Κάνε το Τεστ
απιγενίνη, τι είναι η απιγενίνη, οφέλη απιγενίνης στην υγεία, παρενέργειες και τοξικότητα απιγενίνης

Απιγενίνη

Απιγενίνη

Η απιγενίνη είναι μια φυσική ουσία που υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Ενώ δεν έχει διαλευκανθεί η δράση της στον ανθρώπινο οργανισμό, κάποια στοιχεία δείχνουν ότι η απιγενίνη μπορεί να βοηθά στην χαλάρωση των νεύρων, να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ακόμη και να καταπολεμά τον καρκίνο.

Τι είναι η απιγενίνη;

Η απιγενίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει φυσιολογικά στα φυτά. Επίσης υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά, όπως ο μαϊντανός, τα κρεμμύδια, τα πορτοκάλια, το τσάι, το χαμομήλι, οι φύτρες του σιταριού και κάποια καρυκεύματα. Εκτός από τις βιολογικές της δράσεις, έχει κίτρινο κρυστάλλινο χρώμα και χρησιμοποιείται για τη βαφή ενδυμάτων.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η απιγενίνη έχει πιθανές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τα οφέλη της απιγενίνης στην υγεία

Άγχος και κατάθλιψη

Σε μια κλινική δοκιμή με 57 ανθρώπους με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή , ένα εκχύλισμα χαμομηλιού με 1,2% απιγενίνη οδήγησε στη μείωση των συμπτωμάτων.

Τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, ήταν μειωμένα σε κύτταρα που εκτέθηκαν σε απιγενίνη. Οι υψηλές δόσεις απιγενίνης μπλοκάρουν το ένζυμο παραγωγής της κορτιζόλης CYP11B1.

Υγεία του δέρματος

Σε κλινικές δοκιμές η κρέμα απιγενίνης αύξησε την πυκνότητα και την ελαστικότητα του δέρματος και τη μείωση των ρυτίδων. Στα κύτταρα, μειώνει τη βλάβη που προκαλείται από την UV ακτινοβολία.

Η τοπική χρήση απιγενίνης βελτιώνει τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού καθώς προάγει την κυτταρική ανάπτυξη και την παραγωγή λιπαρών μορίων και αντιμικροβιακών πρωτεϊνών. Έτσι βοηθά σε καταστάσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα.

Απώλεια βάρους

Σε μελέτες που έγιναν σε παχύσαρκα ποντίκια , το συμπλήρωμα απιγενίνης έριξε τα επίπεδα των λιπαρών οξέων, της ολικής χοληστερόλης και άλλους δείκτες της παχυσαρκίας.

Φλεγμονή και πόνος

Σε μια κλινική δοκιμή με 72 ανθρώπους που υπέφεραν από ημικρανίες, ένα τζελ χαμομηλιού με 0,23 mg/g απιγενίνης μείωσε τον πόνο και τα άλλα συμπτώματα της ημικρανίας (ναυτία, και την ενόχληση από το φως και τους ήχους).

Σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε μια θανατηφόρα δόση ενός βακτηρίου, η απιγενίνη μείωσε τον κυτταρικό θάνατο και τη φλεγμονώδη αντίδραση στις πληγείσες περιοχές.

Επίσης η απιγενίνη προστάτευσε από τη φλεγμονή των πνευμόνων και μπλόκαρε την λοίμωξη της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα).

Πρόληψη καρκίνου

Σε μια κλινική δοκιμή που έγινε σε 87 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση όγκων του παχέος εντέρου ή πολυπόδων, χορηγήθηκε μίγμα φλαβονοειδών που περιελάμβανε 20mg απιγενίνης και 20mg γαλλικής επιγαλοκατεχίνης το οποίο συνδέθηκε με τη μείωση της ανάπτυξης των όγκων του παχέος εντέρου.

Η απιγενίνη μπλοκάρει το ένζυμο COX-2 στα ποντίκια, και πιθανώς με αυτό τον τρόπο αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων. Επίσης μελέτες έδειξαν ότι η απιγενίνη μπλοκάρει την παραγωγή των ενζύμων που σχετίζονται με τους όγκους όπως τα GLUT-1, FAK και ERK.

Επίσης η απιγενίνη μπορεί να μειώνει την ανάπτυξη, τη διήθηση και τη μετάσταση στους ακόλουθους τύπους καρκινικών κυττάρων:

  • Ήπατος
  • Μαστού
  • Παχέος εντέρου
  • Μήτρα
  • Δέρματος

Η απιγενίνη in vitro αναστέλλει την παραγωγή ανδρογόνων, δείχνοντας ότι μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Φυσικά και απαιτούνται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν οι δράσεις της απιγενίνης σχετικά με τις διάφορες μορφές καρκίνου.

Παρενέργειες και τοξικότητα

Να θυμάστε ότι ο ασφαλής τρόπος χρήσης της απιγενίνης παραμένει άγνωστος, λόγω της έλλειψης κλινικών δοκιμών. Καλό θα ήταν να συζητήσετε με το γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες της απιγενίνης και τις αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που ήδη λαμβάνετε.

Στις κλινικές δοκιμές , οι αρνητικές επιδράσεις ήταν σπάνιες και ήπιες. Περιελάμβαναν την πεπτική δυσφορία και τις δερματικές αντιδράσεις. Επειδή στις κλινικές δοκιμές δεν χρησιμοποιείται καθαρή απιγενίνη, αυτές οι επιδράσεις μπορεί να προκαλούνται από οποιαδήποτε άλλη ουσία του χαμομηλιού.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η απιγενίνη έχει δράση οιστρογόνων. Οι γυναίκες με ιστορικό ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου ή αυτές που λαμβάνουν θεραπεία αποκατάστασης ορμονών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με την απιγενίνη και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι φυσικές λύσεις μέσα από την ομοιοπαθητική και το βελονισμό.