Κάνε το Τεστ
omadiki psyxotherapeia

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Πως λειτουργεί η ομαδική ψυχοθεραπεία;

"Λύπης ιατρός εστίν ανθρώποις λόγος".
Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής

Η ομάδα είναι ένας ασφαλής χώρος όπου τα συμμετέχοντα μέλη έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από τις αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ομάδας. Ο κάθε άνθρωπος που συμμετέχει μπορεί να μοιραστεί σκέψεις και συναισθήματα, μπορεί να πάρει υποστήριξη, να καλλιεργήσει καινούργια χαρακτηριστικά, να εμπλουτίσει τις απόψεις του για τον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στη θεραπεία με τη σκέψη ότι μόνο αυτοί βρίσκονται σε μια τόσο άσχημη κατάσταση, ότι μόνο αυτοί έχουν τα συγκεκριμένα προβλήματα ή τις συγκεκριμένες σκέψεις, παρορμήσεις και φαντασιώσεις, ότι είναι "τρελοί" ή προβληματικοί. Κατά τη διάρκεια της ομαδικής θεραπείας, οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν ότι δεν είναι έτσι, ότι είναι φυσιολογικοί, ότι δεν είναι μόνοι τους. Η ομαδική θεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία και εξαιρετικό εργαλείο για την προσωπική ανάπτυξη, με πολλαπλά θεραπευτικά οφέλη και πλεονεκτήματα. Εκτός των άλλων, μειώνει την απομόνωση, την αποξένωση και καλλιεργεί τη διεκδικητικότητα. Μέσα από την ομάδα, το άτομο αντιλαμβάνεται τη φυσιολογικότητά του.

Η ομάδα έχει κατά βάση ένα χαρακτήρα βιωματικό. Στην θεραπεία εμπεριέχεται ψυχοεκπαίδευση (δηλαδή πληροφορίες για διάφορα ζητήματα), αλλά δεν πρόκειται για “μάθημα”, ούτε για μια απλή “συζήτηση” σε ένα φιλικό επίπεδο. Υπό την καθοδήγηση των ψυχοθεραπευτών η ομάδα μετατρέπεται σε ένα θεραπευτικό χώρο όπου το κάθε μέλος μπορεί να γιατρέψει τις πληγές του, να χτίσει νέα χαρακτηριστικά, να βρει σταθερή συμπαράσταση και φροντίδα και –ίσως το σπουδαιότερο όλων– να έχει επανορθωτικά βιώματα.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες ζωής και μας δίνει την ευκαιρία να δούμε άμεσα τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς μας και της σκέψης μας στους άλλους.

”Μοιρασμένη χαρά, διπλή χαρά. Μοιρασμένος πόνος, μισός πόνος.”

Η ομάδα είναι σε θέση να προσφέρει υποστήριξη, εναλλακτικές λύσεις και να άντιμετωπίσει το άτομο με ευγένεια. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, η δυσκολία λύνεται, μαθαίνονται εναλλακτικές συμπεριφορές, και το άτομο αναπτύσσει καινούργιες κοινωνικές δεξιότητες ή τρόπους για να σχετίζεται με τους ανθρώπους.

Πως διεξάγεται το group therapy;

Η θεραπευτική ομάδα αποτελείται από δύο ειδικούς ψυχοθεραπευτές και 6-10 άτομα. Οι συνεδρίες γίνονται εβδομαδιαία, την ίδια ημέρα και ώρα για όλο το έτος. Οι συνεδρίες διαρκούν 2 ώρες κάθε φορά. Ο χρόνος αυτός της συνεδρίας μοιράζεται στα μέλη συνολικά. Σε κάθε συνεδρία 3-4 μέλη αναπτύσσουν τα θέματα που τους απασχολούν και δέχονται ανατροφοδότηση από τα υπόλοιπα μέλη και τους ειδικούς ψυχοθεραπευτές. Τα μέλη μιλάνε για τη ζωή που έχουν έξω από την ομάδα, αλλά και για τη δυναμική που υπάρχει μέσα στην ομάδα (το “εδώ και τώρα” της ομάδας).

Τα μέλη δεν έχουν φιλικές σχέσεις εκτός ομάδας για όσο διαρκεί η θεραπεία τους.

Η συμμετοχή σε μια ομάδα ψυχοθεραπείας προϋποθέτει έναν αριθμό ατομικών συνεδριών (όπου γίνεται η λήψη ιστορικού και η διερεύνηση των προσωπικών αναγκών και στόχων) με σκοπό την προετοιμασία εισαγωγής σε μια ήδη υπάρχουσα θεραπευτική ομάδα.

Σχετικά με τα μέλη που συμμετέχουν στην ομαδική θεραπεία

Πρόκειται για ανθρώπους όπως όλοι, με τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ζωής. Άλλοι παίρνουν φάρμακα (πχ κατάθλιψη, κρίσεις πανικου, αϋπνίες), άλλοι όχι. Οι ηλικίες που συμμετέχουν είναι συνήθως από 30-55, άνδρες και γυναίκες (αν και οι γυναίκες συνήθως είναι περισσότερες). Η συμμετοχή δεν καθορίζεται σε καμία περίπτωση με βάση τη διάγνωση (αν υπάρχει), αλλά με άλλα κριτήρια.

Βασικό στοιχείο της ομάδας είναι η εχεμύθεια, το περιεχόμενο των ομαδικών συνεδριών είναι εμπιστευτικό. Αυτά που λένε ή αποκαλύπτουν τα μέλη δε συζητούνται έξω από την ομάδα.

Μπορείτε να διαβάσετε μαρτυρίες θεραπευομένων για την ομαδική ψυχοθεραπεία.