Κάνε το Τεστ
χωρισμός, πως να ξεπεράσω ένα χωρισμό, αντιμετώπιση χωρισμού, ψυχοθεραπεία για το χωρισμό

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω ένα χωρισμό;

Ψυχοθεραπεία για το Χωρισμό

Το τέλος μιας σχέσης μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, με τις ελπίδες και τα όνειρά σας να διαψεύδονται και να εμφανίζονται προκλήσεις για την αυτοεκτίμησή σας. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο στη ζωή σας, να ξεπεράσετε το συναισθηματικό πόνο που νιώθετε και να προχωρήσετε στη ζωή σας βλέποντας τα πράγματα πιο θετικά.

Αντιμετώπιση του χωρισμού

Όταν μια σημαντική σχέση τελειώνει, ανεξάρτητα με το ποιος προκάλεσε το χωρισμό, μπορεί να είναι μια τρομερά δύσκολη περίοδος στη ζωή του καθενός. Αρχικά ίσως να έχετε πολλά πράγματα που πρέπει να τακτοποιήσετε, νομικά θέματα αν παίρνετε διαζύγιο και τυπικά εκατομμύρια λεπτομέρειες που πρέπει να οργανωθούν. Ποιος θα κρατήσει το αυτοκίνητο, τη γάτα, τα έπιπλα; Πότε θα έρθει αυτός ή αυτή από το σπίτι για να μαζέψει τα πράγματα του; Πώς θα απαντήσετε στους φίλους σας που σας κάλεσαν στο γάμο τους ως ζευγάρι και θα τους εξηγήσετε ότι τελικά μόνο ο ένας από εσάς θα παρευρεθεί; Κάποια στιγμή, όλα αυτά τα πρακτικά ζητήματα θα διευθετηθούν και εσείς θα μείνετε με τον εαυτό σας προσπαθώντας να προσαρμοστείτε μόνοι σας στη νέα σας ζωή.

Πότε θα αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα;

Πρώτα από όλα, αποδεχτείτε ότι τα συναισθήματα σας είναι φυσιολογικά. Είτε είστε θυμωμένοι, καταθλιπτικοί, ή απλά νιώθετε θλίψη, είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε έτσι. Έχετε περάσει δύσκολα και ίσως το μέλλον να μην είναι ακόμη ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει τίποτε λάθος με τa συναισθήματά σας. Έχετε το δικαίωμα να νιώσετε όπως θέλετε και όταν το αποδεχτείτε αυτό ένα μεγάλο βάρος θα φύγει από πάνω σας. Δεύτερον, μπορείτε μέσω τεχνικών ενσυνειδητότητας να αφουγκραστείτε, να δείτε και να αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας, χωρίς να σας παρεμποδίζουν να ζήσετε τη ζωή σας. Επικεντρωθείτε στα πρακτικά ζητήματα, και συγχωρήστε τον εαυτό σας που δεν βρίσκει εύκολα το θάρρος ή το δρόμο για να προχωρήσει μπροστά.

Είναι φυσιολογικό το πένθος μετά το χωρισμό;

Οι σχέσεις συχνά τελειώνουν μετά από πολύ καιρό, και είναι δύσκολο όταν δύο άνθρωποι χωρίζουν. Μερικές φορές η απιστία είναι μέρος αυτής της εικόνας. Συχνά, ένα ζευγάρι χρειάζεται να βρει τρόπους επικοινωνίας επειδή είναι γονείς, ακόμη και όταν και οι δύο νιώθουν θυμό και αναστάτωση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται γιατί πενθούν, ενώ θα έπρεπε να είναι θυμωμένοι. Πολύ απλά πενθούν όχι μόνο για την απώλεια κάποιου που αγαπούσαν και ίσως ακόμη να αγαπούν αλλά και για το μέλλον που είχαν φανταστεί, ένα μέλλον που τώρα πλέον είναι πολύ διαφορετικό.

Πότε πρέπει να ζητήσω βοήθεια;

Δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να θέλετε τη βοήθεια ενός ειδικού αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε ένα χωρισμό. Όλοι περνάμε δύσκολες περιόδους στη ζωή μας, στις οποίες είμαστε ευάλωτοι σε ένα εύρος διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος, όπως η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές και άλλες ψυχολογικές ή σωματικές καταστάσεις. Αν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, ή αν ανησυχείτε ότι ίσως να βρεθείτε σε αυτή τη θέση, το να ζητήσετε βοήθεια είναι σημάδι δύναμης. Σημαίνει ότι γνωρίζετε ότι έχετε ανάγκη την υποστήριξη και είστε αποφασισμένοι να την πάρετε.

Πώς θα με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;

Η υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας είναι ανεκτίμητη στις δύσκολες στιγμές, αλλά μερικές φορές η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή είναι αυτό που χρειάζεστε περισσότερο. Οι αγαπημένοι σας ίσως να δυσκολεύονται να σας διαχωρίσουν στο μυαλό τους από τον πρώην σύντροφό σας, γιατί μπορεί να είχαν αναπτύξει μια σχέση και με αυτόν ή αυτή και ίσως και οι ίδιοι να προσπαθούν να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα με την ελπίδα και τα όνειρα που είχαν και για τους δύο σας. Αν σας κατηγορούν ή δείχνουν δυσαρέσκεια προς εσάς, τότε μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ένας ψυχοθεραπευτής είναι αντικειμενικός και δεν έχει επενδύσει στη σχέση σας, για αυτό μπορεί να σας καθοδηγήσει να ξεπεράσετε τα δύσκολα συναισθήματα που βιώνετε, να τα κατανοήσετε, να τα αποδεχτείτε και να βρείτε θετικούς τρόπους να τα δουλέψετε και να δείτε με αισιοδοξία το μέλλον. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε πρακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης, να κατανοήσετε τα συναισθήματα σας και να  στηριχτείτε στις δυνάμεις σας.  Θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπο να προχωρήσετε στο μέλλον ώστε να είστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι μακριά από την παλιά σας σχέση.

Ο καθένας από εμάς και κάθε χωρισμός είναι διαφορετικός για αυτό και δεν υπάρχει μια προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία που να ταιριάζει σε όλους. Όλα εξαρτώνται από τη δική σας κατάσταση και τις ανάγκες σας για αυτό και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ψυχοθεραπευτικές επιλογές. Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν πολύ καλύτερα πολύ γρήγορα, και για άλλους ίσως να χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνος.

Να θυμάστε ότι τα πράγματα μπορούν και θα είναι πιο εύκολα όταν πάρετε την απόφαση να βάλετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας.  Σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα για εσάς αυτή τη στιγμή αλλά υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια ώστε να βελτιωθούν. Με την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, το EMDR (για την επεξεργασία του ψυχικού τραύματος) και την ψυχοθεραπεία, τα συναισθηματικά τραύματα από ένα χωρισμό μπορούν να επουλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.