Κάνε το Τεστ
διπολική διαταραχή, τι είναι η διπολική διαταραχή. παράγοντες κινδύνου για διπολική διαταραχή

Τι είναι η Διπολική διαταραχή

Διπολική Διαταραχή

Τι είναι η διπολική διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή είναι μια συναισθηματική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει έντονες εναλλαγές στη διάθεση, στα επίπεδα της ενέργειας, στον τρόπο σκέψης και στη συμπεριφορά. Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή βιώνουν εναλλαγές της διάθεσης με "μανιακά" επεισόδια (που χαρακτηρίζονται από υπερθυμία και υπερβολική ενέργεια) και περιόδους κατάθλιψης.

Μανιακά, Καταθλιπτικά, Μικτά επεισόδια

Τα συμπτώματα ενός "μανιακού" επεισοδίου περιλαμβάνουν διογκωμένη αυτοεκτίμηση, τάση για παρορμητική και απερίσκεπτη συμπεριφορά, φυγή ιδεών, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, υπερβολική φλυαρία (λογόρροια), αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα. Tα υπομανιακά/μανιακά επεισόδια μπορεί να εναλλάσσονται με παρατεταμένα επεισόδια "κατάθλιψης", κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει πεσμένη διάθεση, μειωμένη ενεργητικότητα και δραστηριότητα. Μπορεί επίσης να υπάρχουν "μικτά" επεισόδια, όπου η κατάθλιψη και η μανία συνυπάρχουν την ίδια μέρα, με το άτομο να μεταπίπτει πολύ σύντομα από τη μία κατάσταση στην άλλη.

Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχουν ψυχωσικά στοιχεία (είτε στη φάση της μανίας/υπομανίας ή της κατάθλιψης), δηλαδή παραληρητικές ιδέες, οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις (οπότε η διάγνωση είναι "διπολική διαταραχή με ψυχωσικά στοιχεία").

Έχω εναλλαγές στη διάθεσή μου, έχω διπολική διαταραχή; 

Αυτή είναι μια ερώτηση που ακούω πολύ συχνά στο ιατρείο: "γιατρέ, είμαι διπολικός;". Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τις εναλλαγές και διακυμάνσεις της διάθεσης με τη διπολική διαταραχή. Οπότε στις ερωτήσεις "έχω διπολική διαταραχή;" και "είμαι διπολικός;" η απάντηση είναι μάλλον "όχι". Ο καθένας έχει καλές και κακές μέρες και αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στη ζωή του κάθε μέρα. Αυτό που διαχωρίζει τη διπολική διαταραχή είναι η διάρκεια των συμπτωμάτων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, και η έντασή τους. Μόνο ένας ψυχίατρος μπορεί να κρίνει αν πραγματικά έχετε διπολική διαταραχή ή όχι.

Μπορείτε να κάνετε το τεστ διπολικής διαταραχής για μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με τα συμπτώματα που εμφανίζετε.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως ο όρος "διπολική διαταραχή" είναι κλινικός, και περιγράφει ένα συγκεκριμένο σύνδρομο που στις περισσότερες περιπτώσεις χρήζει χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής και αντιμετώπισης. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην τυπική της μορφή η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από περιόδους μανίας/υπομανίας και περιόδους κατάθλιψης.

Είμαι πολύ νέος ή πολύ μεγάλος για να εμφανίσω διπολική διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι μελέτες δείχνουν ότι η επίπτωση της διπολικής διαταραχής είναι περίπου 4% στο γενικό πληθυσμό. Περίπου το 80% των ανθρώπων με διπολική διαταραχή επηρεάζονται σημαντικά στη ζωή τους, ενώ το 20% μέτρια. Τα στατιστικά δείχνουν πως το 25% έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, τουλάχιστον μια φορά, ενώ τελικά 1 στους 10 πεθαίνει από αυτοκτονία.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διπολικής διαταραχής;

Η κληρονομικότητα (συναισθηματικές διαταραχές σε συγγενείς), η χρήση ουσιών (χασίς/κάνναβη, κα), τα ψυχοπιεστικά ή τραυματικά γενονότα ζωής.

Διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη)

Η Διπολική διαταραχή είναι μια χρονία νόσος. Τα φάρμακα είναι ο πυλώνας της θεραπείας της διπολικής διαταραχής. Συμπληρωματικά μπορούν να βοηθήσουν και άλλες τεχνικές και μέθοδοι. Σημαντική για την πορεία των ασθενών είναι βεβαίως η υποστήριξη και συμπεριφορά των οικείων και της οικογένειας.