Κάνε το Τεστ
ιβερμεκτίνη κορονοιος

Ιβερμεκτίνη και Κορωνοϊός

Ιβερμεκτίνη και Κορωνοϊός

Η ιβερμεκτίνη είναι ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε ζώα, αλλά και ανθρώπους. Το τελευταίο χρόνο με την εξάπλωση της πανδημίας και των νέων μεταλλάξεων, στην Αμερική και σε άλλες χώρες παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση της ιβερμεκτίνης μετά από αναφορές ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία covid.

Όμως η ιβερμεκτίνη είναι ακόμα ένα φάρμακο που προστέθηκε στη λίστα ουσιών και φαρμάκων που δεν είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως το αντιιικό ρεμδεσιβίρη (ρεμντεσιβίρη, remdesivir, Veklury), το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη (doxycycline), και η υδροξυχλωροκίνη (hydroxychloroquine, Plaquenil). Μετά από μήνες προειδοποιήσεων, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA, όπως ο αντίστοιχος ΕΟΦ) εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: “Δεν είσαι άλογο. Δεν είσαι αγελάδα. Σοβαρευτείτε, σταματήστε τη χρήση ιβερμεκτίνης”.

Η χρήση ιβερμεκτίνης είναι επικίνδυνη

Η ιβερμεκτίνη (Scaball, Soolantra, κα) όχι μόνο δεν έχει εγκριθεί για την θεραπεία του covid, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη, ακόμα και θανατηφόρα. Μπορεί να προκαλέσει τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως για παράδειγμα σύγχυση, αταξία, σπασμούς, υπόταση, αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά ακόμα και να οδηγήσει σε κώμα και στο θάνατο. Οι μελέτες δείχνουν ότι ασθενείς που το έλαβαν προληπτικά ή όταν νόσησαν από κορωνοϊό, αρκετοί χρειάστηκαν νοσηλεία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου και ορισμένοι εισήχθησαν τελικά στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Δεν είναι σαφές γιατί κάποιοι επιλέγουν τη χρήση του φαρμάκου παρά τις προειδοποιήσεις και αντίθετες συστάσεις, φαίνεται ωστόσο ότι αρκετοί έμαθαν για το φάρμακο από τα κοινωνικά δίκτυα και το ιντερνετ και το αντι-εμβολιαστικό κίνημα που έχει δημιουργηθεί. Η αλήθεια είναι ότι η χρήση της ιβερμεκτίνης βασίζεται σε κάποια πολύ πρώϊμα στοιχεία από μελέτες που έδειχναν ότι μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη ή αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά επόμενες μελέτες δεν απέδειξαν την αποτελεσματικότητά της.

Αντιθέτως, αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι η χρήση ιβερμεκτίνης από ανθρώπους μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Η κτηνιατρική μορφή μάλιστα περιέχει σημαντικά υψηλότερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους. Ακόμα όμως και αν η δόση είναι πιο περιορισμένη, η ιβερμεκτίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνει κάποιος, όπως τα αντιθρομβωτικά, και να δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες.

Προστασία από κορωνοϊό

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού προσφέρουν την καλύτερη διαθέσιμη προστασία έναντι του COVID-19. Τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και προστατεύουν έναντι μεταλλάξεων όπως η όμικρον, εφόσον γίνουν 2-3 δόσεις.

Εγκεκριμένα και διαθέσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως τα στεροειδή και τα μονοκλωνικά αντισώματα.