Κάνε το Τεστ
σκυλιά για συντροφιά, σκύλοι συντροφιάς, ποια είναι τα οφέλη των σκύλων συντροφιάς, ποιοι είναι οι καλύτεροι σκύλοι συντροφιάς

Σκυλιά για συντροφιά

Σκυλιά για συντροφιά

Ένα κατοικίδιο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή αγάπης και στοργής. Τα σκυλιά για συντροφιά συμβάλλουν στην ψυχική μας υγεία με πολλούς τρόπους.

Τα σκυλιά επίσης έχουν πολλά οφέλη για ανθρώπους με συγκεκριμένα θέματα υγείας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν πολλά οφέλη από την οργάνωση και την ρουτίνα που δημιουργούν οι ανάγκες ενός σκύλου. Οι ευθύνες για το κατοικίδιο, όπως οι βόλτες, συμβάλλουν στη βελτίωση άλλων πτυχών της ζωής του ατόμου. Μερικοί άνθρωποι με ΔΕΠΥ είναι υπερδραστήριοι, ειδικά τα παιδιά, και το παιχνίδια με ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την απελευθέρωση της ενέργειας, είτε τρέχουν έξω με ένα σκύλο ή παίζουν με ένα γατάκι.

Οι άνθρωποι με αυτισμό μπορεί να έχουν πολλά οφέλη από ένα σκύλο συντροφιάς. Τα κατοικίδια συμβάλλουν στη δημιουργία μιας σχέσης με ανιδιοτελή αγάπη. Έτσι, το άτομο μπορεί να χτίσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και την αυτοπεποίθησή του.

Τα κατοικίδια προσφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας και επιβεβαίωσης στους ιδιοκτήτες τους. Τα παιδιά με αυτισμό που έχουν αισθητηριακά θέματα μπορούν να συμπεριλάβουν το σκύλο τους στις αισθητηριακές δραστηριότητες ώστε να συνηθίζουν τη μυρωδιά ή τους ήχους του.

Ποια είναι τα οφέλη των σκύλων συντροφιάς; 

  • Αυξάνουν τη φυσική δραστηριότητα. Οι ιδιοκτήτες σκύλων βγάζουν τους σκύλους τους δύο φορές την ημέρα μια βόλτα. Αυτός είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να βάλουν την άσκηση στη ρουτίνα τους.
  • Προσφέρουν συντροφιά. Τα κατοικίδια δημιουργούν την αίσθηση της ασφάλειας και της συντροφιάς. Η φροντίδα τους κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν επιθυμητοί και απαραίτητοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους ανθρώπους και για αυτούς που ζουν μόνοι τους.
  • Μειώνουν το άγχος. Η συντροφιά ενός κατοικίδιου συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανησυχίας.
  • Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση. Τα κατοικίδια είναι εξαιρετικοί ακροατές, προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη και δεν σας κρίνουν. Αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, ειδικά αν νιώθετε απομονωμένοι.
  • Συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση. Οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά σταματούν και μιλούν μεταξύ τους στις βόλτες τους. Αλλά τα κατοικίδια μπορεί να είναι ένας τρόπος να συναντήσετε νέους ανθρώπους, στα pet shop, στις ομάδες στο facebook και στα μαθήματα για την εκπαίδευση του σκύλου σας.
  • Συμβάλλουν στην οργάνωση της ημέρας σας. Η φροντίδα, οι βόλτες και το τάισμα του κατοικίδιου σας συμβάλλει στην διατήρηση μιας ρουτίνας στην καθημερινότητα, και αυτό σας κρατά συγκεντρωμένους. Δίνει σκοπό στην ημέρα σας και την αίσθηση του επιτεύγματος.

Πώς θα καταλάβω αν ένας σκύλος συντροφιάς θα με βοηθήσει;

Η απόκτηση ενός σκύλου είναι μια σοβαρή δέσμευση και μια δύσκολη απόφαση. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου απαιτεί χρόνο, χρήματα και ενέργεια, όπως επίσης ένα ήρεμο περιβάλλον με μια συγκεκριμένη ρουτίνα και συνέπεια. Αν κάποιος φίλος σας έχει κατοικίδιο τότε μπορείτε να περάσετε χρόνο μαζί του και να δείτε αν σας ταιριάζει.

Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, καλό είναι να σκεφτείτε τα εξής:

  • έχετε εξωτερικό χώρο;
  • κάνετε δραστηριότητες;
  • πόσο χρόνο έχετε να αφιερώσετε στο κατοικίδιο σας;
  • πόσα χρήματα έχετε για την περίθαλψή του, την τροφή, τα παιχνίδια και την περιποίησή του;

Τι μπορώ να κάνω αν δεν έχω τη δυνατότητα να αποκτήσω ένα σκύλο συντροφιάς;

Αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ένα κατοικίδιο, ή δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια στην πολυκατοικία σας ή δεν έχετε το χρόνο για την φροντίδα του, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές.

Η πιο απλή επιλογή είναι να περνάτε χρόνο με το κατοικίδιο ενός φίλου σας, να το βγάζετε βόλτα ή να το φροντίζετε. Σίγουρα, ο φίλος σας θα χαρεί που θα έχει κάποιον στη θέση του όταν λείπει διακοπές.

Υπάρχουν πολλά καταφύγια σκύλων τα οποία έχουν ανάγκη εθελοντές για να βγάζουν βόλτα τους σκύλους. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε όλα τα οφέλη από τα κατοικίδια χωρίς να υπάρχει μακροχρόνια δέσμευση.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι σκύλοι συντροφιάς;

Golden Retriever

Το Golden Retriever είναι ο βασιλιάς των σκύλων. Είναι τα πιο γλυκά, συμπαθητικά , έξυπνα , αθλητικά και αναγνωρίσιμα σκυλιά. Εδώ και χιλιάδες χρόνια ο κύριος σκοπός τους είναι να κρατούν συντροφιά στους ανθρώπους.

Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν την καλύτερη παρέα για κάθε άνθρωπο. Είναι στοργικά, πειθαρχημένα και υπομονετικά. Όλα όσα χρειάζεται κανείς για να αντιμετωπίζει το άγχος και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Τα Golden Retrievers έχουν βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους, ειδικά παιδιά να επουλώσουν τα τραύματά τους μετά από μια τραγωδία. Τα συγκεκριμένα σκυλιά προσφέρουν προστασία και ασφάλεια. Επίσης ανακουφίζουν τα θύματα βίας όταν αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κακοποιητές τους. Αυτή η στοργή που προσφέρουν είναι που τα κάνει εξαιρετικά ζώα για την συναισθηματική υποστήριξη των ανθρώπων.

Τα Golden Retrievers παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη σε ανθρώπους με αναπηρίες. Επειδή είναι ευγενικά , συνεργάζονται άψογα με τα παιδιά. Αλλά το μέγεθος και η πειθαρχία τους τα καθιστά κατάλληλα και για τους ενήλικες.

Οι άνθρωποι με σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) νιώθουν ασφάλεια και προστασία με τα Golden Retrievers. Συμβάλλουν στην ηρεμία ώστε να μπορούν να έχουν έναν ήσυχο ύπνο.

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη επίσης έχουν πολλά οφέλη από τα συγκεκριμένα σκυλιά, λόγω της ζωντάνιας και της παιχνιδιάρικης φύσης τους. Είναι κωμικοί από τη φύση τους. Τα Golden Retrievers έχουν την ικανότητα να συντονίζονται με τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους και μπορούν να προσφέρουν την στοργή τους. Για τους ανθρώπους με κατάθλιψη, ένα τέτοιο σκυλί δίνει κίνητρο στην καθημερινότητά τους.

Τα παιδιά επίσης έχουν πολλά οφέλη από τα Golden Retrievers παρά το μεγάλο τους μέγεθος. Είναι προσεκτικά και ευγενικά με τα μικρά παιδιά και πολύ προστατευτικά. Για τα αυτιστικά παιδιά και τα παιδιά που έχουν βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία, ο συγκεκριμένος σκύλος συμβάλλει στην προσαρμογή στον έξω κόσμο.

Pomeranian

Τα μικροσκοπικά Pomeranian, είναι τα αγαπημένα σκυλιά των βασιλιάδων και αποτελούν ιδανική συντροφιά. Το χνουδωτό τρίχωμά τους, το χαμογελαστό πρόσωπό τους και η ζωηρή προσωπικότητά τους, κάνει τα Pomeranian την πιο δημοφιλή ράτσα σκύλων στον κόσμο. Τα Pomeranians έχουν μικρό σώμα και την επιβλητική συμπεριφορά ενός μεγαλόσωμου σκύλου. Το τρίχωμα τους μπορεί να έχει πολλά χρώματα, αλλά τα πιο συχνά είναι το πορτοκαλί ή το κόκκινο. Είναι πανέξυπνα και σε εγρήγορση, εκπαιδεύονται εύκολα και είναι εξαιρετικοί φύλακες και κατοικίδια για οικογένειες με παιδιά σε ηλικία που μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα σκύλο και σε ένα παιχνίδι. Τα Pomeranians είναι δραστήρια αλλά μπορούν να παίξουν μέσα στο σπίτι, και απολαμβάνουν τις μικρές βόλτες. Κάνουν εύκολα κόλπα και απολαμβάνουν τα παιχνίδια και προσφέρουν άφθονο γέλιο και χαρά στους ιδιοκτήτες τους.

Cane Corso

Τα Cane Corso είναι πολύ έξυπνα σκυλιά. Έχουν μεγάλο μέγεθος ενώ ταυτόχρονα είναι τρυφερά. Έχουν μια διεκδικητική προσωπικότητα και αυτοπεποίθηση και αυτά τα κάνουν εξαιρετικούς φύλακες.

Το μεγάλο κεφάλι τους και οι μεγάλοι μύες κάνουν το Cane Corso να μοιάζει αρκετά τρομακτικό και το κοντό τρίχωμα κάνει τους μύες να μοιάζουν ακόμη πιο έντονοι.

Είναι εξαιρετικά πιστά σκυλιά και είναι πρόθυμα να ευχαριστήσουν τους ιδιοκτήτες τους. Είναι πολύ σημαντική η κοινωνικοποίησή τους με άλλους σκύλους και ανθρώπους όταν είναι μικρά για να παραμείνουν φιλικά, είναι τόσο επιβλητικά που πολλές φορές καταλήγουν να είναι αυτά τα αφεντικά στη σχέση τους με τον ιδιοκτήτη.

Ελληνικός ποιμενικός

Ο Ελληνικός ποιμενικός είναι ένας σκύλος με σκοπό την φύλαξη των προβάτων. Είναι γνωστός για την αγριότητά του όταν προστατεύει την ιδιοκτησία του. Κατά την ετήσια μετανάστευση των προβάτων στην Ελλάδα, πολλοί ποιμενικοί προστατεύουν χιλιάδες πρόβατα μαζί.

Δεν ήταν ασυνήθιστο για όσους περπατούσαν σε αγροτικές περιοχές να έχουν όπλα στα χέρια τους κατά των ποιμενικών. Ακόμη και τα μέλη της οικογένειας του ποιμενικού πρέπει να είναι προσεκτικά όταν προσεγγίζουν τα πρόβατα εκτός και αν έχουν καλή σχέση με το σκύλο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ποιμενικοί είναι επιθετικοί σκύλοι. Είναι προστατευτικοί με όσα τους ανήκουν, και αυτό τους κάνει εξαιρετικούς φύλακες. Αν και αρχικά ο σκοπός τους ήταν να προστατεύουν τα πρόβατα, με την πάροδο του χρόνου αυτό το ένστικτο προστασίας μεταφέρθηκε στους ανθρώπους.

Ο ελληνικός ποιμενικός είναι επιθετικός προς τους ξένους , όπως θα περίμενε κανείς. Ακόμη και σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, αποζητά την προσοχή από τα στενά μέλη της οικογένειας. Έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση για να μην είναι επιθετικός προς τους άλλους.

Ο ελληνικός ποιμενικός είναι πολύ προστατευτικός και αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειας. Ωστόσο, χρειάζεται την κοινωνικοποίηση για να μην είναι τόσο υπερπροστατευτικός.

Το μεγάλο μέγεθός του επιτρέπει να παίζει με τα παιδιά. Δεν τραυματίζεται εύκολα από τα μικρά παιδιά ακόμη και από αυτά που είναι πολύ δραστήρια.

Είναι εξαιρετική συντροφιά για οικογένειες που έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, καθώς χρειάζονται φροντίδα και φυσική δραστηριότητα.

Τα σκυλιά είναι η καλύτερη συντροφιά για τους ανθρώπους 

Τα σκυλιά συντροφιά είναι οι καλύτεροι φίλοι για τους ανθρώπους. Παρέχουν ανιδιοτελή αγάπη, στοργή και υποστήριξη. Η φροντίδα τους έχει αναρίθμητα οφέλη για την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης. Η συντροφιά ενός σκύλου και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ  αποτελούν πηγή υποστήριξης στις δυσκολίες της ζωής.