Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, τι είναι η ψυχοθεραπεία, γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία

Τι πρέπει να ξέρω για την ψυχοθεραπεία;

Πληροφορίες για την ψυχοθεραπεία

Θέλετε να ζήσετε τα όνειρά σας και να επιτύχετε τους στόχους σας; Προσδοκάτε και θέλετε η ζωή σας να εξελιχθεί με συγκεκριμένο τρόπο, όμως αυτό δεν συμβαίνει παρά τις προσπάθειές σας; Αν νιώθετε “κολλημένοι” και ότι ζείτε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, θα έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή (και ίσως να έχετε ρωτήσει κάποιο στενό σας φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας) ʺτι συμβαίνει με εμένα; Τι κάνω λάθος;ʺ Αν λοιπόν έχετε φτάσει σε αδιέξοδο, αν οι συνθήκες της ζωής σας είναι δύσκολες ή δεν ξέρετε πώς να τις διαχειριστείτε, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει η ψυχοθεραπεία, που μπορεί να σας βοηθήσει να ρίξετε φως στο πως εμπλέκεστε στα όσα σας συμβαίνουν και να φέρετε την επιθυμητή αλλαγή στη ζωή σας. Οι μελέτες δείχνουν πως το 80% των ανθρώπων που κάνουν ψυχοθεραπεία την βρίσκουν ωφέλιμη και αποτελεσματική!

Όμως τι είναι η ψυχοθεραπεία, πως λειτουργεί και πως μπορείτε με τη βοήθεια της να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας;

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια ʺθεραπεία συζήτησηςʺ, και αφορά μια σειρά συνεδριών με έναν ειδικό ψυχοθεραπευτή, που σας βοηθά να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα που σας βαραίνουν.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους με κάποια διαγνωσμένη ψυχική νόσο. Ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από αυτή.

Πώς η ψυχοθεραπεία βοηθά στην ανάκτηση του ελέγχου της ζωής;

Η αλήθεια για την ψυχοθεραπεία είναι ότι αφορά εσάς! Δηλαδή τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τα συναισθήματα, τους φόβους, τις πληγές σας, τους στόχους, τις σχέσεις, τις προοπτικές, τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές σας.

Αν νιώθετε “κολλημένοι” σε συγκεκριμένα πράγματα, ότι είστε σε άσχημη θέση και θέλετε να ξεφύγετε από αυτή, μέσω της ψυχοθεραπείας μπορείτε να κάνετε συνειδητά βήματα για να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Ο ψυχοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα ακόλουθα:

  1. Ότι είστε ο μόνος που μπορεί να φέρει την αλλαγή στη ζωή σας. Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε τα όσα συμβαίνουν γύρω σας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε όσα συμβαίνουν μέσα σας.
  2. Θα αναγνωρίσετε τη δύναμή σας και θα βρείτε τρόπους να την χρησιμοποιήσετε για να βελτιωθείτε προς την κατεύθυνση που θέλετε.
  3. Θα μπορέσετε να δείτε τι σας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Θα μπορέσετε να επεξεργαστείτε παλιές τραυματικές εμπειρίες, πράξεις και συμπεριφορές που συμβάλλουν στην τωρινή σας κατάσταση. Θα αναγνωρίσετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και να ενεργήσετε θετικά.
  4. Μπορείτε (και δικαιούστε!) να ζητήσετε βοήθεια από άλλους ανθρώπους. Αν δεν έχετε υποστηρικτικό δίκτυο, το πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα.
  5. Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες στις οποίες οφείλονται προβληματικές συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα. Θα μπορέσετε να αναγνωρίστε αυτές τις βαθύτερες αιτίες.
  6. Υπάρχουν μετρήσιμοι και ρεαλιστικοί στόχοι που μπορείτε νε επιτύχετε σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα αναγνωρίστε τους στόχους σας και θα κάνετε βήματα για να τους επιτύχετε.

Μέσα από τη ψυχοθεραπεία, θα κάνετε μικρά βήματα καθημερινά και χτίζοντας την αυτοπεποίθησή σας, και θα μπορέσετε να εκπληρώσετε τα όνειρα σας. Ένα όνειρο παραμένει όνειρο όταν είναι μακρινό, θολό. Ένα όνειρο όμως γίνεται πραγματικότητα όταν γίνεται στόχος και ακολουθείτε με αποφασιστικότητα ρεαλιστικά βήματα για να το επιτύχετε.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ψυχοθεραπείας. Παρακάτω αναλύουμε κάποιους από αυτούς.

Η ψυχοθεραπεία σας βοηθά να αναλάβετε δράση

Το στρες είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους και επηρεάζει την σωματική και συναισθηματική μας υγεία. Περίπου το 75% των ανθρώπων βιώνει σωματικά συμπτώματα του στρες ενώ ή έχει συναισθηματικά προβλήματα.

Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Την αναγνώριση των σωματικών/ψυχικών συμπτωμάτων που υποδεικνύουν την ψυχολογική ρίζα του προβλήματος. Αν αγχώνεστε ή στεναχωριέστε, ίσως να έχετε πολλές σκέψεις, πόνους, μυϊκούς σπασμούς και προβλήματα του γαστρεντερικού, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.
  • Την αναγνώριση των αιτιών των συμπτωμάτων: τι είναι αυτό που πραγματικά σας στρεσάρει ή σας στεναχωρεί; Υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που σας προκαλεί συνεχώς στρες;
  • Την εκμάθηση δεξιοτήτων διαχείρισης που βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των καταστάσεων που αντιμετωπίζετε. Όπως για παράδειγμα την ενσυνειδητότητα, κα.
  • Την αναγνώριση τρόπων για την εφαρμογή δεξιοτήτων διαχείρισης στην κοινωνία και στο σπίτι.

Ένα συστατικό κλειδί στην ψυχοθεραπεία είναι η αναγνώριση των σκέψεων και των συναισθημάτων που οδηγούν σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Μαθαίνετε να αναγνωρίζετε τις αρνητικές σκέψεις και να τις αντιμετωπίζετε με συγκεκριμένες τεχνικές.

Πώς η ψυχοθεραπεία βοηθά να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος;

Θυμάστε τότε που ήσασταν 8 χρονών και είχατε ένα καβγά με κάποιον συγγενή σας; Πόσους τέτοιους καβγάδες θυμάστε; Έχετε συζητήσει ποτέ για το θυμό σας με τον αδερφό σας ή την αδερφή σας για να καταλάβετε τι τον προκαλεί ή τι έκαναν οι γονείς σας και αγνοούσαν τις αιτίες των τσακωμών;

Η ψυχανάλυση βοηθά να δείτε βαθιά μέσα σας τις αιτίες που σας προκαλούν προβλήματα. Κάποια στιγμή στη ζωή σας, ασυνείδητα ξεκινήσατε να εμφανίζετε τον αρνητικό τρόπο συμπεριφοράς. Θα ανακαλύψετε την διαδικασία της σκέψης που οδηγεί στα συγκεκριμένα μοτίβα, και θα εντοπίσετε τι σας κάνει να σκέφτεστε και να δράτε με αυτό τον τρόπο.

Κατά τη διάρκεια των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών, θα συζητήσετε για τα όνειρα, τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα με τον ψυχοθεραπευτή μέχρι να κατανοήσετε τη ρίζα του προβλήματος. Αφού αναγνωρίσετε και κατανοήσετε μια φορά τις επιβλαβείς σκέψεις και συμπεριφορές, θα ξεκινήσετε να κάνετε βήματα προς την αλλαγή. Οι ψυχοθεραπευτές συχνά συνδυάζουν την CBT με άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Παγκόσμια Ένωση Ψυχιάτρων έδειξε ότι οι ασθενείς που είχαν κατάθλιψη είχαν πολλά οφέλη από την ψυχανάλυση μακροπρόθεσμα. Μετά από 42 εβδομάδες, οι ψυχοθεραπευτές και οι ασθενείς παρατήρησαν σημαντική βελτίωση της κατάθλιψης.

Μέσω της ψυχανάλυσης, μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας αντικειμενικά και καθαρά, σαν ένα άτομο το οποίο είναι ικανό να περιηγηθεί σε ένα λαβύρινθο και βλέπει τα πράγματα σφαιρικά. Θα μπορείτε να κατανοήσετε τι σημαίνουν τα όνειρά σας και γιατί συνεχίζετε να συνδέεστε με συγκεκριμένους ανθρώπους.

Με το πέρασμα του χρόνου, η κατανόηση και η υποστήριξη θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε.

Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει ποικίλες θεραπευτικές επιλογές

Υπάρχουν πολλά είδη ψυχοθεραπείας εκτός από την ψυχανάλυση και την γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Το τι ταιριάζει σε εσάς θα το καθορίσετε μαζί με τον ψυχοθεραπευτή σας. Οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές συνδυάζουν διαφορετικές μορφές ψυχοθεραπείας για τις δικές σας ανάγκες.

Η ψυχανάλυση είναι μια πιο ʺανθρωπιστικήʺ προσέγγιση. Η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και οι παρακείμενες μορφές της, όπως η διαλεκτική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, είναι πιο πρακτικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, ενώ η ψυχανάλυση και η ψυχοδυναμική θεραπεία βασίζονται στις βαθιές συζητήσεις.

Επιτύχετε τα όνειρά σας με την ψυχανάλυση 

Όπως προαναφέρθηκε, η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει προσεκτική ανάλυση όχι μόνο των σκέψεων και των συναισθημάτων, αλλά και των ονείρων και όλα όσα αυτά υποδηλώνουν για τις επιθυμίες σας.Η ανάλυση των ονείρων σας βοηθά να κατανοήσετε τις βαθιές ασυνείδητες επιθυμίες σας. Σύμφωνα με τον Φρόυντ και άλλους ψυχαναλυτές, η ανάλυση των ονείρων βοηθά να κατανοήσετε τις ουσιαστικές σας ανάγκες και ευχές.

Ψυχοθεραπεία

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά να αναπτύξετε ένα πιο πρακτικό και επιτεύξιμο πλάνο για να εκπληρώσετε τα όνειρά σας. ʺΤι θέλετε;ʺ αυτή είναι μια βασική αρχή της ψυχοθεραπείας. Η ψυχοθεραπεία σας βοηθά να επουλώσετε τις πληγές σας σταδιακά, να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας και να φτάσετε στους στόχους σας.