Κάνε το Τεστ
γιατί να επιλέξω την ψυχοθεραπεία, προβλήματα στα οποία βοηθά η ψυχοθεραπεία, διάρκεια ψυχοθεραπείας, ολοκλήρωση ψυχοθεραπείας

Γιατί να επιλέξω την ψυχοθεραπεία;

Ψυχοθεραπεία

Οι άνθρωποι που δεσμεύονται στην ψυχοθεραπεία καταφέρνουν  να επιτύχουν την προσωπική συναισθηματική τους εξέλιξη και να ζουν μια πιο ικανοποιητική ζωή. Οι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προβλήματα;

 • Έχετε επαναλαμβανόμενα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης τα οποία θέλετε να κατανοήσετε και να ανακουφιστείτε από αυτά χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
 • Θέλετε να νιώσετε περισσότερη χαρά και ικανοποίηση στις προσωπικές σας σχέσεις.
 • Θα θέλατε να σταματήσετε τα μοτίβα συμπεριφοράς που σαμποτάρουν τον εαυτό σας και σας κρατούν πίσω από το να επιτύχετε περισσότερη στοργή στις σχέσεις σας ή την επιτυχία στη δουλειά σας.
 • Αρνείστε να νιώσετε αληθινή οικειότητα με τους άλλους, για λόγους που δεν κατανοείτε και δεν φαίνεται να σας εμποδίζουν.
 • Συμπεριφέρεστε με τρόπους που αποκλείουν την πιθανότητα της ευτυχισμένης ζωής, για παράδειγμα επιλέγετε επανειλημμένα ναρκισσιστικές προσωπικότητες που ερωτεύεστε.
 • Πρόσφατα βιώσατε μια κρίση στη ζωή σας, χωρίσατε,  μια ασθένεια ή το θάνατος ενός αγαπημένου σας προσώπου συνέβη, ή έχετε έντονο στρες για τη δουλειά σας.
 • Ίσως να ξέρετε τι θέλετε αλλά νιώθετε αβεβαιότητα για το πώς θα κινηθείτε προς την επίτευξη αυτών των στόχων.
 • Ίσως να νιώθετε κολλημένοι σε μια ζωή , την οποία πλέον δεν ελέγχετε.

Αν βιώνετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα προβλήματα στη ζωή σας, θα ωφεληθείτε από την ψυχοθεραπεία.

Οτιδήποτε και αν είναι αυτό που σας δημιουργεί την λαχτάρα για αλλαγή, με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας προς την θετική αλλαγή και την προσωπική εξέλιξη.

Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να δεσμευτείτε στην ψυχοθεραπεία. Στον πυρήνα της, η ψυχοθεραπευτική σχέση απαιτεί κουράγιο από την πλευρά του θεραπευόμενου και του ψυχοθεραπευτή. Από την έναρξη της ψυχοθεραπείας, και όσο περνά ο καιρός, η εμπειρία είναι λιγότερο τρομακτική για τον θεραπευόμενο. Η αποδοχή της πραγματικότητας που την αποφεύγατε μέχρι σήμερα είναι δύσκολη συναισθηματικά, και μπορεί να μοιάζει τρομακτική και συντριπτική. Μπορεί να νιώθετε εξαιρετικά επώδυνα συναισθήματα, ενοχλητικές ή ντροπιαστικές φαντασιώσεις, δύσκολες αναμνήσεις, και όλα χρειάζονται το κουράγιο για να τα διαχειριστείτε, να τα εξερευνήσετε, να τα κατανοήσετε και να τα επιλύσετε.

Δύο νέες εκδοχές της ψυχοθεραπείας προήλθαν από τις μαρτυρίες δύο θεραπευόμενων. Έναν νέο ενήλικα, έναν σκληρό, χαρισματικό και ιδιαίτερα ταλαντούχο ποδοσφαιριστή που είπε ότι, ʺ Πρέπει να φερθείς σαν άντρας, και να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου στην ψυχοθεραπεία.ʺ Μια γυναίκα μέσης ηλικίας, επαγγελματία, υπεύθυνη για τις οικονομικές υπηρεσίες μιας βιομηχανίας περιέγραψε την ψυχοθεραπείας ως ʺ Δεν είστε παρενέργεια της ζωής σας, είστε ενεργός συμμετέχων στη δική σας ευημερία.ʺ

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της μακροχρόνιας ψυχαναλυτικής ή της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας είναι η ανάλυση των ασυνείδητων αιτιών που προκαλούν εμπόδια στον ίδιο σας τον εαυτό και συχνά προέρχονται από τις σχέσεις της παιδικής ηλικίας. Καθώς εξελίσσεται η ψυχοθεραπεία και οι θεραπευόμενοι νιώθουν πιο άνετα με την τεχνική των ʺελεύθερων συνειρμώνʺ, μιλούν για όσα σκέφτονται, χωρίς να φιλτράρουν τις σκέψεις τους, τις φαντασιώσεις τους ή τα συναισθήματά τους. Όσο οι ελεύθεροι συνειρμοί συνεχίζονται, ο θεραπευόμενος ίσως να βιώνει ξανά προηγούμενα γεγονότα της ζωής του με έντονο συναισθηματικό βάρος, τόσο έντονα που κυριολεκτικά πιστεύει ότι να ξαναζεί την ίδια στιγμή. Αυτό ονομάζεται κάθαρση της ψυχής. Σαν αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας, της φροντίδας και της συμπόνιας από τον ψυχοθεραπευτή, το τραυματικό γεγονός μπορεί να αναδιαμορφωθεί σε ένα νέο γνωστικό πλαίσιο, και να αντιμετωπιστεί χωρίς παραμόρφωση μέσω των ενηλίκων ματιών, επιτρέποντας τελικά στον θεραπευόμενο να ξεπεράσει το τραύμα και να το αφήσει πίσω του.

Τα θεμελιώδη στοιχεία για την επιτυχημένη ψυχοθεραπεία περιλαμβάνουν την επιμονή, την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, την κατανόηση και την φροντίδα, τη συναισθηματική εγκράτεια μέσα από δύσκολες και επώδυνες στιγμές, τον αμοιβαίο σεβασμό, το υψηλό επίπεδο των δεξιοτήτων του ψυχοθεραπευτή, και την κοινή αισιοδοξία όσον αφορά το αποτέλεσμα. Ο ψυχοθεραπευτής πρέπει να μεταδώσει την βαθιά πεποίθηση για την ικανότητα του ανθρώπινου πνεύματος για εξέλιξη και αλλαγή. Τελικά χρειάζεται δύναμη, και ισχυρή πίστη στο κουράγιο του  θεραπευόμενου , για να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στο άγνωστο.

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Την ανακούφιση από τα συναισθηματικά και ψυχολογικά συμπτώματα
 • Την μείωση της καταπόνησης από τα ψυχολογικά προβλήματα
 • Την επίλυση προσωπικών θεμάτων με καθοδήγηση και υποστήριξη
 • Την επίτευξη προσωπικών αλλαγών
 • Την ανάκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής
 • Την αντικειμενική άποψη και την επαγγελματική γνώμη για ότι σας προκαλεί προβλήματα και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Οι ψυχοθεραπευτές δεσμεύονται στις συνεδρίες, δεν είναι παθητικοί παρατηρητές και ακροατές και δουλεύουν σκληρά για εσάς ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε τα προβλήματά σας και να ανακουφιστείτε από αυτά μέσα σε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά όλους τους ανθρώπους;

Πολύ πρόσφατα, ένας θεραπευόμενος μου έκανε αυτή την ερώτηση. Στην πραγματικότητα, είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση και πολλές άλλες ερωτήσεις κρύβονται πίσω από αυτή. Μια ακόμη συνηθισμένη ερώτηση είναι, ʺ Έχω ψυχοθεραπευτή αλλά τίποτα δεν είναι καλύτερα από πριν.ʺ ʺ Γιατί πρέπει να κάνω ψυχοθεραπεία, γιατί δεν πρέπει να είμαι ανεξάρτητος; ʺ Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις δεν είναι ποτέ απλές ή εύκολες.

Ας ξεκινήσουμε με την τελευταία ερώτηση ,ʺγιατί πρέπει να χρειάζομαι ψυχοθεραπεία,ʺ η απάντηση δεν είναι απλά ότι ʺ στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς χρειάζονται.ʺ Ζούμε σε ένα κόσμο πολύπλοκο στον οποίο το άτομο χάνεται στις μάζες των ανθρώπων. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολο σε ανυπολόγιστο βαθμό να νιώσουμε ότι οι ζωές μας έχουν κάποιο νόημα. Σε ένα κόσμο που αλλάζει, όταν ο πόλεμος είναι εντελώς απρόσωπος και περιλαμβάνει θανάτους μεταξύ αμάχων, γυναικών και παιδιών, οι γείτονες μένουν κοντά για κάποια χρόνια και μετά μετακομίζουν, όπου οι επιχειρήσεις απολύουν τους εργαζόμενους σαν να είναι ασήμαντοι όπως  πετάνε τα γρανάζια  μιας μηχανής, οι γάμοι δεν κρατούν για πολύ και η οικογένεια  έχει μικρή σημασία, είναι πολύ συχνό για τους ανθρώπους να έχουν υπαρξιακό άγχος και να αναρωτιούνται γιατί έχουν έρθει σε αυτό τον κόσμο και τι σημαίνει η ζωή τους. Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να κάνετε ψυχοθεραπεία δεν ξέρω τι είναι.

Αναφορικά με την πρώτη ερώτηση, αν η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή τη ζωή που να ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στις ιδιοσυγκρασίες, στον τρόπο ζωής, στην οικονομική κατάσταση, στα προσωπικά κίνητρα, στην προσωπικότητα και πάει λέγοντας, έτσι ώστε να υπάρχει μια μορφή ψυχοθεραπείας που να ταιριάζει σε όλους.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις μεταβλητές που επηρεάζουν την ψυχοθεραπεία και καθορίζουν τα αποτελέσματα.

 1. Πολλά εξαρτώνται από το κίνητρο για αλλαγή του θεραπευόμενου στην ψυχοθεραπεία. Όταν κάποιος έχει ισχυρό κίνητρο να αλλάξει επειδή νιώθει δυστυχισμένος και είναι έτοιμος να μάθει ,υπάρχει ώθηση για να εξελιχθεί και να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 2. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον θεραπευόμενο είναι πάρα πολύ σημαντική. Φυσικά, η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται αμέσως. Αντιθέτως, όπως σε κάθε σχέση, η εμπιστοσύνη παίρνει χρόνο για να χτιστεί. Ωστόσο, μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε έναν ψυχοθεραπευτή που σας πρότεινε ένας φίλος ή που ξέρουν οι γνωστοί σας. Η φήμη μπορεί να είναι σημαντική.
 3. Πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο που δουλεύει ο ψυχοθεραπευτής σας, αλλά, ακόμη και έτσι πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια: Για παράδειγμα, είναι σημαντικό ο ψυχοθεραπευτής είτε εφαρμόζει την ψυχοδυναμική ή την γνωστική ψυχοθεραπεία, να κάνει τον θεραπευόμενο να νιώθει άνετα να μιλήσει. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν έναν τυπικό ψυχοθεραπευτή ενώ άλλοι έναν πιο οικείο και φιλικό. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό ο θεραπευόμενος να νιώθει ότι θεραπεύεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
 4. Κατά την ιατρική μου άποψη, αναφορικά με την προσέγγιση, ο ψυχοθεραπευτής και ο θεραπευόμενος δουλεύουν στο ʺεδώ και στο τώραʺ ή στο παρόν. Καθώς το ιστορικό ενός θεραπευόμενου είναι σημαντικό κατά κάποιο τρόπο, οι παρούσες συνθήκες είναι πολύ πιο σημαντικές.
 5. Κομμάτι της δουλειάς στο παρόν επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ θεραπευόμενου και ψυχοθεραπευτή. Τελικά, είναι αυτή η σχέση στην οποία επαναλαμβάνονται όλοι οι τρόποι σκέψης και αλληλεπίδρασης των θεραπευόμενων. Για αυτό είναι σημαντικό και οι δύο να είναι επικεντρωμένοι στην πραγματική σχέση  στις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.

Είναι ουσιαστικό ο ψυχοθεραπευτής να μην είναι επικριτικός προς τους θεραπευόμενους. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες και στιγμές έντασης που είναι ανάγκη να συζητηθούν και να ξεκαθαριστούν. Ο ρόλος του ψυχοθεραπευτή δεν είναι να κρίνει. Απλά, κάποιοι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία και αναμένουν ή φοβούνται την κριτική, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαροι όσο δουλεύουν στην ψυχοθεραπεία.

Ψυχοθεραπεία

Με την  ψυχοθεραπεία αλλάζει ο τρόπος σκέψης, ειδικά οι αυτόματες σκέψεις σε πιο θετικές σκέψεις, παραμένει η γνώμη μου ότι τα συναισθήματα των πελατών και τα θέματα μεταβίβασης μπαίνουν στο παιχνίδι ούτως ή άλλως. Αυτά τα θέματα, φαίνονται σε εμένα, ότι χρειάζεται να διευθετηθούν, ειδικά αν ο θεραπευόμενος παραμένει στη θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διάρκεια ψυχοθεραπείας

Η ψυχοθεραπεία δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι στόχος ζωής. Στην πραγματικότητα, αν ο θεραπευόμενος είναι σε θεραπεία για περισσότερα από δύο ή τρία χρόνια, χρειάζεται να το συζητήσει με τον ψυχοθεραπευτή του. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να τελειώσει και να την αφήσετε. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι, ακόμη και ο Φρόυντ, στις μέρες μας οι ψυχοθεραπευτές βλέπουν ανθρώπους όχι περισσότερο από ένα χρόνο και πολλούς για πολύ λιγότερο. Το θέμα είναι ότι η ψυχοθεραπεία πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί.

Πώς θα καταλάβει ο θεραπευόμενος ότι η ψυχοθεραπεία έχει ολοκληρωθεί;

Όταν κάποιος δει ότι νιώθει καλύτερα, είναι πιο λειτουργικός στη δουλειά του, έχει βελτιώσει τις σχέσεις του στο σπίτι και στην κοινωνική του ζωή, όλα αυτά αποτελούν μια καλή υπόθεση ότι η δουλειά του έχει ολοκληρωθεί. Είναι πολύ σημαντικό να το συζητήσετε αυτό με τον ψυχοθεραπευτή σας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ίδιοι οι ψυχοθεραπευτές αναφέρονται σε αυτό το θέμα. Η βασική ιδέα είναι να συζητηθεί και να επιλεγεί η ημερομηνία λήξης.

Στη συνέχεια σχετικά με την δεύτερη ερώτηση, που αφορά στο ότι τίποτα δεν είναι καλύτερο από πριν την ψυχοθεραπεία: Αν έχει χαθεί πολύς χρόνος και δεν υπάρχει κάποια βελτίωση τότε είναι σημαντικό ο θεραπευόμενος να ψάξει να βρει κάποιον άλλο ψυχοθεραπευτή ή να κάνει μια συζήτηση.

Συμπερασματικά

Όχι, η ψυχοθεραπεία δεν βοηθά τον ʺκαθέναʺ, αλλά υπάρχουν μεταβλητές που πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε αν η ψυχοθεραπεία κάνει για εσάς ή όχι.

Στις μέρες μας, το πλεονέκτημα της χρήσης της φαρμακευτικής αγωγής σε σοβαρές καταστάσεις βοηθά ώστε η ψυχοθεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική και διαθέσιμη για όσους την έχουν ανάγκη.

c208