Κάνε το Τεστ
αυτοπεποίθηση, γιατί είναι σημαντική η αυτοπεποίθηση, οφέλη αυτοπεποίθησης, τρόποι ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης

Πως να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως το συναίσθημα εμπιστοσύνης που έχει κάποιος στις ικανότητές του, στις δεξιότητες και στην κρίση του. Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για την ψυχική μας ευημερία. Η υγιής αυτοπεποίθηση βοηθά ώστε να είστε πιο επιτυχημένοι στην προσωπική και στην επαγγελματική σας ζωή.

Γιατί είναι σημαντική η αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι εμπιστεύεστε την κρίση και τις ικανότητές σας και νιώθετε ότι αξίζετε, ανεξάρτητα από τις ατέλειες σας ή την άποψη που έχουν οι άλλοι για εσάς.

Η αυτοεκτίμηση είναι μια πιο γενική αίσθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όσα προκύπτουν στη ζωή μας και ότι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι.

Η αυτοεκτίμηση προκύπτει από το συναίσθημα ότι οι άνθρωποι γύρω μας , μας εγκρίνουν. Αυτό δεν μπορούμε να το ελέγχουμε, και αν κάποιος δέχεται κριτική ή απόρριψη από άλλους ανθρώπους, η αυτοεκτίμηση μειώνεται.

Η αυτοπεποίθηση είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πτυχή της ζωής μας, αν και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να την βρουν. Συχνά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση είναι λιγότερο πιθανό να έχουν επιτυχίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Στη δουλειά δεν θα εμπιστευόσασταν μια παρουσίαση σε κάποιον που είναι νευρικός, χάνει τα λόγια του και ζητά συνεχώς συγνώμη. Αλλά θα επιλέγατε κάποιον που μιλά καθαρά, δυνατά, απαντά με σιγουριά στις ερωτήσεις και αμέσως παραδέχεται αν δεν γνωρίζει κάτι.

Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση αποτελούν έμπνευση για τους άλλους, τους συνεργάτες, του φίλους, τους εργοδότες. Η αυτοπεποίθηση είναι κλειδί για την επιτυχία.

Οφέλη της αυτοπεποίθησης

Όταν κάποιος πιστεύει στον εαυτό του, είναι πρόθυμος να δοκιμάσει νέα πράγματα. Είτε θέλετε να κάνετε αίτηση για προαγωγή είτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα μαγειρικής, το να πιστεύετε στον εαυτό σας είναι το κλειδί.

Όταν έχετε αυτοπεποίθηση δεν σπαταλάτε το χρόνο σας για να ανησυχείτε ότι δεν είστε αρκετά καλοί αλλά βάζετε όλη σας την ενέργεια στην προσπάθεια. Έτσι έχετε καλύτερη απόδοση.

Αν νιώθετε αυτοπεποίθηση για μια παρουσίαση που θα κάνετε, θα δώσετε προσοχή στο κοινό. Διαφορετικά αν δεν έχετε αυτοπεποίθηση θα ανησυχείτε ότι δεν σας ακούνε. Θα δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και θα μπερδεύετε τα λόγια σας , πράγμα που θα σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν τα πήγατε καλά.

Λιγότερος φόβος και άγχος

Όσο περισσότερη αυτοπεποίθηση έχετε τόσο πιο εύκολο είναι να ηρεμήσετε τη φωνή μέσα σας που σας λέει ,"Δεν μπορώ να το κάνω αυτό." Θα μπορείτε να απελευθερωθείτε από τις σκέψεις σας και να αναλάβετε δράση.

Αν έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση, θα σας είναι οικεία η έννοια του μηρυκασμού των σκέψεων ή θα έχετε την τάση να έχετε πολλές ανησυχίες , θα κάνετε λάθη και θα τα επαναλαμβάνετε. Η υπερανάλυση συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη, και μας κάνει να απομονωνόμαστε από τον κόσμο. Ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση σας θα σπάσετε τον κύκλο της υπερανάλυσης και της εσωτερικής επικριτικής σας φωνής.

Περισσότερα κίνητρα

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σημαίνει ότι κάνετε μικρά βήματα που σας δημιουργούν την αίσθηση της ικανοποίησης. Αν έχετε μάθει μια ξένη γλώσσα, έχετε ειδικότητα σε κάτι, έχετε ένα ταλέντο είστε σε καλό δρόμο.

Μπορεί να σκέφτεστε, " Ήμουν περήφανος για τους βαθμούς μου στο λύκειο, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το τώρα." Αν όμως εντοπίσετε ένα επίτευγμα κλειδί στη ζωή σας , θα διαπιστώσετε ότι χρειάστηκε πολλή επιμονή για να τα καταφέρετε.

Όσο ενισχύεται η αυτοπεποίθηση σας , θα παρατηρήσετε ότι είστε πιο αποφασιστικοί. Οι σκέψεις δεν θα σας παραλύουν. Αντιθέτως, θα μπορείτε να δράσετε για να φτάσετε τους στόχους σας.

Περισσότερη αντοχή

Η αυτοπεποίθηση σας δίνει δεξιότητες και μεθόδους διαχείρισης για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τις αντιξοότητες και την αποτυχία. Η αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι δεν θα αποτύχετε ποτέ. Αλλά θα ξέρετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τις προκλήσεις και δεν θα σας παραλύουν. Ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχατε σχεδιάσει, μπορείτε να αποφύγετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας.

Από τη στιγμή που δοκιμάζετε νέα πράγματα, θα αρχίσετε να κατανοείτε πως η αποτυχία και τα λάθη μπορούν να οδηγήσουν στην εξέλιξη σας. Θα αποδεχτείτε ότι η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής. Το παράδοξο είναι ότι όσο πιο πρόθυμοι είστε να αποτύχετε τόσο περισσότερα επιτυγχάνετε, επειδή δεν περιμένετε όλα να είναι 100% τέλεια πριν δράσετε.

Βελτίωση των σχέσεων

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά όταν έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση επικεντρώνεστε λιγότερο στον εαυτό σας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν ανησυχείτε συνεχώς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς. Όταν συμβαίνει αυτό μπορείτε να συνδεθείτε ειλικρινά με τους άλλους.

Θα απολαμβάνετε την αλληλεπίδραση επειδή δεν θα ανησυχείτε για την εντύπωση που θα κάνετε στους άλλους και δεν θέλετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Έχετε ηρεμία και αυτό βοηθά να αναπτύξετε πιο βαθιές σχέσεις.

Η αυτοπεποίθηση αυξάνει την συμπόνια. Όταν είστε παρόντες στη στιγμή μπορείτε να κατανοήσετε αν ο σύντροφός σας δεν είναι καλά ή αν ο φίλος σας θέλει έναν ώμο για να κλάψει. Όταν δεν ασχολείστε συνεχώς με τις αμφιβολίες για τον εαυτό σας , μπορείτε να είστε ο άνθρωπος που θα βοηθήσει τους άλλους.

Είστε αυθεντικοί

Τελικά , η αυτοπεποίθηση σημαίνει να ξέρετε ποιοι είστε πραγματικά και να αποδέχεστε τις αδυναμίες σας γνωρίζοντας ότι δεν θα αλλάξουν την αξία του εαυτού σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες σας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οι πράξεις σας θα συμβαδίζουν με τις αρχές σας, και θα σας δίνουν μια έντονη αίσθηση του σκοπού. Ξέρετε ποιοι είστε και τι θέλετε στη ζωή σας. Έχετε τις ικανότητες να επιτύχετε όσα επιθυμείτε. Μπορείτε να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Κάποιες φορές χρειάζονται μικρές αλλαγές και κάποιες άλλες μεγαλύτερη προσπάθεια για να αλλάξετε συνήθειες.

Δείτε όσα έχετε ήδη πετύχει

Είναι εύκολο να χάσετε την αυτοπεποίθησή σας αν πιστεύετε ότι δεν έχετε επιτύχει τίποτα. Φτιάξτε μια λίστα με όλα τα πράγματα για τα οποία είστε υπερήφανοι στη ζωή σας. Κρατήστε τη λίστα και προσθέστε σε αυτή κάθε καινούργιο σας επίτευγμα. Όταν νιώθετε την αυτοπεποίθησή σας να πέφτει , ανατρέξτε στη λίστα και χρησιμοποιήστε την για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας όλα όσα έχετε καταφέρει.

Σκεφτείτε όλα τα προτερήματά σας

Όλοι μας έχουμε προτερήματα και ταλέντα. Αναγνωρίστε ποια είναι τα δικά σας, σε τι είστε καλοί και προσπαθήστε να βασιστείτε σε αυτά ώστε να χτίσετε την αυτοπεποίθηση σας.

Θέστε στόχους

Θέστε μερικούς στόχους και κάντε τα βήματα που χρειάζεται για να τους επιτύχετε. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλοι στόχοι, μπορεί να είναι απλά πράγματα όπως το να φτιάξετε ένα κέικ ή να σχεδιάσετε μια έξοδο με τους φίλους σας. Η επίτευξη αυτών των μικρών στόχων θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Η αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι φροντίζετε τον εαυτό σας. Η καλή σωματική και ψυχική υγεία είναι το κλειδί για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Να κοιμάστε καλά, να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, να κάνετε τακτική άσκηση. Όλα αυτά συμβάλλουν στην συνολική σας υγεία, σας δίνουν ενέργεια και σας κάνουν να νιώθετε πιο σίγουροι για εσάς.

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Συχνά σκεφτόμαστε ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο χαρούμενοι , πιο επιτυχημένοι. Ίσως να σκέφτεστε ότι ένας φίλος σας ή ένας συνεργάτης σας είναι τέλειος και καλύτερος στη δουλειά από εσάς. Όμως αυτό το μοτίβο σκέψης είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ασχολούμαστε με τα ελαττώματα μας και δεν δίνουμε σημασία στα καλά μας στοιχεία.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε αυτό το φόβο της σύγκρισης με τους άλλους είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε ελαττώματα. Κανείς δεν είναι τέλειος. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθετε λιγότερο άγχος και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Κάντε θετικές δηλώσεις

Δεν πρόκειται να νιώσετε αυτοπεποίθηση αν συνεχώς κάνετε αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας και λέτε ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Αυτή η συζήτηση επηρεάζει σημαντικά την αυτοπεποίθησή σας. Μιλήστε όμορφα στον εαυτό σας, κάντε θετικές δηλώσεις , εμψυχώστε τον και συμπεριφερθείτε του όπως σε ένα καλό σας φίλο.

Ξεκινήστε μια δραστηριότητα

Προσπαθήστε να βρείτε κάτι που πραγματικά σας αρέσει. Μπορεί να είναι η φωτογραφία, κάποιο άθλημα, το πλέξιμο  ή οτιδήποτε άλλο. Όταν κάνετε κάτι που σας αρέσει δεσμεύεστε σε αυτό και δεν τα παρατάτε. Αν έχετε πάθος για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, είναι πιο πιθανό να έχετε κίνητρα και να αποκτήσετε πιο γρήγορα τις απαιτούμενες δεξιότητες.

Η υγιής αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται σε μια νύχτα και απλά διατηρείται για όλη σας τη ζωή. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να καλλιεργείτε συνεχώς και να το ενισχύετε.  

Δεν έχει σημασία πόση αυτοπεποίθηση νιώθετε, πάντα θα υπάρχουν στιγμές που η αυτοεκτίμησή σας θα πέφτει, θα κάμπτονται οι αντοχές σας και θα δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τις αντιξοότητες που προκύπτουν, ζούμε σε ένα πολύπλοκο κόσμο με πάρα πολλές προκλήσεις.

Η αυτοπεποίθηση χρειάζεται χρόνο για να την χτίσετε, να την εξελίξετε και να την διατηρήσετε. Όλοι μας βιώνουμε στιγμές που η αυτοπεποίθησή μας κάμπτεται, ωστόσο μπορούμε να βρούμε δύναμη μέσα μας για να την ενισχύσουμε.