Κάνε το Τεστ
hatha yoga, τι είναι η hatha yoga, οφέλη hatha yoga, φιλοσοφία hatha yoga, βασικές αρχές hatha yoga

Hatha yoga

Hatha yoga

Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στην σωματική και στην ψυχική υγεία είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες. Πιο πρόσφατα, οι μελέτες έδειξαν τις θετικές επιδράσεις της γιόγκα σε διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη. Βέβαια, η γιόγκα, και ειδικά η hatha yoga, είναι ωφέλιμη και για άλλες ψυχικές διαταραχές και ασθένειες. Αυτό συμβαίνει λόγω της ισχυρής σύνδεσης ανάμεσα στην ενσυνειδητότητα και στο διαλογισμό.

Τι είναι η yoga;

Η yoga είναι μια παραδοσιακή μορφή άσκησης που έχει ως σκοπό της επίτευξη μεγαλύτερης επίγνωσης μέσω του διαλογισμού και των στάσεων του σώματος. Καθώς η γιόγκα έχει γίνει πολύ δημοφιλής στο Δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι κάνουν γιόγκα για διάφορους λόγους, συχνά επειδή θέλουν να διορθώσουν τη στάση του σώματος και να ηρεμούν, να αυξήσουν την ευελιξία και την βιωματική παρουσία στην τρέχουσα στιγμή (π.χ. ενσυνειδητότητα).

Υπάρχουν πολλές σχολές γιόγκα (π.χ. vinyasa, hatha, Iyengar, Bikram), που δίνουν διαφορετική έμφαση στην αναπνοή, στο διαλογισμό, στη στάση του σώματος και στη δύναμη. Κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέγει τη μορφή γιόγκα που του ταιριάζει ανάλογα με τις ανάγκες του.

Η yoga είναι μια πρακτική

Η yoga αποτελεί μια πρακτική που περιλαμβάνει διάφορες στάσεις. Βέβαια, η είσοδος και η έξοδος από διάφορες στάσεις μπορεί να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην συμβαίνουν τραυματισμοί. Μια στάση μπορεί να μοιάζει διαφορετική από ένα σώμα στο άλλο αλλά να παραμένει σωστή. Οι αρχάριοι στη γιόγκα μπορεί να υποθέτουν ότι αν δεν έχουν ευελιξία, δεν θα επωφεληθούν από τη γιόγκα, αλλά οι διατάσεις είναι αυτές που έχουν σημασία και όχι η ευελιξία. Στην πραγματικότητα, οι πολύ ευέλικτοι άνθρωποι μπορεί να τα χάνουν στις διατάσεις. Για αυτά τα άτομα, μπορεί να υπάρχει ένα επιπλέον όφελος. Η αντίσταση στη φυσική τάση του σώματος να καταρρέει σε μια συγκεκριμένη στάση.

Φιλοσοφία της HaTha yoga

Οι περισσότερες αρχαίες θεωρίες για την υγεία και την ευεξία έχουν στο επίκεντρό τους την ισορροπία. Για παράδειγμα το Yin/Yang στην Κινεζική ιατρική και η φιλοσοφία της ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα.

Η φιλοσοφία της γιόγκα περιλαμβάνει την ιδέα της Ha/Tha, η οποία ουσιαστικά η μετάφρασή της είναι Ήλιος/Φεγγάρι, και αντιστοιχεί στο Yin/Yang της Κινεζικής φιλοσοφίας. Το Ha ή Yang απεικονίζει το αρσενικό, δραστήριο, ζεστό, ενεργητικό και επεκτατικό στοιχείο,  αντιπροσωπεύει την ενέργεια του ήλιου. Το Tha ή Yin είναι το θηλυκό, το σκοτεινό, και αντιπροσωπεύει την ενέργεια της γης και του φεγγαριού.

Σε όλα τα συστήματα στα οποία η ισορροπία είναι ουσιαστική για την ευεξία, τα αντίθετα δεν είναι σε αντίθεση αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά για να δημιουργήσουν μια συνεκτική τάξη. Για σκεφτείτε , για παράδειγμα ένα δέντρο. Οι ρίζες του πάνε βαθιά μέσα στη γη και απορροφούν όλα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Χωρίς τις ρίζες ή το Tha, ένα δέντρο δεν θα μπορούσε να μεγαλώνει και να επεκταθεί μέχρι τον ουρανό και τον ήλιο, την Ha πλευρά του. Οι δύο συμπληρωματικές ενέργειες επιτρέπουν σε ένα δέντρο να είναι δέντρο.

Η ίδια συμπληρωματική σχέση ανάμεσα στο Ha και στο Tha υπάρχει μέσα μας. H αντίθετη αλλά εξισορροπιστική  σχέση μεταξύ του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το μυαλό και το σώμα μας μπορούν επίσης να είναι αντίθετα που σχηματίζουν μια συμπληρωματική σχέση. Το μυαλό είναι το Ha και υπάρχει στο κεφάλι μας. Το σώμα μας είναι το Tha και μας γειώνει μέσω των ποδιών. Για να έχουμε ψυχική υγεία είναι ανάγκη αυτές οι δύο ενέργειες στο σώμα, το μυαλό και το σώμα να είναι σε ισορροπία. Η HaTha γιόγκα περιλαμβάνει τεχνικές που οδηγούν στην ισορροπία και στην αρμονία στο μυαλό και στο σώμα.

Η συγκεκριμένη μορφή γιόγκα περιλαμβάνει φυσικές στάσεις asana (ασάνα), τεχνικές αναπνοής  pranayama (πραναγιάμα), και πρακτικές διαλογισμού.

Βασικές αρχές της HaTha yoga

Η Hatha yoga δεν είναι μόνο μια μέθοδος που προετοιμάζει το σύστημα μας για πνευματική αφύπνιση, είναι επίσης σημαντική για την υγεία. Στην αρχαιότητα οι yogis χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνική για την ανακούφιση και τον περιορισμό πολλών παθήσεων και διαταραχών.

Η Hatha yoga  είναι τόσο ισχυρή και αποτελεσματική επειδή έχει στο επίκεντρο της,  την αρμονία και την ενοποίηση. Οι τρεις βασικές αρχές για την θεραπεία κάποιων καταστάσεων είναι:

  1. Η υγεία ενός τμήματος ή ενός συστήματος στο σώμα επηρεάζει και το υπόλοιπο σώμα.
  2. Εξισορρόπηση της θετικής και της αρνητικής ενέργειας.
  3. Καθαρισμός των αποβλήτων του σώματος.

1. Υγεία των συστημάτων στο σώμα

Αν κρεμάσετε δεκαπέντε ρολόγια με ποικίλες κινήσεις εκκρεμούς μαζί στον ίδιο τοίχο, θα παρατηρήσετε ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όλα τα εκκρεμή συγχρονίζονται. Αυτό συμβαίνει αρκετά φυσικά σύμφωνα με το νόμο των αμοιβαίων ρυθμών και δονήσεων.

Στο σώμα μας, τα διαφορετικά όργανα και συστήματα έχουν το καθένα τις δικές του λειτουργίες, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας απόλυτος συγχρονισμός ανάμεσά τους. Αν κάποιο από τα όργανα ή τα συστήματα στο σώμα δεν μπορούν να συγχρονιστούν μεταξύ τους, αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ισορροπία. Για αυτό σε κάθε ασθένεια, σωματική ή ψυχική, κάθε σύστημα είναι εκτός συντονισμού.

Σύμφωνα με το νόμο των αμοιβαίων ρυθμών, αυτό που πρέπει να κάνουμε ώστε να έχουμε υγεία, είναι να επαναφέρουμε ένα όργανο ή σύστημα σε υγιή κατάσταση. Τότε όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Η κακή υγεία ενός συστήματος δημιουργεί κακή υγεία στο υπόλοιπο σώμα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το στομάχι μας είναι χάλια και όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν τέλεια.

Έτσι, αν ένας άρρωστος έχει μια σειρά από παθήσεις, γενικά λαμβάνει θεραπεία για μια από αυτές και προσπαθεί να νιώσει καλύτερα. Αν μπορεί να επαναφέρει την υγεία σε ένα σύστημα στο σώμα, σταδιακά όλο το σώμα θα είναι καλύτερα.

2. Ισορροπία της θετικής και της αρνητικής ενέργειας

Η διατήρηση της ενέργειας στο σώμα είναι μια ακόμη σημαντική πτυχή της υγείας, που πολλές φορές μένει στην άκρη. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη διατροφή μας, αλλά χάνουμε την πραγματική πηγή ενέργειας η οποία είναι έμφυτη. Αυτή η ενέργεια είναι κάτι σαν θετικό και αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο. Η σωστή ισορροπία σε αυτά τα φορτία σχηματίζει την ενέργεια που δημιουργεί την καλή υγεία. Αν δεν υπάρχει αυτή η ισορροπία στην ενέργεια, τότε οι ασθένειες είναι αναπόφευκτες. Τα διάφορα όργανα και συστήματα στο σώμα δεν μπορούν να στηριχτούν μόνο στην τροφή και στις βιταμίνες. Είναι ανάγκη να υπάρχει εσωτερική ενέργεια.

Η Hatha γιόγκα βοηθά στην αρμονία στην ψυχική και στην σωματική υγεία, συμβάλλει στο συντονισμό ανάμεσα στις θετικές και αρνητικές δυνάμεις στο σώμα.

3. Καθαρισμός των αποβλήτων του σώματος

Το σώμα μας λειτουργεί με απλό τρόπο. Όπως ακριβώς μια μηχανή παράγει απόβλητα, το ίδιο συμβαίνει και με το σώμα μας. Τα απόβλητα του σώματος απομακρύνονται μέσω της βλέννας, των αερίων, των ούρων. Αν καθαρίζουμε το σώμα μας από αυτά τα μεταβολικά προϊόντα, τότε υπάρχει ισορροπία και κατά επέκταση υγεία.

Ισορροπία στο μυαλό και στο σώμα 

Η hatha yoga έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στην διάθεση, στην υγεία της καρδιάς και στην ανακούφιση του πόνου. Βέβαια, αν αντιμετωπίζετε θέματα άγχους ή εναλλαγών στη διάθεση υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές, όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ που έχουν αποδεδειγμένα εξαιρετικά αποτελέσματα.