Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, έναρξη ψυχοθεραπείας, συμβουλές για την έναρξη της ψυχοθεραπείας

Όσα θέλετε να ξέρετε πριν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

Έναρξη Ψυχοθεραπείας

Η απόφαση να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία μπορεί να μοιάζει τρομακτική και είναι πολλές οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό κάποιου μέχρι να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Είναι πολύ δύσκολο να ξέρετε τι να περιμένετε πριν ξεκινήσετε τις συνεδρίες. Είναι εξαιρετικής σημασίας να απευθυνθείτε σε κάποιον "ψυχοθεραπευτή", και όχι απλά σε κάποιον "ψυχολόγο". Κάποια πράγματα σχετικά με την πρώτη συνεδρία που χρειάζεται να ξέρετε είναι τα εξής:

1. Από τη στιγμή που θα καθίσετε στην πολυθρόνα και θα αρχίσετε να συζητάτε, θα νιώσετε ανακούφιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται έντονη ανακούφιση μετά από την πρώτη συνεδρία, τουλάχιστον σε κάποια κομμάτια επειδή μίλησαν για όσα ένιωθαν και κρατούσαν μέσα τους για πολύ καιρό, μήνες ή και πολλά χρόνια. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά το μεγαλύτερο όφελος που κερδίζει κανείς, είναι όταν σταδιακά μπαίνει πιο βαθιά στα όσα νιώθει και έχει βιώσει στη ζωή του.

2. Μπορεί να είναι βοηθητικό να γράψετε όσα σας πιέζουν, πριν κανονίσετε την πρώτη συνεδρία.

Κρατήστε σημειώσεις για το πρώτο ραντεβού αν και δεν είναι αναγκαίο, αλλά πολύ συχνά οι άνθρωποι περνούν δύσκολα μέχρι να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν να δουλέψουν. Η καταγραφή είναι ένας καλός τρόπος για να οργανώσετε τις σκέψεις σας στην συνεδρία.

3. Θα ερωτηθείτε τι ελπίζετε να πετύχετε με την ψυχοθεραπεία.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, πιο είναι δηλαδή το "αίτημά" σας, τι σας έκανε να αναζητήσετε βοήθεια και σε τι ακριβώς περιμένετε να βοηθηθείτε. Για παράδειγμα, αν υποφέρετε από άγχος, ένας στόχος είναι να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της νύχτας τις περισσότερες νύχτες. Αν έχετε κρίσεις πανικού, ένας στόχος θα ήταν να μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των κρίσεων.

Αν ζείτε σε μια χαοτική πόλη, η ψυχοθεραπεία είναι η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσετε το χρόνιο στρες και την πίεση που νιώθετε καθημερινά σαν αποτέλεσμα του τρόπου ζωή σας. Στο σύγχρονο τρόπο ζωής οι οθόνες έχουν αντικαταστήσει τις στιγμές που μπορούμε να έχουμε με τον εαυτό μας. Η ψυχοθεραπεία είναι μια ευκαιρία να δείτε τον εαυτό σας και να ρίξετε μια καλή ματιά στις ανάγκες σας και σε όσα θέλετε να δουλέψετε.

4. Η γνώση από μόνη της σπάνια οδηγεί σε σημαντική βελτίωση.

Η προθυμία να δείτε την πραγματικότητα και να κάνετε αλλαγές σε γνωστικό και συμπεριφορικό επίπεδο είναι η πραγματική σπίθα. Υπάρχουν άνθρωποι με καταπληκτικές γνώσεις που μέσω της ψυχοθεραπείας έγιναν πιο ανοιχτόμυαλοι, αλλά δεν έκαναν αλλαγές. Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στη γνώση ότι η κυρίαρχη δύναμη του μετασχηματισμού παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο για να παράγει ουσιαστικές αλλαγές. Η εμπειρία μου, ως ψυχοθεραπευτής, μου έχει δείξει ότι η ψυχοθεραπεία δημιουργεί νέους τρόπους σκέψεις, οι οποίοι εμπλουτίζονται με ενεργές παρεμβάσεις, όπως η αμφισβήτηση των αρνητικών πεποιθήσεων που είναι πολύ αποτελεσματική.

5. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ψυχοθεραπεία είναι περιττή ή άχρηστη

Αν βλέπετε επιφανειακά την ψυχοθεραπεία είναι δύσκολο να δείτε τα πιθανά οφέλη της. Η φύση του συναισθηματικού πόνου είναι τέτοια που είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι θα νιώσετε καλύτερα απλά μιλώντας σε έναν ψυχοθεραπευτή. Οι ψυχοθεραπευτές κάνουν πολλά περισσότερα από απλά να "συζητούν" με εσάς (αυτό θα το κάνει ένας "ψυχολόγος" που δεν είναι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής). Είναι εκπαιδευμένοι να εφαρμόζουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να ανακουφίσουν τους ασθενείς και ξέρουν πώς να χτίσουν μια ισχυρή θεραπευτική σχέση που θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για εσάς.

ψυχοθεραπεία, έναρξη ψυχοθεραπείας, συμβουλές για την έναρξη της ψυχοθεραπείας

6. Πόσο θα μιλάει ο ψυχοθεραπευτής;

Αν ο ψυχοθεραπευτής είναι ψυχαναλυτικής (ψυχοδυναμικής) κατεύθυνσης, να περιμένετε ότι θα λέει ελάχιστες κουβέντες. Αν ο ψυχοθεραπευτής είναι άλλης κατεύθυνσης, όπως της γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας (CBT), της Gestalt ή της Συστημικής ψυχοθεραπείας, να περιμένετε από αυτόν ότι θα είναι πιο ενεργός στη διαδικασία.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές δεν ακολουθούν μονάχα μια προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία. Ρωτήστε ελεύθερα τον ψυχοθεραπευτή για το πόσο ενεργός θα είναι στις συνεδρίες ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές στην πρώτη συνεδρία μιλούν λιγότερο καθώς κάνουν ερωτήσεις και σχεδιάζουν το θεραπευτικό πλάνο. Είναι δύσκολο να δεσμευτείτε από την πρώτη συνεδρία στη διαδικασία όπως ο ψυχοθεραπευτής και να μπορέσετε δείτε πως θα εξελιχθεί η ψυχοθεραπεία.

7. Μην περιμένετε από τον ψυχοθεραπευτή σας να σας "αναγκάσει" να κάνετε πράγματα.

Η ψυχοθεραπεία τείνει να ακολουθεί το ρυθμό του θεραπευόμενου. Ο ψυχοθεραπευτής σας είναι πιθανό να αντιλαμβάνεται τα ευαίσθητα σημεία σας για συγκεκριμένα θέματα αλλά δεν θα προχωρήσει σε αυτά μέχρι να είστε εσείς έτοιμος για αυτά. Ο ψυχοθεραπευτής σημειώνει όσα εσείς προσπερνάτε. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για αυτό.

8. Η τάση στις νέες γενιές ψυχοθεραπευτών είναι να δρουν ʺπραγματικάʺ με τους θεραπευόμενους.

Ένας ψυχοθεραπευτής δεν θα προσπαθήσει να παραμείνει 100% αμέτοχος, ψυχρός και ουδέτερος (εκτός και αν είναι ψυχαναλυτής). Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι οι περισσότεροι θεραπευόμενοι εκτιμούν τα ειλικρινή συναισθήματα του ψυχοθεραπευτή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μοιράζεται εμπειρίες ή λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή. Αντιθέτως σημαίνει ότι οι αντιδράσεις του είναι γνήσιες. Μια άλλη υπέροχη συνέπεια της ειλικρίνειας του ψυχοθεραπευτή είναι να αισθάνεστε ότι έχετε ένα σύμμαχο στο πλευρό σας, πράγμα που οι περισσότεροι θεραπευόμενοι απολαμβάνουν.

9. Η ψυχοθεραπεία θα είναι περισσότερο βοηθητική αν επενδύετε και κάποιο χρόνο ανάμεσα στις συνεδρίες για να δουλέψετε όσα συζητήσατε.

Αν θέλετε να πάρετε όσα περισσότερα μπορείτε από τις συνεδρίες, σκεφτείτε να εφαρμόζετε όσα μαθαίνετε στις συνεδρίες στη ζωή σας. Μιλήστε ελεύθερα με τον ψυχοθεραπευτή σας για να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε σωστά αν όσα μαθαίνετε στις συνεδρίες τα εφαρμόζετε στην πραγματική ζωή.

10. Η ψυχοθεραπεία θα είναι βοηθητική αν είστε ανοιχτοί στην αλλαγή και πρόθυμοι να εξετάσετε την ευθύνη σας στην ταλαιπωρία σας.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους περισσότερους ανθρώπους. Η επιτυχία της ψυχοθεραπείας περιλαμβάνει προθυμία να εξεταστούν μερικές από τις πιο άβολες σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες, να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους. Αν κάποιος σας πιέζει να κάνετε ψυχοθεραπεία χωρίς να έχετε πραγματικό κίνητρο, τότε οι πιθανότητες να είναι αποτελεσματική είναι μηδενικές. Χρειάζεται να θέλετε να κάνετε αλλαγές ανεξάρτητα με το τι σας λέει κάποιος που νοιάζεται για εσάς. Αν για τα προβλήματά σας "φταίνε πάντα οι άλλοι", θα πρέπει να το διερευνήσετε. Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης για την επιτυχία της διαδικασίας.

Ψυχοθεραπεία: μια από τις καλύτερες επενδύσεις στον εαυτό σας

Το ζητούμενο είναι να αισθάνεστε ελεύθεροι στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και να εκφράζετε όσα νιώθετε και σκέφτεστε. Αναζητήστε ένα ψυχοθεραπευτή που σας ταιριάζει. Μην ντραπείτε να κάνετε ερωτήσεις στον ψυχοθεραπευτή για όσα σας απασχολούν ή προβληματίζουν.