Κάνε το Τεστ
απώλεια κατοικίδιου, πένθος για την απώλεια κατοικίδιου, ο πόνος για την απώλεια του κατοικίδιου, επεξεργασία της απώλειας του κατοικίδιου, ψυχοθεραπεία για την απώλεια του κατοικίδιου, αντιμετώπιση της απώλειας του κατοικίδιου

Αντιμετωπίστε την απώλεια ενός κατοικίδιου

Πένθος - Απώλεια Κατοικίδιου

Η απώλεια ενός κατοικίδιου είναι αναπόφευκτη αλλά επώδυνη. Ο κάθε άνθρωπος που έχει υιοθετήσει ένα ζωάκι γνωρίζει ότι κάποτε θα έρθει το τέλος. Κάποια μέρα θα πρέπει να αποχαιρετήσετε το αγαπημένο μέλος της οικογένειάς σας, κάποιες φορές ξαφνικά ή μετά από χρόνια μάχη. Δεν έχει σημασία ποια είναι η αιτία του θανάτου, το αντίο μπορεί να σας ραγίσει την καρδιά. Κάποιοι άνθρωποι που έχουν κατοικίδιο νιώθουν έντονο άγχος με τις πολύπλοκες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν για τη ζωή των φίλων τους.

Η επώδυνη εμπειρία του πένθους και της απώλειας μπορεί να είναι εξουθενωτική. Δεν βοηθά το γεγονός ότι η κουλτούρα μας δεν δίνει ιδιαίτερη αξία στην απώλεια ενός ζώου όπως συμβαίνει και με το θάνατο ενός μέλους της οικογένειας. Δεν υπάρχει σχετική άδεια από το σχολείο ή την δουλειά, το πένθος καλείται ο καθένας να το διαχειριστεί μόνος του, καθώς δεν έχει αναγνωριστεί η αξία των ζώων στη ζωή μας και το πόσο συμβάλλουν στην ευεξία μας. Αυτή η αντίληψη αρχίζει να αλλάζει σταδιακά. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα sites γράφονται συνεχώς πληροφορίες για την αξία των ζώων και πόσο επώδυνη είναι η απώλειά τους. Όμως παρόλα αυτά δεν υπάρχει η αναμενόμενη υποστήριξη και κατανόηση γύρω από την απώλεια ενός κατοικίδιου και το πένθος που την συνοδεύει.

Ο πόνος της απώλειας

Ένα άτομο που θεωρεί το κατοικίδιο του αγαπημένο του φίλο, συντροφιά ή μέλος της οικογένειας του γνωρίζει τον έντονο πόνο που συνοδεύει την απώλεια αυτού του φίλου. Η απώλεια είτε πρόκειται για την απώλεια ενός ανθρώπου είτε πρόκειται για την απώλεια ενός ζώου προκαλεί έντονα συναισθήματα και χρειάζεστε  χρόνο για να επεξεργαστείτε το πένθος.

Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι είστε ανόητοι, τρελοί ή υπερευαίσθητοι επειδή πενθείτε. Πολλοί άνθρωποι υιοθετούν τα ζωάκια τους όταν είναι μωρά και τα βλέπουν σαν να είναι παιδιά τους, συντροφιά τους ή οι καλύτεροι τους φίλοι. Με την πάροδο του χρόνου δένεστε περισσότερο με το κατοικίδιο σας και νιώθετε όμορφα μαζί του, μοιράζεστε τις βόλτες σας, περνάτε καλά, κάνετε αγκαλιές και σας δείχνει άνευ όρων αγάπη και αποδοχή.

Για αυτό είναι φυσιολογικό όταν έχετε ένα τόσο βαθύ δέσιμο να νιώθετε συντετριμμένοι από την απώλεια του αγαπημένου σας φίλου. Μερικοί άνθρωποι δεν κατανοούν το δέσιμο και φυσικά ούτε και τον πόνο που προκαλεί η απώλεια.

Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για όσα νιώθετε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Το πένθος είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο και ο καθένας το βιώνει διαφορετικά. Μπορεί να νιώθετε βαθιά θλίψη, αλλά υπάρχουν και άλλα συναισθήματα που ίσως να νιώσετε:

  • Ενοχές: αν είστε υπεύθυνοι για τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο του κατοικίδιου σας. Αν το κατοικίδιο σας υπέφερε και εσείς θέλατε να κοιμηθεί ίσως να νιώθετε ενοχές ακόμη και αν αυτό ήταν η καλύτερη επιλογή για να μην υποφέρει.
  • Άρνηση: μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι το κατοικίδιο σας δεν θα σας περιμένει όταν γυρίσετε στο σπίτι.
  • Θυμός: μπορεί να είστε θυμωμένοι με τον εαυτό σας ή με τους άλλους όπως τον κτηνίατρο επειδή δεν έκανε καλά τη δουλειά του και δεν έσωσε το φίλο σας.
  • Κατάθλιψη: αυτή είναι μια αντίδραση στο πένθος.

Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας. Έχετε το δικαίωμα να νιώσετε πόνο και πένθος. Κάποιος αγαπημένος σας έχει πεθάνει και εσείς νιώθετε μόνοι. Μην προσπαθείτε να αγνοήσετε ή να αποφύγετε το πένθος καθώς αυτό δεν θα βελτιώσετε την κατάσταση.

Επεξεργασία της απώλειας

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι δεν υπάρχει εγχειρίδιο για το πένθος. Ο καθένας πενθεί με το δικό του μοναδικό τρόπο, ανάλογα με την απώλεια, τις συνθήκες και την ψυχολογία του. Αν και ο καθένας πενθεί διαφορετικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποια συγκεκριμένη σημεία:

  • Καλό είναι να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που σας καταλαβαίνουν, ανθρώπους που αγαπούν τα ζώα, που αναγνωρίζουν την σημασία τους ως μέλη της οικογένειας, και που έχουν βιώσει την ίδια απώλεια. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να λάβετε χρήσιμη καθοδήγηση. Μπορεί να βρείτε υποστήριξη σε κάποια γραμμή βοήθειας ή σε ένα φόρουμ. Υπάρχουν ψυχοθεραπευτές που ειδικεύονται στο πένθος και στην απώλεια.
  • Κάντε ότι λειτουργεί για εσάς. Κάποιοι άνθρωποι προχωρούν αμέσως στην υιοθεσία ενός νέου ζώου. Άλλοι θέλουν το χρόνο τους για να πενθήσουν πριν ανοίξουν το σπίτι τους και την καρδιά τους σε ένα νέο ζωάκι. Κάποιοι μπορεί να αποφεύγουν να κοιτούν φωτογραφίες και βίντεο του κατοικίδιου τους για ένα χρονικό διάστημα μετά την απώλεια. Άλλοι βρίσκουν παρηγοριά στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ή απασχολούνται με όσα τους γεμίζουν.
  • Συνειδητοποιήστε ότι είναι φυσιολογικό να πενθείτε για το κατοικίδιο σας, αλλά μην κρίνετε το πένθος σας. Η απώλεια ενός κατοικίδιου είναι μια επώδυνη εμπειρία. Τα ζώα είναι ζωτικό κομμάτι της καθημερινότητας. Η απώλεια σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετήσετε έναν αγαπημένο σας και να αλλάξετε τη ρουτίνα σας, δεν θα έχετε πλέον να φροντίζετε το ζωάκι σας, να το βγάζετε βόλτες, να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο ή να κάνετε ατελείωτες αγκαλιές όταν είστε σπίτι. Μην υποτιμάτε την επίδραση της αλλαγής της ρουτίνας στο πένθος σας.
  • Σκεφτείτε αν υπάρχουν σωματεία και οργανισμοί που μπορείτε να βοηθήσετε. Μερικές φορές, οι άνθρωποι νιώθουν παρηγοριά όταν κάνουν κάτι καλό και προσφέρουν. Μπορεί να κάνετε μια δωρεά σε μια οργάνωση για τα ζώα, να προσφέρετε εθελοντική εργασία.
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πενθήσει. Όλοι γνωρίζουμε ότι με το να αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας αυτό δεν θα τα κάνει να υποχωρήσουν. Η αποδοχή της απώλειας και όλων των συναισθημάτων είναι σημαντική για την επούλωση. Την ίδια στιγμή, κάντε ένα διάλλειμα από το πένθος και αποσπάστε την προσοχή σας υιοθετώντας νέες συνήθειες.
  • Κατανοήστε ότι το πένθος είναι μια διαδικασία. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο ή χρονικό όριο για το πένθος. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να επουλωθεί και πάρτε το χρόνο που χρειάζεστε. Αναγνωρίστε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην επούλωση. Ίσως μια μέρα, να νιώσετε καλύτερα. Όλα είναι κομμάτι της διαδικασίας. Με τον καιρό, είναι πολύ πιθανό το άγχος να μειωθεί και οι αναμνήσεις με το κατοικίδιο σας να σας φέρνουν χαρά και γαλήνη.

Ψυχοθεραπεία για την απώλεια του κατοικίδιου

Είναι σημαντικό να εκφράσετε όσα νιώθετε μιλώντας σε κάποιον. Μπορεί να έχετε ένα φίλο που κατανοεί απόλυτα το δέσιμο που είχατε με το κατοικίδιο σας. Αν νιώθετε ότι δεν έχετε να μιλήσετε σε κάποιον μπορείτε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία σας παρέχει ασφαλές και μη επικριτικό περιβάλλον για να μιλήσετε ελεύθερα για όσα νιώθετε και να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε στο πένθος σας.

Όταν χάνετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο μπορεί να προκύψουν πολλά θέματα. Μπορεί να είναι δύσκολο να το ανακοινώσετε στα παιδιά σας. Στην ψυχοθεραπεία θα βρείτε τόπους για να γίνει αυτό με υγιή και εποικοδομητικό τρόπο. Επίσης μπορεί να έχετε και άλλα ζωάκια και να μην ξέρετε πως θα αντιδράσουν στην αλλαγή. Αυτό το χρονικό διάστημα καλό είναι να δείξετε λίγη παραπάνω προσοχή στα ζωάκια σας.