Κάνε το Τεστ
σκυλιά και ψυχική υγεία, ποια είναι τα οφέλη των σκύλων στην ψυχική υγεία, οφέλη κατοικίδιων στην ψυχική υγεία

Σκυλιά και ψυχική υγεία

Σκυλιά και ψυχική υγεία

Οι σκύλοι προσφέρουν συντροφιά, αγάπη και υποστήριξη, για αυτό δίκαια κατέχουν τον τίτλο του "καλύτερου φίλου" του ανθρώπου. Η φροντίδα ενός σκύλου προσφέρει ευτυχία αν και είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πως συμβαίνει αυτό. Όταν ανοίγετε την πόρτα του σπιτιού σας και το σκυλάκι σας κουνά την ούρα του σας δείχνει την ανιδιοτελή αγάπη του και αυτό έχει θετική επίδραση στην υγεία και στην ψυχική ευεξία.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα σκυλιά βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία και μας δίνουν την αίσθηση του σκοπού.

Τα σκυλιά προσφέρουν συντροφιά

Οι σκύλοι είναι εξαιρετική παρέα και προσφέρουν υποστήριξη ανεξάρτητα με την διάθεσή σας. Ο ήχος της πατούσας στο πάτωμα, είναι μια συνεχής υπενθύμιση ότι δεν είστε μόνοι.

Όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας μετά από μια κακή μέρα τότε μπορεί να νιώσετε καλύτερα στη σκέψη ότι ο χνουδωτός φίλος σας περιμένει υπομονετικά να επιστρέψετε. Η αποδοχή και η στοργή τους μειώνει τα συναισθήματα μοναξιάς ή απομόνωσης και ικανοποιούν την ανθρώπινη ανάγκη για επαφή και φροντίδα για ένα άλλο πλάσμα.

Τα συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς είναι φυσιολογικά αλλά μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιδράσεις στην ψυχική μας υγεία. Μπορεί ένα άτομο να νιώθει απομονωμένο όταν:

  • Ζει μόνο του ή μακριά από την οικογένειά του
  • Νιώθει ανησυχία ή άγχος
  • Δεν έχει δουλειά
  • Βιώνει ένα χωρισμό

Τα συναισθήματα της απομόνωσης και της μοναξιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο και τα επίπεδα της ενέργειας, αυξάνουν το άγχος ή την κατάθλιψη, και προκαλούν ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος. Η συντροφιά που προσφέρουν οι σκύλοι είναι μια εξαιρετική άμυνα ενάντια στη μοναξιά και οι σκύλοι εκτιμούν βαθιά τη συντροφιά σας.

Πολλά παιδιατρικά νοσοκομεία έχουν σκύλους συντροφιάς, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάρρωση των παιδιών και τους κρατούν συντροφιά.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το χάιδεμα σε ένα σκύλο μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής, την μυϊκή ένταση και την κόπωση.

Αυτή η ηρεμιστική δράση των σκύλων επίσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους άγχους, καθώς ενισχύει τη χαλάρωση. Η χαλάρωση είναι σημαντική για την ψυχική μας υγεία και μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Η σύνδεση με ένα ζώο έχει αναρίθμητα οφέλη. Η σχέση με ένα σκύλο κάνει την ζωή πιο ικανοποιητική και για τους ανθρώπους και για τα ζώα.

Οι σκύλοι προσφέρουν σταθερότητα, ρουτίνα και την αίσθηση του σκοπού

Η φροντίδα ενός σκύλου μπορεί να μας ενθαρρύνει να φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Μια υγιής ρουτίνα είναι σημαντική για την ψυχική μας υγεία. Μια ρουτίνα που εξασφαλίζει την υγεία του σκύλου σας, προσφέρει σταθερότητα και την αίσθηση του σκοπού.

Οι σκύλοι βασίζονται σε εσάς , για να είναι υγιείς και δυνατοί. Έχουν ανάγκη να τους ταΐζετε, να τους πλένετε, να τους πηγαίνετε βόλτα και φυσικά να τους προσφέρετε αγάπη. Αυτή η υπευθυνότητα μπορεί να κάνει θαύματα στην ψυχική σας υγεία.

Ανεξάρτητα από τη διάθεσή σας, ή ακόμη και αν νιώθετε στρες, ανησυχία ή κατάθλιψη, ένα γλυκό βλέμμα από το σκύλο σας μπορεί να σας κάνει να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Η φροντίδα ενός άλλου πλάσματος μπορεί να ενισχύσει την δική μας ευτυχία!

Τα σκυλιά ενθαρρύνουν την φυσική δραστηριότητα

Όταν κάποιος έχει ένα σκύλο αυτό σημαίνει ότι είναι δεσμευμένος στη φυσική δραστηριότητα για την ευεξία του σκύλου του. Οι σκύλοι έχουν ανάγκη την άσκηση, όπως και οι άνθρωποι.

Το χαριτωμένο βλέμμα τους όταν θέλουν να βγουν βόλτα και να κάνουν εξερεύνηση στη φύση είναι δύσκολο να το αγνοήσει κάποιος, και δεν πρέπει, ειδικά όταν η άσκηση κάνει καλό και στη δική του ευεξία.

Η άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα, όχι μόνο έχει οφέλη για την σωματική μας υγεία αλλά και για την ψυχική μας υγεία. Η σωματική άσκηση οδηγεί στην απελευθέρωση των ενδορφινών που βελτιώνουν την διάθεση και αυξάνουν την ευτυχία.

Η άσκηση επίσης αυξάνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, πράγμα το οποίο βελτιώνει την μνήμη και την σκέψη. Η βόλτα με το σκύλο αποτελεί κίνητρο για να βγείτε έξω και να συνδεθείτε με τη φύση. Η φύση έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική μας υγεία, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και στον καλό ύπνο.

Όταν περνάμε χρόνο στη φύση, η διάθεσή μας είναι καλύτερη, έτσι μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το στρες.

Οι σκύλοι ενισχύουν την κοινωνική αλληλεπίδραση

Κάθε άνθρωπος που έχει ένα σκύλο είναι υπεύθυνος για τις καθημερινές υπαίθριες εξορμήσεις, αλλά τα σκυλιά είναι απίστευτα κοινωνικά. Η κοινωνικότητά τους σας ενθαρρύνει να αλληλεπιδράτε και εσείς με τους ιδιοκτήτες άλλων σκύλων στη γειτονιά σας.

Όταν ο σκύλος σας προσπαθεί να πλησιάσει έναν άλλο σκύλο που περνά, σας δίνει την ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση. Το να ξεκινήσετε έναν διάλογο με έναν ξένο δεν είναι ποτέ εύκολο.

Η σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας ευεξία. Όλοι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, τα οποία ευημερούν με συχνή κοινωνική αλληλεπίδραση. Όσο περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις έχει κάποιος, τόσο καλύτερη είναι η διάθεσή του και τόσο περισσότερο ενισχύει το υποστηρικτικό του δίκτυο. Μπορείτε να γίνετε μέλη σε λέσχες ζώων ή να πηγαίνετε σε πάρκα που είναι φιλικά για ζώα.

Ο χρόνος που αφιερώνετε στη βόλτα με το σκύλο σας είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνετε εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα. Μένετε συγκεντρωμένοι στο παρόν και είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε ένα διάλλειμα από το χάος της καθημερινότητας. Όταν παίρνετε βαθιές αναπνοές ενώ επικεντρώνεστε σε όσα υπάρχουν γύρω σας, οι σκέψεις έρχονται και φεύγουν από το μυαλό σας, και έτσι ηρεμείτε και ανακουφίζεστε από το στρες της καθημερινότητας.

Η ενσυνειδητότητα έχει τεράστια επίδραση στην ψυχική μας υγεία και συμβάλλει στην μείωση της ανησυχίας για το παρελθόν ή το μέλλον. Ακόμη και όταν μιλάτε με το σκύλο σας αυτό έχει σημαντικά οφέλη στην ευεξία σας. Τα σκυλιά είναι φανταστικοί ακροατές και ποτέ δεν θα διακόψουν τις σκέψεις σας.

Ενσωμάτωση των θετικών επιδράσεων του σκύλου στην καθημερινότητα

Η συντροφιά των ζώων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι επιρρεπείς στο στρες, νιώθουν μοναξιά, έχουν κατάθλιψη ή προβλήματα κοινωνικοποίησης. Τα ψυχολογικά οφέλη είναι πολλά σε ευάλωτους ανθρώπους όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, και οι κοινωνικά απομονωμένοι, χρόνια ασθενείς ή οι άνθρωποι με αναπηρίες. Οι ασθενείς που περνούν περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδιά τους (π.χ. κάνουν βόλτα με το σκύλο τους) μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα μια χρόνια νόσο.

Τα ζώα συντροφιάς επίσης έχουν οφέλη σε κλινικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά με συγκεκριμένα θέματα υγείας όπως ο αυτισμός που συνήθως είναι ανήσυχα όταν κάνουν εξετάσεις ή πρέπει να μείνουν στο νοσοκομείο, η συντροφιά των ζώων μειώνει το στρες. Επίσης συμβάλλει στην δημιουργία σύνδεσης ανάμεσα στο θεραπευτή και το παιδί.

Το επίπεδο της σύνδεσης με ένα κατοικίδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους και τους κοινωνικά απομονωμένους ασθενείς. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση στην απροθυμία των ασθενών να συμμορφωθούν με τις ιατρικές οδηγίες , την μελλοντική αποφυγή και την αδυναμία αλλαγής στέγης. Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές για ασθενείς που είναι ανάγκη να μένουν στο νοσοκομείο, και δεν μπορούν να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους και για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την φροντίδα στο σπίτι.

Είναι μήπως η στιγμή να υιοθετήσετε ένα σκύλο;

Αν και τα σκυλιά έχουν θετική επίδραση στην υγεία και στην ευεξία μας, χρειάζονται δέσμευση, υποστήριξη, αγάπη και φροντίδα. Πριν λοιπόν πάρετε την απόφαση να υιοθετήσετε ένα σκύλο, μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας τις παρακάτω σημαντικές ερωτήσεις:

  • Μπορώ να αναλάβω της καθημερινή φροντίδα ενός σκύλου;
  • Μπορώ να καλύψω οικονομικά τις ανάγκες του για τροφή και ιατρική φροντίδα;
  • Έχω τη δυνατότητα να φροντίζω ένα σκύλο για όλη του τη ζωή, 10-15 χρόνια;

Αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε ένα σκύλο αυτή τη στιγμή, αλλά θέλετε τα οφέλη του να περνάτε χρόνο με ένα χνουδωτό φίλο, έχετε τις ακόλουθες επιλογές:

  • Μιλήστε με ένα γείτονα ή ένα φίλο αν χρειάζεται βοήθεια με τις βόλτες του σκύλου του ή αν θέλει κάποιον για παρέα για το σκύλο του όταν λείπει για δουλειές.
  • Μπορείτε να φροντίσετε ένα αδέσποτο σκύλο προσωρινά μέχρι να βρει ένα μόνιμο σπίτι. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να φροντίσετε ένα σκύλο χωρίς να υπάρχει μακροχρόνια δέσμευση.
  • Η εθελοντική εργασία  στο κοντινότερο καταφύγιο σκύλων είναι μια καλή επιλογή. Έτσι μπορείτε να περνάτε χρόνο με τα σκυλάκια που σίγουρα έχουν ανάγκη την αγάπη σας.

Τα σκυλιά έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας 

Η φροντίδα ενός σκύλου έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική και στην σωματική μας υγεία. Η αγάπη και η στοργή που μας δείχνουν είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την καταπολέμηση του άγχους και άλλων θεμάτων ψυχικής υγείας. Ο συνδυασμός με άλλες μεθόδους, όπως ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, η ΓΙΟΓΚΑ, τη ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ μπορούν να ενισχύσουν την ευεξία σας και την αντοχή στο στρες.