Κάνε το Τεστ

Η πραγματική σημασία του «Σ’αγαπώ»

Τι εννοούμε άραγε όταν λέμε «Σ’αγαπώ»;

Μπορεί να είμαστε 100% ειλικρινείς όταν λέμε «Σ’αγαπώ», αλλά τι ακριβώς είναι αυτό που προσπαθούμε να πούμε μέσα από αυτή τη λέξη;

Εννοούμε όλοι ακριβώς τα ίδια;

Πώς αντιλαμβανόμαστε το περιεχόμενο αυτής της λέξης;

Αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, ο καθένας μας σίγουρα θα εννοεί κάτι άλλο, όταν λέει «Σ’αγαπώ». Ίσως κι εμείς οι ίδιοι να εννοούμε κάτι διαφορετικό κάθε φορά που λέμε «Σ’αγαπώ», ανάλογα με την περίσταση.

Υπάρχουν άνθρωποι που μεγαλώνουν σε οικογένειες, στις οποίες η λέξη «Σ’αγαπώ», δεν χρησιμοποιείται και δεν ακούγεται, ή παρόλο που χρησιμοποιείται νιώθουν ότι δεν εννοείται.  Ακόμη, υπάρχουν άνθρωποι που παραποιούν την έννοια αυτής της λέξης και τη χρησιμοποιούν για να χειριστούν ή να ελέγξουν τους άλλους ή και ως ένδειξη μεταμέλειας όταν έχουν πληγώσει κάποιον.

Πόσο μπέρδεμα δημιουργούν δύο μικρές λέξεις και τι θα μπορούσαν να σημαίνουν τελικά;

To “Σ’αγαπώ» σημαίνει «σε βλέπω»

Όταν αγαπάμε κάποιον πραγματικά δεν αγαπάμε μόνο το σώμα του ή το status του, αλλά αγαπάμε τον αληθινό του εαυτό. Η αγάπη βλέπει με την καρδιά κι όχι με τα μάτια. Η αγάπη αναγνωρίζει τη ψυχή. Βλέπουμε όλα τα αρνητικά και τα θετικά που μπορεί να έχει αυτός ο άνθρωπος και τα λατρεύουμε εξίσου. Η αγάπη βλέπει επίσης το άτομο που προσπαθούμε να γίνουμε και πόσο αγαπητοί είμαστε πραγματικά, γι’αυτό και το άκουσμα του «Σ’αγαπώ», μας δίνει την αίσθηση ότι ο άλλος μας βλέπει πραγματικά.

To “Σ’αγαπώ» σημαίνει «σε αποδέχομαι»

Στην πραγματική αγάπη δεν κρίνουμε ο ένας τον άλλον. Όταν αγαπάμε κάποιον πραγματικά δεν αγαπάμε μόνο τα θετικά του, αλλά τον αποδεχόμαστε ολόκληρο, όπως ακριβώς είναι χωρίς να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε. Προσφέρουμε αγνή αγάπη, χωρίς ταμπέλες, χωρίς κριτική, χωρίς να τον μειώνουμε και χωρίς να τον καταδικάζουμε.

To “Σ’αγαπώ» σημαίνει «σε ευχαριστώ»

Όταν λέμε σε κάποιον «Σ’αγαπώ», στην ουσία τον ευχαριστούμε που είναι στη ζωή μας. Αυτή η ευγνωμοσύνη εκφράζει την αναγνώριση μας για όλα όσα προσφέρει αυτό το άτομο με την παρουσία του, στη ζωή μας. Τον ευχαριστούμε που μας αγαπάει, που μας αποδέχεται, που μας φροντίζει, που μας επιτρέπει δίπλα του να είμαστε ο εαυτός μας. Μέσω της ευγνωμοσύνης, αντιλαμβανόμαστε ότι κανείς δεν μπορεί να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι, από μόνος του. Μέσω της συσχέτισης μας με τους άλλους, ανακαλύπτουμε την ικανότητα μας να αγαπάμε.

 To “Σ’αγαπώ» σημαίνει «είμαι εδώ για σένα»

Κάθε φορά που λέμε «Σ’αγαπώ» εννοούμε ότι είμαστε ολοκληρωτικά παρόντες στη σχέση, ψυχή τε και σώματι. Εννοούμε ότι δεσμευόμαστε στον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας και στη σχέση μας. Δεν περιμένουμε η σχέση να βελτιωθεί ή να ανθίσει πρώτα και ύστερα να δηλώσουμε το παρών μας. Δεν συμμετέχουμε εκ του ασφαλούς, συμμετέχουμε εκ των προτέρων, διότι αυτή η σχέση πραγματικά μας ενδιαφέρει και έχει σημασία για εμάς.

Η λέξη «Σ’αγαπώ» είναι πολυδιάστατη και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Παρόλο που δεν τη βλέπουμε πάντα, τη νιώθουμε όμως. Σε κάθε είδους σχέση υπάρχουν προκλήσεις και προστριβές. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να μην νιώθουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη, είτε λόγω θυμού, είτε λόγω εγωισμού.

Αν σκεφτούμε όμως τα όλα όσα σημαίνει και επισημάνουμε την παρουσία μας με κάποιο τρόπο, τότε ίσως νιώσουμε και την αγάπη να επιστρέφει!