Κάνε το Τεστ
ηλιόσπορος, θρεπτικά συστατικά ηλιόσπορου, οφέλη ηλιόσπορου στην υγεία

Ηλιόσπορος: θρεπτικά συστατικά και οφέλη

Ηλιόσπορος

Ο ηλιόσπορος είναι ένα απλό και θρεπτικό σνακ. Προέρχεται από τους ηλίανθους αυτά τα υπέροχα κίτρινα λουλούδια. Οι ηλιόσποροι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου και σεληνίου, που είναι θρεπτικά συστατικά που συνήθως λείπουν από την διατροφή μας. Ο ηλιόσπορος περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καρδιοπροστατευτική δράση. Όπως και άλλοι γνωστοί καρποί και σπόροι, οι ηλιόσποροι περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, υγιή λιπαρά οξέα,  φυτικές ίνες και σίδηρο.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα σύμπλεγμα οχτώ διαφορετικών βιταμινών που είναι λιποδιαλυτές. Το σώμα χρησιμοποιεί την α-τοκοφερόλη, την μορφή της βιταμίνης Ε που υπάρχει στον ηλιόσπορο. Η α-τοκοφερόλη έχει αντιοξειδωτική δράση, πράγμα που σημαίνει ότι καταπολεμά τις βλάβες που προκαλεί στα κύτταρα το οξειδωτικό στρες. Η έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα, όπως τα προβλήματα στην ισορροπία, ο συγχρονισμός των κινήσεων, η μυϊκή αδυναμία και οι βλάβες στα μάτια.

Φυτοστερόλες

Οι φυτοστερόλες είναι θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε πολλές τροφές φυτικής προέλευσης. Αν και οι φυτοστερόλες δεν είναι βιταμίνες ή μεταλλικά στοιχεία, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Η πρόσληψη φυτοστερολών σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα της χοληστερόλης, τη λειτουργά του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία από τον καρκίνο. Ο ηλιόσπορος είναι πλούσια πηγή φυτοστερολών.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα ουσιαστικό μεταλλικό στοιχείο που απαιτείται για εκατοντάδες ενζυμικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας. Χωρίς επάρκεια μαγνησίου, πολλές φυσιολογικές διαδικασίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Για παράδειγμα , το μαγνήσιο είναι σημαντικό για το μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας, τη σύνθεση του DNA, την παραγωγή της γλουταθειόνης, το σχηματισμό των οστών και των κυτταρικών μεμβρανών, τη μεταφορά των ιόντων ανάμεσα στις μεμβράνες και την μεταγωγή σήματος ανάμεσα στα κύτταρα.

Εξαιτίας αυτών των σημαντικών ρόλων του, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας μας. Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία της καρδιάς. Η επάρκεια μαγνησίου συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και το μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ακόμη σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για πολλές λειτουργίες. Εμπλέκεται στην ενεργοποίηση της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, ενός ενζύμου με αντιοξειδωτική δράση. Με αυτό τον τρόπο το σελήνιο προλαμβάνει τις βλάβες στο DNA από το οξειδωτικό στρες.

Οφέλη ηλιόσπορου

Βελτίωση της όρασης

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Ε βοηθά στην καλή όραση και στην αποφυγή οφθαλμιατρικών νοσημάτων όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ενίσχυση των μυών

Χρειαζόμαστε πολλή πρωτεΐνη για να έχουμε δυνατούς μύες και οι ηλιόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχουν 20% πρωτεΐνη. Μία κούπα με ηλιόσπορους περιέχει 10g πρωτεΐνης. Μπορείτε να προσθέσετε ηλιόσπορο στα smoothies σας ή να τον συνδυάσετε με γιαούρτι.

Υγεία της καρδιάς

Οι ηλιόσποροι εκτός από νόστιμοι, είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα καλά λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο αίμα, και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας και οι ηλιόσποροι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα , χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχουν. Επίσης περιέχουν ψευδάργυρο και σελήνιο, δύο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διατήρηση φυσιολογικού βάρους

Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για τη διατήρηση του σωματικού βάρους και οι ηλιόσποροι έχουν και τα δύο. Τα θρεπτικά συστατικά του ηλιόσπορου προκαλούν κορεσμό και οι φυτικές ίνες προάγουν την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, και έτσι ρυθμίζουν το βάρος.