Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία ζεύγους, αρχές αποτελεσματικής ψυχοθεραπείας ζεύγους

Βασικές αρχές της αποτελεσματικής Ψυχοθεραπείας Ζεύγους

Ψυχοθεραπεία Ζευγαριών

Μπορεί να είστε ένα ζευγάρι σε κρίση, να αντιμετωπίζετε δυσκολίες και να αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει τρόπος να διορθώσετε την σχέση σας. Στην εποχή μας σχεδόν όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν θέματα, μεγαλύτερη ή μικρότερα. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι τα ζευγάρια περιμένουν να φτάσουν στα όρια τους για να ζητήσουν βοήθεια. Οι διάφοροι μύθοι γύρω από τα επίπεδα επιτυχίας της ψυχοθεραπείας ζεύγους ή της συμβουλευτικής μόνο χειροτερεύουν την κατάσταση. Η ενημέρωση από την τηλεόραση και τις ταινίες (όπου γραφικοί ψυχοθεραπευτές δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις) διαμορφώνει μια αποθαρρυντική εικόνα για την θεραπεία ζεύγους.

Στην πραγματικότητα όμως, οι ψυχοθεραπευτές που ειδικεύονται στην ψυχοθεραπεία οικογένειας και ζεύγους έχουν περάσει χρόνια συστηματικής εκπαίδευσης και μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν ένα ζευγάρι να είναι πιο ευτυχισμένο. Για να είναι αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία ζεύγους πρέπει να ακολουθούνται πέντε βασικές αρχές όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες.

Τα βασικά στοιχεία για μια αποτελεσματική ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι:

1.Η αλλαγή της γνώμης για την σχέση.

Ο ψυχοθεραπευτής προσπαθεί να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους να δουν την σχέση τους με πιο αντικειμενικό τρόπο, να σταματήσουν το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών και αντί αυτού να βλέπουν τι συμβαίνει σε αυτούς ως ζευγάρι. Ο ψυχοθεραπευτής αρχικά θα συλλέξει στοιχεία από την αλληλεπίδραση των συντρόφων παρακολουθώντας πως αντιδρούν και στη συνέχεια δημιουργεί ʺυποθέσειςʺ για τους αιτιολογικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το ζευγάρι αντιδρά. Ο τρόπος με τον οποίο μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με το ζευγάρι εξαρτάται από την προσέγγιση του ψυχοθεραπευτή. Διαφορετικοί ψυχοθεραπευτές χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές, αλλά επικεντρώνονται στην αλλαγή του τρόπου σκέψης για την σχέση, ώστε το ζευγάρι να ξεκινήσει να κατανοεί ο ένας τον άλλο και τις αλληλεπιδράσεις τους με πιο προσαρμοστικούς τρόπους.

2.Η τροποποίηση της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς.

Η αποτελεσματική ψυχοθεραπεία ζεύγους προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι σύντροφοι συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο.

3.Η μείωση της συναισθηματικής απομάκρυνσης. Τα ζευγάρια που αποφεύγουν να εκφράσουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους θέτουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να απομακρυνθούν συναισθηματικά και ως εκ τούτου να διαλυθεί η σχέση. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους βοηθά τα ζευγάρια να εκφράσουν εκείνα τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους που φοβούνται να εκμυστηρευτούν.Η ψυχοθεραπεία ζεύγους επιτρέπει στους συντρόφους να αισθάνονται λιγότερο φοβισμένοι στο να εκφράζουν τις ανάγκες τους ώστε να έρθουν πιο κοντά. Σύμφωνα με σύγχρονες ψυχολογικές θεωρίες, άτομα τα οποία είχαν αποτύχει να αναπτύξουν “ασφαλές συναισθηματικό δεσμό” στην παιδική τους ηλικία έχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες που τις κουβαλούν ως ενήλικες στις σχέσεις τους. Φοβούνται να δείξουν στους συντρόφους τους πόσο πολύ τους χρειάζονται επειδή φοβούνται ότι θα τους απορρίψουν, και ταυτόχρονα τους είναι δύσκολο να πάρουν οι ίδιοι φροντίδα και υποστήριξη παρόλο που αυτή μπορεί να προσφέρεται. Η ψυχοθεραπεία, θεωρεί ότι οι ενήλικες φοβούνται να εκφράσουν τα πραγματικά τους αισθήματα επειδή, στο παρελθόν, δεν έλαβαν ενθάρρυνση. Ένας στόχος της θεραπείας λοιπόν είναι να βοηθηθούν τα ζευγάρια να εκφράσουν τα αληθινά τους συναισθήματα με τρόπο που θα τα φέρει πιο κοντά.

4.Η βελτίωση στην επικοινωνία.

Το να μπορεί κάποιος να επικοινωνεί είναι ένα βασικό στοιχείο για το χτίσιμο της οικειότητας. Η αποτελεσματική ψυχοθεραπεία ζεύγους επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους συντρόφους να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά, χωρίς να είναι επιθετικοί και επικριτικοί όταν εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τις απόψεις τους. Τα ζευγάρια χρειάζονται καθοδήγηση για να μάθουν πως να μιλούν μεταξύ τους με πιο υποστηρικτικό και κατανοητό τρόπο. Ο ψυχοθεραπευτής θα εξηγήσει τους τύπους επικοινωνίας που είναι αποτελεσματικοί και ποιοι τύποι προκαλούν διαφωνίες. Τα ζευγάρια που είναι σε ένταση με μακρύ ιστορικό αμοιβαίας κριτικής, χρειάζονται περισσότερη δουλειά ώστε να αποφεύγουν τις διαφωνίες και όσα αυτές συνεπάγονται.

5.Η ενδυνάμωση της σχέσης.

Η αποτελεσματική ψυχοθεραπεία ζεύγους ποντάρει στην ενδυνάμωση της σχέσης και χτίζει την ανθεκτικότητα. Επειδή πολλά ζευγάρια επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι εύκολο να χάσουν εκείνες τις πτυχές της σχέσης όπου το ζευγάρι λειτουργεί αποτελεσματικά. Η ενδυνάμωση της σχέσης βοηθά το ζευγάρι να αντιληφθεί και να αξιοποιήσει τις θετικές πτυχές της σχέσης του.

Συμπερασματικά

Οι παραπάνω βασικές αρχές της ψυχοθεραπείας ζευγαριών δείχνουν αποτελεσματικούς νέους τρόπους στα ζευγάρια να χτίσουν και να διατηρήσουν θετική στάση στη σχέση τους. Η θεραπεία ζευγαριών βοηθάει να δείτε πιο αντικειμενικά τη σχέση σας, να μειώσετε τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές, να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, να μπορέσετε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά, και να είστε ευτυχισμένοι.