Κάνε το Τεστ
διαζύγιο, παιδιά, πώς να προστατέψετε τα παιδιά,

Πώς μπορείτε να προστατέψετε το παιδί σας από τις συνέπειες ενός διαζυγίου;

Παιδιά και Διαζύγιο

Το διαζύγιο ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, ακόμα και αν είναι συναινετικό και γίνεται σε φιλικό κλίμα, έχει επιδράσεις στα παιδιά. Οι επιδράσεις αυτές διαφέρουν και εξαρτώνται από την αιτία του διαζυγίου και την έκβαση του. Από τη δικαστική σκοπιά, το διαζύγιο είναι η νόμιμη λύση ενός γάμου, αλλά από την σκοπιά των παιδιών, το διαζύγιο σημαίνει την απομάκρυνση του ενός γονέα.

Το διαζύγιο δεν επηρεάζει μόνο τα παιδιά, τους γονείς (το ζευγάρι) αλλά και τα άτομα που δεν έχουν άμεση σχέση (δηλαδή την ευρύτερη οικογένεια, γιαγιάδες, παππούδες, θείους, κα). Το διαζύγιο έχει πολλές επιδράσεις και αυτές εξαρτώνται από την οικογένεια και την δυναμική των σχέσεων.

Οι συνέπειες του διαζυγίου

Το διαζύγιο επηρεάζει διαφορετικά το κάθε μέλος της οικογένειας.

Ένα διαζύγιο μπορεί να έχει αντίκτυπο στην οικονομική σταθερότητα, στο κοινωνικό περιβάλλον, στην απόδοση στο σχολείο και στη δουλειά, στην ψυχολογική και σωματική ευεξία της οικογένειας.

Σε πολλές περιπτώσεις μετά το διαζύγιο οι σχέσεις των γονέων είναι αρνητικές έως κακές, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται ακόμα περισσότερο τα παιδιά.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια (αρμονικά) και με τους δύο γονείς, τα πάνε καλύτερα σε πολλούς τομείς σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με τον ένα γονέα. Το διαζύγιο σίγουρα δεν είναι ο μόνος λόγος -ούτε ο πιο σημαντικός- για τον οποίο τα παιδιά παρατάνε το σχολείο, παρουσιάζουν έντονη εφηβεία, εγκυμοσύνες και παραβατικότητα, αλλά συμβάλλει σε αυτά τα προβλήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τον ένα γονέα αναγκαστικά θα αποτύχουν στη ζωή τους.

Ανησυχίες που σχετίζονται με το διαζύγιο

Τα παρακάτω ερωτήματα και ανησυχίες είναι τα συχνότερα που αντιμετωπίζουν οι γονείς που σκέφτονται να πάρουν διαζύγιο:

  1. Ποια είναι η πιθανότητα το παιδί μου να εμφανίσει συναισθήματα εγκατάλειψης;
  2. Θα με κατηγορήσει το παιδί μου για το διαζύγιο;
  3. Θα κατηγορήσει το παιδί τον εαυτό του για το διαζύγιο;
  4. Ποια είναι η πιθανότητα το παιδί μου να εμφανίσει ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του διαζυγίου;
  5. Σαν γονέας, θα έχω τη δυνατότητα να έχω ίσο χρόνο και την επιμέλεια του παιδιού μου;
  6. Πώς θα καθησυχάσω το παιδί μου ότι δεν θα το εγκαταλείψω ποτέ;
  7. Πώς θα μειώσω το στρες που σχετίζεται με το διαζύγιο;
  8. Πώς θα μπορέσω να σεβαστώ έναν άνθρωπο (πρώην σύντροφο) που πλέον απεχθάνομαι;
  9. Ποια είναι η πιθανότητα η αναστάτωση της ρουτίνας της οικογένειας να επηρεάσει το παιδί;
  10. Τι συμβαίνει, αν το παιδί δεν φαίνεται να αναστατώνεται σχετικά με το διαζύγιο;

Το διαζύγιο μπορεί να έχει άμεσες επιδράσεις, αλλά σαν γονείς μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας από τα αρνητικά επακόλουθα του. Το παιδί μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια και να κατηγορεί τον εαυτό του για το διαζύγιο. Καθησυχάστε το παιδί σας εκφράζοντας την αγάπη σας και το θαυμασμό σας. Μην κατηγορείτε το παιδί σας για το διαζύγιο, και μην αφήσετε και κανέναν άλλο να κατηγορήσει το παιδί σας. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι μπορεί να μοιράζετε μαζί σας όσα νιώθει και να ζητάει βοήθεια. Τα παιδιά χρειάζονται να μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τον σωματικό, ψυχικό και ψυχολογικό πόνο. Το παιδί σας ίσως να χρειάζεται μια διέξοδο για να εκφράσει τον πόνο του.

Πώς θα προστατέψω το παιδί μου από τις επιδράσεις του διαζυγίου;

Πρώτα από όλα σκεφτείτε ότι τα διαζύγια είναι μια πραγματικότητα για την κοινωνία μας. Αν το διαζύγιο είναι η επιλογή σας, κατανοήστε ότι δεν είστε μόνοι σας, ούτε είστε κακό άτομο, φρικτός γονέας ή ανήκετε σε μια μειοψηφία ανθρώπων που επιλέγουν να χωρίσουν. Ένα διαζύγιο μπορεί να συμβεί σε όλους. Δυστυχώς κάποιες φορές δεν είναι γραφτό να είστε με κάποιον ή να μείνετε για πάντα μαζί. Και σίγουρα, είναι καλύτερο το διαζύγιο από το να μένετε σε μια σχέση που δεν λειτουργεί.

Οι γονείς που χωρίζουν συχνά πιστεύουν ότι χρειάζεται να θωρακίσουν τα παιδιά από το στρες που προκαλεί το διαζύγιο. Όμως τα παιδιά κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου βρίσκονται σε μια δίνη δικών τους συναισθημάτων. Αντίθετα από την προστασία, χρειάζονται υποστήριξη και επιβεβαίωση σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο.

Το διαζύγιο δεν είναι δείκτης της αξία σας

Το διαζύγιο πολλές φορές θεωρείται “προσωπική αποτυχία”, αλλά να γνωρίζετε ότι μία σχέση δεν κρατιέται ζωντανή όταν ο ένας μόνο σύντροφος είναι που προσπαθεί για αυτή. Μια σχέση για να μπορέσει να κρατηθεί στο χρόνο, μέσα στις δυσκολίες που η ζωή φέρνει, χρειάζεται φροντίδα και από τα δύο μέλη. Θυμηθείτε λοιπόν ότι η αξία σας δεν πρέπει να ορίζεται από ένα διαζύγιο. Επίσης, μια τέτοια αλλαγή μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε ή να αλλάξουμε τις ζωές μας προς το καλύτερο, αντί να ζούμε την ίδια βαλτωμένη κατάσταση ξανά και ξανά.

Προστατεύοντας το παιδί σας από τις επιδράσεις του διαζυγίου

Σαν γονέας είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για το καλό του παιδιού σας. Είτε ανησυχείτε είτε όχι ότι το παιδί σας έχει (ή θα) επηρεαστεί αρνητικά από το διαζύγιο μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα ψυχοθεραπευτή, ώστε με την ψυχοθεραπεία και τις κατάλληλες τεχνικές να βοηθήσει το παιδί σας να εκφραστεί και να πει όσα νιώθει.

Είναι πολύ σημαντικό να διαλέξετε με προσοχή ποιον θα συμβουλευτείτε. Ο καθένας μπορεί να πει τη γνώμη του αλλά μόνο ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας δώσει τις σωστές συμβουλές.

Σαν γονείς σιγουρευτείτε ότι:

1.Επικοινωνείτε αποτελεσματικά

Σαν γονέας χρειάζεται να επικοινωνείτε τακτικά και αποτελεσματικά με το παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι η επικοινωνία σας είναι ισορροπημένη και επικεντρώνεται σε υγιείς συζητήσεις. Αποφύγετε την αρνητική επικοινωνία και δώστε όλη την προσοχή σας σε θετικούς τρόπους επικοινωνίας.

2.Ακούτε ενεργά

Η ενεργητική ακρόαση απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας στην λεκτική ή την μη-λεκτική επικοινωνία.Σιγουρευτείτε ότι προσέχετε και αντιδράτε σε όσα σας λέει το παιδί σας ανταποκρινόμενοι λεκτικά σε όσα ακούτε. Όταν το παιδί σας καταλάβει ότι το αφουγκράζεστε, θα νιώσει το σεβασμό σας.

3.Θέτετε στόχους

Όταν έχετε κάποιους στόχους δίνετε σε αυτούς όλη την προσοχή σας, καθώς οι στόχοι αποτελούν χάρτη των επιθυμιών σας. Να είστε σίγουροι ότι οι στόχοι σας είναι ρεαλιστικοί και μπορούν να επιτευχθούν στο χρονοδιάγραμμα που επιθυμείτε. Για τα παιδιά οι στόχοι τα βοηθούν να επαναπροσδιορίζουν τη σκέψη τους από την αρνητικότητα του διαζυγίου σε νέες θετικές προοπτικές. Οι στόχοι που θέτετε εσείς και/ ή το παιδί σας χρειάζεται να είναι ρεαλιστικοί αλλά που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε ψηλά.

4.Αποφεύγετε τις τοξικές σχέσεις

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε τοξικές σχέσεις είναι πιο πιθανό να αισθάνονται σωματικά και ψυχολογικά μελαγχολικοί, κουρασμένοι και αγχωμένοι. Πριν δεχτείτε κάποιον στη ζωή σας σιγουρευτείτε ότι σας συμπληρώνει. Αποφύγετεσχέσειςπουσαςδίνουνμόνοαρνητικότητα, γκρίνια και δυσαρέσκεια.

5.Αποφύγετε τον αρνητισμό

Η αρνητική επικοινωνία και οι αρνητικές σκέψεις έχουν δυσάρεστο αντίκτυπο στη ζωή σας. Επικεντρωθείτε σε θετικές σκέψεις και αποφύγετε να μιλάτε αρνητικά για τον πρώην σας.

6.Αποφύγετε να κάνετε το παιδί σας ένα πιόνι

Το παιδί σας δεν πρέπει να είναι πιόνι στις συζητήσεις και στις σχέσεις σας. Μην χρησιμοποιείτε το παιδί σας για να απειλήσετε ήνα διαπραγματευτείτε με τον πρώηνσας. Πρέπεινασέβεστεπάντατοπαιδίσας,μη παίζετε παιχνίδια με τη ζωή του.

7.Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας

Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε αλλά χρειάζεται προσπάθεια, προσήλωση, στόχο και επιμονή. Όλοι έχουμε παρελθόν το ζήτημα είναι πως το παρελθόν επηρεάζει το παρόν μας. Γιαπολλούςοισχέσειςαποτελούνσημαντικόκομμάτιτηςταυτότηταςτους. Μηνσκέφτεστεότιδεναξίζετεεπειδήχωρίσατε. Επικεντρωθείτε στη ζωή του παιδιού σας, αλλά περισσότερο στη δυνατότητα να ζήσετε αυτή την πολύτιμη ζωή.

8.Κατανοήστε τις ευαισθησίες σας

Γνωρίστε τον εαυτό σας. Αναγνωρίστε τον αρνητικό τρόπο σκέψης, τις αιτίες που τον προκαλούν και στη συνέχεια προσπαθήστε να τον αντικαταστήσετε με θετικές σκέψεις. Μηνεπιτρέψετεστονπρώηνσαςνασαςεκμεταλλεύεται.

9.Κάντε γυμναστική

Η σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική για τη σωματική και ψυχική υγεία. Η τακτική άσκηση βοηθά το σώμα να λειτουργεί καλύτερα, βοηθά στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, στον διαβήτη και σε πολλές άλλες νόσους που χρειάζεται έλεγχος του βάρους. Με την σωματική άσκηση απελευθερώνονται ενδορφίνες που ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη διάθεση. Η καθημερινή άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, των αρνητικών σκέψεων και του άγχους.

10.Φροντίστε την ψυχική σας υγεία

Ο τρόπος σκέψης, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές επηρεάζουν τη ζωή σας. Η καλή ψυχική υγεία οδηγεί στην αυτοεκτίμηση και στις ικανοποιητικές σχέσεις με τους φίλους και τους άλλους ανθρώπους. Όταν είστε καλά ψυχολογικά μπορείτε να πάρετε σωστές αποφάσεις και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις στο σπίτι, στο σχολείο ή στη δουλειά.

11.Ξεκουράστε το μυαλό σας

Το 40% των ενηλίκων δεν κοιμάται καλά την νύχτα. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε 7-8 ώρες το βράδυ, κόψτε την καφεΐνη, αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση αργά, πριν τον ύπνο, και μην χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή. Προσπαθήστε να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Ο διαλογισμός και η yogaεπίσης βοηθούν.

12.Βοηθήστε τους άλλους

Μπορείτε να βοηθήσετε ανθρώπους που σας έχουν ανάγκη. Μην επικεντρώνεστε σε ανθρώπους που παίρνουν διαζύγιο καθώς μπορεί να επηρεαστείτε. Επειδή εσείς και το παιδί σας έχετε βιώσει τις επιδράσεις ενός διαζυγίου επικεντρωθείτε σε θετικά πράγματα στη ζωή σας.

13.Αποφύγετε το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε το καλύτερο για να αποφύγετε το ίδιο παιχνίδι απόδοσης των ευθυνών σε εσάς, στο παιδί σας ή στον πρώην σύζυγο σας.

14.Προσπαθήστε να ισορροπήσετε

Αναζητήστε την ισορροπία στη ζωή σας. Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε τη ζωή που ζείτε. Μετά το διαζύγιο πολλοί άνθρωποι απομονώνονται γιατί αισθάνονται αμηχανία και ντροπή. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να αισθανθεί ντροπή ή αμηχανία, συναισθήματα που δεν βοηθούν την ψυχολογία σας.

Σαν γονιός να είστε ευέλικτοι ώστε να βρείτε τρόπους να ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του. Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να εκφραστεί για το διαζύγιο μέσω της δημιουργικότητας, της μουσικής και της ζωγραφικής. Τα πιο μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολο να εκφραστούν για αυτό ωφελούνται από το παιχνίδι και την ψυχοθεραπεία με ζωγραφική ή μουσική. Τα παιδιά χρειάζονται την επιβεβαίωση, την αποδοχή και την αγάπη σας.

Ως γονέας να γνωρίζετε πως εσείς και όλη η οικογένεια μπορείτε να ωφεληθείτε από την ψυχοθεραπεία, ώστε να μπορέσετε να κάνετε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Τα παιδιά βλέπουν πολλές φορές τους γονείς να τα παρατάνε γιατί δεν βρίσκουν λύσεις. Είτε επιλέξετε είτε όχι το διαζύγιο να θυμάστε ότι πρέπει σαν γονείς να επικοινωνείτε σε φιλικό πνεύμα. Όσο πιο φιλικοί είστε μεταξύ σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι για το παιδί σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση.