Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, επιτυχημένοι άνθρωποι, λόγοι που οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν ψυχοθεραπεία

Λόγοι για τους οποίους οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία και Επιτυχημένοι άνθρωποι

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους με προβλήματα. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι χρειάζονται επίσης υποστήριξη.

Γιατί οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν ψυχοθεραπεία;

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν ψυχοθεραπεία επειδή γνωρίζουν ότι αν επενδύσουν στον εαυτό τους, θα είναι πιο αποτελεσματικοί σε ότι κάνουν, θα απολαμβάνουν περισσότερο όσα κάνουν και θα έχουν πιο ικανοποιητικές σχέσεις με σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μόνο για ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κάποιο ψυχικό τραύμα ή είναι δυσλειτουργικοί στην καθημερινότητά τους, όπως και η άσκηση δεν είναι μόνο για τα παχύσαρκα άτομα ή για κάποιον που χρειάζεται να ενισχύσει το σώμα του μυϊκά.

Μπορείτε να σκεφτείτε να μην βουρτσίζετε τα δόντια, να μην κάνετε μπάνιο ή να μην ξυρίζεστε τις περισσότερες μέρες; Προφανώς όχι. Αυτό συμβαίνει επειδή σέβεστε τον εαυτό σας και είστε ένα επιτυχημένο άτομο. Μπορεί να διδαχθήκατε σαν παιδί τρόπους για να κάνετε τα πράγματα της καθημερινότητας.

Η εξάλειψη της συσσώρευσης ψυχολογικών πιέσεων

Ακόμη και ένα επιτυχημένο άτομο με αυτοεκτίμηση μπορεί να συσσωρεύσει μέσα του συναισθήματα. Όταν είσαι επιτυχημένος, μπορείς να τα διαχειριστείς καλά όλα αυτά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί, και δεν σας ενοχλούν κάθε μέρα. Μέσω της διαδικασίας της εξάλειψης της συσσώρευσης των συναισθημάτων μπορείτε να αισθανθείτε πιο άνετα και πιο ανταγωνιστικοί καθώς μαθαίνετε τρόπους για να παραμείνετε επιτυχημένοι ακόμα και κάτω από συνθήκες πίεσης.

Το στίγμα της ψυχοθεραπείας

Το στίγμα της ψυχοθεραπείας προκαλείται από την σκέψη ότι εάν αποκαλύψετε σε κάποιον τις ευαισθησίες σας, είστε αδύναμοι. Οι πιο ισχυροί, ανταγωνιστικοί και με αυτοπεποίθηση άνθρωποι στον κόσμο αντιμετωπίζουν και αγκαλιάζουν τις αδυναμίες τους παρουσία κάποιου άλλου ατόμου. Υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι 60χρονοι εκεί έξω που βασίζονται σε ένα κοκτέιλ από χάπια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ημέρας και να κοιμηθούν τη νύχτα και εύχονται να είχαν ξεκινήσει ψυχοθεραπεία 30 χρόνια νωρίτερα.

Λόγοι που οδηγούν τους  επιτυχημένους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία

Ως ψυχοθεραπευτής έχω δει πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους στο ιατρείο μου και είναι ξεκάθαρο ότι η επιτυχία δεν δημιουργεί ανοσία ενάντια στην κατάθλιψη, τα συναισθηματικά ζητήματα, τα προβλήματα στη σχέση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς ή τις διαταραχές άγχους.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ψυχικής υγείας με τους άλλους ανθρώπους , αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιες προσωπικές προκλήσεις. Οι λόγοι για τους οποίους οι επιτυχημένοι άνθρωποι ζητούν βοήθεια είναι:

1.Το σύνδρομο της ψευδεπίγραφης επιτυχίας (το σύνδρομο του απατεώνα)

Αυτό το σύνδρομο δεν υπάρχει ως επίσημη διάγνωση στο DSM, αλλά τα άτομα που το αντιμετωπίζουν αισθάνονται επίμονα ότι δεν είναι αρκετά καλά σε αυτό που κάνουν, σε βαθμό προβληματικό που να θεωρείται διαγνωστικό κριτήριο.

Οι άνθρωποι με το σύνδρομο του απατεώνα αισθάνονται ότι δεν αξίζουν την επιτυχία τους. Αποδίδουν τη  επιτυχία τους στην τύχη, και όχι στις ικανότητές τους, και αισθάνονται συνεχώς σαν απατεώνες.

Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο έρχονται στο γραφείο μου με κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Συνήθως δεν θέλουν να μάθουν τα υποκείμενα συναισθήματα ανεπάρκειας, ακόμη και με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο αναδύεται μετά από μερικές συνεδρίες. Η επιτυχημένη ψυχοθεραπεία βάζει το άτομο να σκεφτεί τα γεγονότα της επιτυχίας του με τη σειρά ώστε να αισθανθεί την αυθεντικότητά του.

2.Υπάρχει κίνητρο πίσω από τις κινήσεις τους

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν κίνητρα. Συνήθως δουλεύουν πιο σκληρά, επιμένουν περισσότερο και ανταπεξέρχονται στις αντιξοότητες πιο γρήγορα από τους άλλους.

Κάποιοι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι είναι φυσικά ταλέντα, όμως ο δρόμος προς την επιτυχία μερικές φορές είναι δύσκολος και επώδυνος. Κάποιος ο οποίος μεγάλωσε με τη σκέψη ότι δεν είναι αρκετά καλός ίσως με την επιτυχία να αισθάνεται προσωρινά καλύτερα. Ή κάποιος που οι γονείς του τον είχαν απορρίψει ίσως να νόμιζε ότι με τα επιτεύγματά του θα κέρδιζε την αποδοχή των γονιών του, που ήθελε απελπισμένα.

Η επιτυχία ίσως προσωρινά να καμουφλάρει τον συναισθηματικό πόνο, αλλά η αγωνία κρύβεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τρόπους να επουλώσουν τις πληγές του παρελθόντος ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί μελλοντικά.

3.Φοβούνται ότι θα χάσουν τα πάντα

Όσο πιο επιτυχημένος είναι κάποιος , τόσο περισσότερα έχει να χάσει. Ο φόβος του να χάσει κάποιος τα πάντα προκαλεί σε πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους χρόνιο στρες και φοβίες.

Ανησυχούν ότι μια απόφαση τους μπορεί να καταστρέψει τα πάντα ή φοβούνται ότι με κάποιο τρόπο θα πετάξουν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους επιτυχημένους ανθρώπους να μάθουν να επιτρέπουν στον εαυτό τους να χαλαρώνει και να γεμίζουν τις μπαταρίες τους. Και κάποιες φορές, ο ψυχοθεραπευτής βοηθά έναν επιτυχημένο άνθρωπο να αναγνωρίσει ότι η καθαρή τους αξία δεν είναι το ίδιο με την αξία του εαυτού. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους επιτυχημένους ανθρώπους να βρουν υγιείς τρόπους για να διαχειριστούν το άγχος και την αυτοαμφοσβήτηση.

4.Η μοναξιά της κορυφής

Η επιτυχία μπορεί να απομακρύνει τους ανθρώπους από την οικογένεια και τους φίλους. Επιπλέον, οι επιτυχημένοι άνθρωποι συχνά είναι σε υψηλές διοικητικές θέσεις από τις οποίες δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους υφισταμένους τους με αποτέλεσμα να έχουν λίγες κοινωνικές ευκαιρίες.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους επιτυχημένους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την αποξένωση και τους ενθαρρύνει να βρουν τρόπους να δημιουργήσουν γνήσιες φιλίες.

5.Οι ενοχές που πηγάζουν από την επιτυχία

Ενώ οι επιτυχημένοι άνθρωποι απολαμβάνουν την επιτυχία, κάποιοι αισθάνονται ενοχές. Στην πραγματικότητα, το πρώτο πράγμα που μου λένε πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι όταν έρχονται στο γραφείο μου είναι, ʺ Μάλλον δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ. Υπάρχουν άνθρωποι με μεγαλύτερα προβλήματα από εμένα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το χρόνο σας.ʺ

Επίσης αναρωτιούνται αν αξίζουν ένα νέο αυτοκίνητο ή αισθάνονται ενοχές αν πάνε διακοπές κάπου μακριά. Αυτό συμβαίνει πραγματικά ειδικά σε περιπτώσεις ατόμων που είχαν βιώσει την φτώχεια στο παρελθόν.

Η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις έτσι ώστε να μπορούν να ζουν όσο το δυνατό καλύτερα τη ζωή τους. Επίσης η ψυχοθεραπεία βοηθά τους επιτυχημένους ανθρώπους να αναγνωρίσουν ότι η επιτυχία τους είναι μια ευκαιρία να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Να είστε πρόθυμοι να ζητήσετε βοήθεια

Η ψυχοθεραπεία συζήτησης μπορεί να εντοπίσει πολλαπλά προβλήματα που σας κρατάνε πίσω. Και πολύ συχνά, μια σειρά θεραπευτικών συνεδριών είναι αυτό που χρειάζεστε για να νιώσετε καλύτερα.

Αν υπάρχει κάτι που σας κρατάει κολλημένους ή σας κρατά πίσω, ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Μπορείτε να θωρακίσετε την ψυχική σας δύναμη ώστε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις ικανότητές σας, ακόμη και αν είστε ήδη εξαιρετικά επιτυχημένος.

Είστε επιτυχημένος αλλά εξαιτίας της φύσης της ανθρώπινης ψυχής, υπάρχουν κομμάτια του εαυτού σας που δεν γνωρίζετε και σας επηρεάζουν με τρόπους που δεν αντιλαμβάνεστε. Μειώνουν την αποτελεσματικότητα, τη χαρά, τον αυθορμητισμό σας και σας κρατάνε πίσω στις σχέσεις σας.

Ως επιτυχημένο άτομο, αντιμετωπίζετε καθημερινά προκλήσεις για να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας. Γιατί πρέπει να σταματήσετε τώρα;  Όταν είστε το πιο δραστήριο και ευτυχισμένο άτομο που μπορείτε, δίνετε στους ανθρώπους που σας αγαπούν το μεγαλύτερο δώρο.

c137