Κάνε το Τεστ
σπαράγγια, θρεπτική αξία σπαραγγιών, αντιοξειδωτική δράση σπαραγγιών, οφέλη σπαραγγιών στην υγεία

Σπαράγγια: θρεπτική αξία και οφέλη στην υγεία

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι από τα διασημότερα λαχανικά της άνοιξης. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην καλή μας υγεία.

Θρεπτική αξία

Τα σπαράγγια είναι γνωστά για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος, νάτριο και χοληστερόλη. Τα σπαράγγια περιέχουν:

  • Φολικό οξύ: είναι μια βιταμίνη Β που χρησιμοποιεί το σώμα για τη σύνθεση του DNA
  • Βιταμίνη Κ: η οποία παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και κρατά τα οστά υγιή
  • Κάλιο: το οποίο παίζει κύριο ρόλο στην σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών
  • Βιταμίνη C: η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην υγεία του δέρματος, των οστών και του συνδετικού ιστού και του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Βιταμίνη Α: η οποία αποτελεί συστατικό κλειδί για την ανάπτυξη των οστών, την όραση, την αναπαραγωγή, τις κυτταρικές λειτουργίες και το ανοσοποιητικό σύστημα

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες.

Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη γήρανση, στη χρόνια φλεγμονή και σε πολλά νοσήματα όπως ο καρκίνος.

Τα σπαράγγια όπως όλα τα πράσινα λαχανικά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν την βιταμίνη Ε, την βιταμίνη C και την γλουταθειόνη, όπως επίσης πολλά φλαβονοειδή και πολυφαινόλες.

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η κουερσετίνη και η καμφερόλη. Όλες αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επίσης τα μωβ σπαράγγια περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες δίνουν στα λαχανικά το χρώμα τους και έχουν αντιοξειδωτική δράση στο σώμα.

Τα σπαράγγια δρουν σαν πρεβιοτικά

Σίγουρα θα γνωρίζετε πόσο σημαντικά είναι τα προβιοτικά, καθώς συμβάλλουν στις κινήσεις του εντέρου μέχρι τη βελτίωση της διάθεσης. Αλλά τα πρεβιοτικά είναι πολύ σημαντικά. Τα σπαράγγια βοηθούν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Τα σπαράγγια βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Τα αντιοξειδωτικά είναι πάντα καλή ιδέα, καθώς προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ειδικά την γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που παίζει κεντρικό ρόλο στην διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Τα σπαράγγια βοηθούν στην καλύτερη κίνηση του εντέρου

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν θέμα με την δυσκοιλιότητα. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην πέψη και στις κινήσεις του εντέρου.

Τα σπαράγγια ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά δεν χρειάζεται να καταναλώνετε μόνο πορτοκάλια για να πάρετε την βιταμίνη C που χρειάζεστε. Τα σπαράγγια είναι εξαιρετική επιλογή για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση τους κρυολογήματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.