Κάνε το Τεστ
θυμός, ο θυμός βλάπτει σοβαρά την υγεία, σύνδεση θυμού και άγχους, επιπτώσεις θυμού και υγεία, διαχείριση θυμού

Ο θυμός μπορεί να βλάψει την υγεία μας

Ο Θυμός μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία μας!

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα και το να θυμώνουμε ορισμένες φορές όχι μόνο δεν προκαλεί βλάβη στην ψυχική ή την σωματική μας υγεία, αλλά είναι και ένας μηχανισμός που πολλές φορές είναι ωφέλιμος.

Ο θυμός, όπως η ανησυχία ή το στρες, εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό, προκαλεί την αλλαγή ή τη δράση, όπως για παράδειγμα όταν διαφωνούμε με το σύντροφό μας με σεβασμό, αυτό μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της σχέσης. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις  μπορεί να είναι προβληματική  η συχνότητα, η διάρκεια ή η ένταση του θυμού.

Για πολλούς ανθρώπους ο θυμός δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, αλλά διάθεση και χαρακτηριστικό της προσωπικότητας τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν θυμώνουμε ξεσπάμε στιγμιαία, όπως όταν είμαστε κολλημένοι στην κίνηση. Ιδανικά το συναίσθημα του θυμού περνά μέσα σε μερικά λεπτά. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που είναι θυμωμένοι για μέρες, μήνες ή ακόμη και χρόνια. Η ευερεθιστότητα είναι μια μορφή θυμού χαμηλής έντασης και δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη αιτία για να ξεσπάσει κάποιος.

Συχνά οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους και τελικά τους ελέγχει ο θυμός. Είναι πρόβλημα όταν κάποιος θυμώνει συχνά, πολύ έντονα και αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

Ο χρόνιος θυμός μπορεί να επηρεάσει την σωματική και την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου όπως και την υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα του. Ο χρόνιος θυμός μπορεί να οδηγήσει σε έντονο στρες, αϋπνία, κόπωση και ακόμη και να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρρεπείς σε νοσήματα. Εκτός από την υγεία ο θυμός επηρεάζει τις προσωπικές σχέσεις και την επαγγελματική  ζωή.

Σύνδεση θυμού και άγχους

Όταν νιώθουμε να μας κατακλύζει το άγχος είμαστε πιο επιρρεπείς στο θυμό, και για αυτό είναι δύσκολο κάποιος να διαχειριστεί το άγχος και το θυμό ταυτόχρονα. Όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός πάλης ή φυγής που φυσιολογικά μας κινητοποιεί, είναι πιο εύκολο να θυμώσουμε. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για τους εξής λόγους:

  • Όταν είμαστε αγχωμένοι, αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση σαν απειλή και αυτό μας κάνει να θυμώνουμε πιο εύκολα.
  • Όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός πάλης ή φυγής, δεν σκεφτόμαστε καθαρά ή λογικά, έτσι νιώθουμε πιο αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
  • Όταν το άγχος μας κινητοποιεί φυσιολογικά, τα συναισθήματα είναι πιο γρήγορα, πράγμα που μπορεί να μας κάνει πιο ευέξαπτους.
  • Παράγοντες που συμβάλλουν στο στρες, όπως οι απειλές για τη συναισθηματική μας ευεξία ή οι πολλές απαιτήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο θυμό.
  • Ο θυμός και το άγχος τροφοδοτούν το ένα το άλλο, θυμώνουμε πιο εύκολα όταν είμαστε αγχωμένοι και ο θυμός μπορεί να μας δημιουργήσει περισσότερο στρες.

Ο θυμός έχει και την καλή του πλευρά αν εκφράζεται με υγιείς τρόπους. Στην πραγματικότητα μερικοί άνθρωποι σκέφτονται πιο λογικά όταν θυμώνουν. Ωστόσο τα έντονα ξεσπάσματα θυμού έχουν κόστος για την υγεία μας. Αν λοιπόν θυμώνετε συχνά και χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας δείτε πως αυτό μπορεί να σας βλάψει.

Τα ξεσπάσματα θυμού είναι επικίνδυνα για την καρδιά

Ο θυμός επηρεάζει την υγεία της καρδιάς. Όταν θυμώνουμε αλλάζει ο ρυθμός της καρδιάς και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος. Ο καταπιεσμένος θυμός που δεν εκφράζεται άμεσα ή που δεν μπορείτε να τον ελέγξετε μπορεί να προκαλέσει καρδιακά νοσήματα. Σύμφωνα με μελέτες οι άνθρωποι που έχουν την τάση να θυμώνουν έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο.

Για να προστατεύσετε την καρδιά σας, αναγνωρίστε και αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας πριν βγουν εκτός ελέγχου. Όταν εκφράζετε το θυμό σας σε ένα άτομο άμεσα και προσπαθείτε να βρείτε μια λύση, δεν υπάρχει φόβος για καρδιακά προβλήματα, καθώς αυτός ο θυμός είναι εποικοδομητικός και είναι ένα απολύτως φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα.

Ο θυμός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αν είστε συνεχώς θυμωμένοι είναι πιο πιθανό να αρρωσταίνετε πιο συχνά. Μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν ότι η υπενθύμιση ενός περιστατικού θυμού από το παρελθόν σε υγιείς ανθρώπους, προκάλεσε  πτώση των επιπέδων του αντισώματος της ανοσοσφαιρίνης Α, τα κύτταρα πρώτης γραμμής που μας προστατεύουν από τις λοιμώξεις.

Αν λοιπόν θυμώνετε συνεχώς αποδυναμώνετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για αυτό είναι καλό να μάθετε πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης. Η σωστή επικοινωνία, η αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων, η αίσθηση του χιούμορ και οι θετικές σκέψεις είναι καλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε το θυμό σας.

Ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που θυμώνουν έχουν τριπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω θρόμβου στον εγκέφαλο ή αιμορραγίας στον εγκέφαλο μέσα σε δύο ώρες από το ξέσπασμα θυμού. Οι άνθρωποι με ανεύρυσμα σε κάποια αρτηρία του εγκεφάλου είχαν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ρήξη του ανευρύσματος μετά από ένα ξέσπασμα θυμού.

Ο θυμός συνδέεται με την κατάθλιψη

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σύνδεση της κατάθλιψης με την επιθετικότητα και τα ξεσπάσματα θυμού, ειδικά στους άνδρες. Στην κατάθλιψη είναι πολύ συχνός ο παθητικός θυμός. Ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει κατάθλιψη με συναισθήματα θυμού είναι καλό να παραμένει απασχολημένος και να μην σκέφτεται πολύ. Κάθε δραστηριότητα που σας απορροφά είναι καλή θεραπεία για το θυμό. Με αυτό τον τρόπο δεν αφήνετε χώρο στο θυμό.

Ο θυμός επιδεινώνει το στρες

Όπως προαναφέρθηκε το άγχος και ο θυμός πάνε μαζί. Ο θυμός επιδεινώνει τα συμπτώματα του άγχους και το άγχος με τη σειρά του παρεμβαίνει στην καθημερινότητα. Ο εσωτερικός και καταπιεσμένος θυμός συμβάλλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του άγχους.

Ο θυμός μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες

Είτε καπνίζετε είτε όχι , ο θυμός μπορεί να βλάψει τους πνεύμονές σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με έντονα ξεσπάσματα θυμού επιβαρύνουν την υγεία των πνευμόνων, και έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα. Θεωρητικά η αύξηση των ορμονών του στρες, που συνδέεται με τα συναισθήματα θυμού, προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Ο θυμός αφαιρεί χρόνια από τη ζωή σας

Το στρες συνδέεται άμεσα με την συνολική μας υγεία. Αν είστε αγχωμένοι και θυμωμένοι αφαιρείται χρόνια από τη ζωή σας. Είναι αλήθεια ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα μπορείτε να τα δουλέψετε με έναν ψυχοθεραπευτή ή να αρχίσετε να γίνεστε πιο εκδηλωτικοί ώστε να μην συσσωρεύετε θυμό μέσα σας. Αν μάθετε να εκφράζετε το θυμό σας με κατάλληλο τρόπο τότε μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας. Αν κάποιος σας κάνει να νιώθετε άσχημα είναι ανάγκη να του μιλήσετε άμεσα.

Διαχείριση θυμού

Όταν διαφωνείτε με κάποιον είναι πολύ εύκολο να νιώθετε θυμό και αναστάτωση. Αν όμως δεν λύσετε τις διαφωνίες σας με ένα άτομο που βλέπετε συχνά, αυτό θα σας κάνει να θυμώνετε περισσότερο και να νιώθετε άβολα. Συζητήστε με εποικοδομητικό τρόπο όσα σας εκνευρίζουν, μείνετε ήρεμοι και επικοινωνήστε ανοιχτά και με ειλικρίνεια.

Αν κάποιο άτομο έχει ξεσπάσματα θυμού επιθετικά ή βίαια ίσως η άμεση προσέγγιση να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορείτε να μιλήσετε από το τηλέφωνο για να δείτε αν ο άλλος είναι ανοιχτός στο να βρείτε μια λύση. Προσπαθήστε να μιλήσετε για τα δικά σας συναισθήματα και την άποψη σας χωρίς να χαρακτηρίζετε τον άλλο.

Πολλές φορές συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Αν δεν μπορείτε να λύσετε τις διαφωνίες σας με κάποιον ζητήστε τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου, ουδέτερου, όπως ο ψυχοθεραπευτής, που δεν θα σας κρίνει και δεν θα πάρει το μέρος κανενός αλλά θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα με άλλη οπτική.

Μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε τα ξεσπάσματα θυμού. Να επιλέγετε θετικούς τρόπους αντιμετώπισης, αφού αναγνωρίσετε την αιτία που σας προκαλεί τον θυμό. Αντί να χάνετε λοιπόν την ψυχραιμία σας πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές, επικοινωνήστε με εποικοδομητικό τρόπο ή απομακρυνθείτε από την κατάσταση μέχρι να ηρεμήσετε.

Είναι ωφέλιμο να διαχειρίζεστε το θυμό σας και να λύνετε με εποικοδομητικό τρόπο τις διαφωνίες σας γιατί έτσι:

  • Θα νιώθετε ικανοποίηση και θετικά συναισθήματα.
  • Θα νιώθετε ήρεμοι, υγιείς και θα κοιμάστε καλύτερα.
  • Θα δημιουργείτε πιο δυνατές σχέσεις.
  • Θα νιώθετε πιο χαρούμενοι.

Μερικοί άνθρωποι έχουν χρόνια θέματα με το θυμό, και κάποιοι άλλοι θυμώνουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που τους κατακλύζουν έντονα συναισθήματα.

Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε υποστήριξη για να διαχειριστείτε το θυμό σας, να μιλήσετε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας , ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να επιλύσετε όλα τα θέματα που σας προκαλούν θυμό και να διαχειριστείτε με υγιή τρόπο το θυμό και το στρες που θα προκύψουν στο μέλλον. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια μην διστάζετε να την ζητήσετε.