Κάνε το Τεστ
διακοπές, σημασία διακοπών, γιατί είναι σημαντικές οι διακοπές, οφέλη διακοπών

Γιατί είναι σημαντικές οι διακοπές;

Σημασία Διακοπών

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τις διακοπές. Είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουν και να αποφορτιστούν από το άγχος της καθημερινότητας.

Οι διακοπές μειώνουν τις πιθανότητες για έμφραγμα κατά 50% στις γυναίκες και κατά 30% στους άνδρες. Οι διακοπές μειώνουν το στρες, το οποίο με τη σειρά του μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση , η οποία οδηγεί σε έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι διακοπές μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα. Όχι μόνο νιώθετε καλύτερα επειδή χαλαρώνετε και απολαμβάνετε όσα κάνετε. Νιώθετε γαλήνη μέσα σας με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες.

Όταν νιώθετε ήρεμοι και χαλαροί, έχετε καλύτερη ψυχική υγεία και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα το μυαλό σας. Με λιγότερο στρες μπορείτε να σκεφτείτε πιο καθαρά. Μπορείτε να είστε πιο δημιουργικοί και πιο παραγωγικοί.

Μην ανησυχείτε για τη δουλειά σας , θα είναι εκεί όταν θα επιστρέψετε. Και όταν θα επιστρέψετε θα είστε καλύτερα σωματικά και ψυχικά για να συνεχίσετε τη δουλειά σας.

Για να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε τη δουλειά μας , είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο για να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει και να αναζωογονηθεί.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 96% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι διακοπές είναι σημαντικές και το 67% των διευθυντών ότι οι διακοπές κάνουν τις ομάδες τους πιο παραγωγικές. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να φύγουν για διακοπές εξαιτίας της πίεσης της δουλειάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση τους στη δουλειά να μειώνεται συνεχώς , να καταλήγουν με εξουθένωση και η υγεία τους και η ευεξία τους να καταρρέει.

Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι 4 στους 10 εργαζόμενους δεν παίρνουν όλες τις ημέρες των διακοπών τους , αναφέροντας την εταιρική κουλτούρα ως τον κυριότερο λόγο. Η υπόθεση από την πλευρά των υπαλλήλων είναι ότι οι διακοπές μειώνουν την πιθανότητα εξέλιξης στην καριέρα τους. Με αυτό τον τρόπο γίνονται εργασιομανείς καθώς έχουν πειστεί ότι χωρίς αυτούς η δουλειά δεν θα γίνει σωστά.

Γιατί οι άνθρωποι δεν παγαίνουν διακοπές;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιλέγουν να μην πάνε διακοπές παίρνουν μια απόφαση που βασίζεται στο φόβο:

  • Φοβούνται τον φόρτο εργασίας που θα συσσωρευτεί όταν φύγουν.
  • Φοβούνται ότι θα χάσουν κάποια σημαντική εξέλιξη στη δουλειά.
  • Ανησυχούν ότι η απουσία τους θα θεωρηθεί μειονέκτημα.
  • Φοβούνται ότι οι εργοδότες τους θα αποφασίσουν ότι δεν είναι απαραίτητοι για τη δουλειά τους.

Οφέλη διακοπών

Στις μέρες, οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για τη δουλειά τους και τον βιοπορισμό τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα ανακάμπτουμε από την οικονομική κρίση και ανησυχούμε να κρατήσουμε όσα έχουμε. Ωστόσο, όταν αφιερώνετε όλο το χρόνο σας στη δουλειά χάνετε σημαντικές στιγμές της ζωής σας. Είναι ανάγκη να δουλεύουμε, αλλά είναι ανάγκη να ξεκουραζόμαστε και να απολαμβάνουμε τις διακοπές μας.

Μείωση του άγχους

Είτε βιώνετε εξουθένωση ή αντιμετωπίζετε έντονη πίεση στη δουλειά σας, οι διακοπές μπορούν να μειώσουν δραματικά το στρες που νιώθετε. Το άγχος δεν βοηθά να δείτε καθαρά τα πράγματα. Αλλά όταν κάνετε ένα διάλλειμα μπορείτε να κατανοήσετε πως θα ισορροπήσετε τη δουλειά και την προσωπική σας ζωή και να μειώσετε τις επιδράσεις του στρες και τα σημάδια του burnout. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που πάνε διακοπές έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα κατά 20%.

Βελτίωση της παραγωγικότητας

Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας οδηγεί στην εξουθένωση, στην ανυπομονησία, στην φτωχή λήψη αποφάσεων και σε προβλήματα υγείας. Οι διακοπές βοηθούν ώστε να επανέλθετε στη δουλειά σας και να είστε πιο παραγωγικοί. Οι διακοπές προσφέρουν ικανοποίηση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχετε περισσότερη θετική ενέργεια.

Ενίσχυση της δημιουργικότητας

Οι διακοπές σας δίνουν την ευκαιρία να ανανεωθείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Έτσι θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε στην πίεση της δουλειάς. Επίσης αυτό εξηγεί γιατί πολλοί επιχειρηματίες έχουν τις καλύτερες ιδέες όταν είναι μακριά από τη δουλειά τους ή το γραφείο τους.

Ενίσχυση της ευτυχίας

Ο χρόνος για τον εαυτό βελτιώνει τα επίπεδα της ευτυχίας. Οι άνθρωποι που κάνουν διακοπές είναι πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν κάνουν διακοπές. Αυτό οφείλεται στην προσμονή και στον ενθουσιασμό για τις διακοπές. Ακόμη και όταν επιστρέφετε από τις διακοπές διατηρείται η ευτυχία. Είναι επίσης καλό να πηγαίνετε διακοπές δύο φορές το χρόνο αντί για μία.

Είστε ανοιχτοί σε νέα πράγματα

Είτε είστε σε μια παραλία σε μια ξένη χώρα είτε οδηγείτε για να φτάσετε στον προορισμό σας, ο χρόνος αυτός είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δείτε μέσα σας και να ανοιχτείτε σε νέα πράγματα. Μακριά από τη δουλειά μπορείτε να δείτε τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες και όχι μονόπλευρα. Μπορεί να διαβάσετε ένα νέο βιβλίο, να εξερευνήσετε μια άλλη κουλτούρα και να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα όταν επιστρέψετε στη δουλειά σας.

Προσφέρετε χρόνο στον εαυτό σας και στην οικογένειά σας

Η ποιότητα της ζωής εξαρτάται από το πόσο εκτιμάτε τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που έχετε γύρω σας. Μπορεί να είστε μόνοι σας, με την οικογένεια ή τους φίλους σας, αλλά μόνο οι ήρεμες διακοπές σας δίνουν χρόνο να εκτιμήσετε τους ανθρώπους γύρω σας. Οι διακοπές σας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτείτε ποια πράγματα έχουν αξία για εσάς, να βρείτε την γαλήνη και την ηρεμία που δεν έχετε στο εργασιακό σας περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Είμαστε κοινωνικά όντα και μας αρέσει η επαφή με τους άλλους ανθρώπους αλλά μερικές φορές είναι καλό να βγαίνετε από τη ρουτίνα σας. Βγείτε από την comfort zone σας και δοκιμάστε κάτι νέο και αυτό είναι καλό για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας.

Κάνετε επανεκκίνηση στο σώμα σας

Οι διακοπές επιτρέπουν στο σώμα να αναζωογονηθεί και να είναι περισσότερο παρόν στη στιγμή. Λιγότερη κόπωση, περισσότερη ενέργεια, περισσότερη δημιουργικότητα, ευκαιρίες εξέλιξης είναι μόνο μερικά από τα οφέλη των διακοπών.

Οι ανησυχίες μας κάνουν πιο επιρρεπείς στη γήρανση και οι διακοπές μας επιτρέπουν να σταματήσουμε να ανησυχούμε και να επιτρέψουμε στο μυαλό μας να ξεκουραστεί. Όλοι μας συμβουλεύουν να κλείσουμε τους διακόπτες μας, να αφήσουμε στην άκρη τις ηλεκτρονικές συσκευές ώστε να μπορέσουμε να γεμίσουμε τις δικές μας μπαταρίες και να είμαστε πιο αποδοτικοί στη δουλειά. Το σώμα και ο εγκέφαλος μας χρειάζεται να ξεκουραστούν για λίγο όπως συμβαίνει και με τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι διακοπές είναι αναγκαίες για την υγεία μας 

Είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να καλλιεργούν την νοοτροπία της φροντίδας των εργαζομένων. Είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίζουμε το σώμα και το μυαλό μας, καθώς δεν είμαστε μηχανές. Οι διακοπές ενισχύουν την παραγωγικότητα, την ενέργεια, μειώνουν την εξουθένωση και το ΑΓΧΟΣ και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Ακόμη και σε περιόδους οικονομικής ανασφάλειας είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας.