Κάνε το Τεστ
Τι δεν πρέπει να λέμε σε άτομα με κατάθλιψη, Πως να φέρεσαι σε ανθρώπους με κατάθλιψη, Φράσεις που δεν πρέπει να λέμε σε ανθρώπους με κατάθλιψη, Λέξεις που δεν πρέπει να λέμε σε ανθρώπους με κατάθλιψη

Τι δεν πρέπει να λέμε σε άτομα με κατάθλιψη;

Τι δεν πρέπει να λέμε σε άτομα με κατάθλιψη

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την κλινική κατάθλιψη. Βέβαια, όταν κάποιος δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ κάποια ψυχική νόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσει απόλυτα τι είναι η κατάθλιψη. Αντί όμως να δίνετε συμβουλές σε ένα άτομο με κατάθλιψη, καλό είναι να πάρετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε το βάθος της απελπισίας που νιώθει αυτό το άτομο και τις επιδράσεις που μπορεί να έχουν τα λόγια σας. Οι λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη. Πως πρέπει να φερόμαστε και τι δεν πρέπει να λέμε όμως σε ανθρώπους με κατάθλιψη;

1. "Χαμογέλα"

Όταν χρησιμοποιείτε μια φράση σαν αυτή, εξισώνετε μια στιγμιαία αντίδραση με μια ύπουλη ασθένεια. Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το να έχει μια κακή μέρα στη δουλειά. Όλοι μας μπορούμε να ξεπεράσουμε μια κακή μέρα. Όμως, ένα άτομο με κατάθλιψη ίσως να χρειάζεται θεραπεία για εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια πριν αισθανθεί ξανά καλά. Για αυτό μην υποτιμάτε μια σοβαρή κατάσταση. Αντιθέτως, ακούστε τα συναισθήματά του και μπορείτε να πείτε, "Γνωρίζω ότι ίσως χρειαστεί χρόνο για να νιώσεις καλύτερα, αλλά υπάρχει ελπίδα."

2. "Θα περάσει και αυτό"

Ίσως αυτό να είναι αλήθεια στις περισσότερες περιπτώσεις. Αλλά όταν ένας άνθρωπος έχει κατάθλιψη, σίγουρα δεν αισθάνεται ότι αυτό που νιώθει θα περάσει. Όταν ένα άτομο είναι σε κατάθλιψη, δεν μπορεί να δει το φως στο τέλος του τούνελ, νιώθει σε αδιέξοδο και πως αυτή η κατάσταση θα κρατήσει για πάντα. Η κατάθλιψη μοιάζει αμείλικτη και ατελείωτη. Όταν κάποιος προσπαθεί κάθε μέρα για να νιώσει καλύτερα και τελικά αυτό δεν συμβαίνει, η ανακούφιση δεν έρχεται ποτέ, τότε χάνει την ελπίδα του. Όταν λοιπόν λέτε σε κάποιον ότι η θλίψη θα περάσει, μειώνετε την απελπισία και την αβοηθητότητα που νιώθει. Ελαχιστοποιείτε τα δεινά του. Αντιθέτως, αφήστε τον να γνωρίζει ότι ανεξάρτητα με το πόσο θα υποφέρει, θα είστε εκεί για αυτόν. Αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί το άτομο δεν θα νιώθει μόνο του.

3. "Για ποιο λόγο έχεις κατάθλιψη;"

Ένα άτομο μπορεί να έχει μια εξαιρετική δουλειά, ένα όμορφο σπίτι, μια όμορφη οικογένεια και πολλούς φίλους. Αλλά η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις. Ο κάθε άνθρωπος είναι ευάλωτος στην κλινική κατάθλιψη. Επειδή απλά τα πράγματα φαίνονται υπέροχα στην επιφάνεια, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι έτσι. Ανοίξτε το μυαλό σας και σκεφτείτε την πιθανότητα ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο ρόδινα όσο φαίνονται.

4. "Είσαι τόσο δραματικός."

Στην πραγματικότητα, η συμπεριφορά ενός ατόμου με κατάθλιψη μπορεί να μην αποκαλύπτει την έκταση του πόνου που αισθάνεται. Δεν υπάρχουν κανόνες για το πως ένα άτομο πρέπει να συμπεριφέρεται όταν το κατακλύζει η λύπη. Αντί να κρίνετε τη συμπεριφορά του, κατανοήστε ότι η ψυχική ασθένεια είναι ένας αδίστακτος και τρομερός αντίπαλος. Δείξτε συμπόνια.

5. " Όλα είναι στο μυαλό σου."

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό ισχύει εν μέρει. Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια. Και το μυαλό είναι ένα κομμάτι του ανθρώπινου σώματος όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες. Μια ασθένεια σε οποιοδήποτε τμήμα του σώματος είναι εξίσου σοβαρή. Ποτέ δεν θα λέγατε σε ένα άτομο με διαβήτη ή καρκίνο να σκεφτεί ότι απλά είναι υγιές. Έτσι, μην κάνετε το λάθος να πείτε κάτι τέτοιο σε ένα άτομο με κατάθλιψη.

καταθλιψη συμπτωματα

6. "Δεν μοιάζεις να έχεις κατάθλιψη."

Πραγματικά; Πώς μοιάζει η κατάθλιψη; Αν και είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι σταματούν να φροντίζουν τον εαυτό τους σωματικά εξαιτίας της σοβαρής κατάθλιψης, είναι εξίσου αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν απόλυτα υγιείς. Η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικά τους ανθρώπους. Κάποιοι μπορεί να είναι λειτουργικοί και να συμπεριφέρονται με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο. Φροντίζουν τον εαυτό τους, δουλεύουν και μπορεί να χαμογελούν ή να κάνουν αστεία. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι μέσα τους δεν βιώνουν αρνητικά συναισθήματα.

7. "Ξεκόλλα."

Μην κάνετε το λάθος να σκεφτείτε ότι ένα άτομο μπορεί απλά να επιλέξει να τελειώσει με την κατάθλιψη. Αν μπορούσε να το κάνει, θα το είχε ήδη κάνει. Κανείς δεν θέλει να νιώθει την εξουθενωτική θλίψη που συνοδεύει την κατάθλιψη. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο συναίσθημα. Χρειάζεται ψυχοθεραπεία, αντικαταθλιπτικά και χρόνος πριν ένα άτομο αρχίσει να νιώθει ανακούφιση. Αντί λοιπόν να προτείνετε σε ένα άτομο απλά να ξεκολλήσει, πείτε του ότι κατανοείτε ότι δεν έχει αυτή τη δύναμη. Η κατανόηση είναι ένα σπάνιο δώρο για κάποιον που περνά δύσκολα.

8. "Θα μπορούσε να είναι χειρότερα."

Η κατάθλιψη παραμορφώνει την αντίληψη που έχει ένα άτομο για τον κόσμο. Λογικά, γνωρίζει ότι τα πράγματα θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Θα μπορούσε να έχει περισσότερα προβλήματα στη ζωή ή στην υγεία του. Όταν επισημαίνετε το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε σε άλλες χώρες, αυτό δεν ανακουφίζει τον πόνο που νιώθει το άτομο από την κατάθλιψη. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, ακόμη και να γνωρίζει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, αυτό δεν ανακουφίζει ούτε στο ελάχιστο τον ψυχικό πόνο που νιώθει. Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από κατάθλιψη το μυαλό είναι γεμάτο με μαύρες σκέψεις, με μοναξιά, ότι κανείς δεν το καταλαβαίνει και με ένα αφόρητο ψυχικό βάρος. Πολύ συχνά η κατάθλιψη συνοδεύεται επίσης και από ψυχοσωματικά συμπτώματα, κάνοντας τον άνθρωπο να φοβάται ότι είναι και σωματικά άρρωστος. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τον ακούτε καταρχήν και ότι λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας τον πόνο του και τις ανησυχίες του.

9. "Μην είσαι εγωιστής."

Πολλές φορές οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να μοιάζουν ότι θέλουν την προσοχή των άλλων. Η αλήθεια είναι ότι η κατάθλιψη μπορεί να κατακλύζει τις σκέψεις και τις πράξεις ενός ατόμου. Όταν κάποιος νιώθει αβοήθητος και απελπισμένος, είναι δύσκολο να δει πέρα από τον πόνο του. Αυτό όμως δεν τον κάνει εγωιστή. Μπορεί να κάνει πράγματα που πληγώνουν τους άλλους. Όταν όμως τον αποκαλείτε εγωιστή, του δημιουργείτε ενοχές και ντροπή που συνοδεύουν τα συναισθήματα της απομόνωσης. Αντιθέτως, πείτε του ότι κατανοείτε πως φροντίζει τον εαυτό του. Προσφερθείτε να βοηθήσετε με την φροντίδα των παιδιών ή με τα ψώνια, Βοηθήστε τον να κάνει κάτι ουσιαστικό για τον εαυτό του, όπως ένα μασάζ ή ψυχοθεραπεία.

10. "Νομίζεις ότι είσαι άσχημα."

Μην υποτιμάτε τον πόνο που βιώνει ένα άτομο , υποδεικνύοντας ότι εσείς είστε σε χειρότερη θέση. Πιθανόν δεν μπορείτε καν να κατανοήσετε τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου με κατάθλιψη. Όταν τονίζετε ότι εσείς είστε σε δυσκολότερη κατάσταση, απαξιώνετε εντελώς τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Αντιθέτως, μπορείτε να του πείτε ότι δεν μπορείτε να φανταστείτε τι περνάει, πράγμα το οποίο στην πραγματικότητα είναι αλήθεια. Αρκεί να είστε εκεί και να το ακούτε. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν περιμένουν από εσάς να λύσετε τα προβλήματά τους. Απλά θέλουν ανθρώπους που θα τους ακούσουν και θα τους κατανοήσουν.

Η υποστήριξη είναι το καλύτερο που μπορείτε να προσφέρετε σε ανθρώπους με κατάθλιψη 

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι να πείτε και πως να φερθείτε σε ένα φίλο σας που υποφέρει. Αν η κατάσταση σας έχει ξαφνιάσει, απλά μπορείτε να πείτε ότι δεν ξέρετε τι να πείτε. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην τους κρίνετε και να τους παροτρεύνετε να πάρουν τη βοήθειεα ενός ειδικού ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ. Υπάρχουν διάφορα ΕΙΔΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ που μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη, ωστόσο το πρώτο βήμα για να λάβει κανείς την κατάλληλη βοήθεια είναι μια σωστή διάγνωση (ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ).

Κάντε ότι καλύτερο μπορείτε, να είστε εκεί για αυτούς και έτσι δεν θα νιώθουν μόνοι. Η υποστήριξη και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι πολύ σημαντικά εφόδια για να μπορέσει ένα άτομο να ξεπεράσει την κατάθλιψη.