Κάνε το Τεστ
χωρισμός, πως να ξεπεράσετε το χωρισμό, σχέσεις

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε ένα χωρισμό;

Χωρισμός

Ίσως ο χωρισμός να συνέβη ξαφνικά, χωρίς να το περιμένετε ή μπορεί για καιρό να φοβόσασταν ότι θα έρθει αυτή η μέρα, αλλά προσπαθούσατε να αποφύγετε τις συζητήσεις. ʺΔεν φταις εσύ, εγώ έχω το πρόβλημαʺ ή ʺΣε αγαπώ, αλλά δεν είμαι ερωτευμένος μαζί σουʺ είναι οι φράσεις που μπορεί να πληγώσουν την καρδιά σας. Εσείς όμως μπορεί να νομίζατε ότι είχατε βρει τον ένα και μοναδικό άνθρωπο, αλλά με τις παραπάνω δηλώσεις το κοινό μέλλον που είχατε σχεδιάσει κατέρρευσε. Η καρδιά σας έχει ραγίσει, νιώθετε ότι έχετε χάσει ένα κομμάτι σας και υπάρχει ένα τεράστιο κενό στη ζωή σας.  Σε αυτό το σημείο νιώθετε πόνο. Όταν η καρδιά σας έχει ραγίσει, είστε πληγωμένοι, ευαίσθητοι και η μοναξιά μοιάζει αφόρητη. Οι χωρισμοί συνήθως είναι μονόπλευροι, με αποτέλεσμα ο άλλος σύντροφος να νιώθει μπερδεμένος, θυμωμένος, θλιμμένος και προδομένος.

Συνήθως η διαδικασία επούλωσης χρειάζεται χρόνο. Βοηθάει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τους άλλους για τα συναισθήματά σας αυτή τη χρονική περίοδο. Ίσως να νιώθετε ότι  κόσμος σας έχει καταρρεύσει, αλλά τώρα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια νέα πραγματικότητα, μια νέα εκδοχή του εαυτού σας και να βρείτε μια νέα αγάπη. Η ζωή είναι γεμάτη περιπέτειες και ευκαιρίες, και αυτό είναι το επόμενο βήμα σε αυτό τα ταξίδι.

Είναι δύσκολο να γιατρέψει κάποιος την πληγωμένη καρδιά, και δεν γίνεται να μην πονέσετε. Αλλά πώς θα ξεπεράσετε τον πόνο; Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς θα βοηθήσετε την καρδιά σας να επουλωθεί και να προχωρήσετε στη ζωή σας.

1. Βιώστε τα συναισθήματά σας

Είναι υγιές να εκφράζετε τα συναισθήματά σας μετά από ένα χωρισμό. Μερικοί άνθρωποι είναι εκδηλωτικοί αλλά άλλοι κρατούν κρυφά όσα νιώθουν. Ενώ οι γύρω σας ρωτάνε πως τα πάτε μετά από το χωρισμό, ίσως να νιώθετε ότι δεν θέλουν να ακούσουν την πραγματική κατάστασή σας, και απλά απαντάτε "όλα καλά", "μια χαρά". Ωστόσο, αυτό δεν δίνει σε κάποιον άλλο την ευκαιρία να σας βοηθήσει σε αυτό το ταξίδι.

Αν νιώθετε ότι δεν έχετε κανέναν που να μπορείτε να εμπιστευτείτε ή νιώθετε άβολα να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, σκεφτείτε να καταγράψετε τις σκέψεις σας. Το γράψιμο είναι ένας καλός τρόπος να βγάλετε από μέσα σας όσα νιώθετε. Επιπλέον, το διάβασμα αυτών των σκέψεων αργότερα, είναι μια εξαιρετική θεραπευτική μέθοδος και μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που βιώνετε.

Κλάψτε όσο θέλετε, επειδή είναι υγιές να απελευθερώνετε τη θλίψη, το πένθος και τον πόνο. Ίσως να φοβάστε να ξεκινήσετε να κλαίτε, επειδή μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν θα σταματήσετε ποτέ, αλλά αυτό δεν θα συμβεί. Αποδεχτείτε όσα αισθάνεστε: τα συναισθήματα δεν είναι καλά ή κακά, είναι απλά αυτά που είναι. Συνειδητοποιήστε ότι ο χωρισμός μοιάζει λίγο με στερητικό σύνδρομο και εξασκηθείτε στη συμπόνια προς τον εαυτό σας, αντί να τον κατηγορείτε.

2. Μοιραστείτε με άλλους την εμπειρία σας

Όταν κάποιος σας ρωτάει πως είστε, πείτε του την αλήθεια. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά από ένα χωρισμό είναι να ξεσπάσετε μιλώντας σε ένα φίλο σας. Όταν μιλάτε για τις σκέψεις σας δυνατά, αρχίζετε να συνειδητοποιείτε πως νιώθετε πραγματικά. Όσο πιο πολύ εκτονώνεστε, τόσο περισσότερο θα κατανοήσετε όσα νιώθετε.

Όταν έχετε ένα φίλο δίπλα σας που σας έχει ζήσει όσο ήσασταν στη σχέση μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε τις δυσκολίες και τα σφάλματα στη σχέση. Όταν μια σχέση τελειώνει, έχουμε την τάση να θυμόμαστε μόνο τα καλά ή τα κακά. Ένας φίλος μπορεί να είναι πιο αντικειμενικός και να σας βοηθήσει να δείτε ξεκάθαρα την πραγματικότητα της σχέσης.

3. Μην καλύπτετε τον πόνο σας βρίσκοντας άμεσα "αντικαταστάτη"

Ασυνείδητα μπορεί να χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο άτομο για να σας καλύψει άμεσα το κενό που δημιούργησε το τέλος της προηγούμενης σχέσης σας. Αυτές οι γρήγορες σχέσεις μπορεί να φαίνονται επουλωτικές, αλλά αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά τέτοιες επιλογές δείχνουν ότι δεν αντέχετε (ή δεν θέλετε) να επεξεργαστείτε τον πόνο σας, αλλά αυτό δεν είναι προς όφελός σας μακροπρόθεσμα, καθώς τα συσσωρευμένα συναισθήματα θα δυναμιτίζουν την επόμενη σχέση σας.

4. Επικεντρωθείτε στη θετική πλευρά της κατάστασης

Θα αναρωτιέστε τι θετικό μπορεί να υπάρχει σε αυτή την κατάσταση, αλλά όταν δείτε τα πράγματα ξεκάθαρα ίσως να νιώσετε ευγνώμων. Σκεφτείτε να μην χωρίζατε τώρα αλλά ο πρώην σας να σας εγκατέλειπε 2-3 δεκαετίες αργότερα; Το ταξίδι για να βρείτε την αδελφή ψυχή σας μπορεί να είναι μεγάλο, ανεξάρτητα από την ηλικία σας ή το πόσους χωρισμούς έχετε βιώσει. Αλλά, αξίζει η αναμονή για να βρείτε αυτό τον ένα και μοναδικό άνθρωπο.

5. Επικεντρωθείτε στους στόχους της ζωής σας

Αντί να τα βάζετε με τον εαυτό σας μετά από ένα χωρισμό, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να είστε χαρούμενοι. Ήσασταν χαρούμενοι πριν από αυτή τη σχέση, και θα καταφέρετε να ξαναβρείτε τη χαρά και το νόημα στη ζωή. Θέστε νέους στόχους για τον εαυτό σας, όταν είστε πιο δραστήριοι στη ζωή σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να συναντήσετε ανθρώπους με τους οποίους θα έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα. Ξεκινήστε να δοκιμάζετε διαφορετικές δραστηριότητες, ειδικά τα σαββατοκύριακα. Ίσως να μην τα απολαμβάνετε αρχικά, αλλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να είστε πιο δραστήριοι και να είστε με τους φίλους σας.

Ένα από τα κύρια σημεία για να μπορέσετε να επιβιώσετε από ένα χωρισμό είναι να βελτιώσετε τον εαυτό σας, να αφήσετε πίσω σας τον πρώην σας και να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

6. Κάντε αλλαγές

Αυτή είναι η σωστή στιγμή για να κάνετε μια αλλαγή, όπως για παράδειγμα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Ίσως να θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι ή να ασχοληθείτε με ένα καινούργιο χόμπι, αυτή είναι η ευκαιρία σας να κάνετε κάτι διαφορετικό. Ίσως πάντα να θέλατε να γίνετε μέλος σε ένα σύλλογο, αλλά το αναβάλλατε συνεχώς επειδή μένατε σπίτι με τον πρώην σας ή κάνατε άλλα πράγματα. Τώρα είναι η ευκαιρία σας να κάνετε μια θετική αλλαγή που θα σας δώσει ενέργεια.

Καθαρίστε και τακτοποιήστε το σπίτι σας. Πετάξτε όλα τα παλιά πράγματα και δημιουργήστε χώρο για να έρθουν καινούργια πράγματα στη ζωή σας.

7. Κάντε κάτι κάθε μέρα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να επουλώσει τις πληγές του

Κάντε άσκηση, διαβάστε, διαλογιστείτε. Αν ξυπνάτε νωρίς, κάντε ένα πρωινό περίπατο ή φροντίστε τον εαυτό σας με ένα καλό πρωινό. Πηγαίντε για ψώνια και αγοράστε κάτι για εσάς, ή πηγαίντε να δείτε μια ταινία. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, διαβάστε ή δείτε τηλεόραση. Μην μένετε στο σπίτι και σκέφτεστε συνεχώς τον πρώην σας, απελευθερώστε το μυαλό σας ώστε να επουλωθεί η καρδιά σας.

8. Απομακρυνθείτε τελείως από τον πρώην σας

Αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπετε τον πρώην σας ή μέλη της οικογένειάς του. Δεν παίρνετε τηλέφωνα, δεν στέλνετε μηνύματα, email, δεν ψάχνετε το Facebook και το Instagram. Μείνετε μακριά μέχρι να νιώσετε ότι μπορείτε να μιλήσετε με τον πρώην σας σε πλατωνικό επίπεδο, χωρίς να έχετε απώτερο κίνητρο να είστε ξανά μαζί.

Αν ο πρώην σας συνεχίζει να σας παίρνει τηλέφωνα ή δεν σας αφήνει ήσυχους, πείτε του αποφασιστικά ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε με αυτόν γύρω σας. Μπλοκάρετε το νούμερό του, το λογαριασμό ή το email του. Κρατήστε απόσταση σθεναρά.

9. Μην περνάτε πολύ χρόνο μόνοι σας

Επισκεφθείτε φίλους ή κάντε καινούργιους, πιείτε καφέ με κάποιον που μπορείτε να μιλήσετε ή γίνετε εθελοντής στην κοινότητά σας. Είναι φυσικά υγιές να περνάτε χρόνο μόνοι σας, αλλά όταν απομονώνεστε δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας ή να πάρετε υποστήριξη για να επουλώσετε τις πληγές σας.

10. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε βιαστικές ή παρορμητικές κινήσεις, για παράδειγμα να αγοράσετε ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή να μετακομίσετε σε μια άλλη πόλη. Οι μεγάλες αλλαγές σαν αυτές όταν συμβαίνουν άμεσα μετά από ένα χωρισμό, είναι τρόπος για να αποφύγετε όσα νιώθετε.

11. Ξεφορτωθείτε όλα όσα σας υπενθυμίζουν προηγούμενες σχέσεις

Μην κρατάτε φωτογραφίες, κάρτες, γράμματα και δώρα από τον πρώην σας. Αν δεν θέλετε να τα πετάξετε, ζητήστε από ένα φίλο σας να τα κρατήσει.

12. Μείνετε μακριά από μέρη που πηγαίνατε μαζί

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι γίνονται εμμονικοί με τους πρώην τους και κάνουν πράγματα που θα τους προκαλέσουν περισσότερο πόνο και δεν βοηθούν στην διαδικασία της επούλωσης. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Επισκέφτεστε συστηματικά σε μέρη που πηγαίνατε μαζί για να τον συναντήσετε ξανά
  • Προσπαθείτε απεγνωσμένα να επικοινωνήσετε με τον πρώην σας, ρωτάτε συνεχώς το "γιατί"
  • Σκέφτεστε χωρίς λόγο να πάρετε τηλέφωνο ή να στείλετε μήνυμα στον πρώην σας.
  • Πηγαίνετε στο σπίτι ή στη δουλειά του.
  • Προσπαθείτε να μάθετε για τον πρώην σας από τον καλύτερό του φίλο, ή κάνετε τον ντεντέκτιβ στο facebook και στο instagram, μέσα από φωτογραφίες και stories για να καταλάβετε αν είναι σε κάποια άλλη σχέση και με ποια.

Σε αυτές τις εμμονικές περιπτώσεις, μην πηγαίνετε στις καφετέριες, στα βιβλιοπωλεία ή στα μέρη που σας θυμίζουν στιγμές με τον πρώην σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μπλοκάρετε τον πρώην σας από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να τον διαγράψετε από τις επαφές του τηλεφώνου σας και να σκίσετε τα μηνύματα του, μηνύματα που σας κρατάνε στο παρελθόν και συνεχίζουν να σας πληγώνουν. Μην ακούτε ρομαντικά τραγούδια που στιγμάτισαν τη σχέση σας. Αντιθέτως, ακούστε τραγούδια που μιλούν για δύναμη και για νέα προχωρήματα.

13. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η ευτυχία σας δεν εξαρτάται από τον πρώην σας

Επικεντρωθείτε στην ευτυχία σε άλλους τομείς της ζωής σας. Οτιδήποτε και αν προτιμάτε, περάστε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας, κάντε μαθήματα σε κάτι που σας αρέσει ή δοκιμάστε νέες δραστηριότητες, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ωφεληθείτε από τις ευκαιρίες που σας περιμένουν.

14. Επικεντρωθείτε στο παρόν

Όταν αρχίζετε να βασανίζεστε από την σκέψη για τον πρώην σας, σταματήστε και επικεντρωθείτε στο παρόν. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αν συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και έχετε επίγνωση των εικόνων και των ήχων γύρω σας. Ξεκινήστε να το κάνετε αυτό για 30 δευτερόλεπτα και σταδιακά θα αυξάνετε το χρόνο. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας όταν ελέγχετε τις σκέψεις σας. Η επούλωση θα γίνει εμφανής όταν οι σκέψεις, οι συμπεριφορές και οι πράξεις σας επικεντρώνονται σε εσάς και λιγότερο στον πρώην σας και όταν θα ζείτε περισσότερο στο παρόν και λιγότερο στο παρελθόν.

15. Η ψυχοθεραπεία είναι μια εξαιρετική επιλογή

Αν η θλίψη λόγω του χωρισμού είναι τόσο έντονη και βλέπετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε και να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ή κοιμάστε υπερβολικά, αποφεύγετε τους φίλους και την οικογένειά σας και γενικά δυσκολεύεστε να αντεπεξέλθετε στην καθημερινότητα, ίσως να είναι η στιγμή να σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα πραγματικά σας συναισθήματα και να μπορέσετε να ξεπεράσετε τους φόβους, τον πόνο και την κατάθλιψη. Επιπλέον, η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή ίσως να είναι ότι χρειάζεστε για να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματα που σας βασανίζουν και φοβάστε να συζητήσετε με οποιονδήποτε άλλο.

Με την ομοιοπαθητική, το EMDR (για την επεξεργασία του ψυχικού τραύματος) και την ψυχοθεραπεία, σε μικρό χρονικό διάστημα (πχ μέσα σε 1-2 μήνες) τα συναισθηματικά τραύματα από ένα χωρισμό μπορούν να επουλωθούν. Μπορείτε να δυναμώσετε, και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, ώστε να μπορέσετε πιο δυναμικά και πιο σοφά να συνεχίσετε στα επόμενα κεφάλαια της ζωής σας.