Κάνε το Τεστ
αγκαλιά, η σημασία της αγκαλιάς, ψυχολογία πίσω από την αγκαλιά

Η θεραπευτική αξία της αγκαλιάς

Η επιστήμη πίσω από την αγκαλιά

Για έναν άνθρωπο με ψυχικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, το πιο δύσκολο πράγμα που χρειάζεται να κάνει είναι να μπορέσει να λάβει την θετική υποστήριξη για να βοηθηθεί σε αυτό το ταξίδι. Πολλές φορές, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αποδέχονται ότι έχουν ανάγκη την υποστήριξη μέσω μιας απλής αγκαλιάς. Η σημασία του αγγίγματος και της αγκαλιάς είναι πολύ σημαντική, αλλά ακόμα τη θεωρούμε ασήμαντη, σε σχέση με την ψυχοθεραπεία και την λεκτική επικοινωνία/υποστήριξη. Η επιστήμη και η καρδιά μας όμως μας λένε το αντίθετο.

Για τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα που βρίσκονται στο δρόμο προς την ανάρρωση, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η συναισθηματική υποστήριξη. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο μια αγκαλιά μπορεί να εξουδετερώσει μια συναισθηματική στιγμή φόβου, άγχους, απογοήτευσης και μοναξιάς που μπορεί να εμφανιστούν σε όλους τους ανθρώπους, και ακόμα περισσότερο σε ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη.

Ένας γνωστός νεογνολόγος είχε μια θεραπεία για τα μωρά που δεν έπαιρναν βάρος. Όταν έβλεπε την πορεία του μωρού στο νοσοκομείο, έδινε πάντα την ίδια οδηγία στη νοσοκόμα: "αυτό το μωρό πρέπει να αγκαλιάζεται κάθε τρεις ώρες!"

Η επιστήμη που μελετά τη σημασία της σωματικής επαφής (άγγιγμα) και της επικοινωνίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από πολλές μελέτες. Έχει αποδειχθεί ότι το άγγιγμα γενικά και η αγκαλιά ειδικότερα, ανάμεσα σε ανθρώπους που εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, μπορεί να έχουν σωματικές επιδράσεις όπως ο καλύτερος ύπνος REM και η αυξημένη αίσθηση ότι ανήκουν κάπου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το "κήρυγμα" σε κάποιον που αναρρώνει ("είναι όλα στο μυαλό σου", "εσύ φταις", "δραστηριοποιήσου", "ξεπέρασέ το") όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό, αλλά πολλές φορές έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Η βοήθεια και η υποστήριξη μέσω μιας ειλικρινούς αγκαλιάς βοηθά στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων συναισθημάτων ενώ ταυτόχρονα έχει και θετική συναισθηματική επίδραση.

Ωκυτοκίνη και αγκαλιά

Έχει αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες πως όταν αγκαλιαζόμαστε, τα σώματα μας απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση και αυξάνει τη σύνδεση, την κοινωνική συμπεριφορά και την εγγύτητα μεταξύ των ανθρώπων. Οι αγκαλιές έχουν πολλά οφέλη στην υγεία όπως το να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα του άγχους όπως και τα επίπεδα της κορτιζόλης. Μέχρι οι μελέτες να αποδείξουν την σύνδεση μεταξύ ωκυτοκίνης και της βελτίωσης των συμπτωμάτων της μοναξιάς, οι αγκαλιές είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την απελευθέρωση ωκυτοκίνης!

Το πιο ισχυρό φάρμακο είναι η τρυφερότητα και η φροντίδα

Τα οφέλη της αγκαλιάς από ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο σε κάποιον που αναρρώνει μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς τη θετική υποστήριξη. Καθώς το θεραπευτικό ταξίδι συνεχίζεται, θα εμφανιστούν και άλλες ευκαιρίες για θετική υποστήριξη, αλλά η αγκαλιά είναι ένα θετικό βήμα.

Ένα άτομο που αντιμετωπίζει κάποιο ψυχικό πρόβλημα συνήθως έχει συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, νιώθει μοναξιά, θυμό, φόβο και απογοήτευση σε όλο το ταξίδι της ανάρρωσης. Δυστυχώς, όταν αυτά τα συναισθήματα επικρατούν είναι δύσκολο κάποιος να αποδεχτεί τη βοήθεια και να εμπιστευτεί τις καλές προθέσεις των ανθρώπων που τον γνωρίζουν καλά.

Η σημασία της αγκαλιάς

Όταν είστε ανοιχτοί στις αγκαλιές και κάνετε το αρχικό βήμα με τους αγαπημένους σας είναι ένα μεγάλο βήμα για να μπορέσετε να αποδεχτείτε την βοήθεια και να βγείτε από την κοινωνική απομόνωση και την ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Η ανθρώπινη επαφή με τη μορφή της αγκαλιάς ή του αγγίγματος δεν είναι αδυναμία, ούτε μια ανούσια χειρονομία. Είναι εξαιρετικά σημαντική.