Η πανδημία έχει αλλάξει την καθημερινότητα και τη ρουτίνα μας με αποτέλεσμα να νιώθουμε αβεβαιότητα, ανασφάλεια και άγχος. Για τους περισσότερους ανθρώπους η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης , της καραντίνας, των περιορισμών και των κοινωνικών αποστάσεων είναι μια πρόκληση. Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο πεθαίνει στη διάρκεια της πανδημίας , το πένθος γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο λόγω της απομόνωσης.
Η αντιμετώπιση της απώλειας είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά στην εποχή της πανδημίας είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Η απώλεια ενός ανθρώπου από κορωνοϊό είναι ξαφνική και τα μέλη της οικογένειας δεν μπορούν να βρίσκονται στο πλευρό του αγαπημένου τους λόγω των περιορισμών για την καταπολέμηση της διασποράς του ιού. Αυτό συμβάλλει στο πένθος και στην θλίψη που νιώθουν οι άνθρωποι που μένουν πίσω.
Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που πενθούν να μπορούν να μιλήσουν ώστε να απαλύνουν τον έντονο συναισθηματικό πόνο. Είναι δύσκολο να μιλάμε για τον πόνο, πρέπει να είστε πολύ κοντά στον άνθρωπο με τον οποίο συζητάτε ώστε να νιώθετε συναισθηματικά ασφαλείς, επειδή σας νοιάζεται, ενδιαφέρεται και θέλει να ακούσει όσα έχετε να του πείτε.
Μπορεί να είναι δύσκολο να ακούτε κάποιον να εκφράζει τον συναισθηματικό του πόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα φυσικό ένστικτό φροντίδας που τους κάνει να θέλουν να απαλύνουν τον πόνο και να ανακουφίσουν το άτομο που υποφέρει. Ωστόσο, όταν κάποιος πενθεί την απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου, δεν μπορούμε απλά να πάρουμε τον πόνο. Μπορούμε να είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε και να μοιραστούμε την ανθρώπινη θλίψη.
Εκτός από τον συναισθηματικό πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου σας από τον κορωνοϊό , δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τα παραδοσιακά τελετουργικά. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που σας νοιάζονται, είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν και θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί σας. Αυτό που είναι δύσκολο αυτή την περίοδο είναι η έλλειψη σωματικής επαφής με τους ανθρώπους.
Το πένθος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να πενθήσετε. Η απόκριση στην απώλεια είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Γενικά το πένθος ξεκινά με έντονα συναισθήματα, επαναλαμβανόμενες σκέψεις, σωματικές αντιδράσεις και συμπεριφορές που αφορούν την απώλεια. Με τον καιρό προσαρμόζεστε στην απώλεια, αποδέχεστε την πραγματικότητα και φροντίζετε την ευεξία σας, το πένθος ενσωματώνεται στη ζωή σας.
Όλοι μας ζούμε σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση και καλό είναι να αποδεχτούμε τις συνθήκες:
Μετά από μια επώδυνη απώλεια, είναι εύκολο να φανταστείτε τρόπους για τους οποίους δεν έπρεπε να συμβεί. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο πεθάνει ξαφνικά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως συμβαίνει με τους θανάτους από κορωνοϊό, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία της επούλωσης.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι το πένθος μπορεί να είναι πολύπλοκο σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι:
Είναι ανάγκη να αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεστε το θάνατο, αλλά επίσης την πανδημία και τις συνέπειές της. Είναι ανάγκη να έχετε κουράγιο, δημιουργικότητα και γενναιότητα για να αλλάξετε όσα μπορείτε. Αυτό σημαίνει να βρείτε τρόπους να αποκαταστήσετε την ευεξία σας και να αντιμετωπίσετε την πανδημία όπως το να συμπεριφέρεστε ανάλογα με τις προσωπικές σας αξίες, να νιώθετε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε όλες στις προκλήσεις που θα προκύψουν στη ζωή σας και να νιώθετε ότι ανήκετε κάπου.
Υπάρχουν σκέψεις, συναισθήματα ή συμπεριφορές που μπορεί να υπονομεύουν την διαδικασία του πένθους και της επούλωσης. Μπορεί να κατηγορείτε τον εαυτό σας, να νιώθετε ενοχές, θυμό ή ντροπή, να φαντάζεστε πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά, να χάσετε την πίστη στον εαυτό σας ή στους άλλους, να αποφεύγετε όσα σας θυμίζουν την απώλεια και να απομονώνεστε κοινωνικά.
Ίσως να νιώθετε ενοχές επειδή εσείς έχετε επιβιώσει. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επηρεάσει τις επιλογές σας όσο προχωράτε. Είναι ανάγκη να επιστρέψετε στον εαυτό σας να νιώσει χαρά και ικανοποίηση ξανά. Αυτό θα χρειαστεί λίγο χρόνο. Μην εμποδίζετε τον εαυτό σας να νιώσει θετικά συναισθήματα.
Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πενθήσει και με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε χώρο στο να βιώσετε τα διαφορετικά συναισθήματα που συνοδεύουν μια απώλεια:
Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν το πένθος είναι νωπό και παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας. Η ρουτίνα είναι ακόμη πιο σημαντική στη διάρκεια της πανδημίας:
Το πένθος είναι μια επώδυνη διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος για αυτό καλό είναι να :
Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη δύσκολη περίοδο να είστε σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα με διαφορετικό τρόπο αυτή την περίοδο:
Όταν κάνουμε σχέδια αυτό μας βοηθά να έχουμε την αίσθηση του ελέγχου: