Κάνε το Τεστ
άγχος, φάρμακα για το άγχος, ψυχοθεραπεία για το άγχος

Είναι η φαρμακευτική αγωγή μόνη της αρκετή για τη θεραπεία του Άγχους;

Άγχος και φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη θεραπευτική αντιμετώπιση του άγχους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα μικρό χάπι μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ανακούφιση. Ειδικά τη σημερινή εποχή με τους ισοπεδωτικούς ρυθμούς, η φαρμακευτική αγωγή ακούγεται σαν μια ελκυστική λύση. Γιατί λοιπόν να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία όταν μπορείτε να πάρετε μια συνταγή από τον ψυχίατρό σας και “έτσι απλά” να προχωρήσετε στη ζωή σας;

Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθηθούν ολοκληρωτικά από τη φαρμακευτική αγωγή. Και αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα να απογοητευτούν, για τους παρακάτω λόγους:

1.Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική για όλους, και κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το άγχος.

Η φαρμακευτική αγωγή όντως βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους. Όμως δεν ανακουφίζονται στον ίδιο βαθμό όλοι οι ασθενείς από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν πολλοί που βιώνουν μόνο μια μικρή ανακούφιση. Είναι συχνό για τους ανθρώπους να καταλήγουν να δοκιμάζουν το ένα φάρμακο μετά το άλλο, να ψάχνουν για μια “μαγική” θεραπεία.

Σε πολλές καταστάσεις, η φαρμακευτική αγωγή είναι μόνο μερικώς αποτελεσματική, και η ψυχοθεραπεία είναι αναγκαία για την διαχείριση ή την ανάρρωση.

Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της είναι λιγότερο αποτελεσματική στη θεραπεία με κρίσεις πανικού σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία. Άλλες μελέτες έχουν παρόμοια αποτελέσματα για τη διαταραχή γενικευμένου άγχους, το κοινωνικό άγχος και άλλες διαταραχές άγχους.

2.Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αντοχή στην αγχολυτική φαρμακευτική αγωγή και χρειάζονται όλο και μεγαλύτερη δοσολογία για να παραμείνει αποτελεσματική.

Με την πάροδο του χρόνου, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αντοχή στην αρχική δόση με αποτέλεσμα να αυξάνουν συνεχώς τη δοσολογία για να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο ανακούφισης. Για κάποια φάρμακα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στον εθισμό.

Για παράδειγμα,για το άγχος συνταγογραφούνται βενζοδιαζεπίνες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται γνωστά φάρμακα όπως το Xanax, το Tavor, και το Lexotanil. Αυτά τα φάρμακα έχουν μια γρήγορη και σημαντική επίδραση στα συμπτώματα του άγχους, αλλά προκαλούν εθισμό. Τα άτομα που κάνουν ψυχοθεραπεία μαθαίνουν πώς να ελέγχουν από μόνοι τους το άγχος τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αυξήσουν τη δόση του φαρμάκου με τον καιρό.

3.Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να έχει παρενέργειες. Η ψυχοθεραπεία, από την άλλη πλευρά, δεν κρύβει κινδύνους.

Τα αγχολυτικά και τα αντικαταθλιπτικά γενικώς είναι καλώς ανεκτά φάρμακα και ασφαλή. Έχουν ορισμένες παρενέργειες, ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί αν ένας ασθενής θα εμφανίσει παρενέργειες, ποιες ακριβώς και σε τι βαθμό, μέχρι να δοκιμάσει το φάρμακο. Ορισμένες φορές η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να γίνει μη-ανεκτή, και οι παρενέργειες να είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη. Από την άλλη πλευρά, η ψυχοθεραπεία δεν κρύβει κινδύνους, και τα πλεονεκτήματα είναι πολλά όσον αφορά την διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους.

4.Παίρνοντας φάρμακα καλύπτετε τον ψυχικό πόνο και το άγχος,και έτσι δεν αντιμετωπίζετε ποτέ τα πραγματικά θέματα που σας βασανίζουν.

Ίσως σκέφτεστε ότι το παραπάνω δεν σας αφορά, πως η φαρμακευτική αγωγή έχει ανακουφίσει τα συμπτώματά σας, χωρίς παρενέργειες, και δεν ανησυχείτε για την όποια εξάρτηση. Με τη φαρμακευτική αγωγή αισθάνεστε ικανοί να αντιμετωπίσετε τη ζωή φυσιολογικά. Ακόμη και αν συμβαίνει αυτό, θεραπευτικά η επιλογή μόνο της φαρμακευτικής αγωγής δεν αποτελεί αναγκαία την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Τα συμπτώματα αποτελούν ένα κίνητρο. Όταν τα επώδυνα συμπτώματα εξαφανίζονται, αυτό στερεί την ευκαιρία να ασχοληθείτε με τα υποκείμενα ζητήματα που σας προκαλούν τα συμπτώματα. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σας οδηγήσει να αποφεύγεται να αντιμετωπίσετε την πραγματική αιτία του άγχους σας. Για παράδειγμα, αισθάνεστε άγχος όταν βρίσκεστε μαζί με “τοξικά” μέλη της οικογένειας. Αλλά τώρα που τα συμπτώματα του άγχους έχουν υποχωρήσει, δεν δουλεύετε τη σχέση σας αυτή. Δεν έχετε πια το κίνητρο να κατανοήσετε γιατί η σχέση σας προκαλεί άγχος, το ρόλο σας στη σχέση ή πως θα βελτιώσετε αυτή την σχέση. Όταν η φαρμακευτική αγωγή απομακρύνει τα δύσκολα συναισθήματα, έχει αρνητικές επιδράσεις στην προσωπική σας εξέλιξη.

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται να συγκρατήσετε είναι πως η φαρμακευτική αγωγή- όταν είναι αποτελεσματική- καλύπτει όλα τα συμπτώματα. Έτσι δεν χρειάζεται πλέον να δουλέψετε με τον εαυτό σας, να αλλάξετε, να βελτιωθείτε. Όταν θα σταματήσετε να παίρνετε την φαρμακευτική αγωγή, το άγχος θα επιστρέψει, εκτός και αν είστε πρόθυμοι να ψάξετε πιο βαθιά μέσα σας και να αλλάξετε πραγματικά.

Πώς ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει με το άγχος;

Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος με τρόπους που η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί. Ενώ η φαρμακευτική αγωγή καλύπτει τα συμπτώματα, η ψυχοθεραπεία οδηγεί στην κατανόηση των προβλημάτων, στην προσωπική εξέλιξη, στην ανακούφιση και τελικά στην ανάρρωση.

1.Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη ρίζα του άγχους σας.

Αν μπορέσετε να εντοπίσετε την πραγματική αιτία του άγχους σας, θα είστε καλύτερα εφοδιασμένοι για να απαλλαγείτε από το άγχος. Σχεδόν πάντα, υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι πίσω από αυτά που αισθανόμαστε. Το άγχος σας ίσως να προέρχεται από εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος, κακές συνήθειες ή βαθιά ερωτήματα για την ζωή που μας βασανίζουν.Πολλοί από τους φόβους μας στην ζωή αναδύονται όταν αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα, τον θάνατο, τον πόνο της απομόνωσης ή της μοναξιάς, ή την απελπισία. Δεν θα μπορέσετε να μάθετε τη ρίζα του άγχους σας μέχρι να είστε διατεθειμένοι να αγγίξετε τις πληγές σας, τις βαθύτερες σκέψεις σας και να μιλήσετε με ειλικρίνεια. Ένας ψυχοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος να σας βοηθήσει να γνωρίσετε περισσότερο τον εαυτό σας και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη ρίζα του άγχους και των υπόλοιπων προβλημάτων σας, ώστε να προχωρήσετε προς την αληθινή ανάρρωση.

Το να παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για το άγχος, δεν είναι κακό. Η φαρμακευτική αγωγή βοηθά πολλούς ανθρώπους. Οι ψυχοθεραπευτές γενικά δεν αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να πάρουν φάρμακα, αλλά εστιάζουν στο πως θα τη χρησιμοποιήσουν έξυπνα και ενσωματώνοντας παράλληλα την ψυχοθεραπεία.

2.Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την εσωτερική σας δύναμη και να πιστέψετε στις δικές σας δυνατότητες για να αλλάξετε.

Ένα πιθανό πρόβλημα με την αγχολυτική φαρμακευτική αγωγή είναι ότι μπορεί να γίνει “δεκανίκι”. Συχνά, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική στην αρχή της θεραπείας, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να συνηθίσετε να βασίζεστε σε αυτή, ενώ έχετε τη δυνατότητα με την ψυχοθεραπεία να ξεπεράσετε και τα προβλήματά σας και τα φάρμακα.Αυτό μπορεί να πλήξει την αυτοπεποίθησή σας.

Αξιοποιώντας την ψυχοθεραπεία μπορείτε να πάρετε την ευθύνη της ζωής σας στα χέρια σας. Μόνο με τη φαρμακευτική αγωγή ζείτε μια ζωή εξαρτημένοι από κάτι έξω πέρα από τον εαυτό σας και εμποδίζετε την πρόοδο σας. Η ψυχοθεραπεία σας βοηθά να βρείτε τις λύσεις και τις απαντήσεις που ψάχνετε. Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία θα πιστέψετε στον εαυτό σας, θα μπορέσετε να χτίσετε την αυτοπεποίθηση σας και να εξελιχθείτε ως άνθρωπος.

3.Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίσετε και να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

Αρχικά ο σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι να σας βοηθήσει να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας. Αλλά αφού ανακαλύψετε την αιτία και μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματα, η ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει ένα μονοπάτι εξέλιξης.

Είστε πολλά περισσότερα από το άγχος σας.

Καθώς συνεχίζετε τις συνεδρίες με στόχο την κατανόηση του εαυτού σας, θα ξεκινήσετε να αντιλαμβάνεστε εκείνα για τα οποία είστε ικανοί. Με τη συστηματική ψυχοθεραπεία θα μπορέσετε να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας, με τους γύρω σας, και να εξελιχτείτε ως άνθρωποι.Η ψυχοθεραπεία προχωρά πέρα από τα προβλήματα σας και σας βοηθά να βρείτε τον εαυτό σας, τα όνειρά σας, και να τα πραγματοποιήσετε.

Η καλύτερη επιλογή: Φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία

Συχνά η φαρμακευτική αγωγή συνδυαστικά με την ψυχοθεραπεία είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή, ιδίως όταν τα συμπτώματα του άγχους είναι έντονα και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Τα φάρμακα προσφέρουν μια παροδική ανακούφιση  ελέγχοντας τα συμπτώματα, και δίνουν στην ψυχοθεραπεία το χρόνο και την άνεση που χρειάζεται για να εντοπιστούν και να δουλευτούν οι βαθύτερες αιτίες.