Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία με ζώα, θεραπεια με αλογα, ψυχοθεραπεια με αλογα, τι είναι η ψυχοθεραπεία με ζώα

Ψυχοθεραπεία με ζώα

Ψυχοθεραπεία με ζώα (άλογα, σκυλιά, γάτες)

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν απέραντη αγάπη για τα κατοικίδιά τους και γενικά για τα ζώα, και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ζώα μπορεί να έχουν τεράστια οφέλη στους ανθρώπους που παλεύουν με σοβαρά θέματα υγείας και συναισθηματικά προβλήματα. Δεδομένου ότι η ψυχοθεραπεία με ζώα δεν είναι διαδεδομένη, μπορεί να ακούγεται τρομακτική σε κάποιους ανθρώπους.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία με ζώα;

Σίγουρα, θα έχετε ακούσει για την ψυχοθεραπεία, και την δυναμική ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο. Αλλά είναι λιγότερο γνωστή η ψυχοθεραπεία με ζώα.

Η ψυχοθεραπεία με ζώα δεν είναι διαδεδομένη. Ωστόσο,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους με σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά θέματα. Ο στόχος της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η βελτίωση της συνολικής ευεξίας του ατόμου, η μείωση του στρες, και η ενίσχυση της κοινωνικοποίησης.

Η θεραπεία με τη διαμεσολάβηση ζώου, περιλαμβάνει έναν εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή, είναι ωφέλιμη για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, οδηγεί σε μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του στρες, όπως ο ρυθμός της καρδιάς, που έχει σχέση με τα συναισθήματα, όπως το άγχος.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να ωφεληθούν από την συντροφιά των ζώων. Η αλληλεπίδραση με τα ζώα προσφέρει χαρά, συντροφιά και βελτιώνει την ψυχική υγεία. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γάτες, οι σκύλοι και άλλα κατοικίδια βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια, τα ζώα έχουν αρχίσει να βοηθούν τους ανθρώπους ακόμη και όταν δεν είναι στο σπίτι, αλλά στο νοσοκομείο ή σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως επίσης σε σχολεία, πανεπιστήμια, φυλακές και κέντρα αποτοξίνωσης.

Πως τα ζώα βοηθούν στην ψυχοθεραπεία;

Η δημιουργία σχέσεων και η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι στοιχεία κλειδιά για την ψυχική μας υγεία.

Ωστόσο, τα ζώα μπορούν να ενισχύσουν την συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους. Οι γάτες, οι σκύλοι και τα άλογα είναι καταπληκτικοί φίλοι για τον άνθρωπο.

Τα άλογα μπορούν να κατανοήσουν και να συντονιστούν με τα ανθρώπινα συναισθήματα. Μπορούν να μάθουν ένα άτομο παρακολουθώντας την αλληλεπίδραση με ένα άλλο άλογο, και να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα, όπως το να πλησιάζουν και να αγγίζουν το άτομο περισσότερο αν νιώθει άβολα με τα άλλα άλογα.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να διαβάσουν και να ανταποκριθούν στη γλώσσα στου σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου και τη φωνή.

Πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία με ζώα;

Στη διάρκεια της συνεδρίας, ένας εξειδικευμένος ψυχοθεραπευτής φέρνει σε επαφή ένα φιλικό ζώο με έναν ασθενή. Φυσικά, το ζώο είναι φιλικό που είναι εκπαιδευμένο να υπακούει. Η συνεδρία μπορεί να γίνει σε ένα νοσοκομείο, στο σχολείο, στο σπίτι, σε μια δομή φροντίδας.

Συνήθως η συνεδρία ξεκινά με την επαφή με το ζώο και δίνει την ευκαιρία στον ασθενή να αλληλεπιδρά με το ζώο με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο. Ο εκπαιδευτής του ζώου ή ο ψυχοθεραπευτής καθοδηγεί την αλληλεπίδραση ώστε και οι δύο να νιώθουν άνετοι και ασφαλείς.

Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίας ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να ρωτήσει τον ασθενή αν θέλει να βγάλει τον σκύλο βόλτα.  Μπορεί να παίξει με την γάτα ή να χτενίσει το άλογο. Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τον ασθενή να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να βελτιώσει τις κινητικές του ικανότητες, και να ενισχύσει την υπευθυνότητά του. Γενικά, οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας με ζώα είναι σχεδιασμένες για διασκέδαση και υποστήριξη.

Τα ζώα που χρησιμοποιούνται για την ψυχοθεραπεία είναι οι σκύλοι, οι γάτες και τα άλογα.

Θεραπεία με γάτες

Τα τελευταία δέκα χρόνια οι γάτες χρησιμοποιούνται σε σχολεία και σπίτια για την βελτίωση της ευεξίας. Απλά και μόνο η παρουσία της γάτας βελτιώνει την διάθεση και μειώνει τα συναισθήματα μοναξιάς. Το παιχνίδια με μια γάτα, η επαφή μαζί της , οι αγκαλιές, τα χάδια δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας, ειδικά στα παιδιά.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και το γουργούρισμα της γάτας μπορεί να προκαλεί συναισθηματική ανακούφιση, ειδικά σε στιγμές άγχους.

Μια μελέτη έγινε σε ασθενείς με χρόνιες αναπηρίες που έμεναν σε οίκους ευγηρίας. Οι οποίοι έκαναν θεραπεία με γάτες τρεις φορές την εβδομάδα, για έξι εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης και σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Θεραπεία με άλογα 

Τα άλογα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τους νέους ανθρώπους που έχουν θέματα ψυχικής υγείας και θέματα συμπεριφοράς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που δεν έχουν ωφεληθεί από την κλασική ψυχοθεραπεία, μπορεί να νιώθουν ηρεμία και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, όταν κάνουν θεραπεία με άλογα, όπου μαθαίνουν να επικοινωνούν και να φροντίζουν τα άλογα.

Επίσης, η θεραπευτική ιππασία έχει πολλαπλά σωματικά και συναισθηματικά οφέλη για τα παιδιά με αναπηρίες, καθώς βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας, στη σωστή στάση του σώματος και στο συντονισμό των κινήσεων. Επιπλέον, βοηθά τα παιδιά να μάθουν να εμπιστεύονται και να είναι πιο κοινωνικά.

Επιπλέον, η θεραπευτική ιππασία βελτιώνει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες στους ενήλικες. Ακόμη και η φροντίδα, το τάισμα και το χτένισμα των αλόγων, βοηθά τους ανθρώπους να επεξεργαστούν και να αλλάξουν τις αρνητικές συμπεριφορές.

θεραπεια με αλογα, ψυχοθεραπεια με αλογα, ψυχοθεραπεια με ζωα

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψυχοθεραπεία με ζώα;

Τα ζώα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και πολλά χρόνια. Η ψυχοθεραπεία με ζώα ή η θεραπεία με τη διαμεσολάβηση ζώου περιλαμβάνει τη χρήση ζώων με σκοπό την συναισθηματική υποστήριξη και τη συντροφιά. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να επισκέπτεται έναν ασθενή στο νοσοκομείο ώστε να νιώθει άνετα.

Η ψυχοθεραπεία με ζώα μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα ζώα και βοηθά τους ανθρώπους σε πολλές σωματικές ή ψυχικές καταστάσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζώα βοηθούν τους ασθενείς χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία κάποιου εκπαιδευμένου ψυχοθεραπευτή. Ωστόσο, ένας ψυχοθεραπευτής που δουλεύει με ένα ζώο μπορεί να επιτύχει συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους για τον ασθενή. Για παράδειγμα, η συνεδρία με έναν ψυχοθεραπευτή και ένα άλογο, βοηθά τον ασθενή να ξεπεράσει το άγχος του ή να βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Ποιους ανθρώπους βοηθά η ψυχοθεραπεία με ζώα;

Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει εκπαιδευμένα ζώα, συνήθως σκύλους ή άλογα, για να βοηθήσουν στη θεραπευτική διαδικασία. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου θεραπευτικού στόχου. Για παράδειγμα, ένα άτομο που υποφέρει από άγχος και ανησυχία, μπορεί να δεσμευτεί στην ενασχόληση με ένα ζώο που βελτιώνει τη διάθεση και προάγει την χαλάρωση.

Επίσης, είναι πολύ βοηθητική για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να συνδεθούν με τους άλλους ή έχουν περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες όπως όσοι έχουν διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Τα ζώα αποτελούν μια πηγή υποστήριξης και συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στο δέσιμο ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και στον ασθενή.

Επιπλέον, είναι ωφέλιμη για τα άτομα με αναπηρίες ή χρόνια νοσήματα. Ένας σκύλος για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί κίνητρο για άσκηση, να βελτιώνει την κίνηση και να ενισχύει την συνολική κινητικότητα.

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι μια διασκεδαστική προσέγγιση, ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους. Η αλληλεπίδραση με ένα ζώο κάποιες φορές είναι κίνητρο για τη δέσμευση στην ψυχοθεραπεία.

Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία με ζώα;

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την ψυχοθεραπεία με ζώα:

  • Η αλληλεπίδραση με ένα φιλικό ζώο βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η αλληλεπίδραση με ζώα οδηγεί στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, η οποία έχει άμεση σχέση με το στρες.
  • Η θεραπεία με ζώα βοηθά στην ενίσχυση της κοινωνικοποίησης και στη μείωση των συναισθημάτων απομόνωσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα αλήθεια για ανθρώπους που είναι στο νοσοκομείο ή δεν μπορούν να έχουν τακτική επαφή με άλλους ανθρώπους. Η αλληλεπίδραση με ένα ζώο είναι ένας μη επικριτικός και μη απειλητικός τρόπος σύνδεσης με τους άλλους και μπορεί να αποτελέσει ένα καλό θέμα για την έναρξη μιας συζήτησης.
  • Η ψυχοθεραπεία με ζώα είναι ωφέλιμη για τα άτομα με προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, η αλληλεπίδραση με ένα σκύλο βοηθά στη βελτίωση των κινήσεων. Συμβάλλει στην ενίσχυση της ισορροπίας, στο συντονισμό των κινήσεων και στην συνολική λειτουργικότητα των ενηλίκων. Επιπλέον, η δραστηριότητα με τα ζώα είναι πολύ ωφέλιμη για τα άτομα που υποβάλλονται σε φυσικοθεραπεία ή θεραπεία αποκατάστασης.

Μη θεραπευτικές χρήσεις των ζώων

Τα κατοικίδια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μη θεραπευτικά πλαίσια και να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη σε όλες τις προκλήσεις:

  • Συναισθηματική υποστήριξη: τα κατοικίδια που προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη βοηθούν τους ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας.
  • Ζώα-συνοδοί: τα συγκεκριμένα ζώα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα σε συγκεκριμένα πράγματα ώστε να βοηθούν τους ανθρώπους με αναπηρίες. Για παράδειγμα, οι σκύλοι είναι εκπαιδευμένοι να καθοδηγούν τους τυφλούς ανθρώπους, να ειδοποιούν τους κωφούς, ή να βοηθούν τους ανθρώπους με θέματα κινητικότητας.

Τα ζώα έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας 

Η ψυχοθεραπεία με ζώα έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Η αγάπη και η στοργή που προσφέρουν τα ζώα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την καταπολέμηση του άγχους και άλλων θεμάτων ψυχικής υγείας. Ο συνδυασμός με άλλες μεθόδους, όπως ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, η ΓΙΟΓΚΑ, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να ενισχύσουν την ευεξία σας και την αντοχή στο στρες.