Κάνε το Τεστ
πένθος στην πανδημία, πένθος και κορωνοιός, διαδικαβήματα για να αντιμετωπίσετε το πένθος, τρόποι αντιμετώπισης του πένθους στην πανδημία σία πένθους,

Το πένθος στη διάρκεια της πανδημίας

Πένθος στη διάρκεια της Πανδημίας

Η πανδημία έχει αλλάξει την καθημερινότητα και τη ρουτίνα μας με αποτέλεσμα να νιώθουμε αβεβαιότητα, ανασφάλεια και άγχος. Για τους περισσότερους ανθρώπους η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης , της καραντίνας, των περιορισμών και των κοινωνικών αποστάσεων είναι μια πρόκληση. Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο πεθαίνει στη  διάρκεια της πανδημίας , το πένθος γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο λόγω της απομόνωσης.

Η αντιμετώπιση της απώλειας είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά στην εποχή της πανδημίας είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Η απώλεια ενός ανθρώπου από κορωνοϊό είναι ξαφνική και τα μέλη της οικογένειας δεν μπορούν να βρίσκονται στο πλευρό του αγαπημένου τους λόγω των περιορισμών για την καταπολέμηση της διασποράς του ιού. Αυτό συμβάλλει στο πένθος και στην θλίψη που νιώθουν οι άνθρωποι που μένουν πίσω.

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που πενθούν να μπορούν να μιλήσουν ώστε να απαλύνουν τον έντονο συναισθηματικό πόνο. Είναι δύσκολο να μιλάμε για τον πόνο, πρέπει να είστε πολύ κοντά στον άνθρωπο με τον οποίο συζητάτε ώστε να νιώθετε συναισθηματικά ασφαλείς, επειδή σας νοιάζεται,  ενδιαφέρεται και θέλει να ακούσει όσα έχετε να του πείτε.

Μπορεί να είναι δύσκολο να ακούτε κάποιον να εκφράζει τον συναισθηματικό του πόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα φυσικό ένστικτό φροντίδας που τους κάνει να θέλουν να απαλύνουν τον πόνο και να ανακουφίσουν το άτομο που υποφέρει. Ωστόσο, όταν κάποιος πενθεί την απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου, δεν μπορούμε απλά να πάρουμε τον πόνο. Μπορούμε να είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε και να μοιραστούμε την ανθρώπινη θλίψη.

Εκτός από τον συναισθηματικό πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου σας από τον κορωνοϊό , δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τα παραδοσιακά τελετουργικά. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που σας νοιάζονται, είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν και θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί σας. Αυτό που είναι δύσκολο αυτή την περίοδο είναι η έλλειψη  σωματικής επαφής με τους ανθρώπους.

Κατανοήστε τα συναισθήματά σας

Το πένθος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να πενθήσετε. Η απόκριση στην απώλεια είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Γενικά το πένθος ξεκινά με έντονα συναισθήματα, επαναλαμβανόμενες σκέψεις, σωματικές αντιδράσεις και συμπεριφορές που αφορούν την απώλεια. Με τον καιρό προσαρμόζεστε στην απώλεια, αποδέχεστε την πραγματικότητα και φροντίζετε την ευεξία σας, το πένθος ενσωματώνεται στη ζωή σας.

Αναγνωρίστε τις δυσκολίες της εποχής

Όλοι μας ζούμε σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση και καλό είναι να αποδεχτούμε τις συνθήκες:

  • Η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, την καθημερινότητα, πως φροντίζουμε τους αρρώστους, πως αποχαιρετούμε τους ανθρώπους που πεθαίνουν και πως φροντίζουμε την οικογένεια του θανόντα.
  • Η αίσθηση του ελέγχου έχει αλλάξει σε όλα τα επίπεδα.
  • Τα τελετουργικά που προσέφεραν παρηγοριά δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, και αυτό αυξάνει τα συναισθήματα της απομόνωσης και της απώλειας.

Κατανοήστε ότι η ξαφνική απώλεια είναι ένα σοκαριστικό γεγονός και δύσκολο να το αντιμετωπίσετε

 Μετά από μια επώδυνη απώλεια, είναι εύκολο να φανταστείτε τρόπους για τους οποίους δεν έπρεπε να συμβεί. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο πεθάνει ξαφνικά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως συμβαίνει με τους θανάτους από κορωνοϊό, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία της επούλωσης.

Κατανοήστε την φύση του πένθους

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι το πένθος μπορεί να είναι πολύπλοκο σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι:

  • Όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πεθαίνει, το πένθος χαρακτηρίζεται από βαθιά θλίψη και θρήνο.
  • Το πένθος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια, όπως η διάγνωση μιας σοβαρής νόσου ή η απώλεια της δουλειάς.
  • Το πένθος έχει συγκεκριμένα στάδια, υποχωρεί με τον καιρό καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και ανακτούν την αίσθηση του ελέγχου στη ζωή τους.
  • Το πένθος είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να πενθήσετε.

Αποδεχτείτε την απώλεια

Είναι ανάγκη να αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεστε το θάνατο, αλλά επίσης την πανδημία και τις συνέπειές της. Είναι ανάγκη να έχετε κουράγιο, δημιουργικότητα και γενναιότητα για να αλλάξετε όσα μπορείτε. Αυτό σημαίνει να βρείτε τρόπους να αποκαταστήσετε την ευεξία σας και να αντιμετωπίσετε την πανδημία όπως το να συμπεριφέρεστε ανάλογα με τις προσωπικές σας αξίες, να νιώθετε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε όλες στις προκλήσεις που θα προκύψουν στη ζωή σας και να νιώθετε ότι ανήκετε κάπου.

Προσέξτε τις σκέψεις που μπορούν να υπονομεύσουν την διαδικασία της επούλωσης

Υπάρχουν σκέψεις, συναισθήματα ή συμπεριφορές που μπορεί να υπονομεύουν την διαδικασία του πένθους και της επούλωσης. Μπορεί να κατηγορείτε τον εαυτό σας, να νιώθετε ενοχές, θυμό ή ντροπή, να φαντάζεστε πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά, να χάσετε την πίστη  στον εαυτό σας ή στους άλλους, να αποφεύγετε όσα σας θυμίζουν την απώλεια και να απομονώνεστε κοινωνικά.

Μην αφήνετε τις ενοχές να σας κατακλύσουν

Ίσως να νιώθετε ενοχές επειδή εσείς έχετε επιβιώσει. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επηρεάσει τις επιλογές σας όσο προχωράτε. Είναι ανάγκη να επιστρέψετε στον εαυτό σας να νιώσει χαρά και ικανοποίηση ξανά. Αυτό θα χρειαστεί λίγο χρόνο. Μην εμποδίζετε τον εαυτό σας να νιώσει θετικά συναισθήματα.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πενθήσει

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πενθήσει και με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε χώρο στο να βιώσετε τα διαφορετικά συναισθήματα που συνοδεύουν μια απώλεια:

  • Όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πεθάνει, είναι λογικό να νιώθετε ένα εύρος συναισθημάτων. Αυτά τα συναισθήματα περιλαμβάνουν θλίψη, άγχος, μοναξιά, θυμό και ενοχές. Ίσως κάποια από αυτά τα συναισθήματα να είναι πολύ έντονα.
  • Σκέφτεστε συνεχώς τα γεγονότα και τις λεπτομέρειες και προσπαθείτε να ερμηνεύσετε με λογικό τρόπο όσα συνέβησαν. Είναι πολύ πιθανό να έχετε πολλές ερωτήσεις και ίσως ελάχιστες απαντήσεις.
  • Στη διάρκεια της πανδημίας, στην κοινωνία έχουν γίνει κάποιες αλλαγές για να μείνουμε ασφαλείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είστε στο νοσοκομείο όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο πεθάνει ή να μην μπορείτε να παρευρεθείτε στην κηδεία.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν το πένθος είναι νωπό και παρεμβαίνει στην  καθημερινότητά σας. Η ρουτίνα είναι ακόμη πιο σημαντική στη διάρκεια της πανδημίας:

  • Προσπαθήστε να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα.
  • Προγραμματίστε τα γεύματά σας συγκεκριμένες ώρες.
  • Οργανώστε το χρόνο σας για άσκηση, δουλειά, χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.
  • Γράψτε σε μια λίστα όσα έχετε να κάνετε.
  • Βρείτε χρόνο για να θρηνήσετε. Το να είστε λυπημένοι είναι φυσιολογικό όταν πενθείτε, και είναι σημαντικό να δώσετε την άδεια στον εαυτό σας να βιώσει όλα τα συναισθήματα.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Το πένθος είναι μια επώδυνη διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος για αυτό καλό είναι να :

  • Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να τρώτε τα γεύματά σας ακόμη και όταν δεν έχετε όρεξη.
  • Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές.
  • Περιορίσετε το αλκοόλ.
  • Βάλετε την άσκηση στη ζωή σας.
  • Η γιόγκα και ο διαλογισμός βοηθούν στην χαλάρωση.
  • Γράψετε σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
  • Περιορίσετε την έκθεσή σας στις ειδήσεις.

Ζητήστε βοήθεια

Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη δύσκολη περίοδο να είστε σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σας.

  • Με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορείτε να έχετε καθημερινή επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σας ακόμη και αν δεν νιώθετε καλά.
  • Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε όλες τις προκλήσεις.
  • Η ομαδική ψυχοθεραπεία θα σας δώσει υποστήριξη και ασφάλεια.

Μπορείτε να τιμήσετε την μνήμη του αγαπημένου σας προσώπου

Μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα με διαφορετικό τρόπο αυτή  την περίοδο:

  • Οργανώστε μια διαδικτυακή συγκέντρωση με φίλους και μέλη της οικογένειας, για να μοιραστείτε αναμνήσεις με το αγαπημένο σας πρόσωπο.
  • Γράψτε ένα γράμμα στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Μπορείτε να γράψετε για όσα αισθάνεστε , ειδικά αν δεν μπορείτε ακόμη να πείτε αντίο.

Κάντε σχέδια για μετά την πανδημία

Όταν κάνουμε σχέδια αυτό μας βοηθά να έχουμε την αίσθηση του ελέγχου:

  • Φτιάξτε μια λίστα με όσα έχετε να κάνετε όταν οι περιορισμοί χαλαρώσουν.
  • Οργανώστε ένα μνημόσυνο για το αγαπημένο σας πρόσωπο αν δεν το είχατε κάνει στη διάρκεια της πανδημίας.
  • Γίνετε μέλος σε μια ομάδα υποστήριξης με ανθρώπους και οικογένειες που επηρεάστηκαν από την πανδημία.
  • Αν έχετε ερωτήσεις για την ιατρική ομάδα που φρόντισε το αγαπημένο σας πρόσωπο, γράψτε μια επίσημη επιστολή και κανονίστε μια συνάντηση για να απαντήσουν όλα σας τα ερωτήματα.

Το πένθος είναι μια φυσιολογική και ταυτόχρονα επώδυνη διαδικασία. Τα συναισθήματα που νιώθετε μπορεί να είναι έντονα και να επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε το πένθος και να μπορέσετε να προχωρήσετε στη ζωή σας.