Κάνε το Τεστ
αιθέρια έλαια, ιδιότητες αιθέριων ελαίων, δράση αιθέριων ελαίων, χρήσεις αιθέριων ελαίων, οφέλη αιθέριων ελαίων

Αιθέρια έλαια: ιδιότητες και οφέλη

Αιθέρια Έλαια

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται συχνά στην αρωματοθεραπεία, μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής για την υγεία και την ευεξία μας.

Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από την εκχύλιση των φυτών και μέσα τους φυλακίζουν το άρωμα του φυτού. Μοναδικά αρωματικά σύμπλοκα είναι αυτά που δίνουν στα αιθέρια έλαια την χαρακτηριστική τους μυρωδιά. Τα αιθέρια έλαια προκύπτουν από  απόσταξη.

Πώς λειτουργούν τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους αλλά δεν προορίζονται για κατάποση. Κάποια απορροφώνται από το δέρμα.

Η εισπνοή του αρώματος του αιθέριου ελαίου μπορεί να διεγείρει περιοχές όπως το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο είναι το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές, την αίσθηση της μυρωδιάς και την μακροπρόθεσμη μνήμη. Το μεταιχμιακό σύστημα παίζει κύριο ρόλο στη δημιουργία αναμνήσεων. Αυτό εξηγεί κατά κάποιο τρόπο γιατί οικείες μυρωδιές μας προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα ή φέρνουν στο μυαλό μας συγκεκριμένες αναμνήσεις.

Το μεταιχμιακό σύστημα παίζει επίσης ρόλο στον έλεγχο ασυνείδητων φυσιολογικών λειτουργιών όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, και η αρτηριακή πίεση. Για αυτό πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι τα αιθέρια έλαια έχουν επίδραση στο σώμα τους.

Χρήσεις αιθέριων ελαίων

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια:

  • Προσθέστε μερικές σταγόνες στο μπάνιο σας: αυτό μπορεί να ενισχύσει την θεραπευτική και χαλαρωτική τους δράση καθώς δρουν στο συναισθηματικό τμήμα του εγκεφάλου.
  • Προσθέστε μερικές σταγόνες στο νεφελοποιητή σας: αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να νιώσετε όλα τα θεραπευτικά οφέλη των αιθέριων ελαίων στο περιβάλλον γύρω σας. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε λίγες σταγόνες κάθε φορά. Τα καλύτερα αιθέρια έλαια για το χώρο σας είναι ο ευκάλυπτος, η λεβάντα, το τεϊόδεντρο , το πατσουλί και η μέντα.
  • Εισπνεύστε τα: ρίξτε μερικές σταγόνες σε ένα ύφασμα και πάρτε βαθιές αναπνοές. Αναμίξτε τα αιθέρια έλαια με ένα έλαιο βάσης όπως το έλαιο καρύδας ή το έλαιο από νυχτολούλουδο, και εφαρμόστε μερικές σταγόνες στις παλάμες σας και πάρτε βαθιές ανάσες.
  • Εφαρμόστε τα στο δέρμα σας: είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζετε άμεσα τα αιθέρια έλαια στο σώμα σας γιατί μπορεί να σας προκαλέσουν ερεθισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα εφαρμόσετε απευθείας στο δέρμα σας απλά χρειάζεστε ένα έλαιο βάσης για να το συνδυάσετε.

Οφέλη αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια έχουν μια εξέχουσα θέση στην παραδοσιακή ιατρική σε όλο τον κόσμο.

1. Ανακούφιση του στρες

Πολλά αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους και της ανησυχίας. Πολλά από αυτά έχουν ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες και λίγες σταγόνες είναι αρκετές για να μειώσουν το στρες.

2. Μυκητιακές λοιμώξεις

Το έλαιο τεϊόδεντρου έχει πολύ καλά αποτελέσματα που οφείλονται στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Το συγκεκριμένο έλαιο χρησιμοποιείται για το πόδι του αθλητή και την μυκητιακή στοματίτιδα.

3. Βελτίωση του ύπνου

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας φαίνεται ότι βελτιώνει τον ύπνο. Οι μελέτες δείχνουν ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας στις πετσέτες ή στα μαξιλάρια αυξάνει την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

4. Πρόληψη νοσημάτων

Πολλά αιθέρια έλαια έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη των βλαβών στα κύτταρα που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι βλάβες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος.

Ενίσχυση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα και του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.