Κάνε το Τεστ
μοναξιά, απομόνωση, τρόποι για να αντιμετωπίσετε την μοναξιά, αντιμετώπιση μοναξιάς

Κορωνοϊός και μοναξιά: τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Αντιμετώπιση μοναξιάς κατά την πανδημία

Η μοναξιά είναι ένα δύσκολο συναίσθημα που γεννιέται όταν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες σας για κοινωνική επαφή και επικοινωνία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλετε να περνάτε χρόνο μόνοι σας κατά καιρούς. Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε χρόνο μόνοι μας για να ηρεμούμε και να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας. Ο κάθε άνθρωπος όμως έχει διαφορετικές ανάγκες και πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν καλύτερα όταν έχουν παρέα (ίσως οι πιο εξωστρεφείς άνθρωποι).

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε στρες όταν είστε σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού, όταν μένετε μέσα και δεν αλληλεπιδράτε με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, ειδικά αν νιώθετε στρες ότι θα κολλήσετε τον ιό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη.

Συμπτώματα

Αν νιώθετε μοναξιά είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε επίσης θλίψη, κενό ή ακόμα και κατάθλιψη (κατάθλιψη τεστ). Η χρόνια μοναξιά μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • μειωμένα επίπεδα ενέργειας
  • δυσκολία στη συγκέντρωση
  • αϋπνία, διαταραχές στον ύπνο
  • μειωμένη όρεξη για φαγητό
  • αμφιβολίες για τον εαυτό σας, απελπισία
  • αρρωσταίνετε συχνά
  • ψυχοσωματικά συμπτώματα, πόνοι στο σώμα και το κεφάλι
  • ανησυχία ή νευρικότητα
  • επιθυμία για στοργή
  • καταναλωτική μανία (shopping therapy)

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη μοναξιά;

1. Επικεντρωθείτε σε όσα έχετε

Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμάτε τα μικρά πράγματα και να μπορείτε να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή. Οι βιντεοκλήσεις, η συζητήσεις με τους συνεργάτες σας μας αποσπούν την προσοχή. Προσπαθήστε να εκτιμήσετε τις δυνατότητες που σας προσφέρει η τεχνολογία σε  αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Εκτιμήστε τις συζητήσεις και απολαύστε κάθε στιγμή. Όλοι μας αναρωτιόμαστε πότε θα συναντηθούμε ξανά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα λόγω του κορωνοϊού και αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε αρνητικά και επιδεινώνει τη διάθεσή μας. Απολαύστε τις στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα έστω και αν είστε μακριά. Εκτιμήστε όλα όσα έχετε και μην σπαταλάτε την ενέργεια σας για να σκέφτεστε όσα δεν έχετε ή δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη στιγμή.

2. Επικοινωνήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Για να μειώσετε τη μοναξιά επικοινωνήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κρατήσετε επαφή όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι βιντεοκλήσεις αλλά όσα συζητάτε χρειάζεται να είναι σημαντικά. Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας συγκεκριμένα θέματα για τα οποία θέλετε να μιλήσετε , όπως την άποψη σας για ένα βιβλίο, τα συναισθήματα σας για μια ταινία ή η συζήτηση για κάτι διαφορετικό. Αποφύγετε να μιλάτε συνεχώς για τα θέματα της δουλειάς και την καθημερινή σας ρουτίνα και δώστε έμφαση σε κάτι καινούργιο που μπορεί να σας ανοίξει νέους ορίζοντες, νέα ενδιαφέροντα και να ενδυναμώσει τις σχέσεις σας.

Βρείτε έναν νέο καλλιτέχνη, ένα νέο είδος μουσικής, δοκιμάστε μια νέα συνταγή. Οτιδήποτε φρέσκο που μπορεί να σας ανανεώσει , να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να σας δημιουργήσει θετικά συναισθήματα.

3. Να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί

Καλό είναι να είστε ανοιχτοί με τα πολύ κοντινά σας πρόσωπα. Είναι ανακουφιστικό να εκφράσετε όσα νιώθετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, και αν νιώθετε μοναξιά αυτό θα σας βοηθήσει πολύ. Θα ενισχύσει τους δεσμούς σας και θα σας φέρει πιο κοντά.

Ίσως να νιώθετε μοναξιά επειδή οι φίλοι σας ή η οικογένειά σας είναι μακριά, αλλά αν τους μιλήσετε ειλικρινά, είναι πολύ πιο πιθανό να σας βοηθήσουν και να σας αφιερώσουν χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε τα συναισθήματα μοναξιάς. Είναι δύσκολο να το κάνετε αλλά όταν αποδέχεστε ότι είστε ευάλωτοι μπορεί να νιώσετε καλύτερα.