seroxat με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) καθώς και άλλων αντιπηκτικών (βαρφαρίνης, Warfarin) γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας. Προσοχή επίσης στη συγχορήγηση με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA) γιατί οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων τους στο αίμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε συγχορήγηση με θεοφυλλίνη (βρογχοδιασταλτικό, Theo-Dur). Το Seroxat αν λαμβάνεται μαζί με Πιμοζίδη (Pirium), Θειοριδαζίνη (Melleril, Thioridazin) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες.

Χρειάζεται επίσης προσοχή στη χρήση Seroxat σε ασθενείς με ιστορικό επιληψίας, σπασμών.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Seroxat ;

To Seroxat πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε ή να διακόπτετε φάρμακα μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση ή επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Γενόσημα φάρμακα: Solben, Prexat, Paroxetine, Prexat, Paroxia, Paxil
Συχνά ορθογραφικά λάθη: σεροξατ, σεροχατ, σολβεν, σολμπεν

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, άγχους, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, φοβιών, κα

Το Seroxat μπορεί να αντικατασταθεί ή συνδυαστεί με άλλα είδη θεραπείας ώστε με αποτελεσματικότητα να ελεγχθούν όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και οι πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης ή του άγχους.

Ψυχοθεραπεία: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης και όχι απλά τα συμπτώματα.

EMDR: Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι αναγκαίο.