Κάνε το Τεστ
απωλεια κατοικίδιου, θανατος, πενθος, γατα, σκυλος, ευθανασια

Πένθος για την απώλεια ενός κατοικίδιου

Πένθος για την απώλεια ενός κατοικίδιου

Το πένθος καλύπτει ένα εύρος εμπειριών , και πολλοί από εμάς το βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το πένθος μπορεί να οφείλεται στο θάνατο ενός αγαπημένου σας, στην απώλεια μιας φιλίας ή μιας σχέσης, στο διαζύγιο, στην αλλαγή καριέρας, στην απώλεια της εμπιστοσύνης και σε πολλά ακόμη. Η απώλεια μιας ουσιαστικής σχέσης δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, και σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται και η σχέση με τα ζώα. Για πολλούς από εμάς, τα κατοικίδια μας (συνήθως γάτα ή σκύλος) είναι μέλη της οικογένειάς μας. Η απώλεια ενός κατοικίδιου λοιπόν σημαίνει ότι χάνετε ένα μέλος της οικογένειας, κάποιον στον οποίο είχατε επενδύσει χρόνο και συναισθήματα. Επίσης μπορεί να σημαίνει ότι αλλάζει πρακτικά η ρουτίνα σας και η καθημερινότητά σας, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο να διαχειριστείτε όταν πενθείτε.

Η απώλεια του κατοικίδιου σας είναι δύσκολη υπόθεση επειδή σε κάποιες κουλτούρες είναι δύσκολο κάποιος να κατανοήσει το πένθος που προκαλεί. Είναι φυσιολογικό να προσδοκάτε υποστήριξη και αποδοχή από την κοινωνία όταν πενθείτε, αλλά μερικές φορές αυτό δεν συμβαίνει μετά την απώλεια του κατοικίδιου.

Γιατί πονά τόσο πολύ η απώλεια του κατοικίδιου;

Στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα κατοικίδιο, συνήθως γάτα ή σκύλο, και ασχολούνται πολύ με τα ζώα. Η σύνδεση που δημιουργείται με τα ζώα είναι πολύ βαθιά επειδή η αλληλεπίδραση μαζί τους είναι καθημερινή. Είναι η συντροφιά μας και οι καλύτεροι φίλοι μας. Περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί τους παρά με άλλους ανθρώπους.. Όταν φτάνετε σπίτι, όταν βγαίνετε βόλτα, όταν κάνετε δραστηριότητες μαζί με τα ζώα σας, ακόμη και όταν κοιμάστε μαζί περνάτε χρόνο μαζί. Τα κατοικίδια δεν θα σας κρίνουν ποτέ και κατά κάποιο τρόπο σας κάνουν να νιώθετε αξιαγάπητοι για αυτό που είστε.

Το πένθος για το κατοικίδιο είναι μοναχικό, επειδή εσείς γνωρίζατε και αγαπούσατε αποκλειστικά το ζωάκι σας. Όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει, πολλοί άλλοι άνθρωποι πενθούν για την απώλεια. Υπάρχουν άλλοι που σας κατανοούν. Η απώλεια ενός ανθρώπου συνοδεύεται από την κηδεία, τα μνημεία και τα μνημόσυνα που βοηθούν στο πένθος. Το πένθος λόγω της απώλειας ενός κατοικίδιου δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία μας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε την άδεια να πενθήσουμε και κανείς δεν μας υποστηρίζει σε αυτή την απώλεια.

Σχεδόν όλοι όσοι έχουν ζώα νιώθουν ενοχές για το θάνατο του φίλου τους.  Όταν ένα μοναδικό ζώο μπαίνει στη ζωή σας, αναλαμβάνετε την ευθύνη για αυτό, είναι σαν παιδί σας. Το εκπαιδεύετε, το προσέχετε, το φροντίζετε και το πηγαίνετε στον κτηνίατρο. Επειδή το αγαπάτε και έχετε ένα δυνατό δέσιμο, κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για αυτό. Το ζωάκι σας δεν μιλάει και δεν μπορεί να σας πει πόσο σας αγαπά πριν πεθάνει. Βασίζεστε στο δέσιμο που είχατε και σε όσα σας εξέφραζε με τον τρόπο του. Πολλοί λοιπόν , νιώθουν ενοχές ως συνέπεια αυτής της ευθύνης.

Ευθανασία σκύλου και γάτας

Ένα ιδιαίτερο και πολύπλοκο ζήτημα σχετικά με την απώλεια ενός ζώου είναι το θέμα της ευθανασίας. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που βλέπουμε στο ιατρείο από ανθρώπους που τους στοιχειώνουν μνήμες και εικόνες από τη διαδικασία της ευθανασίας. Κανείς δεν είναι ποτέ στο 100% προετοιμασμένος να πάρει αυτή την απόφαση στη ζωή του για ένα άλλο πλάσμα, και συχνά η απόφαση αυτή σας κυνηγά, νιώθετε αμφιβολίες για το αν κάνατε το σωστό ή ότι δεν κάνατε αρκετά.

Η ψυχοθεραπεία (και ιδίως το EMDR) μπορεί να σας βοηθήσει με όλα τα παραπάνω θέματα που προκύπτουν από την απώλεια ενός ζώου.

Δεν υπάρχουν κανόνες στο πένθος

Αν νιώθετε πένθος, βιώστε το. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να πενθήσετε. Ο καθένας βιώνει με το δικό του μοναδικό τρόπο την απώλεια και το πένθος. Κάποιος που έχει βιώσει την ίδια απώλεια μπορεί να καταλάβει τον πόνο που περνάτε. Αν προσπαθείτε να αντισταθείτε στα συναισθήματα θλίψης, να θυμάστε ότι κάθε συναίσθημα έχει αξία. Δεν είναι ανάγκη να είστε συνεχώς σε άμυνα όταν κάποιος δεν καταλαβαίνει τι περνάτε.

Μιλήστε για όσα νιώθετε

Το να αγνοείτε τα συναισθήματα σας και το πένθος δεν βοηθά. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας σε κάποιον που εμπιστεύεστε. Αν έχετε κάποιο στενό σας φίλο που έχει και αυτός κατοικίδιο, η υποστήριξη για την απώλεια σας είναι βοηθητική, καθώς κατανοεί απόλυτα τι περνάτε. Αν δεν έχετε κανέναν με τον οποίο να νιώθετε άνετα να μιλήσετε και να μοιραστείτε όσα νιώθετε, μπορείτε να αρχίσετε να γράφετε σε ένα ημερολόγιο.

απωλεια κατοικίδιου, θανατος, πενθος, γατα, σκυλος, ευθανασια

Επεξεργαστείτε τις ενοχές σας

Μερικές φορές το πένθος της απώλειας ενός κατοικίδιου συνοδεύεται από συναισθήματα ενοχών για την φροντίδα προς το ζώο. Μερικοί άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους για το νόσημα που εμφάνισε το κατοικίδιο τους, όταν πρέπει να αποφασίσουν για την ευθανασία και για πολλά άλλα. Να θυμάστε ότι κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε για το κατοικίδιο σας. Επιλέξατε να σταματήσετε το μαρτύριό του και αναλάβατε την ευθύνη ως ιδιοκτήτης του. Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά το να φορτώνεστε με ενοχές δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Μην βιάζεστε

Δεν υπάρχει προθεσμία για το πένθος. Αν σας παίρνει περισσότερο χρόνο να επεξεργαστείτε την απώλεια από κάποιον άλλον, είναι εντάξει. Χρειάζεται να κάνετε πράγματα που λειτουργούν για εσάς. Το κατοικίδιο σας είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σας και θα είναι δύσκολο να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες. Αν υπάρχουν πράγματα που σας θυμίζουν συνέχεια το κατοικίδιο σας, να θυμάστε ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Θα περάσετε από τα στάδια του πένθους, για αυτό μην πιέζετε τον εαυτό σας να επανέλθει γρήγορα.

Τιμήστε τη μνήμη του κατοικίδιου σας

Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να τιμάτε τη μνήμη του κατοικίδιου σας. Μπορεί να θέλετε να κρατήσετε κάποια από τα πράγματά του για να το θυμάστε. Μπορείτε να κάνετε μια δωρεά στο κτηνιατρείο σας. Μπορείτε να φυτέψετε ένα δέντρο ή ένα φυτό προς τιμήν του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τιμήσετε το ζωάκι σας, για αυτό βρείτε όσα σας ταιριάζουν.

Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

Το πένθος είναι μια διαδικασία που απαιτεί κατανόηση και αποδοχή των συναισθημάτων σας. Σίγουρα θα πονέσετε. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τον πόνο και να αγνοήσετε ότι θα γίνει χειρότερος. Τα συναισθήματά μας έχουν άμεση επίδραση στην ψυχική και σωματική μας υγεία, για αυτό είναι σημαντικό να τα κατανοούμε αντί να τα θάβουμε μέσα μας. Όταν χάνετε ένα κατοικίδιο, μπορεί να νιώθετε θυμό, θλίψη, φόβο, πόνο, μοναξιά και πολλά ακόμη συναισθήματα. Ότι και αν νιώθετε μην το καταπιέζετε.

Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης

Μια ομάδα υποστήριξης είναι πολύτιμη σε περιόδους πένθους. Αν δεν έχετε κάποιον στη ζωή σας που να κατανοεί την απώλειά σας, σκεφτείτε να βρείτε μια ομάδα υποστήριξης κοντά σας. Μπορείτε να ψάξετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να βρείτε ομάδες που θα σας υποστηρίξουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Η απώλεια ενός κατοικίδιου είναι δύσκολη. Πολλές φορές μοιάζει σαν να έχετε χάσει ένα πολύτιμο μέλος της οικογένειάς σας, και είναι φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη.  Εκφράστε τα συναισθήματα λύπης και να θυμάστε ότι χρειάζεστε χρόνο να επεξεργαστείτε την επίδραση της απώλειας στη ζωή σας. Αν πενθείτε για την απώλεια του κατοικίδιου σας και θέλετε περισσότερη υποστήριξη μπορείτε να την βρείτε στην ψυχοθεραπεία.

Αντιμετώπιση πένθους

Εκτός από την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το EMDR και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να βοηθήσουν τα μέγιστα στην επεξεργασία του πένθους, ώστε ο άνθρωπος να επεξεργαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του σχετικά με την απώλεια, τα οποία μπορεί να έχουν παραμείνει εγκλωβισμένα για χρόνια, ή τα οποία μπορεί να οδηγούν σε κατάθλιψη.