Κάνε το Τεστ
θωράκιση σώματος, η έννοια της θωράκισης, συναισθηματική θωράκιση σώματος, θεωρία θωράκισης, που οφείλεται η θωράκιση, αντίσταση στα συναισθήματα

Η έννοια της θωράκισης

Η έννοια της Θωράκισης

Η θωράκιση μπορεί να οριστεί ως ένα χρόνιο μοτίβο ακούσιας έντασης στο σώμα που μετριάζει ή μπλοκάρει την έκφραση των συναισθημάτων, αλλάζει την αντίληψη του εσωτερικού και του εξωτερικού ψυχολογικού κόσμου, μειώνει ή εξαλείφει την κινητική ευαισθητοποίηση και άλλες αισθήσεις.

Η θωράκιση του σώματος είναι κάτι διαφορετικό από το να ξυπνάτε με μια ενόχληση στον λαιμό ή να νιώθετε πίεση στη μέση σας επειδή δεν κοιμηθήκατε σε σωστή θέση. Έχει χρόνια και ανθεκτική φύση που αντανακλά την ψυχολογική άμυνα. Το σώμα για να προστατευτεί από οποιαδήποτε απειλή γίνεται αμυντικό, με ένταση και πίεση και προετοιμάζεται για ότι θα επακολουθήσει.

Αυτοί οι αμυντικοί μηχανισμοί είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης και είναι ασυνείδητοι. Κοινοί προστατευτικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τη ρηχή αναπνοή, τους σηκωμένους ώμους, το σφιχτό σαγόνι, τις σφιγμένες γροθιές, την πίεση στα μάτια, το τρίξιμο των δοντιών, τα ανήσυχα πόδια, τη νευρικότητα, το μούδιασμα ή την αίσθηση αποσύνδεσης.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το σώμα μας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμπειρία ή/και στην καταστολή των συναισθημάτων. Η θωράκιση του σώματος μπορεί να αποσυνδέσει διαφορετικά τμήματα του σώματος από τη συνείδηση, με αποτέλεσμα ένα άτομο να μην έχει πλήρως τις αισθήσεις του και να μην μπορεί να βιώσει όλες τις εμπειρίες της ζωής.

Προέλευση της έννοιας της θωράκισης

Η έννοια της θωράκισης προέρχεται από τον Βίλχελμ Ράιχ ο οποίος  επικεντρώθηκε στο σώμα και στον τρόπο με το οποίο αντικατοπτρίζει το χαρακτήρα μας. Ανακάλυψε ότι το σώμα μας ενσωματώνει την προσωπικότητά μας και συμμορφώνεται σε αυτή. Η βασική αρχή του σύμπαντος είναι η ροής της ενέργειας. Όταν είμαστε θωρακισμένοι, η ροή διακόπτεται και η κίνηση περιορίζεται, με αποτέλεσμα η ενέργεια που ρέει στο σώμα μας να παρεμποδίζεται. Αυτό μπορεί να το νιώθουμε ως έλλειψη αισθήσεων, ζωντάνια, δυσκαμψία ή ένταση. Η θωράκιση μπορεί να εξελιχθεί σε επώδυνη διαδικασία. Έτσι το σώμα μας μιλά όπως η φωνή μας. Η θωράκιση μειώνει την δημιουργικότητα, την έκφραση του μοναδικού εαυτού μας.

Αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εξελιχθεί, έχουμε νέες ιδέες και ενδιαφέροντα. Όταν σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε στη φυσιολογική ροή παρεμβαίνοντας στο χαρακτήρα μας και διαλύοντας την πανοπλία μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Όταν είμαστε φυλακισμένοι με ασυνείδητο τρόπο, χάνουμε την ευελιξία μας η οποία είναι απαραίτητη για την  υγιή προσαρμογή.

Στο μοντέλο του Ράιχ , τα επτά τμήματα της συναισθηματικής θωράκισης του σώματος είναι το οπτικό, το στοματικό, το αυχενικό, το θωρακικό, το διαφραγματικό, το κοιλιακό και το πυελικό. Το οπτικό περιλαμβάνει την όραση, την ακοή και την όσφρηση. Περιλαμβάνει τα μάτια, τα βλέφαρα, το μέτωπο. Το αυχενικό τμήμα αποτελείται από τους βαθύς μύες στον λαιμό όπως η γλώσσα. Η συναισθηματική λειτουργία της θωράκισης στον αυχένα συνεπάγεται τη συγκράτηση του θυμού και του πένθους. Ο λαιμός μας κλείνει όταν καταπιέζουμε τις αληθινές μας σκέψεις και τα συναισθήματα. Το θωρακικό τμήμα περιλαμβάνει την καρδιά και τους πνεύμονες. Η θωράκιση προκύπτει από το άγχος που διατηρείται σε αυτό το τμήμα του σώματος και πιέζει τους πνεύμονες με αποτέλεσμα την ρηχή αναπνοή. Το διαφραγματικό τμήμα περιλαμβάνει το διάφραγμα, το ηλιακό πλέγμα, το στομάχι, το πάγκρεας, το ήπαρ, την χοληδόχο κύστη, τους νεφρούς και τους μύες κατά μήκος των κάτω θωρακικών σπονδύλων. Το κοιλιακό τμήμα περιλαμβάνει τους μεγάλους κοιλιακούς μύες μαζί με τον πλατύ ραχιαίο μυ στο κάτω μέρος της πλάτης. Το πυελικό τμήμα περιλαμβάνει όλους τους μύες της πυέλου και των κάτω άκρων.

Τι οδηγεί το σώμα μας στη θωράκιση;

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε συνειδητή επίγνωση της συναισθηματικής μας κατάστασης. Αναγνωρίζουμε ότι είμαστε αγχωμένοι, αλλά δεν κατανοούμε τι είναι αυτό ακριβώς που νιώθουμε. Και αν δεν γνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, συνήθως τα βιώνουμε επιφανειακά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να δουλεύουν εποικοδομητικά με τα συναισθήματά τους. Τα συναισθήματα που δεν μπορούμε να νιώσουμε και να τα επεξεργαστούμε παραμένουν παγιδευμένα στο σώμα μας επ’ αόριστον.

Το απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να μας προκαλέσει έντονο άγχος. Οι σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις με τους συνεργάτες , τους προϊσταμένους, και τους ανθρώπους στην κοινωνική και προσωπική ζωή που μας υποβάλλουν σε λεκτική, συναισθηματική, ψυχολογική και σωματική κακοποίηση και σεξουαλική βία προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα.

Όλα αυτά τα ανεπεξέργαστα συναισθήματα και άλλοι ψυχοπιεστικοί παράγοντες δημιουργούν τη θωράκιση. Η συναισθηματική κατάσταση που βιώνουμε όταν νιώθουμε την ανάγκη να ελέγξουμε άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις δημιουργεί πολύ ένταση στο σώμα. Ο αγώνας για να επιβιώσουμε όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες προκαλεί πίεση στο σώμα.

Μπορούμε εύκολα να απευαισθητοποιηθούμε ή να μουδιάσουμε όταν νιώθουμε στρες. Κομμάτια του συνειδητού αρχίζουν να απενεργοποιούνται και στη συνέχεια όλα τα συναισθήματα παραμένουν παγιδευμένα μέσα στο σώμα μας. Αυτά τα επώδυνα συναισθήματα προκαλούν ένταση στο σώμα μας. Τμήματα του σώματος θωρακίζονται μπροστά στην ένταση και αυτό γίνεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

Αντίσταση στα συναισθήματα

Πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους αποκομμένοι από τα συναισθήματά τους, το σώμα τους και την πραγματικότητα της καθημερινότητας. Και αυτό αντιπροσωπεύει μεγάλο κομμάτι της αντίστασης που παρουσιάζουν πολλοί άνθρωποι όταν έρχεται η στιγμή να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους. Πρέπει να βιώσετε ειλικρινά τα συναισθήματά σας για να επιλυθεί η θωράκιση. Πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν ότι κρατούν μέσα τους πολύ ένταση επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το θυμό, το φόβο και άλλα θαμμένα συναισθήματα που προκαλούν τόση πίεση στο σώμα. Τα συναισθήματα, οι αναμνήσεις και οι δύσκολες εμπειρίες που κρατάμε μέσα μας είναι ανάγκη να έρθουν στο συνειδητό επίπεδο και στη συνέχεια να τα επεξεργαστούμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν δύσκολο να απελευθερώσουν τον εαυτό τους από τη συναισθηματική θωράκιση, γιατί έχουν συνηθίσει να καταστέλλουν τα συναισθήματά τους. Η διαδικασία της επούλωσης είναι δύσκολη καθώς το σώμα και το μυαλό αντιστέκονται λόγω της θωράκισης. Τελικά θα συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να ρίξετε την αντοχή σας στα συναισθήματα που θεωρείτε δύσκολα. Με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορείτε να επεξεργαστείτε κάθε δύσκολο συναίσθημα και να απελευθερωθείτε από την θωράκιση.