Κάνε το Τεστ
σχέσεις, χωρισμός, ψυχοθεραπεία ζεύγους

Έχετε προβλήματα στη σχέση σας και σκέφτεστε το χωρισμό;

Προβλήματα στη Σχέση και Χωρισμός

Ένα από τα θέματα που οδηγούν τα ζευγάρια στην ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι η ευκαιρία να μιλήσουν με ένα αμερόληπτο άτομο για να ξεκαθαρίσουν αν υπάρχει περίπτωση να σώσουν τη σχέση τους. Αν και οι περισσότεροι από εμάς σχετίζουμε τη λέξη ζευγάρι με μια ρομαντική σχέση, μπορεί επίσης να αφορά φιλίες, εργασιακές σχέσεις και άλλες οικογενειακές σχέσεις. Κάθε σχέση είναι μοναδική και οι ψυχοθεραπευτές έχουν τη δική τους προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία, αν και υπάρχουν κάποιες βασικές και θεμελιώδεις μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στα ζευγάρια που θέλουν να αξιολογήσουν τη σχέση τους.

  • Μερικές φορές ένα ζευγάρι ξεκινά ψυχοθεραπεία ζεύγους για να αποφασίσει αν πρέπει , τελικά, να χωρίσει. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε βασικές ερωτήσεις για τη σχέση σας και να αποφασίσετε αν αξίζει να τη σώσετε.
  • Αν αποφασίσετε να χωρίσετε, ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να διαπραγματευτείτε τα βασικά ζητήματα του χωρισμού όπως την κηδεμονία των παιδιών, το διαχωρισμό των οικονομικών και τη συμφωνία για το σπίτι.
  • Η αξία του υγιούς χωρισμού. Πολύ συχνά συμβαίνει ένας χωρισμός χωρίς το ζευγάρι να καταλάβει πραγματικά γιατί η σχέση δεν δούλεψε και ποιος ήταν ο ρόλος του καθενός στο χωρισμό. Με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή θα μπορέσετε να διαχειριστείτε συναισθηματικά το χωρισμό, αλλά επίσης θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε σε πιο υγιείς σχέσεις στο μέλλον.

Ποιες είναι οι βασικές ερωτήσεις που χρειάζεται να απαντηθούν;

Μία από τις βασικές και ουσιαστικές ερωτήσεις που γίνονται στην ψυχοθεραπεία είναι το αν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι θέλουν να τελειώσουν τη σχέση. Για να μπορέσει μια σχέση να εξελιχθεί, ανεξάρτητα με τα προβλήματα, πρέπει και τα δύο μέλη να είναι πρόθυμα να προσπαθήσουν, πρέπει και οι δύο να είναι πρόθυμοι να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια για να κάνουν τη σχέση τους να δουλέψει. Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά θα προσπαθήσετε, αν μόνο ο ένας θέλει να σώσει τη σχέση, τότε προφανώς τα πράγματα δεν θα λειτουργήσουν. Πολύ απλά δεν μπορείτε να αναγκάσετε ένα άτομο να σας αγαπά, να θέλει να είναι μαζί σας ή να θέλει να δουλέψει μαζί σας, ανεξάρτητα με το πόσο σκληρά προσπαθείτε να εξαναγκάσετε τη συμμετοχή του.

Μία ακόμη βασική ερώτηση είναι ποια είναι τα θέματα που προκαλούν τα προβλήματα και γιατί είναι προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύς πόνος και θυμός από γεγονότα του παρελθόντος που εμποδίζουν την εξέλιξη. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, και οι δύο σύντροφοι έχουν απλά την ανάγκη ενός ασφαλούς χώρου για να συζητήσουν και έναν διαμεσολαβητή που θα ρυθμίζει τη συζήτηση. Η εκμάθηση καλύτερων και πιο υγιών δεξιοτήτων επικοινωνίας, που περιλαμβάνουν και την ενεργή ακρόαση μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση σε μια σχέση που αρχικά φαινόταν σαν να μην έχει ελπίδα.

Μια άλλη ουσιαστική ερώτηση είναι, μπορείτε να αποδεχτείτε το σύντροφό σας όπως είναι και για αυτό που είναι, αυτή τη στιγμή; Πολύ συχνά, η πηγή των προβλημάτων που βιώνει ένα ζευγάρι στη σχέση του είναι ότι ο ένας προσπαθεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του άλλου, και θέλει να είναι διαφορετικός από αυτό που είναι. Αν είστε συνεχώς απογοητευμένοι με τη συμπεριφορά του συντρόφους σας και του υποδεικνύεται πώς να συμπεριφέρεται , είναι πιθανό να έχετε συναισθήματα περιφρόνησης για το σύντροφό σας , πράγμα που θα τον κάνει να νιώσει  δυσαρέσκεια προς εσάς, ανασφάλεια και αντιδραστικότητα. Ενώ μπορείτε να ζητήσετε από το σύντροφό σας να κάνει κάποιες αλλαγές για εσάς στη συμπεριφορά του, μια υγιής σχέση απαιτεί ένα υποκείμενο σεβασμό, αγάπη και αποδοχή μεταξύ σας.

Συχνά, ο ψυχοθεραπευτής θα σας ρωτήσει τι ελπίζετε να επιτύχετε με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Όσο ο διάλογος εξελίσσεται, οι αρχικές ερωτήσεις αποκαλύπτονται και η ψυχοθεραπεία προχωρά για να βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Τι συμβαίνει αν δεν βρεθεί λύση;

Αν ένα ζευγάρι καταλήξει στην απόφαση ότι δεν υπάρχει τίποτα για να σώσει , τότε ο ψυχοθεραπευτής έχει το ρόλο να σας βοηθήσει να διαπραγματευτείτε πως θα χωρίσετε ώστε να τελειώσετε τη σχέση σας με τον πιο υγιή και φιλικό τρόπο. Αν και πολλοί από εσάς νομίζετε ότι η αρχή μιας σχέσης είναι το πιο σημαντικό κομμάτι , το τέλος μιας σχέσης είναι εξίσου σημαντικό. Το τέλος  προσδιορίζει ισχυρά πόσο εύκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε τη σχέση και πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσουμε σε μια νέα σχέση. Για τα ζευγάρια που έχουν σχέση για αρκετά χρόνια, το τέλος της σχέσης είναι σπάνια τόσο απλό όσο το να φτιάξει κάποιος τη βαλίτσα του και να φύγει.

  • Αν υπάρχουν παιδιά, είτε πρόκειται για παιδιά από τη σχέση ή για παιδιά από μια μικτή οικογένεια, είναι ανάγκη να γίνει μια συζήτηση για το πώς θα το πείτε στα παιδιά και πως θα μοιραστείτε τις ευθύνες. Αυτές οι ευθύνες μπορεί να περιλαμβάνουν το χρόνο που θα περνάτε με τα παιδιά, την οικονομική συμφωνία και την κηδεμονία των παιδιών.
  • Οι οικονομικοί διακανονισμοί είναι πολύ σημαντικοί, ειδικά αν υπάρχει περιουσία που πρέπει να χωριστεί ανάμεσα στο ζευγάρι. Για τα ζευγάρια που ζουν μαζί αρκετά χρόνια, οι συμφωνίες ίσως να είναι ανάγκη να περιλαμβάνουν την οικονομική υποστήριξη για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τον χωρισμό.
  • Η συμφωνία για τη διαβίωση μπορεί να είναι σημείο διαφωνιών και άγχους για το ζευγάρι που χωρίζει. Αν το ζευγάρι ζει μαζί, τότε είναι ανάγκη να γίνει μια συμφωνία για το που θα ζήσει ο καθένας, και αν το σπίτι θα παραμείνει στον ένα ή στον άλλον. Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι πιο πολύπλοκες αν υπάρχουν παιδιά στη μέση.

Ποια είναι η αξία ενός υγιούς χωρισμού;

Αν και μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε αυτή τη στιγμή, το πώς τελειώνει μια σχέση έχει τεράστια επίδραση στις μελλοντικές σας σχέσεις. Αν κοιτάξετε το παρελθόν και θυμηθείτε παλιούς χωρισμούς, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο πόνος και ο θυμός από τους χωρισμούς του παρελθόντος έμειναν μαζί σας για πολλά χρόνια.

Με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή, τα ζευγάρια μπορούν να αξιολογήσουν τι δούλεψε και τι όχι στη σχέση τους. Με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή ο χωρισμός σας επιτρέπει να απελευθερωθείτε από λανθασμένες αντιλήψεις και παρεξηγήσεις , οι οποίες διαφορετικά θα σας ακολουθούσαν για πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύετε ότι αν είχατε αρκετή υποστήριξη, δύναμη, εμπιστοσύνη και πολλά ακόμη τα πράγματα θα είχαν λειτουργήσει. Η πραγματικότητα ίσως να είναι ότι δύο άνθρωποι έχουν πλέον διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες  και ξεπέρασαν ο ένας τον άλλο. Ή ίσως να μην ήταν η βαθιά αγάπη που πιστεύατε. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος του χωρισμού, όταν δουλεύετε με έναν ψυχοθεραπευτή επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας και μπορείτε να δείτε καθαρά τα γεγονότα που συνέβαλλαν στο τέλος της σχέσης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ψυχοθεραπεία ζεύγους είτε με ατομική ψυχοθεραπεία.

Αν νιώθετε ότι η σχέση σας έχει αποτύχει, δεν λειτουργεί ή απλά θέλετε να αξιολογήσετε που βρίσκεται η σχέση σας, ίσως να βρείτε βοηθητική τη συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή.

c256