Ο μπαμπάς του σήμερα


Μπαμπάς / Πατέρας

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει πατέρας, το να γίνει όμως κάποιος «μπαμπάς» χρειάζεται χρόνο.

Μέχρι το 1970, ο ρόλος του πατέρα ήταν πολύ συγκεκριμένος και μονοδιάστατος, γι’αυτό και δεν είχαν γίνει πολλές έρευνες, σχετικά με τη σημασία που έχει στην ανάπτυξη ενός παιδιού.Η πιο σημαντική δουλειά του πατέρα ήταν να στηρίζει οικονομικά την μητέρα, η οποία ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη για την ανατροφή των παιδιών.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι ο ρόλος του πατέρα και ιδιαίτερα ο ρόλος του μπαμπά, έχει μεγάλη επίδραση σ’ ένα παιδί, δεν μπορεί να αντικατασταθεί και το βοηθάει να σχηματίσει την προσωπικότητα του.

Πραγματικά πλούσιος είναι ο άντρας που έχει παιδιά που τρέχουν να χωθούν στην αγκαλιά του, ακόμα κι όταν τα χέρια του είναι άδεια

Ο πατέρας, όπως και η μητέρα, είναι οι πυλώνες της συναισθηματικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Σύμφωνα με τον Erik  Erikson – Αμερικανός αναπτυξιακός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής -, η αγάπη του πατέρα και η αγάπη της μητέρας είναι ποιοτικά διαφορετικές. Oι μπαμπάδες παίζουν, επικοινωνούν και πειθαρχούν διαφορετικά απ’ ότι οι μαμάδες. Συνήθως είναι εκείνοι που δίνουν έμφαση στους κανόνες, στη δικαιοσύνη και στην ευθύτητα. Σε αντίθεση με τις μαμάδες που εστιάζουν στη συμπόνια, στη φροντίδα και στη βοήθεια.

Καρδιά γεμάτη κατανόηση. Πηγή δύναμης και υποστήριξης. Ακατάπαυστη διάθεση για βοήθεια. Απέραντη στοργή. Και μια καρδιά που συγχωρεί. Αυτό είναι ο πατέρας…

Έρευνες δείχνουν ότι οι στοργικοί και υποστηρικτικοί πατεράδες, επηρεάζουν σημαντικά την γνωσιακή και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της ευεξίας του.

Οι πατεράδες δεν επηρεάζουν μόνο το ποιο είναι το παιδί μέσα του, αλλά και το πως βλέπει τις σχέσεις του με τους ανθρώπους, μεγαλώνοντας, είτε πρόκειται για φίλους, συντρόφους, συζύγους. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ένας μπαμπάς στο παιδί του, θα επηρεάσει το τι ψάχνει αυτό στους ανθρώπους. Το παιδί θα επιλέγει τους ανθρώπους στη ζωή του, βάσει της εικόνας που έχει σχηματίσει από τη σχέση με τον πατέρα του.

Τα πρότυπα που θέτει ένας πατέρας στις σχέσεις του με τα παιδιά του, καθορίζουν το πως τα παιδιά του συνδέονται με τους άλλους ανθρώπους.

Τα κορίτσια ψάχνουν στους μπαμπάδες ασφάλεια και συναισθηματική στήριξη. Η σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ ενός μπαμπά και μιας κόρης δείχνει την ποιότητα της σχέσης που θα αναζητάει εκείνη σ’έναν άντρα όταν μεγαλώσει. Συνήθως έλκουμε εκείνο που μας είναι οικείο, εκείνο το πρότυπο δηλαδή με το οποίο μεγαλώσαμε.

Μπαμπάς: ο πρώτος ήρωας του γιου. Η πρώτη αγάπη της κόρης.

Τα αγόρια αντιθέτως αναζητούν την έγκριση του πατέρα τους και χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά του ως πρότυπο για να φτιάξουν και τα δικά τους χαρακτηριστικά. Σε περιπτώσεις που ο πατέρας είναι απών, ψάχνουν άλλες ανδρικές φιγούρες να μιμηθούν, ώστε να μάθουν πως να συμπεριφέρονται και να επιβιώνουν στον κόσμο.

Ο ρόλος του μπαμπά λοιπόν, δεν είναι καθόλου εύκολος, ούτε λιγότερης σημασίας, όπως πίστευαν παλαιότερα. Είναι μία πλήρης και μεγάλης διάρκειας απασχόληση, με απαραίτητα συστατικά την αγάπη και τη φροντίδα.

Δικαίως κερδίζουν μερικοί τίτλους όπως «ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου», αλλά και τα υποκοριστικά της λέξης όπως μπαμπάκας, πατερούλης, πατεράκης. Δεν τα κερδίζουν όλοι και προφανώς υπάρχει λόγος, διότι το να γίνει κάποιος «μπαμπάς» απαιτεί πολλά περισσότερα από το να είναι απλά ένας βιολογικός πατέρας!

Πατέρας μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε, πραγματικοί μπαμπάδες όμως δεν γίνονται όλοι…


ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ