Κάνε το Τεστ
emdr ψυχικο τραυμα

EMDR και θεραπεία ψυχολογικού τραύματος

EMDR και Ψυχικό Τραύμα

Το EMDR είναι μια καινοτόμος κλινική θεραπεία, που έχει βοηθήσει με επιτυχία πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες που προέρχονται από κάποια μορφή τραυματικής εμπειρίας (όπως για παράδειγμα ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου, χωρισμός, διαζύγιο, η σεξουαλική κακοποίηση, η παραμέληση στην παιδική ηλικία, τα ατυχήματα, η βία). Το EMDR είναι αποτελεσματικό και στην θεραπεία άλλων καταστάσεων όπως το άγχος επίδοσης, τα θέματα αυτοεκτίμησης, οι φοβίες, και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με ψυχολογικά τραύματα (συχνά με ρίζες στην παιδική ηλικία και τους γονείς).

Θεραπεία με EMDR

Το EMDR είναι μια αξιοσημείωτη θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ψυχολογικού τραύματος, όπως και άλλων συναισθηματικών καταστάσεων. Το EMDR είναι η πιο αποτελεσματική και γρήγορη μέθοδος για την θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) όπως έχουν δείξει οι επιστημονικές μελέτες.

Στο EMDR γίνεται διέγερση του εγκεφάλου με την κίνηση των ματιών δεξιά/αριστερά, ή με ελαφρά χτυπήματα με τα χέρια ή με ήχους, που ενεργοποιούν και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των συναισθημάτων και των εμπειριών που ήταν ʺπαγιδευμένεςʺ στο νευρικό σύστημα. Αυτό βοηθά το νευροφυσιολογικό σύστημα, τη βάση της σύνδεσης μυαλού-σώματος, να απελευθερωθεί από τα συναισθηματικά εμπόδια. Δηλαδή το EMDR επιτρέπει στον θεραπευόμενο να επεξεργαστεί τις συναισθηματικές του εμπειρίες για τις οποίες ίσως δεν μπορεί καν να μιλήσει, και μέσω της EMDR θεραπείας βρίσκει την ικανότητα να της ξεπεράσει. Δηλαδή μπορεί να εξαλείψει το στρες, τον πόνο, το φόβο και τη θλίψη γύρω από το τραυματικό γεγονός, με αποτέλεσμα να μπορεί να ζήσει μια νέα ζωή, πέρα από το ψυχικό τραύμα και τις συναισθηματικές δυσκολίες.

Πώς λειτουργεί το EMDR;

Όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα, αποθηκεύονται στον εγκέφαλο, με όλες τις εικόνες, τους ήχους, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν. Όταν ένα άτομο είναι αναστατωμένο, ο εγκέφαλος φαίνεται να μην μπορεί να επεξεργαστεί την εμπειρία όπως θα έκανε φυσιολογικά. Επομένως, οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα του ψυχικού τραύματος ʺπαγιδεύονταιʺ στο νευρικό σύστημα. Καθώς ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί αυτά τα συναισθήματα, η εμπειρία και/ή τα συνοδευτικά συναισθήματα καταστέλλονται συνειδητά. Ωστόσο, το στρες που επιβαρύνει το νευρικό σύστημα προκαλεί διαταραχές στη συναισθηματική λειτουργία του ατόμου (εφιάλτες, επαγρύπνηση, συναισθηματικό μούδιασμα, αποφευκτική συμπεριφορά για πράγματα που υπενθυμίζουν το τραύμα).

ελευθερία από τα τραύματα του παρελθόντος με το EMDR, ψυχικο τραυμα

EMDR

Με την τεχνική του EMDR επιτυγχάνονται δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον, απελευθερώνονται οι αρνητικές αναμνήσεις και τα συναισθήματα από το νευρικό σύστημα, και δεύτερον, ο εγκέφαλος διευκολύνεται ώστε να επεξεργαστεί επιτυχώς την εμπειρία.

Ο ψυχοθεραπευτής δουλεύει προσεκτικά με τον θεραπευόμενο, και τον καθοδηγεί ώστε να ξαναθυμηθεί το τραυματικό γεγονός. Όταν η ανάμνηση έρθει στο μυαλό, τα συναισθήματα αναβιώνονται με νέο τρόπο. Το EMDR καθιστά δυνατό να αποκτήσετε την αυτογνωσία και την ικανότητα να ελέγχετε τις πράξεις σας, αντί να νιώθετε αδύναμοι για τις αντιδράσεις σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πολύπλοκη αν υπάρχουν πολλά ψυχολογικά τραύματα που συνδέονται με αρνητικά συναισθήματα. Οι θεραπευτικές συνεδρίες EMDR συνεχίζονται μέχρι η τραυματική ανάμνηση και τα συναισθήματα να ανακουφιστούν.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του EMDR;

Οι μελέτες δείχνουν ότι το EMDR είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία που βοηθά τους ανθρώπους να επεξεργαστούν τα επώδυνα συναισθήματα και τα ψυχικά τους τραύματα. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό και με άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, το EMDR βοηθά τους θεραπευόμενους να ξεπεράσουν γρήγορα το συναισθηματικό στρες και να επιλύσουν με ηρεμία τα θέματα τους.

Το EMDR λειτουργεί με απίστευτη ταχύτητα. Η επεξεργασία ακόμη και της πιο δύσκολης ανάμνησης μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία.

EMDR: ένα ειδικό θεραπευτικό "εργαλείο" για το ψυχικό τραύμα

Το EMDR είναι μια εξαιρετική ψυχοθεραπευτική τεχνική που μπορεί να απαλλάξει τους ανθρώπους από τα ψυχολογικά τραύματα, μέσα σε λίγες συνεδρίες.

Στη συνέχεια με την ψυχοθεραπεία μπορούμε να επεξεργαστούμε περαιτέρω τις πεποιθήσεις και τις αναμνήσεις του θεραπευόμενου, ώστε να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο το θεραπευτικό αποτέλεσμα και ο άνθρωπος να βαδίσει ελεύθερος στη ζωή του.

Μπορείτε να διαβάσετε μαρτυρίες για την εμπερία του EMDR από ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί με EMDR.