Κάνε το Τεστ
Συγχώρεση, Αξία συγχώρεσης, Συγχώρεση εαυτού, Συγχώρεση προς τους άλλους, Βήματα προς τη συγχώρεση, Πως να συγχωρήσω τον εαυτό μου

Πως να συγχωρέσεις τους άλλους και τον εαυτό σου

Συγχώρεση του εαυτού μας

Είμαστε άνθρωποι, και αυτό συνεπάγεται λάθη. Λάθη μικρά και λάθη μεγάλα, που άλλα μπορεί να βλάπτουν εμάς και άλλα άνθρώπους γύρω μας. Πολλές φορές είμαστε εμείς οι ίδιοι που δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας, που έχουμε τύψεις και ενοχές.

Αποδεχτείτε την ανθρώπινη φύση σας

Αποδεχτείτε τα λάθη σας. Γράψτε μια λίστα με τους ανθρώπους που έχετε βλάψει και τους τρόπους με τους οποίους νομίζετε ότι το κάνατε. Γράψτε επίσης τις αιτίες και τις καταστάσεις που πιθανώς σας οδήγησαν σε αυτές τις πράξεις. Σκεφτείτε τις δικές σας εμπειρίες, παράγοντες όπως το στρες για τα οικονομικά ή τα οικογενειακά προβλήματα.

Σκεφτείτε γιατί δεν καταφέρατε να σταματήσετε τον εαυτό σας από το να βλάψει άλλους ανθρώπους. Η οργή ή ο θυμός σας παρέσυραν και δεν μπορούσατε να ελέγξετε τον εαυτό σας; Ή ήταν κάποιες λάθος επιλογές, ενώ υπήρχαν οι καλύτερες προθέσεις από μέρους σας;

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τις αιτίες που σας οδήγησαν στις πράξεις σας. Κανείς δεν είναι τέλειος, αποδεχτείτε τις ατέλειες της ανθρώπινης ύπαρξης. Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας και συγχωρήστε τον.

Κερδίστε τη συγχώρεση

Αν δυσκολεύεστε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας σκεφτείτε γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε. Αν πιστεύετε ότι δεν αξίζετε τη συγχώρεση τότε μιλά η ντροπή σας. Αν όμως δεν είστε σίγουροι μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ανάγκη να την κερδίσετε.

Για να κερδίσετε τη συγχώρεση, είναι ανάγκη να αποδεχτείτε τα λάθη σας. Αν δεν είστε ειλικρινείς θα πιστεύετε ότι δεν αξίζετε τη συγχώρεση. Όταν μένετε κολλημένοι στα λάθη σας δεν σας κάνει καλό. Όταν αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις πράξεις σας ίσως να νιώθετε ντροπή αρχικά, αλλά αυτή σταδιακά θα αντικατασταθεί από συναισθήματα αυτοσεβασμού και ειλικρινούς περηφάνιας.

Για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για αυτή τη διαδικασία ,σκεφτείτε σοβαρά πως οι πράξεις σας έχουν πληγώσει τους άλλους ή τον εαυτό σας

Το επόμενο βήμα είναι να μιλήσετε σε αυτούς που βλάψατε και να παραδεχτείτε ότι κάνατε. Είναι σημαντικό να μιλήσετε σε αυτούς που πληγώσατε , οι οποίοι έχουν μέσα τους θυμό και έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν το θυμό τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιτρέψετε σε κανέναν να σας κακοποιήσει λεκτικά. Αναλάβετε την ευθύνη.

Ζητήστε συγνώμη

Η αποδοχή των λαθών σας μπορεί να συνοδεύεται από μια ειλικρινής "συγνώμη" προς εκείνους που αδικήσατε ή βλάψατε. Η συγνώμη μπορεί να σας απαλλάξει από τη ντροπή και τύψεις που κουβαλάτε. Η ταπεινότητα είναι πολύ σημαντική και μπορεί να σας αποτρέψει από την επανάληψη των ίδιων συμπεριφορών.

Όταν έχετε το κουράγιο να αποδεχτείτε ότι κάνατε λάθος, νικάτε τους φόβους του παρελθόντος και την αντίσταση στην συγχώρεση ώστε να αναπτύξετε την βαθιά αίσθηση του σεβασμού προς τον εαυτό σας. Ο αυτοσεβασμός επηρεάζει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την συνολική εικόνα του εαυτού μας. Όταν ζητάμε συγνώμη δείχνουμε ότι σεβόμαστε και νοιαζόμαστε για τα συναισθήματα του άλλου. Τον αφήνουμε να γνωρίζει ότι δεν τον πληγώσαμε εσκεμμένα και ότι οι προθέσεις μας είναι να διορθώσουμε τα πράγματα.

Πώς να ζητήσετε ουσιαστική συγνώμη;

Η ουσιαστική συγνώμη βασίζεται στη μετάνοια, στη ευθύνη και στην επούλωση.

  1. Δήλωση μετάνοιας για όσα κάνατε: η μετάνοια σημαίνει "μετά-νοώ" δηλαδή αλλάζω στάση. Περιλαμβάνει την έκφραση συμπόνιας προς το άτομο που πληγώσατε και την κατανόηση ότι η πράξη σας δεν ήταν σωστή.
  2. Αποδοχή της ευθύνης των πράξεων σας: για να είναι αποτελεσματική η συγνώμη πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αποδέχεστε την ευθύνη για όσα κάνατε ή δεν κάνατε. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κατηγορήσετε κανέναν άλλο για ότι κάνατε και δεν θα βρείτε δικαιολογίες για τις πράξεις σας.
  3. Προθυμία να διορθώσετε την κατάσταση: δεν μπορείτε να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να αλλάξετε όσα κάνατε ή είπατε, μπορείτε να κάνετε όμως ότι περνάει από το χέρι σας για να επιδιορθώσετε το λάθος που κάνατε. Η ουσιαστική συγνώμη είναι ανάγκη να περιλαμβάνει και αποκατάσταση τους λάθους σας κατά κάποιο τρόπο, μια υπόσχεση ότι δεν θα επαναλάβετε ξανά την ίδια συμπεριφορά.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας  

Όταν αντιμετωπίζουμε την αλήθεια για το πόσο έχουμε πληγώσει τους άλλους, μπορεί να μας κατακλύσουν τα συναισθήματα ενοχών και ντροπής.  Ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις, η συμπόνια και η συγχώρεση μπορεί να είναι ένα πανίσχυρο βήμα στη συγχώρεση του εαυτού. Μπορεί να θέλετε να προσευχηθείτε. Η μετάνοια, η αποδοχή του λάθους, η υπόσχεσή ότι δεν θα το επαναλάβετε, και η ειλικρινής συγνώμη παίζουν τεράστιο ρόλο στα συναισθήματά σας.

Αν μάθατε από τα λάθη σας, κάντε αλλαγές ώστε να μην τα επαναλάβετε, έτσι δεν θα νιώθετε πλέον ενοχές ή ντροπή. Συγχωρήστε τον εαυτό σας και προχωρήστε.

Αν οι ενοχές ή η ντροπή για τις συμπεριφορές του παρελθόντος σας κατακλύζουν, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε και να θυμάστε ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να συγχωρήσετε τον εαυτό σας είναι να προσπαθήσετε να μην πληγώσετε κανέναν άνθρωπο με τον ίδιο τρόπο ξανά.

Συγχώρεση των άλλων

Η συγχώρεση είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία και για κάποιους αδύνατη, ειδικά αν πιστεύουν ότι πρέπει να ακούσουν ένα "συγνώμη" για να συγχωρέσουν τον άλλο. Η συγχώρεση είναι ένα προσωπικό ταξίδι, ένα συναισθηματικό ταξίδι, στο οποίο δεν συμπορεύεται αναγκαστικά άνθρωπος που σας πλήγωσε.

Μπορεί να δυσκολεύεστε να συγχωρήσετε τους άλλους αν περιμένετε να δείξουν έμπρακτη μετάνοια ή τα γεγονότα να σας δείξουν ότι έχουν αλλάξει. Επίσης μπορεί να πιστεύετε πως αν συγχωρήσετε κάποιον, αυτό του δίνει το δικαίωμα να σας πληγώσει ξανά. Πολλές φορές μπορεί να μην συγχωρείτε τους άλλους επειδή νιώθετε ότι το άλλο άτομο δεν έχει κάνει κάτι για να κερδίσει την συγχώρεση.

Ακούμε συχνά γύρω μας πόσο σημαντική είναι η συγχώρεση στη ζωή μας. Όμως όταν κάποιος συγχωρεί χωρίς να έχει επεξεργαστεί όσα συνέβησαν, δεν βοηθά στη διαδικασία της επούλωσης. Τα αληθινά συναισθήματα της συγχώρεσης χάνονται όταν η συγχώρεση δεν αποτελεί μια ώριμη και συνειδητή απόφαση, αλλά ένα θρησκευτικό "πρέπει". Με αυτό τον τρόπο όμως δεν επεξεργάζεστε τα συναισθήματα του θυμού για όσα σας έχουν πληγώσει.

Πολλές φορές όταν σας έχουν πληγώσει μπορεί να νιώθετε θυμό. Το συναίσθημα του θυμού μπορεί να είναι τόσο δυνατό, που το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε είναι η συγχώρεση. Αλλά τις περισσότερες φορές μπορεί να επιλέγετε να είστε θυμωμένοι για μια κατάσταση επειδή αυτό σας φαίνεται το σωστό. Σαν αποτέλεσμα, ο θυμός μπορεί να υποδηλώνει ότι αρνείστε να αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημα. Πολλά πράγματα που κρατάμε μέσα μας μπορεί να αποτελούν απόσπαση από τα αληθινά μας προβλήματα. Η συγχώρεση προκύπτει από την κατανόηση. Όταν βρίσκουμε δικαιολογίες για να τροφοδοτήσουμε τη δική μας στάση, εμποδίζουμε τον εαυτό μας να κατανοήσει  όσα συμβαίνουν και βλέπουμε μονάχα αυτά που θέλουμε.

Η αληθινή συγχώρεση διαφέρει από μια πρόωρη και αναγκαστική συγχώρεση. Η συγχώρεση είναι σχεδόν πάντα αποτέλεσμα επεξεργασίας της ματαίωσης και του πένθους και δεν υπάρχουν προθέσεις, "πρέπει" ή πεποιθήσεις πίσω από αυτή. Κάποιοι άνθρωποι δεν αποδέχονται την συγχώρεση ως πιθανότητα, μπλοκάροντας έτσι τα συναισθήματά τους.

Η συγχώρεση είναι μια στάση που σας επιτρέπει να φτάσετε στην άλλη πλευρά του θυμού και της ματαίωσης. Αυτή η στάση έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν η συγχώρεση δεν έχει ως μόνο σκοπό να καταστείλει ανεπίλυτα συναισθήματα, όπως ο θυμός. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις ακραίες (όπως οι μορφές κακοποίησης) που βλάπτουν τόσο πολύ το θύμα, που η συγχώρεση δεν μπορεί έτσι απλά να είναι μια λογική επιλογή.

Όταν η συγχώρεση είναι ουσιαστική, μιλάει κατευθείαν στην καρδιά, και αποτελεί συνήθως επέκταση της συμπόνιας. Η "συμπόνια" δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη "συγχώρεση", αλλά είναι μια εμπειρία μέσα από την οποία γεννιέται η συγχώρεση. Αυτό συμβαίνει μέσω μιας διαδικασίας κατά την οποία έχετε πενθήσει τις πληγές σας, τα ψυχικά σας τραύματα, και έχετε αναγνωρίσει τους εξωτερικούς παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην κακοποίηση ή στην παραμέλησή σας. Ίσως οι γονείς σας να επαναλαμβάνουν τις συμπεριφορές που έμαθαν από τους γονείς τους.

Συγχώρεση και EMDR

Μπορείτε να επεξεργαστείτε τις πληγές σας και τον πόνο σας και να απελευθερωθείτε από το θυμό για εκείνους που σας έβλαψαν ή από τις τύψεις και τις ενοχές που κουβαλάτε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και κυρίως το EMDR μπορούν να σας βοηθήσουν στο δύσκολο μονοπάτι της συγχώρεσης.