Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, λόγοι για να κάνετε ψυχοθεραπεία

Σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε ψυχοθεραπεία

Λόγοι για να κάνετε Ψυχοθεραπεία

Εκτός από κάποιους συνηθισμένους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο στη ψυχοθεραπεία (κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, άγχος, σωματικά συμπτώματα) υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι που δεν είναι και τόσο προφανείς. Επηρεασμένοι από τις ταινίες στην τηλεόραση,ίσως να σκέφτεστε ότι η ψυχοθεραπεία είναι για τους “αδύναμους”, ή ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αδιέξοδα! Για παράδειγμα, σίγουρα θα έχετε δει κάποιο ψυχαναγκαστικό χαρακτήρα που ελέγχει αν έχει κλειδώσει την πόρτα 20 φορές πριν πέσει για ύπνο ή ένα στρατιώτη που έχει ένα ψυχικό τραύμα και νομίζει ότι ακούει τους έλικες ενός ελικοπτέρου. Ή θα έχετε δει ένα ζευγάρι που είναι στα πρόθυρα του διαζυγίου.

Όμως η άποψη που επικρατεί στην κοινωνία είναι ότι “πρέπει να είμαστε δυνατοί”, “πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα μόνοι μας”, και πως μόνο αν φτάσουμε στον πάτο του βαρελιού δικαιούμαστε να ζητήσουμε βοήθεια.Ζούμε σε μια κοινωνία που δεν ενδιαφέρεται αν αρρωσταίνουμε, αν νιώθουμε καλά. Μας υπαγορεύουν ότι αν δουλεύουμε σκληρά, τότε η ψυχική μας υγεία θα είναι εξασφαλισμένη.Και πως αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ευτυχία μας,αρκεί να συγκεντρωθούμε στα θετικά και να ξεκινήσουμε γιόγκα! Και επειδή προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε παρόμοιες ανεδαφικές προσδοκίες, τιμωρούμε τους εαυτούς μας ακόμα περισσότερο όταν δεν τα καταφέρνουμε.

Αν αισθάνεστε ότι έχετε κολλήσει, και κάπου μέσα σας θα θέλατε να φωνάξετε “βοήθεια”,μπορείτε να δοκιμάσετε μια διαφορετική στρατηγική, όπως το να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία;Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος μιλάει για τους φόβους του σε κάποιον άλλο, αυτό μπορεί να είναι πολύ ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο. Οι ψυχοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα νέο σχέδιο στρατηγικής για τη ζωή σας, χωρίς να ασκούν κριτική, όπως δυστυχώς κάνουν οι φίλοι και οι συγγενείς.

Αν έχετε αμφιβολίες για το αν έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσετε την ψυχοθεραπεία, υπάρχουν κάποια έμμεσα σημάδια που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε ότι θα ωφεληθείτε:

1.Πάντα υποθέτετε ότι θα συμβεί το χειρότερο

Πολλοί από εμάς πάντα σκεφτόμαστε αρνητικά, ότι θα συμβεί το χειρότερο σε όλα. Για παράδειγμα όταν μας στήνουν σε ένα ραντεβού νομίζουμε ότι μας παράτησαν (για ακόμα μία φορά), πως κανείς δεν μας αντέχει και πως θα πεθάνουμε μόνοι μας. Ή όταν μια συνέντευξη για δουλειά δεν πάει καλά, ότι είμαστε ανίκανοι, ότι ποτέ δεν θα βρούμε δουλειά και συνεπώς ότι θα μείνουμε άστεγοι.

Όταν λοιπόν συνηθίζετε να σκέφτεστε πάντα το χειρότερο σενάριο, τα γεγονότα και η λογική έχουν πολύ μικρή σημασία.

Οι ψυχοθεραπευτές αποκαλούν αυτή την κατάσταση ʺκαταστροφολογίαʺ και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κατάθλιψη ή άγχος. Με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να αναγνωρίσετε και να διορθώσετε αυτές τις ενοχλητικές σκέψεις, σε πιο ρεαλιστικές και θετικές.

2.Τιμωρείτε τον εαυτό σας

 Μερικοί από τους πιο ευγενικούς και πιο ικανούς ανθρώπους βρίσκονται σε μια συνεχή πάλη με τον εαυτό τους. Όλα όσα κάνουν δεν είναι ποτέ αρκετά καλά, βρίσκουν λάθη ξανά και ξανά σε ότι και αν κάνουν, όσο και αν προσπαθούν. Νοιάζονται πολύ για τους άλλους ανθρώπους, αλλά δεν μπορούν να δείξουν την ίδια συμπόνια και υπομονή στον εαυτό τους, όπως κάνουν στους φίλους τους.

Με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να κατανοήσετε και να αγαπήσετε περισσότερο τον εαυτό σας, να απελευθερωθείτε από τις αυτοτιμωρητικές συμπεριφορές, τις τύψεις και τις ενοχές που σας στοιχειώνουν, ώστε να είστε πιο χαρούμενοι και να μπορείτε να ευχαριστηθείτε τα όσα έχετε καταφέρει στη ζωή.

3.Αναλαμβάνετε την ευθύνη για όλα τα προβλήματα των άλλων

Ενώ υπάρχουν άνθρωποι που διαχειρίζονται τους φόβους τους αποφεύγοντας ευθύνες, αντιθέτως υπάρχουν και πολλοί άλλοι που προσπαθούν μονίμως να φορτωθούν όλη την ευθύνη, νιώθοντας υποχρέωση ή αδυνατώντας να βάλουν όρια για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Ίσως για παράδειγμα να νιώθετε την ηθική υποχρέωση να πληρώνετε εσείς λογαριασμούς της αδιάφορης αδελφής σας ή να μιλάτε πολλές φορές την ημέρα στο τηλέφωνο με την καταθλιπτική θεία σας. Όμως ένας ενήλικας είναι ώριμος όταν κάνει πράγματα και για τον εαυτό του και όχι μόνο για τους άλλους.

Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να δείτε τα μοτίβα συμπεριφοράς που ίσως έχετε υιοθετήσει από την οικογένεια σας, και το ψυχολογικό κόστος αυτών. Από εκεί και πέρα μπορείτε να ξεκινήσετε να αλλάζετε τρόπο συμπεριφοράς και να νοιάζεστε για τους άλλους με όρια.

4.Αισθάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να σας βοηθήσει όταν αγχώνεστε

 Είναι πολύ ωραίο να στέλνετε μήνυμα σε ένα φίλο σας για να παραπονεθείτε για το αφεντικό σας, αλλά όταν βασίζεστε σε άλλους για να νιώσετε καλύτερα, αυτό να είναι πρόβλημα. Η καλή ψυχική υγεία σημαίνει ότι λαμβάνετε την ευθύνη του άγχους σας χωρίς να κατηγορείτε άλλους ή χωρίς να εξαρτάστε από άλλα άτομα. Οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να σας μάθουν τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα όσα σας στεναχωρούν, ώστε να ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας.

 Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το περιβάλλον τους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ακόμη και σωματικά προβλήματα υγείας.

Η ψυχοθεραπεία σας μαθαίνει τρόπους διαχείρισης του άγχους και σας βοηθά να αντεπεξέλθετε σε μια δύσκολη μέρα.

 5.Έχετε την τάση να αποφεύγετε δύσκολες καταστάσεις

Οι άνθρωποι δεν θα είχαμε επιβιώσει ως είδος αν δεν είχαμε το ένστικτο να αποφεύγουμε επικίνδυνες και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Αλλά αν δεν αντέχετε να επισκεφτείτε ποτέ την “δυσλειτουργική” οικογένειά σας ή δεν έχετε το θάρρος να ανταποκριθείτε σε μια συνέντευξη για μια δουλειά, ή να μιλήσετε στους φίλους σας για θέματα που σας θύμωσαν, τότε προσφέρετε στον εαυτό σας μια προσωρινή ανακούφιση, που διατηρεί ή επιδεινώνει τα προβλήματα.

Με την ψυχοθεραπεία θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και τα όσα αποφεύγετε. Σιγά σιγά θα μπορέσετε να αναθεωρήσετε τα όσα σκέφτεστε και να πάρετε θάρρος για να εξερευνήσετε νέες και πιο ώριμες συμπεριφορές.

6.Ενδιαφέρεστε υπερβολικά για την άποψη των άλλων

 Η αποδοχή και η αναγνώριση αποτελούν βασικές ανάγκες της ανθρώπινης ύπαρξης. Αλλά όταν ζείτε τη ζωή σας για να κερδίσετε τους επαίνους από τους άλλους, σίγουρα συμβιβάζεστε με πράγματα που δεν σας αρέσουν. Οι άνθρωποι που θυσιάζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες γιατί φοβούνται “τι θα πει ο κόσμος”,όσοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους πάντες, είναι συχνά οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι ωφέλιμη η ψυχοθεραπεία. Δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας να ωφεληθείτε και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.