Κάνε το Τεστ
αυτοεκτίμηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενίσχυση αυτοεκτίμησης

Χτίστε την αυτοεκτίμηση σας

Ενίσχυση Αυτοεκτίμησης

Η αυτοεκτίμηση είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την αυτοπεποίθηση, δείχνει πως βλέπουμε και νιώθουμε για τον εαυτό μας, και συμπεριλαμβάνει την αίσθηση για την αξία του εαυτού μας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων έχουν θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όταν κάποιος έχει σταθερή αίσθηση της αυτοεκτίμησης έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει θετικά και ισχυρά κάθε πτυχή της ζωής του, από τις σχέσεις μέχρι την καριέρα, από την υγεία και την ευεξία, μέχρι την εκπλήρωση των στόχων και της επιτυχίας.

Η βαθιά αυτοεκτίμηση είναι κάτι που είναι ανάγκη να εξελιχθεί και να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Όλοι έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση τους και στη συνέχεια να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες και τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους.

Τι είναι η αυτοεκτίμηση;

Η αυτοεκτίμηση είναι η γενική αίσθηση που έχουμε για την αξία μας. Η αυτοπεποίθηση από την άλλη πλευρά είναι το πώς νιώθουμε για τις ικανότητές μας και διαφέρει από κατάσταση σε κατάσταση. Μπορεί να έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση (να νιώθετε γενικά καλά για τον εαυτό σας) αλλά  χαμηλή αυτοπεποίθηση για μια συγκεκριμένη εκδήλωση ή κατάσταση (π.χ. η δημόσια ομιλία). Ή μπορεί να έχετε υψηλή αυτοπεποίθηση σε κάποιο κομμάτι (π.χ. σε ένα άθλημα) αλλά χαμηλή αυτοεκτίμηση συνολικά.

Η ισχυρή και σταθερή αίσθηση της αυτοεκτίμησης προέρχεται από βαθιά μέσα μας. Από την πίστη στην αξία μας.

Από πού πηγάζει η χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προέρχεται από πολλές καταστάσεις. Επηρεάζεται από το πώς μας βλέπουν και μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι, από τις σχέσεις μας, για αυτό και η επιρροή των γονιών μας έχει την σημαντικότερη επίδραση στην αυτοεκτίμηση μας.

  • Η άσχημη παιδική ηλικία. Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με επικριτικούς γονείς, γονείς κακοποιητικούς ή γονείς που τους παραμελούσαν είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν θέματα με την αξία του εαυτού τους. Ενώ οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον αποδοχής, επιβεβαίωσης και στοργής είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση.
  • Οι τραυματικές εμπειρίες. Τα χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης μπορεί να προέρχονται από άσχημες ή τραυματικές εμπειρίες , από κάτι που σας είπαν ή έκαναν σε εσάς. Ουσιαστικά , μπορεί να προέρχεται από οτιδήποτε προκαλεί αισθήματα ντροπής, ενοχών ή μείωσης της αξίας.
  • Η εμπειρία της αποτυχίας. Για κάποιους, η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται με την επιτυχία και τα επιτεύγματα ή την έλλειψη αυτών, περιλαμβανομένων εμπειριών αποτυχίας, μη επίτευξης των στόχων και προσδοκιών.
  • Η αρνητική συζήτηση με τον εαυτό. Πολλές περιπτώσεις χαμηλής αυτοεκτίμησης διαιωνίζονται λόγω της αρνητικής συζήτησης με τον εαυτό. Αυτό μπορεί να είναι μια ιστορία που έχετε δημιουργήσει για τον εαυτό σας ή κάποιος άλλος δημιούργησε για εσάς στο παρελθόν και εσείς συνεχίζετε να την πιστεύετε.

Ίσως για εσάς, όπως και για πολλούς άλλους, η χαμηλή αυτοεκτίμηση να έχει τις ρίζες της στα συναισθήματα που έχετε για την εμφάνιση σας ή την εικόνα του σώματός σας. Το πρόβλημα δεν είναι το πώς είστε εμφανισιακά, αλλά το πώς νιώθετε για την εμφάνισή σας. Από μικρή ηλικία βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα που αφορούν την εμφάνιση, τα κιλά, το ύψος μας , με αποτέλεσμα να καλλιεργείται η ανασφάλεια.

Τι συμβαίνει όταν έχετε έλλειψη αυτοεκτίμησης;

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας περιλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης, των διατροφικών διαταραχών και των εξαρτήσεων. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση μεγαλώνοντας έχουν περισσότερα σωματικά και ψυχικά προβλήματα, παραβατικές συμπεριφορές, δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και αντιμετωπίζουν την μακροχρόνια ανεργία.

Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή αυτοεκτίμηση σας βοηθά να έχετε καλύτερη υγεία και ευεξία , καλύτερες σχέσεις και να βιώνετε περισσότερη ευτυχία, πληρότητα και επιτυχία. Μια μελέτη συσχέτισε τα υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης με πιο επιτυχημένη  καριέρα.

Αξιολογήστε την αυτοεκτίμησή σας

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση θεωρούν τους εαυτούς τους ανεπαρκείς,  ανάξιους και αντιπαθητικούς. Καθώς ξέρουν σε συνειδητό επίπεδο ότι αυτές οι σκέψεις δεν είναι αληθινές, βαθιά μέσα τους νιώθουν έτσι. Για αυτό τα θέματα της αυτοεκτίμησης κρύβουν παγίδες. Γιατί συχνά δεν αφορούν την πραγματικότητα, αλλά την αντίληψη για όσα νιώθει κάποιος.

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση ίσως να φαίνονται κοινωνικά απομονωμένοι ή ήσυχοι, αρνητικοί, ανασφαλείς, δυστυχισμένοι ή θυμωμένοι. Είναι πιο πιθανό να έχουν ανθυγιεινές σχέσεις , να φοβούνται την αποτυχία και να ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση, πιο συχνά, έχουν έντονη αίσθηση για την αξία του εαυτού τους, νιώθουν αυτοπεποίθηση και αποδοχή. Τείνουν να κάνουν υγιείς σχέσεις (και να αποφεύγουν τις κακές), να φροντίζουν τον εαυτό τους, και να έχουν αντοχή όταν αντιμετωπίζουν τα εμπόδια και τις αποτυχίες. Γενικά, τείνουν να υποστηρίζουν όσα πιστεύουν και να μην φοβούνται να πουν όσα σκέφτονται.

Η αυτοεκτίμηση μπορεί να μετρηθεί σε μια κλίμακα από υψηλή ως χαμηλή: όπου η πολύ χαμηλή έχει προφανή μειονεκτήματα και η υψηλή προφανή πλεονεκτήματα. Οι άνθρωποι με υπερβολική αυτοεκτίμηση μπορεί να μοιάζουν αναιδείς, ναρκισσιστές και εγωιστές.

Ξεκινήστε το ταξίδι σας στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο ταξίδι. Μπορεί να έχει πολλές προκλήσεις, αλλά οι προκλήσεις είναι αυτές που χτίζουν τη δύναμη, το χαρακτήρα και την αντοχή. Αν το όφελος είναι μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, που οδηγεί σε καλύτερες σχέσεις, επιτυχημένη καριέρα, καλύτερη υγεία και ευεξία, επιτυχίες και καλύτερη αίσθηση της αξίας του εαυτού, τότε πραγματικά αξίζει.

Καθώς ζείτε σε μια κοινωνία που βομβαρδίζεται από μηνύματα που  λένε ότι δεν είστε αρκετά καλοί και θα μπορούσατε να είστε καλύτεροι, απλά θυμηθείτε το εξής:Είστε καταπληκτικοί. Αξίζετε την αγάπη, την ευτυχία και την επιτυχία. Έχετε αξία. Είστε τέλειοι με τα ελαττώματά σας. Δεν είναι τυχαίο που έχετε φτάσει μέχρι εδώ, σε αυτό τον πλανήτη, αυτή τη στιγμή. Δεν είστε ένα λάθος. Ακόμη και να νιώθετε ανεπαρκείς, αντιπαθητικοί και απωθητικοί, να ξέρετε ότι δεν είστε τίποτα από αυτά. Είστε αρκετοί! Ίσως να μην μπορείτε να το πιστέψετε ακόμη, αλλά ένα κομμάτι σας, βαθιά μέσα σας ξέρει ότι αυτό είναι αλήθεια.

Τώρα, είναι η στιγμή να κάνετε το βήμα και να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ώστε να κατανοήσετε τον εαυτό σας και όσα αξίζετε.

c259