Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία ζεύγους, η ψυχοθεραπεία ζεύγους βελτιώνει την επικοινωνία, η ψυχοθεραπεία ζεύγους οδηγεί σε υγιείς σχέσεις

Ψυχοθεραπεία ζεύγους: καλύτερη επικοινωνία και πιο υγιείς σχέσεις

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους βελτιώνει τις σχέσεις

Όταν οι λέξεις "σχέση" ή "γάμος" μπαίνουν στην ίδια πρόταση με την "ψυχοθεραπεία", συχνά υποθέτουμε ότι τα πράγματα σε αυτή τη συγκεκριμένη σχέση δεν είναι και τόσο καλά. Η σχέση σας μπορεί να έχει προβλήματα αν και έχουν γίνει προσπάθειες. Έτσι μπορεί να καταλήγετε στο ότι η σχέση είναι καταδικασμένη. Αυτός όμως δεν είναι πάντα ο κανόνας. Στην πραγματικότητα, η αναζήτηση βοήθειας για μια σχέση μέσω οικογενειακή ψυχοθεραπείας ή ψυχοθεραπείας ζεύγους δείχνει ότι είστε δεσμευμένοι στο να βελτιώσετε τις διαπροσωπικές σας σχέσεις και τη δυναμική τους με πολλούς τρόπους.

Ένας ειδικός ψυχοθεραπευτής μπορεί να αναγνωρίσει τις προβληματικές συμπεριφορές και να σας δώσει λύσεις, είτε ατομικά είτε ζευγαρικά, και αυτό είναι εξαιρετικά βοηθητικό. Σε αντίθεση με την εντύπωση του κοινού, η "οικογενειακή ψυχοθεραπεία" ή η "ψυχοθεραπεία ζεύγους" δεν αφορά μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια. Οποιοδήποτε ζευγάρι σε μια σχέση μπορεί να ωφεληθεί, όπως και οι άνθρωποι που έχουν οικογένειες με διαφορετικές δυναμικές.

Η ψυχοθεραπεία δεν σημαίνει ότι μια σχέση ή μια οικογένεια έχει αποτύχει. Αν έχετε προβλήματα στη συμβίωση με το σύντροφο, το σύζυγο ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας είναι αυτό που χρειάζεστε.

 Τι είναι η οικογενειακή ψυχοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που διερευνά τις συμπεριφορές όλων των μελών μιας οικογένειας ή μιας σχέσης, και εφαρμόζεται συχνά σε ζευγάρια. Αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας επικεντρώνεται στις λύσεις ώστε να δημιουργηθούν συγκεκριμένοι, εφικτοί θεραπευτικοί στόχοι όπως η βελτίωση της επικοινωνίας, τα θέματα της οικειότητας και πολλά άλλα. Αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας είναι βραχυπρόθεσμη και η διάρκεια εξαρτάται από την κάθε περίπτωση.

Πώς λειτουργεί η  ψυχοθεραπεία ζεύγους και η οικογενειακή ψυχοθεραπεία;

Οι  ψυχοθεραπευτές δεν ακολουθούν τις παλιές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (ψυχανάλυση) και τα κλισέ όπου οι θεραπευόμενοι απλά κάθονται σε έναν καναπέ και μιλούν για τα συναισθήματά τους. Αντιθέτως στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία εφαρμόζονται πολλές τεχνικές. Όταν ένα ζευγάρι πηγαίνει σε έναν ψυχοθεραπευτή, οι δύο σύντροφοι βλέπουν μαζί τον ψυχοθεραπευτή, αλλά αυτός δεν είναι πάντοτε ο κανόνας. Μερικές φορές προγραμματίζονται ατομικές συνεδρίες ή στις περιπτώσεις των οικογενειών που απαρτίζονται από περισσότερα μέλη σχηματίζονται μικρότερες ομάδες για να εξεταστούν οι διαπροσωπικές δυναμικές.

Ενώ τυπικά η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται περισσότερο στο άτομο, η οικογενειακή ψυχοθεραπεία εξερευνά το πώς η συμπεριφορά του κάθε ατόμου επηρεάζει το άτομο και τις σχέσεις του ως κομμάτι ενός ζευγαριού ή μιας οικογένειας. Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους το επίκεντρο είναι η σχέση και όχι το άτομο.

Με τη βοήθεια της οικογενειακής ψυχοθεραπείας οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τα προβληματικά μοτίβα συμπεριφοράς και να ανακαλύψουν νέες, ανεξερεύνητες δυνάμεις και εργαλεία.

ψυχοθεραπεία ζεύγους, σχέσεις, πως βοηθά η ψυχοθεραπεία ζεύγους

Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία στηρίζεται στο γεγονός ότι όταν ένα πρόβλημα εμφανίζεται σε ατομικό ή διαπροσωπικό επίπεδο, τα μέλη της οικογένειας που εμπλέκονται στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία βοηθούν στις αποτελεσματικές και διαρκείς λύσεις. Όλα τα θέματα συζητιούνται και εξετάζεται το πώς επηρεάζουν τη δυναμική των σχέσεων. Ο ψυχοθεραπευτής ενισχύει την ομάδα αντί για το κάθε άτομο έναντι του άλλου.

Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία σημαίνει ότι μια σχέση έχει προβλήματα;

Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν θέματα σε μια σχέση ή σε μια οικογένεια και οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα θέματα δεν μπορείτε να τα δουλέψετε για να τα λύσετε. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία για να λύσουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, τα εργαλεία που κερδίζετε από την ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορείτε να τα εφαρμόσετε και σε άλλες πτυχές της ζωής σας.

Σε αντίθεση με τα μαθηματικά που τα μαθαίνουμε στο σχολείο, δεν μαθαίνουμε τίποτα για τις σχέσεις. Οι πιο σημαντικές δεξιότητες όπως η ενεργή ακρόαση, η επίλυση των διαφωνιών, το να είμαστε ευάλωτοι και η οικειότητα είναι πράγματα που μαθαίνουμε ή όχι από τους γονείς μας και τις οικογένειές μας.

Μπορεί οι γονείς μας να είχαν τις καλύτερες προθέσεις αλλά αυτά που τελικά μαθαίνουμε μέσα στην οικογένεια να μην μεταφράζονται πάντα σε υγιείς, σταθερές ενήλικες σχέσεις. Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε υγιή πρότυπα.

Ακόμη και αν μια σχέση τελειώσει μετά από την ψυχοθεραπεία ζεύγους δεν σημαίνει ότι η ψυχοθεραπεία απέτυχε, δεν κρατούν όλες οι σχέσεις για πάντα και συχνά η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να διευθετήσουν προσωπικά θέματα και να προχωρήσουν στη ζωή τους με άλλες επιλογές.

Τι χρειάζεται να ξέρουν όσοι ξεκινούν οικογενειακή ψυχοθεραπεία ή ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Η πρώτη συνεδρία, αν και είναι ένα πολύ θετικό βήμα, ίσως είναι και δύσκολη. Είναι μια νέα εμπειρία που μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητα μονοπάτια. Ωστόσο, πρέπει να αλλάξει η αντίληψη που επικρατεί ότι μια σχέση είναι διαλυμένη, όταν το ζευγάρι κάνει ψυχοθεραπεία.

Πολλά ζευγάρια αρχικά ξεκινούν ψυχοθεραπεία με την πεποίθηση ότι θα χωρίσουν. Στην κοινωνία μας, βομβαρδιζόμαστε από αφηγήσεις που λένε ότι τα ζευγάρια πρέπει πάντα να είναι αγαπημένα, δεν πρέπει να κοιμούνται θυμωμένα, και ότι δύο παιδιά και ένα σπίτι είναι αρκετά να σας δώσουν αξία και ικανοποίηση. Για να είμαστε ειλικρινείς όλα αυτά δεν ισχύουν.

Δεν είναι ρεαλιστικό να προσδοκάτε ότι όλα θα είναι τέλεια συνέχεια. Η ζωή είναι από μόνη της χαοτική και οι στενές σχέσεις προσθέτουν ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας στην ανθρώπινη ύπαρξή μας. Από το στρες για τα οικονομικά, τη δουλειά και τα νεύρα που μπορεί να έχουμε για τους άλλους είναι όλα κομμάτια της ύπαρξής μας. Αλλά αυτές οι δυσκολίες κρύβουν και ένα καλό κομμάτι. Υπάρχουν στιγμές που ζητάτε την βοήθεια, την υποστήριξη του άλλου και βλέπετε όλα όσα κάνουν εσάς και το σύντροφό σας να είστε μαζί. Και η τελειότητα δεν έχει καμία θέση σε αυτή την εικόνα.

Οι ψυχοθεραπευτές βοηθούν τα ζευγάρια να αλλάξουν κάποιες πεποιθήσεις και να μάθουν τρόπους για να διαχειρίζονται τις δυσκολίες στη σχέση τους.

Ψυχοθεραπεία ζεύγους

Όταν όλα μοιάζουν να πηγαίνουν άσχημα, το να ζητήσετε την καθοδήγηση ενός ψυχοθεραπευτή δείχνει ότι είστε αφοσιωμένοι στη σχέση σας και νοιάζεστε για αυτή. Είναι η απόδειξη ότι είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε νέες δεξιότητες διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων και να βελτιωθείτε ως ζευγάρι. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ δεν είναι σημάδι ότι η σχέση έχει πεθάνει, αλλά αποτελεί απόδειξη της αγάπης.