Κάνε το Τεστ
το βάρος ενός μυστικού, μυστικά, γιατί έχουμε μυστικά, τύπου μυστικών, επιδράσεις μυστικών, μυστικά και ψυχική υγεία, πως μας επηρεάζουν τα μυστικά, αποκάλυψη μυστικών, πότε μπορώ να αποκαλύψω τα μυστικά μου

Το βάρος ενός μυστικού

Το βάρος ενός μυστικού

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μυστικά είναι κάτι πολύ σύνηθες. Στην πραγματικότητα,  όλοι μας έχουμε μυστικά. Υπάρχουν πράγματα που απλά δεν θέλουμε να γνωρίζουν οι άλλοι για εμάς και τα κρατάμε ιδιωτικά. Επίσης, υπάρχει μια δημοφιλής αντίληψη ότι πρέπει να λέμε τα μυστικά μας και ότι η ζωή χωρίς κρυμμένα μυστικά είναι αυτό που θα πρέπει να επιδιώκουμε. Όμως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να κρατούν μυστικά, ακόμη και αν αυτά είναι τρομακτικά.

Γενικά, οι άνθρωποι  κρατούν κατά μέσο όρο 13 μυστικά, από τα οποία τα 5 δεν τα συζητούν ποτέ με κανέναν. Κάποια μυστικά μπορεί να είναι πιο εμπιστευτικά, αλλά  τα φανερώνουν σε μερικούς ανθρώπους, ανάλογα με τον τύπο του μυστικού. Οι εμπειρίες όπως η χρήση ουσιών ή η απογοήτευση από τη δουλειά είναι πολύ πιθανό τα άτομα να τις μοιράζονται με κάποιους άλλους, Ενώ οι εμπειρίες που αφορούν την σεξουαλική ζωή είναι μυστικά που κανείς δεν τα μοιράζεται με κανέναν. Ωστόσο, υπάρχουν μυστικά που μπορούν να γίνουν βάρος;

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες μυστικών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως οι πεποιθήσεις, η οικογένεια, τα οικονομικά, οι φιλοδοξίες, οι συνήθειες, οι δραστηριότητες, τα χόμπι, τα θέματα ψυχικής υγείας, η δουλειά, οι σχέσεις, το σεξ. Τα πιο συχνά ψέματα αφορούν την σεξουαλική ζωή , τα χρήματα και την προσωπική ζωή.

Η διάκριση μεταξύ ιδιωτικότητας και μυστικότητας δεν είναι πάντα σαφής. Υπάρχουν μερικές γκρίζες ζώνες ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και στα μυστικά. Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να μιλάνε για τα χρήματα και το σεξ , για παράδειγμα, για προσωπικούς λόγους.

Ποιοι είναι οι τύποι των μυστικών;

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαχωρίζουν τα μυστικά σε δύο τύπους. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα μυστικά που μπορεί να είναι μικρά, όπως ένα απλό σχόλιο ή μπορεί να είναι κάτι αποκαλυπτικό για τον εαυτό τους. Κάποιες φορές οι άνθρωποι μοιράζονται αυτά τα μυστικά στο Facebook. Αυτά τα κρυμμένα μυστικά είναι πράγματα που είναι πρόθυμοι να αποκαλύψουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Προσωπικά μυστικά  

Η δεύτερη κατηγορία μυστικών είναι κάτι που ζει στην καρδιά μας, και μερικές φορές μοιάζει με "τρομερό μυστικό". Είναι κάτι που αφορά τον εαυτό μας που το κρατάμε κρυφό, κάποιες φορές για πολλά χρόνια. Μπορεί να είναι κομμάτι μιας δουλειάς που δεν έχουμε ολοκληρώσει. Ίσως να μην γνωρίζουμε γιατί το κρατάμε κρυφό, αλλά μοιάζει σημαντικό να κρατάμε μυστικά.

Αυτά τα μυστικά, αυτά τα τρομερά μυστικά, γίνονται τόσο σημαντικά για εμάς που ουσιαστικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς μας, κατά κάποιο τρόπο χτίζουμε τον εαυτό μας γύρω από αυτά τα μυστικά.

Μερικοί άνθρωποι κουβαλούν μέσα τους για πολλά χρόνια κάποια τρομερά μυστικά, που καταλήγουν να είναι βαρύ φορτίο. Σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι μιλούν για πρώτη φορά για τα μυστικά τους στην ψυχοθεραπεία.

μυστικα, βαρος, αποφθεγματα

Ποιες είναι οι επιδράσεις των μυστικών;

Παρόλο που τα ψέματα είναι πολύ συχνά, έχουν κάποιο κόστος στην ψυχική μας υγεία.  Οι άνθρωποι κρατούν μυστικά για πολλούς λόγους αλλά κυρίως για να προστατεύσουν τις σχέσεις τους, τον εαυτό τους ή τους άλλους. Τα μυστικά επίσης, μπορεί  να είναι επιβλαβή για μια σχέση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μυστικά βλάπτουν όσους τα κρατούν. Όταν κάποιος κρατά ένα μυστικό αυτό μπορεί να επηρεάζει την ικανοποίηση από τη ζωή, την ποιότητα των σχέσεων του και την ψυχική και την σωματική του υγεία.

Η ιδέα ότι τα μυστικά μας πληγώνουν επειδή τα κρύβουμε μας δημιουργεί επιπλέον στρες. Τα μυστικά μας πληγώνουν, συχνά για λόγους που συνδέονται με συναισθήματα ντροπής, απομόνωσης. Αυτές οι εμπειρίες μπορεί να δημιουργούν συναισθήματα αβοηθητότητας, και το να κρατάμε ένα μυστικό μπορεί να μας προκαλεί πόνο και στρες.

Υπάρχουν κάποιες τραυματικές εμπειρίες ή τραγωδίες που συμβαίνουν που διαμορφώνουν την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά των ατόμων.

Η επίδραση ενός μυστικού μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν να έχουν δύναμη όταν κρατούν κρυμμένα τα οικογενειακά μυστικά , νιώθουν ατρόμητοι και ασφαλείς.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αυτοί που νιώθουν λιγότερο θετικά συναισθήματα για τα οικογενειακά μυστικά. Πώς σας κάνει να νιώθετε ένα μυστικό; Αν η απάντηση είναι οι ενοχές, τότε ίσως είναι η στιγμή να πάρετε ένα μάθημα από το παρελθόν σας και να κάνετε μια διαφορετική επιλογή για το παρόν σας.

Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ενοχές, έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να κάνουν κάτι για αυτό. Δεν μπορούν να αλλάξουν το παρελθόν , όσο και αν το θέλουν. Αλλά μπορούν να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση και να επιλέξουν έναν άλλο δρόμο.

 Τα μυστικά αφήνουν σημάδια

Όταν κάποιος κρατά τις σκέψεις του ιδιωτικές με αυτό τον τρόπο χτίζει την αίσθηση της ταυτότητάς του. Στην περίπτωση των μυστικών , η ταυτότητα διαμορφώνεται γύρω από αυτά και σκοπός είναι η διατήρησή τους. Όταν κάποιος κρατά μυστικά, κατά κάποιο τρόπο κρατά τον εαυτό του ασφαλή.

 Αποκάλυψη μυστικών

Για πολλούς ανθρώπους η αποκάλυψη ενός μυστικού αλλάζει τη σχέση που έχουν με αυτό. Νιώθουν διαφορετικά.

Για κάποιους άλλους αυτή η αλλαγή μπορεί να σημαίνει ότι ξαφνικά νιώθουν ανάλαφροι, απαλλαγμένοι από το βάρος των μυστικών. Ωστόσο, για άλλους η αποκάλυψη μπορεί να γίνει ξαφνικά και απροσδόκητα. Όταν για παράδειγμα ένας θεραπευόμενος κρύβει ένα τρομερό μυστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να το αποκαλύψει στον ψυχοθεραπευτή του για πρώτη φορά. Αυτό το μυστικό  που μπορεί να παραμένει κρυφό για πολύ καιρό, ίσως επειδή προκαλεί ντροπή στο άτομο, τελικά αποκαλύπτεται σε κάποιον άλλο. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η αποκάλυψη καθιστά την θεραπευτική σχέση αφόρητη και έτσι ο θεραπευόμενος σταματά τις συνεδρίες.

Φυσικά, το να φανερώνει κάποιος τα μυστικά του δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα ή ότι δεν είναι θεραπευτικό. Αυτό που έχει σημασία είναι κάποιος να νιώσει άνετα να μιλήσει για τα μυστικά του, και αυτό ίσως να μην συμβεί ποτέ.

Πότε μπορώ να μιλήσω για τα μυστικά που κρατάω μέσα μου;

Καλό είναι να κρατάτε τα μυστικά σας μέχρι να βεβαιωθείτε για τη στιγμή που θέλετε να τα αποκαλύψετε. Είναι ανάγκη να νιώθετε συναισθηματική ασφάλεια. Όταν λέμε σε κάποιον κάτι δεν μπορούμε απλά να το πάρουμε πίσω,  για αυτό είναι ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί και να μην κάψουμε κάθε γέφυρα επικοινωνίας μαζί του.

Όταν κάποιος ξεκινά ψυχοθεραπεία και θέλει να αποκαλύψει το μυστικό του, καλό είναι να τον ενθαρρύνουμε να το κάνει αργά και σταδιακά. Δουλεύουμε μαζί με τον θεραπευόμενο , κάνουμε ερωτήσεις όπως "Χωρίς να μου πεις το μυστικό, πώς θα ένιωθες αν κάποιος άλλος το γνώριζε; Πώς φαντάζεσαι ότι θα σκεφτόμουν για εσένα αν το ήξερα;" Με αυτό τον τρόπο ο θεραπευόμενος συζητά ουσιαστικά το μυστικό χωρίς να το έχει αποκαλύψει.

Αν κάποιος δεν νιώθει καλά να αποκαλύψει το μυστικό του, καλό είναι να κάνει ένα βήμα πίσω.

Μπορείτε να αποκαλύψετε τα μυστικά σας την στιγμή που θα νιώσετε έτοιμοι, χωρίς πίεση

Κανένα άτομο δεν πρέπει να νιώθει πίεση για να αποκαλύψει οτιδήποτε. Με τον καιρό μπορεί να επιλέξει αν θα αποκαλύψει το μυστικό του ή όχι. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχει ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να μιλήσετε για όλα τα θέματα που σας απασχολούν και σας ανησυχούν. Πολλές φορές τα μυστικά επιβαρύνουν την ψυχολογία μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις  είναι σημαντικό να μιλάτε σε έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή και να βρίσκετε υγιείς λύσεις.