Κάνε το Τεστ
εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, εμβόλιο Pfizer, εμβόλιο Moderna, ομοιότητες εμβολίων κατά του κορωνοϊού , διαφορές εμβολίων Pfizer και Moderna, σύγκριση εμβολίων Pfizer και Moderna

Εμβόλια mRNA Pfizer και Moderna κατά κορωνοϊού: ομοιότητες και διαφορές

Εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού

Τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna κατά του COVID-19 αποτελούν το 1ο και το 2ο εμβόλιο που πήραν έγκριση για την πρόληψη της νόσου που προκαλεί ο COVID-19. Και τα δύο εμβόλια εγκρίθηκαν από τον FDA τον Δεκέμβριο του 2020. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την πρόληψη της νόσου COVID-19.

Πώς λειτουργούν τα mRNA εμβόλια;

Και τα δύο εμβόλια φέρουν mRNA (messenger RNA) το οποίο περιέχει τη γενετική πληροφορία για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας. Αυτή η πρωτεΐνη είναι ένα μόριο που υπάρχει στο περίβλημα του κορωνοϊού που προκαλεί τη  νόσο COVID-19.   Ένας από τους τρόπους για να αναγνωρίσει το ανοσοποιητικό σύστημα τον κορωνοϊό ως εισβολέα είναι η πρωτεΐνη ακίδα.

Από τη στιγμή που το εμβόλιο εισέρχεται στο σώμα, τα κύτταρα αντιγράφουν το mRNA και ακολουθούν τις οδηγίες για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας. Στη συνέχεια τα κύτταρα εμφανίζουν την πρωτεΐνη ακίδα στην εξωτερική τους επιφάνεια όπως συμβαίνει και με τον κορωνοϊό. Επειδή αυτές οι πρωτεΐνες ακίδες είναι μόνο ένα κομμάτι του κορωνοϊού, δεν μπορούν να βλάψουν από μόνες τους το σώμα.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την πρωτεΐνη ακίδα,  την βλέπει σας εισβολέα και αρχίζει να συνθέτει αντισώματα εναντίον της. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει κάθε ιό που φέρει την πρωτεΐνη ακίδα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια αποθηκεύει αυτά τα αντισώματα, τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν τον πραγματικό ιό. Το ανοσοποιητικό σύστημα επίσης θυμάται πως να συνθέσει αυτά τα αντισώματα αν κριθεί αναγκαίο.

Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν το γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων μας και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα επιτεθεί στα δικά σας κύτταρα. Καταπολεμούν τον κορωνοϊό που εισέρχεται στο σώμα και φέρει την πρωτεΐνη ακίδα.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα δύο αυτά εμβόλια.

Ομοιότητες εμβολίων Pfizer και Moderna

Αρχικά πρέπει να επισημανθεί ότι και τα δύο εμβόλια είναι νέας τεχνολογίας και χρησιμοποιούν mRNA. Η τεχνολογία mRNA μεταφέρει το γενετικό υλικό στα κύτταρα, και στην συγκεκριμένη περίπτωση την πρωτεΐνη επιφάνειας (γνωστή ως πρωτεΐνη ακίδα) του ιού SARS-Cov-2. Οι πρωτεΐνες που συντίθενται από το mRNA βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα.

Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν και με τα δύο εμβόλια κανένας άνθρωπος δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Οι πιο συχνές παρενέργειες και των δύο εμβολίων περιλαμβάνουν:

 • πονοκέφαλο
 • πυρετό
 • κρυάδες
 • πόνο στους μύες
 • πόνο στις αρθρώσεις
 • ήπιο πόνο στο σημείο της ένεσης
 • ναυτία ή εμετό

Όλες αυτές οι παρενέργειες είναι απλά σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σύστημα κινητοποιείται για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό. Αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές.

Άλλες ομοιότητες των εμβολίων περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Και τα δύο εμβόλια χρειάζονται συντήρηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, διαφορετικές το καθένα.
 • Επίσης κανένα από τα εμβόλια δεν έχει δοκιμαστεί σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν, ανθρώπους που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό.
 • Για τις εγκύους και τις θηλάζουσες, αν και δεν υπάρχουν δεδομένα από κλινικές μελέτες σε αυτές τις κατηγορίες, οι μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα δεν δείχνουν να υπάρχει θέμα ασφάλειας. Ωστόσο , αν μια γυναίκα είναι έγκυος ή θηλάζει καλό είναι να συμβουλευτεί το γιατρό της πριν κάνει το εμβόλιο.
 • Αν κριθεί αναγκαίο, και τα δύο εμβόλια μπορεί να χορηγηθούν 6 εβδομάδες (42 ημέρες) μετά την πρώτη δόση.
 • Και στα δύο εμβόλια, τα άτομα είναι πλήρως προστατευμένα μετά από 2 εβδομάδες από την δεύτερη δόση του εμβολίου.
 • Αν και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν mRNA, τα μόρια του mRNA διαφέρουν σε δομή στα δύο εμβόλια. Στα δύο εμβόλια χρησιμοποιούνται διαφορετικά λιπίδια-φορείς του mRNA, και για αυτό έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες συντήρησης.

Διαφορές εμβολίων Pfizer και Moderna

Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο εμβολίων είναι οι εξής:

 • Το εμβόλιο της Pfizer έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την εταιρεία BioNTech, ενώ το εμβόλιο της Moderna έχει αναπτυχθεί με τη συμβολή του National Institute of Allergy and Infectious Diseases.
 • Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους ηλικίας 12 και άνω. Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω. Ωστόσο γίνονται δοκιμές για τις ηλικίες 12-17 ετών.
 • Το εμβόλιο της Pfizer έχει 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19 τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση. Το εμβόλιο της Moderna έχει 94,1% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19 τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
 • Όσον αφορά την ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης, το εμβόλιο της Pfizer είναι 100% αποτελεσματικό ενάντια στην νοσηλεία στο νοσοκομείο και στους θανάτους. Το εμβόλιο της Moderna είναι 89% αποτελεσματικό στην νοσοκομειακή περίθαλψη και 100% αποτελεσματικό ενάντια στους θανάτους από την νόσο του COVID-19.
 • Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer δεν αλλάζει ανάλογα με δημογραφικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο ή η εθνικότητα. Το εμβόλιο της Moderna έχει λίγο μικρότερη αποτελεσματικότητα (86%) σε ανθρώπους 65 ετών και άνω.
 • Το εμβόλιο της Pfizer αποθηκεύεται στους -75οC ενώ το εμβόλιο της Moderna αποθηκεύεται στους -20ο C.
 • Κάθε δόση του εμβολίου της Pfizer περιέχει 30 μικρογραμμάρια του εμβολίου ενώ κάθε δόση του εμβολίου της Moderna περιέχει 100 μικρογραμμάρια εμβολίου.
 • Το διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη δόση για το εμβόλιο της Pfizer είναι 21 ημέρες (3 εβδομάδες) ενώ για το εμβόλιο της Moderna 28 ημέρες (4 εβδομάδες).
 • Μετά την απόψυξη, ένα φιαλίδιο του εμβολίου της Pfizer μπορεί να συντηρηθεί πέντε ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου. Από την στιγμή που θα ανοιχθεί ένα εμβόλιο της Moderna μπορεί να συντηρηθεί 30 ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου 2ο -8ο C και 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αραιώνεται σε φυσιολογικό ορό πριν την χορήγησή του ενώ το εμβόλιο της Moderna είναι έτοιμο προς χρήση.
 • Σε κάθε φιαλίδιο εμβολίου της Pfizer περιέχονται πέντε δόσεις του εμβολίου, μετά την αραίωση ένα φιαλίδιο περιέχει έξι δόσεις των 0,3ml. Σε κάθε φιαλίδιο εμβολίου της Moderna περιέχονται 10 δόσεις.
 • Η Pfizer πρόσφατα ξεκίνησε κλινικής δοκιμές φάσης 2 και 3 για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η Moderna έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές σε ζώα και δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη ή στο έμβρυο.