Κάνε το Τεστ
συναισθηματική πειρατεία, τι είναι η συναισθηματική πειρατεία, αιτίες συναισθηματικής πειρατείας, αντιμετώπιση συναισθηματικής πειρατείας, συγκινησιακη πειρατεια

Συναισθηματική πειρατεία

Συναισθηματική πειρατεία

Η συναισθηματική πειρατεία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τι συμβαίνει όταν η ικανότητα κάποιου να σκεφτεί λογικά κυριεύεται από τα συναισθήματα. Είναι συχνή όταν οι άνθρωποι είναι επιθετικοί ή φοβισμένοι. Είναι ένα έντονο συναισθηματικό ξέσπασμα που πυροδοτείται από μικρά και αθώα πράγματα.

Τι είναι η συναισθηματική πειρατεία;

Το 1995, ο Ντάνιελ Γκόλεμαν έγραψε ένα βιβλίο και σύστησε στον κόσμο την ιδέα της συναισθηματικής νοημοσύνης, της ικανότητας να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας. Σύμφωνα με το βιβλίο, η συναισθηματική νοημοσύνη και τα συναισθήματα είναι εξίσου σημαντικά με την λογική και την ευφυία. Πολλές φορές όμως τα συναισθήματα μπορεί να θολώνουν την κρίση μας και να μην μπορούμε να σκεφτούμε λογικά.

Μια από τις έννοιες στο βιβλίο ήταν και η "συναισθηματική πειρατεία". Η συναισθηματική πειρατεία αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία η αμυγδαλή, ένα τμήμα του εγκεφάλου που αποτελεί τον επεξεργαστή των συναισθημάτων, παρακάμπτει την φυσιολογική διαδικασία της σκέψης. Η λήψη αποφάσεων λαμβάνει χώρα σε άλλα τμήματα του εγκεφάλου. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η αμυγδαλή έχει την τάση να αναλαμβάνει δράση σε συγκεκριμένες συνθήκες. Κάποιες φορές αυτό είναι πολύ καλό, όπως σε επείγοντα περιστατικά, η αμυγδαλή μας δίνει το κουράγιο να υπερασπιστούμε τους αγαπημένους μας. Αλλά μπορεί επίσης να μας ωθήσει να εμπλακούμε σε ριψοκίνδυνες, παράλογες και ακόμη και επικίνδυνες συμπεριφορές.

Ποιες είναι οι αιτίες της συναισθηματικής πειρατείας;

Η συναισθηματική πειρατεία δεν είναι κάτι που συμβαίνει αυθόρμητα. Είναι συνήθως γεγονότα και εμπειρίες του παρελθόντος τις οποίες ένα άτομο βρίσκει ενοχλητικές και τις εσωτερικεύει. Αν ένα άτομο συνεχίζει να αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα φτάνει σε ένα σημείο στο οποίο το στρες είναι υπερβολικό για να το διαχειριστεί. Αυτό μπορεί να οδηγεί σε μια ενστικτώδη, συναισθηματική ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Ουσιαστικά, την πειρατεία της λογικής και το αποτέλεσμα είναι μια έκρηξη ακραίων και έντονων συναισθημάτων.

Αυτή η έκρηξη είναι στιγμιαία και στην περίπτωση ενός ξεσπάσματος θυμού μπορεί να είναι αρκετά καταστροφική. Αν είναι κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στις σχέσεις και να δημιουργεί την εντύπωση ότι ένα άτομο είναι συναισθηματικά ασταθές και απρόβλεπτο. Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να επηρεάζουν την ψυχική υγεία ότι μόνο του ατόμου αλλά και των ανθρώπων γύρω του. Μπορεί να προκαλούν άγχος και κατάθλιψη. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται να κάνουν ή να πούνε κάτι που θα οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα.

συναισθηματικη πειρατεια, συγκινησιακη πειρατεια

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την συγκινησιακή πειρατεία;

Η κατανόηση της λειτουργίας της αμυγδαλής είναι ένα σημαντικό βήμα για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε και να μάθουμε από τις δικές μας συναισθηματικές πειρατείες, καθώς και να αναπτύξουμε στρατηγικές για την αντιμετώπιση τους. Φυσικά, θα ήταν υπέροχο να αναγνωρίζουμε τα ερεθίσματα που την διεγείρουν, αλλά συνήθως συμβαίνει το αντίστροφο. Συνήθως αντιδράμε σε ένα ερέθισμα και λέμε ή κάνουμε κάτι για το οποίο αργότερα μετανιώνουμε.

Έτσι, πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιλογή, μπορούμε να ξεχάσουμε όσα συνέβησαν και να προχωρήσουμε και να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις. Ή, μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, όπως τα κομμάτια του παζλ.

Όταν κάποιος αρχίζει να κατανοεί γιατί αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό του ώστε να αντιδράσει διαφορετικά την επόμενη φορά.

Όταν επιλέξει τη δεύτερη επιλογή, μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία με μια σειρά ερωτήσεων που θα τον κάνει να αναλογιστεί τη συμπεριφορά του:

  • Γιατί αντέδρασα με αυτό τον τρόπο;
  • Η αντίδρασή μου με βοηθά ή με βλάπτει;
  • Πώς αυτή η κατάσταση ταιριάζει στη μεγάλη εικόνα; Πώς θα νιώθω για αυτό σε μια ώρα; Σε μια εβδομάδα; Σε ένα χρόνο;
  • Τι μπορεί να παρεξήγησα ή να υπέθεσα λάθος, ειδικά πάνω στην ένταση της στιγμής;
  • Τι θα άλλαζα αν μπορούσα να το κάνω ξανά;
  • Τι θα έλεγα στον εαυτό μου την επόμενη φορά ώστε να μπορέσω να σκεφτώ πιο καθαρά;

Ο στόχος αυτών των ερωτήσεων είναι να σκεφτείτε, και να αναγνωρίσετε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας, και για να αναλάβετε δράση για να περιορίσετε αυτές τις επιβλαβείς συμπεριφορές.ελεγχος συναισθηματων τεχνικες τηλεκοντρολ

Πώς μπορώ να αλλάξω την συναισθηματική πειρατεία;

Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ενοχές για τη συμπεριφορά τους, αν για παράδειγμα φωνάξουν στα παιδιά τους. Οι ενοχές βέβαια δεν είναι πάντα βοηθητικές, μπορεί να βασανίζουν ένα άτομο και να προκαλούν ψυχοσωματικά συμπτώματα.  Όμως αυτές οι συναισθηματικές πειρατείες μπορεί να αποτελέσουν έναν καταλύτη για ενδοσκόπηση και τελικά να επιφέρουν την αλλαγή.

Η αυτογνωσία μας βοηθά να αποκτήσουμε βαθιά επίγνωση του εαυτού μας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την συναισθηματική πειρατεία και τα συναισθηματικά ξεσπάσματα.

Φυσικά, οι αλλαγές δεν θα γίνουν σε μια νύχτα, χρειάζεται χρόνος, υπομονή και προσπάθεια για να δείτε αποτελέσματα. Γύρω μας υπάρχουν πολλά ερεθίσματα και καταστάσεις που μπορεί να αποτελούν αφορμές για την συναισθηματική πειρατεία. Είναι μια συνεχής μάχη για να βρει κάποιος την ισορροπία και να συνεχίσει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι μας αρκετές φορές παρασυρόμαστε από τα συναισθήματά μας. Η συναισθηματική πειρατεία δεν είναι ευχάριστη, αλλά είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι κανένα συναίσθημα, θετικό ή αρνητικό, δεν είναι κακό. Ωστόσο, χρειάζεται να έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας ώστε αυτά να λειτουργούν προς όφελός μας.

Αντιμετώπιση συναισθηματικής πειρατείας 

Η συναισθηματική πειρατεία δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία , ούτε για το ίδιο το άτομο ούτε για τους ανθρώπους γύρω του. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κάποιος την συναισθηματική πειρατεία. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να μάθει να ανταποκρίνεται με υγιείς τρόπους και να μην αντιδρά υπερβολικά στα ερεθίσματα. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχει το χώρο ώστε κάθε άνθρωπος να εξερευνήσει τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του. Επίσης, βοηθά στην ανακάλυψη των αιτιών πίσω από τα συναισθηματικά ξεσπάσματα. Έτσι, σταδιακά ο θεραπευόμενος μαθαίνει καλύτερους τρόπους να επικοινωνεί για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, χωρίς να φτάνει σε σημείο έκρηξης. Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί να κατανοήσει πως οι πράξεις και οι συμπεριφορές του επηρεάζουν  τις σχέσεις του.

Με ενδοσκόπηση, LIFE COACHING και ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορείτε να κάνετε την συναισθηματική πειρατεία να λειτουργήσεις υπέρ σας και όχι εναντίον σας.