Κάνε το Τεστ
διαζύγιο, παιδιά, τι σκέφτονται τα παιδιά

Πράγματα που τα παιδιά σκέφτονται για το διαζύγιο αλλά φοβούνται να τα εκφράσουν

Διαζύγιο και παιδιά

Ένα διαζύγιο είναι μια δύσκολη υπόθεση τις περισσότερες φορές. Δύο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και ερωτεύτηκαν και αποφάσισαν να περάσουν μαζί τη ζωή τους, βρίσκονται πλέον να επικοινωνούν μέσω δικηγόρων και να μοιράζουν περιουσίες έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους από το μηδέν – μόνοι τους. Αυτό ισχύει κυρίως για τα ζευγάρια που χωρίς παιδιά, αλλά οι οικογένειες με παιδιά αντιμετωπίζουν μια ακόμα πιο πολύπλοκη κατάσταση και συχνά τα παιδιά δεν έχουν λόγο σε όσα συμβαίνουν. Η μοναδική επιλογή που ίσως να έχουν τα παιδιά (σε ορισμένα κράτη) είναι να επιλέξουν με ποιο γονέα θέλουν να μείνουν. Τι συμβαίνει όμως με τα συναισθήματά τους όταν ένα σπίτι διαλύεται;

Συνήθως οι πιο επώδυνες αναμνήσεις μικρών παιδιών που οι γονείς τους χώρισαν δεν είναι από παιχνίδια και πτώσεις στην παιδική χαρά. Αντίθετα, είναι οι πολύ ζωντανές αναμνήσεις του διαζυγίου, με τους καυγάδες και τις φωνές. Τα παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμα και τα πιο μικρά, έχουν επίγνωση των συγκρούσεων, σε μια οικογένεια που διαλύεται.

Τι σκέφτονται τα παιδιά για το διαζύγιο;

Μετά από πολλές μελέτες σε οικογένειες που έχουν χωρίσει και στα παιδιά τους παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν σκέψεις που τα παιδιά έχουν για το διαζύγιο αλλά δεν μπορούν να τις εκφράσουν. Αν τα παιδιά έβρισκαν το θάρρος και το κουράγιο θα έλεγαν στους χωρισμένους γονείς:

1.Εσείς χωρίζετε, όχι εγώ.Σίγουρα μισείς τα πάντα γύρω από τον/την“πρώην” σου, αλλά αυτός/αυτή εξακολουθεί να είναι ο άλλος μου γονιός, και σας αγαπώ και τους δύο. Σας παρακαλώ σταματήστε να μιλάτε άσχημα ο ένας για τον άλλο σε εμένα ή μπροστά μου, γιατί αυτό με κάνει να μην σας σέβομαι. Μην σχολιάζετε για αυτόν με τους φίλους και την οικογένεια όταν είμαι εγώ μπροστά. Με κάνει να νιώθω χάλια και εσείς φαίνεστε ανόητοι.

2.Πραγματικά δεν με νοιάζει ποιος θα πάρει το αυτοκίνητο, ούτε πως θα μοιράσετε τις ημέρες επιμέλειας ή τα μαχαιροπήρουνα, απλά σταματήστε να μου λέτε πόσο θυμωμένοι είστε και πως αισθάνεστεʺαδικημένοιʺ. Όταν μιλάτε μόνο για τα αντικείμενα, με κάνετε να νιώθω ότι ενδιαφέρεστε μόνο για αυτά.

3.Περιμένω να με προστατέψετε από το μπούλινγκ ή τους ανθρώπους που θέλουν να με πληγώσουν. Χρειάζεται να γίνετε η ασπίδα μου και να με προστατέψετε από ανόητα πράγματα που λένε οι άλλοι για μένα. Δεν έχω όλες τις σωστές απαντήσεις, και τα συναισθήματα μου πληγώνονται εύκολα, για αυτό σας παρακαλώ υπερασπιστείτε με. Δεν μου αρέσει η νέα/νέος σύντροφος σας να με επιπλήττει. Δεν με ξέρει καλά ώστε να με διορθώνει. Δεν έχει ιδέα τι περνάω, και χάνω την εμπιστοσύνη μου σε εσάς, όταν αφήνετε τους άλλους να με καταπιέζουν και να με πληγώνουν –ακόμη και αν δεν το κάνουν σκόπιμα.

4.Όταν συζητάτε μεταξύ σας για τις επισκέψεις, σας παρακαλώ μην αναφέρεστε σε εμένα σαν μια δουλειά που χρειάζεται να διαχειριστείτε. Όταν είναι η σειρά του ενός για να περάσουμε μαζί το σαββατοκύριακο, σκεφτείτε πόσο χαρούμενη είμαι που θα περάσουμε λίγο χρόνο μαζί πριν πείτε ότι ʺ Έχω ραντεβού. Μπορεί να μείνει αυτό το σαββατοκύριακο μαζί σου και να την πάρω το επόμενο;ʺ Και όταν έχουμε κάποια γιορτή σκεφτείτε ότι μας βλέπω ακόμα ως οικογένεια και σας αγαπώ και τους δύο. Αντί να κάνετε μόνοι σας σχέδια για τις διακοπές μπορείτε να με ρωτήσετε τι θέλω.

5.Μην χρησιμοποιείτε αυτό το διαζύγιο και τον αποτυχημένο γάμο σας και τη δυσαρέσκεια σας για το αντίθετο φύλο σαν σύσταση για τις δικές μου φιλίες και τις σχέσεις. Είμαι πολύ μικρός για να κουβαλήσω την πικρία και τις πληγές σας. Οι φίλοι μου αποτελούν την απόδραση μου από όλο το στρες που μου δημιουργεί το διαζύγιο σας, για αυτό μην μιλάτε άσχημα για αυτούς αυτή τη στιγμή, αυτό θα με κάνει να επαναστατήσω περισσότερο εναντίον σας.

διαζύγιο, παιδιά, τι σκέφτονται τα παιδιά

6.Όταν βγαίνετε ξανά ραντεβού, μην υποθέτετε ότι θα αγαπήσω όποιο άτομο θα φέρετε στο σπίτι. Έχω τις δικές μου απόψεις και επειδή αρέσει σε εσάς δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα αρέσει και σε εμένα. Θυμηθείτε, έχω διαφορετικά κριτήρια για αυτή τη σχέση. Ο νέος ʺφίλος/φίληʺ σας δεν είναι και δικός μου φίλος, έτσι δεν θέλω απαραιτήτως να είμαι καλός μαζί του.Στην πραγματικότητα, ακόμα και ίσως να μαλώνω μαζί του επίτηδες για να επιλέξετε πλευρά-την δική μου πλευρά. Αν είμαι ενοχλημένος να θυμάστε ότι είμαι παιδί, αλλά έχω συναισθήματα. Ίσως να είναι η στιγμή να περάσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί, μόνο οι δυο μας.

7.Μην κοροϊδεύετε ή μην κάνετε πλάκα με τα δώρα που παίρνω από τον άλλο γονιό ή τις εμπειρίες που έχω με αυτόν/αυτήν και την οικογένεια του/της. Δεν σας αφορά πλέον. Αν ζηλεύετε μπορείτε  να το πείτε. Αλλά αν χλευάζετε όσα μου αρέσουν και απολαμβάνω, επειδή απλά μου τα χάρισε ο άλλος γονιός, σας κάνει να μοιάζετε ανόητο. Επίσης με κάνει να είμαι επιφυλακτικός να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας.

8.Σταματήστε να μου λέτε ότι γίνομαι ʺμελοδραματικόςʺ με ότι συμβαίνει. Μην αγνοείτε τα συναισθήματα μου. Μπορώ να αισθάνομαι θλίψη, θυμό, απογοήτευση, κατάθλιψη για το διαζύγιο των γονιών μου. Η οικογένεια που γνώριζα δεν υπάρχει πια, και είμαι τρομοκρατημένος. Και από τη δική μου οπτική γωνία, απλά σταματήσατε να αγαπάτε κάποιον που σας έκανε να θυμώνετε, και αναρωτιέμαι ότι μπορεί να συμβεί και με εμένα και να σταματήσετε να με αγαπάτε. Έχω καταλάβει ότι η αγάπη σας έχει όρια, και είμαι έτοιμος να τεστάρω αυτά τα όρια σχεδόν καθημερινά.

9.Θα το εκτιμούσα πολύ αν και οι δυο σας σταματούσατε να φέρεστε σαν παιδιά και μπορούσατε να είστε στον ίδιο χώρο, την ίδια στιγμή, χωρίς να τσακώνεστε. Θα ήθελα πολύ να φέρεστε σαν ενήλικες στα γενέθλια μου, στο σχολείο, σε εκδηλώσεις και σε κάθε γεγονός που οι φίλοι μου και οι δάσκαλοι είναι παρόντες. Διαχειριστείτε τον εγωισμό σας και φερθείτε σαν ώριμοι άνθρωποι, αυτό θα ήταν πολύ καλό για όλους μας.

10.Σας παρακαλώ να ακολουθείτε τις ίδιες αρχές, αξίες και κανόνες. Όταν δεν συμφωνείτε μεταξύ σας και με αφήνετε να κάνω πράγματα που ακόμα και εγώ ξέρω πως είναι λάθος απλά για να τη “σπάσετε” στον/στην πρώην, με μπερδεύετε και με αναστατώνετε. Μου μαθαίνετε πώς να χειρίζομαι τους ανθρώπους ώστε να παίρνω αυτό που θέλω. Αυτό με κάνει να μην σας παίρνω στα σοβαρά. Επειδή χωρίσατε δεν σημαίνει ότι σταματήσατε να είστε γονείς. Χρειάζομαι να μου μάθετε να λύνω τις διαφωνίες, όχι να τις δημιουργώ.

11.Σας παρακαλώ να αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που ο ένας κάνει/ξέρει καλύτερα από τον άλλο και αυτό είναι ΕΝΤΑΞΕΙ! Θέλω να αισθάνομαι καλά όταν ο μπαμπάς μου μαθαίνει ποδόσφαιρο και η μαμά οδήγηση. Χρειάζεται να μαθαίνω πράγματα και από τους δυο σας. Ξέρω ότι θέλετε να κάνετε μόνοι σας τα πάντα, αλλά εγώ σας θέλω και τους δύο. Θέλω να κάνω ευτυχισμένους και του δυο σας. Μου αρέσει όταν σας βλέπω να χαμογελάτε επειδή κάνω κάτι που μου μάθατε, και με κάνει πολύ χαρούμενο όταν αναγνωρίζετε ο ένας τον άλλο, λέγοντας ʺΘα έπρεπε να ρωτήσεις (τον άλλο γονιό), είναι πολύ καλός/καλή σε αυτό.ʺ Όταν μπορώ να μαθαίνω και από τους δυο χωρίς να με γεμίζετε ενοχές και τύψεις, αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να ζητήσω βοήθεια όταν τη χρειαστώ.

12.Όταν κάνω κάτι που σας θυμώνει, μην με συγκρίνετε με το άτομο που χωρίσατε. Όταν μου λέτε ʺΕίσαι σαν τον πατέρα σου!ʺ ή ʺΠαραπονιέσαι σαν τη μητέρα σου!ʺ προσβάλλετε εμένα, όχι το άτομο που χωρίσατε. Μην ξεχνάτε ότι απομακρυνθήκατε από αυτό το άτομο ακριβώς εξαιτίας αυτών των πραγμάτων που αναγνωρίζετε σε μένα. Όταν λοιπόν λέτε ότι βλέπετε σε εμένα πράγματα από εκείνον/εκείνη με κάνετε να αισθάνομαι ανασφάλεια και αυτό καταστρέφει την ήδη πληγωμένη μου αυτοεκτίμηση. Αν θέλετε να μιλάω πιο όμορφα, δείξτε μου πώς να το κάνω ή συζητήστε το μαζί μου. Σταματήστε όμως να μου θυμίζετε ότι οι πράξεις μου είναι τόσο προβληματικές και προσβλητικές για εσάς όσο το άτομο που χωρίσατε.

 Ένα διαζύγιο δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά δεν είναι και η στιγμή να τα παρατήσετε. Όταν εμπλέκονται παιδιά σε ένα διαζύγιο, είναι αναγκαίο να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση και να κατανοήσουν και οι δυο γονείς τι θα περάσουν τα παιδιά, ποιες είναι οι ανάγκες τους.

Διαζύγιο και παιδιά - επιπτώσεις

Τα παιδιά χρειάζονται απαραιτήτως και τους δύο γονείς. Το διαζύγιο είναι μια κατάσταση που αφορά τους ʺενήλικεςʺ, αλλά τα παιδιά καταλαβαίνουν τα όσα διαδραματίζονται στο σπίτι. Προσπαθήστε να είστε δίπλα τους και να αφουγκράζεστε με υπομονή και κατανόηση όλα όσα έχουν να σας πουν. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορούν να σας βοηθήσουν είτε ατομικά είτε ως γονείς, να προχωρήσετε με το διαζύγιο σας, χωρίς να τραυματίσετε τα παιδιά σας.