Κάνε το Τεστ
απιστία, λόγοι που οδηγούν στην απιστία, πως να ξεπεράσετε την απιστία, ψυχοθεραπεία για την απιστία

Ψυχοθεραπεία ζεύγους και απιστία

Ψυχοθεραπεία Ζεύγους και Απιστία

Περίπου ένα στα τρία ζευγάρια επηρεάζονται από την απιστία. Με λιγότερο από το 40% των ζευγαριών να καταφέρνουν να κρατήσουν τη σχέση τους μετά την απιστία, πώς μπορούν τα ζευγάρια να ξεπεράσουν την απιστία και να προχωρήσουν μπροστά; Ένα είναι το στοιχείο κλειδί, τα ζευγάρια να δουν τι τους οδήγησε στην απιστία.

Γιατί οι άνθρωποι δημιουργούν εξωσυζυγικές σχέσεις;

Οι απιστίες δεν συμβαίνουν τυχαία και από το πουθενά, συνήθως είναι πολύπλοκες και οφείλονται στην συσσώρευση προβλημάτων, την συναισθηματική απομάκρυνση των συντρόφων, και σε ανεκπλήρωτες ανάγκες. Είναι σπάνιο ένα άτομο που αγαπάει ειλικρινά το σύντροφό του να θελήσει να τον πληγώσει με την απιστία. Εξερευνώντας το "γιατί" συνέβη η απιστία στη σχέση σας μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να συγχωρήσετε και να προχωρήσετε.

Μερικοί λόγοι που οδηγούν στην απιστία είναι οι εξής:

  • Συναισθηματική απομάκρυνση από τον/την σύντροφο
  • Ανάγκη για πάθος.
  • Απογοήτευση με κάποιο άλλο κομμάτι της ζωής.
  • Έλλειψη εμπειριών ζωής (γάμοι σε μικρή ηλικία)
  • Κρίση μέσης ηλικίας
  • Χρησιμοποιείτε τις σχέσεις για προσωπική επιβεβαίωση.
  • Αυτοσαμποτάρετε τις σχέσεις σας. Νιώθετε ότι δεν αξίζετε την αγάπη και ασυνείδητα καταστρέφετε τα πράγματα.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν νιώθετε λιγότερο ελκυστικοί από τον σύντροφό σας ίσως να προσπαθείτε να αποδείξετε ότι είστε ποθητοί.
  • Εκδίκηση. Αν κάποιος υποψιάζεται ότι τον έχουν απατήσει χωρίς να έχει στοιχεία, ίσως να τον πληρώνει με το ίδιο νόμισμα.
  • Στρες.
  • Επανάληψη των μοτίβων της παιδικής ηλικίας (ο ένας από τους δύο γονείς είχε εξωσυζυγική σχέση).

Πρέπει να συγχωρείται η απιστία;

Η απιστία σημαίνει προδοσία της εμπιστοσύνης. Όταν κάποιος κάνει κάτι που κλονίζει την εμπιστοσύνη σας, μπορεί να σας αλλάξει όλη την κοσμοθεωρία σας και την αίσθηση της ασφάλειας. Δεν είναι ρεαλιστικό και βοηθητικό να σκέφτεστε ότι μπορείτε έτσι απλά να συγχωρήσετε την απιστία κάποιου, ή τα άτομα που έχουν απιστήσει να προσδοκούν ότι θα πουν "συγνώμη" και θα τους συγχωρήσουν.

Η εμπιστοσύνη είναι μια πρωταρχική ανάγκη (από τη στιγμή που γεννιόμαστε ενστικτωδώς εμπιστευόμαστε αυτούς που μας φροντίζουν) και όταν κλονίζεται, μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση κάποιου παλιού παιδικού πόνου. Έτσι οι απατημένοι σύντροφοι δεν έχουν μονάχα να διαχειριστούν τον πόνο της απιστίας, αλλά και έναν καταιγισμό παλιών συναισθημάτων.  Μπορούμε με ευκολία να θυμηθούμε κάθε σύντροφο που μας έκανε κακό ή τους γονείς που μας πρόδωσαν.

Δεν έχει καμία αξία να προσποιήστε ότι έχετε συγχωρήσει κάποιον αν δεν το νιώθετε ειλικρινά. Είναι καλύτερο να είστε ειλικρινείς με το σύντροφό σας για το πώς νιώθετε, και να πάρετε το χρόνο σας για να επεξεργαστείτε όλα τα συναισθήματά σας. Αφήστε το σύντροφό σας να ξέρει αν θέλετε να τον συγχωρήσετε και έχετε την πρόθεση να το κάνετε, αλλά μην υποκρίνεστε. Διαφορετικά, τα πραγματικά συναισθήματά σας είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν με εκρηκτικό τρόπο στο μέλλον.

ψυχοθεραπεία ζεύγους και απιστία

Ξεπερνώντας την απιστία

Μετά από την αποκάλυψη μιας απιστίας, είναι αρκετά δύσκολο να σκεφτείτε το μέλλον της σχέσης. Πώς ο απατημένος σύντροφός θα αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του; Πώς η σχέση μπορεί να σωθεί; Ή πώς μπορεί να τελειώσει η σχέση και οι σύντροφοι να παραμείνουν φίλοι ή να μην επηρεαστούν τα παιδιά;

Το άτομο που είναι το θύμα της απιστίας μπορεί να νιώθει πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, η προδοσία, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, ο εξευτελισμός, η ζήλια και οι ενοχές. Ίσως να δυσκολεύεται να ξεχάσει το γεγονός και να αναμασά τις σκέψεις του για το πώς αυτό συνέβη.

Το χτίσιμο της εμπιστοσύνης μετά την απιστία μπορεί να είναι μια αργή διαδικασία και ο πληγωμένος σύντροφος τις περισσότερες φορές δυσκολεύεται να πιστέψει ότι η απιστία δεν θα συμβεί ξανά στο μέλλον. Ίσως να μην μπορεί να αντισταθεί στον έλεγχο των προσωπικών στοιχείων του συντρόφου, όπως το κινητό, το email ή το λογαριασμό στο Facebook και ίσως να νιώθει ανησυχία αν ο σύντροφός του αργήσει να επιστρέψει σπίτι ή αν δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.

Αν και οι δύο σύντροφοι αποφασίσουν ότι θέλουν η σχέση τους να συνεχιστεί, πρέπει και οι δύο να συμφωνήσουν ότι θα δουλέψουν για να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν μια ικανοποιητική σχέση μαζί. Η συγχώρεση θέλει χρόνο και χρειάζονται μικρά βήματα ώστε να μπορέσει να επιβιώσει η σχέση. Τα ξεσπάσματα και οι συναισθηματικές εκρήξεις είναι βέβαιο ότι θα συμβούν στην πορεία, για αυτό θα πρέπει να βλέπετε μακροπρόθεσμα.

Πώς η ψυχοθεραπεία βοηθά στην απιστία;

Αν και η απιστία είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία και για τους δύο συντρόφους, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα συναισθήματα μόνοι σας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους να διευθετήσουν πολλά θέματα μαζί και χωριστά ώστε να μπορέσουν να διορθώσουν τη σχέση.

Αξίζει όλη αυτή η διαδικασία; Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Θα εξερευνήσετε τη δυναμική της σχέσης πριν την απιστία.
  • Θα θυμηθείτε σε ποιο σημείο τα πράγματα λειτουργούσαν.
  • Θα μάθετε να επικοινωνείτε ξανά.
  • Θα θυμηθείτε πως ήταν η σχέση σας πριν την απιστία.
  • Θα αναγνωρίσετε την πραγματική (όχι την υποθετική) αιτία που οδήγησε στην απιστία.
  • Θα αναγνωρίσετε ποιες ανάγκες και επιθυμίες δεν καλύπτονται.

Σίγουρα είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά ο ψυχοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε κάθε δύσκολο συναίσθημα και να σας ενθαρρύνει να είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία.

Ατομική ψυχοθεραπεία ή ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Συνήθως για θεραπεία προσέρχεται αρχικά ο ένας σύντροφος (συνήθως, ο "πιστός"). Είναι ο πιο πληγωμένος, ο πιο επιβαρυμένος συναισθηματικά και με τα μεγαλύτερα ερωτήματα για το αν είναι καλό ή όχι να συνεχίσει αυτή η σχέση. Μέσω της ψυχοθεραπείας, της ομοιοπαθητικής και του EMDR μπορεί να δυναμώσει, να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα, και να πάρει αποφάσεις για τη συνέχεια της σχέσης. Αφού περιοριστούν ή κλείσουν τα προσωπικά τραύματα από την απιστία, εφόσον έχει αποφασίσει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση, μπορεί να ακολουθήσει θεραπεία ζεύγους, ώστε να μπορέσει το ζευγάρι να επαναπροσδιορίσει την επικοινωνία και τη σχέση.

Ψυχοθεραπεία ζεύγους για μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση

Αν και συχνά στις θεραπείες τα ζευγάρια έρχονται ζητώντας ο θεραπευτής να πει "ποιος έχει δίκιο" και "ποιος άδικο", "ποιος φταίει" και ποιος όχι, στις θεραπείες ζεύγους ο ψυχοθεραπευτής δεν θα πάρει το μέρος κανενός. Εφόσον έρχεστε ως ζευγάρι στο θεραπευτή, ο αληθινός θεραπευόμενος σε αυτή την περίπτωση είναι η σχέση σας. Ο ψυχοθεραπευτής είναι εκεί για να κλείσει πληγές, να βοηθήσει στην επικοινωνία, και όχι να κάνει το δικαστή.

Στις θεραπείες ζεύγους ο ψυχοθεραπευτής κρατάει μια ουδέτερη στάση. Ο ψυχοθεραπευτής ζεύγους ΔΕΝ παροτρύνει το ζευγάρι ούτε να μείνει μαζί, ούτε να χωρίσει, ούτε είναι δικαστής να πει ποιος έχει "δίκιο" και ποιος "άδικο". Ο ψυχοθεραπευτής βοηθά να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για να επικοινωνήσετε μεταξύ σας, να καταλάβει ο ένας περισσότερο τον άλλο και να βρείτε την καλύτερη λύση και για τους δύο σας. Αρκετές φορές τα ζευγάρια χωρίζουν. Σε αυτή την περίπτωση ένας ψυχοθεραπευτής βοηθά ώστε ο χωρισμός να είναι υγιής και ήπιος, και να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές αρνητικές συνέπειες. Δεδομένου ότι οι χωρισμοί μπορεί να είναι πολύ έντονοι, η ψυχοθεραπεία είναι μια καλή επένδυση. Στην περίπτωση που το ζευγάρι αποφασίσει να προσπαθήσει για να κάνουν τη σχέση αυτή να δουλέψει, ο θεραπευτής είναι ο σύμμαχός σας που θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε ώστε η προσπάθειά σας να είναι στοχευμένη και να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ψυχοθεραπεία ζεύγους και απιστία

Ως ζευγάρι μπορείτε με την κατάλληλη βοήθεια να ξεπεράσετε το τραύμα της απιστίας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, και συμπληρωματικά του EMDR και της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ, μπορείτε να επουλώσετε τις συναισθηματικές πληγές και να προχωρήσετε, είτε ως ζευγάρι, είτε ο καθένας ξεχωριστά.