Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, επιτυχία ψυχοθεραπείας

Επιτυχημένη ψυχοθεραπεία

Επιτυχία Ψυχοθεραπείας

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κλασική ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι ατελείωτη, με έναν εφησυχασμένο ψυχοθεραπευτή που σιωπηλά καλλιεργεί νέους προβληματισμούς, ακούει τον θεραπευόμενο ο οποίος δεν σκοπεύει να τελειώσει με την ψυχοθεραπεία. Αυτή η αντίληψη όμως είναι εντελώς αβάσιμη: Υπάρχουν θεραπευτικά πλεονεκτήματα όταν κάποιος επενδύει χρόνο, εκφράζεται ανοιχτά για όσα αισθάνεται και διευρύνει το επίκεντρο της ψυχοθεραπείας. Πολλές φορές οι θεραπευόμενοι παραπονιούνται π.χ. ότι ο  προφανής λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν ψυχοθεραπεία, δημιουργεί επιπλέον υποκείμενες διαφωνίες και ανησυχίες που ίσως να μην εμφανιστούν ποτέ στην κατευθυνόμενη και περιορισμένη χρονικά δουλειά που γίνεται στη συνεδρία. Μπορεί να προκύψουν πολλά θέματα και να απαιτούν σκληρή δουλειά.

Όπως πολλοί κριτικοί επισημαίνουν υπάρχει ένας βολικός διακανονισμός. Αν ο ψυχοθεραπευτής είναι ευχαριστημένος που θα πάρει την αμοιβή του για μια συνεδρία και ο θεραπευόμενος είναι ικανοποιημένος που θα πληρώσει για την αμέριστη προσοχή του ψυχοθεραπευτή, τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει. Ποτέ. Πολλοί θεραπευόμενοι είναι συναισθηματικά εξαρτημένοι από τους ψυχοθεραπευτές, π.χ. και νιώθουν πολύ άνετα και συνεχίζουν την ψυχοθεραπεία. Και μερικοί ψυχοθεραπευτές ,ως άνθρωποι, δεν σπάνε το κατεστημένο και συνεχίζουν την ψυχοθεραπεία.

Οι ψυχαναλυτές και οι αναλυτικοί ψυχοθεραπευτές προβλέπουν αυτή την ανησυχία και με αυτό τον τρόπο δημιουργούν την εξάρτηση του ασθενή, και οτιδήποτε προκύπτει πρέπει να ερευνηθεί, να κατανοηθεί και να ξεπεραστεί. Ωστόσο, στην μη κατευθυνόμενη ψυχοθεραπεία π.χ., με πιο σιωπηλούς ψυχοθεραπευτές , αυτή η διαδικασία χρειάζεται πολύ χρόνο και μπορεί να είναι επώδυνη για τον θεραπευόμενο την ίδια στιγμή.

Η δική μου προσέγγιση βασίζεται στη δυναμική δουλειά που είναι πιο διαδραστική. Πιστεύω ότι η μεταβίβαση και η αντιμεταβίβαση είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία, και ότι και τα δύο εκδηλώνουν βαθιές σκέψεις πολύ σημαντικές. Επίσης προσπαθώ να βοηθήσω τους θεραπευόμενους για το εδώ και το τώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις δεν έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

Με αυτή την οπτική, συχνά λέω στους θεραπευόμενους ότι σκοπεύω να κάνω τον εαυτό μου καθρέφτη των ξεπερασμένων αντιλήψεων στη ζωή τους. Με αυτό τον τρόπο καταστέλλεται ο φόβος της εξάρτησης και ταυτόχρονα οι θεραπευόμενοι  είναι ανοιχτοί στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Δεν εγγυώμαι στους θεραπευόμενους πόσο θα διαρκέσει η ψυχοθεραπεία και πώς θα δουλέψουμε μαζί, ούτε εγγυώμαι ότι δεν θα αισθανθούν εξαρτημένοι στη συνέχεια. Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι τέτοιο, επειδή απλά δεν το ξέρω.

Αλλά μπορώ να δώσω το λόγο μου ότι δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να είναι τόσο άνετος με τη διαδικασία ώστε να ξεχάσω γιατί κάνουμε όλη αυτή την προσπάθεια. Η ειλικρίνεια είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι υπέροχο συναίσθημα να έχει ένας ψυχοθεραπευτής έναν θεραπευόμενο που δεν τον χρειάζεται πλέον. Μπορεί να αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση και να μοιάζει με το συναίσθημα που δημιουργείται όταν ένα παιδί φεύγει για το πανεπιστήμιο. Όταν συμβαίνει όμως αυτό χαίρομαι και  θυμάμαι το σκοπό μου.

Ένας ψυχαναλυτής θα μπορούσε να επισημάνει ότι η εκμετάλλευση είναι κάτι που μπορεί να σκέφτονται  οι θεραπευόμενοι για τους ψυχοθεραπευτές και για το γεγονός ότι ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να τους παγιδεύσει και να θέλει να αισθάνονται εξαρτημένοι. Οι θεραπευόμενοι ίσως να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για τον εαυτό τους αν αφήσω αυτές τις φαντασιώσεις να φυτρώσουν και στη συνέχεια να συνεργαστούμε μαζί για να τις εξερευνήσουμε. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να έχουμε στο μυαλό μας, αλλά για την επίτευξη της ισορροπίας συνήθως παρέχω υποστήριξη στη θεραπευτική συμμαχία περισσότερο από ότι στην εξερεύνηση.

Η επιτυχημένη ψυχοθεραπεία συμβαίνει όταν ο θεραπευόμενος φεύγει με ικανοποίηση και έχει ʺπάρειʺ αυτό για το οποίο ήρθε, δεν έχει την ανάγκη του ψυχοθεραπευτή πλέον ή αν ακόμη θέλει μπορεί να βλέπει τον ψυχοθεραπευτή. Πρακτικά η επιτυχημένη ψυχοθεραπεία συμβαίνει όταν ο θεραπευόμενος ξεκινά ψυχοθεραπεία (γιατί είναι ανάγκη) και προχωρά (βελτιώνεται) και ο ψυχοθεραπευτής γίνεται ο απαρχαιωμένος καθρέπτης ενός ασθενή .

c135